اگرچه فرانسه و انگلیس با طرح ادعای آزمایش موشکی ایران درشورای امنیت با فشار آمریکا تلاش کردند روند فشار امنیتی بر ایران را آغاز کنند اما به نظر میرسد که دوران اجماع سازی درشورای امنیت سازمان ملل باوجود فضای جدید ناشی از دیپلماسی چند جانبه ایران به سر آمده است.
به گزارش ایرنا، موضوع ادعایی آزمایشهای موشکی ایران یکی از موضوعاتی است که در دوران پیشا برجام، گرماگرم مذاکرات برجام، پس ازآن و قطعنامه ۲۲۳۱مطرح شده بود. در این چارچوب آمریکا و اروپا از این موضوع برای اعمال فشار بر ایران بهره گرفته اند. نگاه غرب در موضوعات قدرت ساز مربوط به ایران همواره یک نگاه محدودساز و مبتنی بر مهار بوده و تابعی از خط سیر فکری آمریکا است.
پس از طرح ادعای آزمایش موشکی ایران توسط «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه آمریکا، فرانسه و انگلیس برای برخورد با این موضوع ادعایی خواستار تشکیل جلسه شورای امنیت پشت درهای بسته شدند.
اما نشست روز سه شنبه شورای امنیت سازمان ملل باوجود اقدامات آمریکا، فرانسه وانگلیس بدون هیچ اجماع خاصی پایان یافت.
«منصور العتیبی» نماینده کویت در سازمان ملل متحد بعد از این نشست در جمع خبرنگاران گفت: اجماعی میان اعضای شورای امنیت درباره آزمایش موشکی ایران وجود نداشت.
نماینده کویت که کشورش عضو غیردائم شورای امنیت است،افزود:طرح موضوع آزمایش موشکی ایران درشورای امنیت هیچ نتیجه ای در بر نداشت و توافقی هم برای چگونگی پیگیری این موضوع صورت نگرفت.
«فرانسوا دلاتره» نماینده دائم فرانسه در شورای امنیت پس از پایان جلسه غیرعلنی شورای امنیت تنها با ابراز نگرانی از آزمایش موشکی ایران، آن را محکوم کرد اما تائید نکرد که این آزمایش را نقض قطعنامه میداند.
«کارن پیرس» نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد هم که علاقه ای برای حضور در جمع خبرنگاران نداشت و به اصرار آنها لحظاتی ایستاد و گفت: ما این آزمایش موشکی را با قطعنامه ۲۲۳۱ ناسازگار میدانیم.
وی در پاسخ به این پرسش که به صراحت اعلام کنید آیا این آزمایش نقض قطعنامه است یا خیر؟، تنها گفت باید اطلاعات را بررسی کنیم و درباره آن اظهار نظر کنیم.
«کارل وان استروم»سفیر هلند هم در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره آزمایش موشکی ایران به این مساله اکتفا کرد که ما آن را با برجام ناسازگار میدانیم.
اکنون علاوه بر چین، فرانسه، روسیه، انگلیس و آمریکا به عنوان اعضای دائم، بولیوی، ساحل عاج، گینه استوایی، اتیوپی، قزاقستان، کویت، هلند، پرو، لهستان و سوئد هم عضو شورای امنیت هستند.
ظریف:قطعنامه ۲۲۳۱فعالیت موشکی ایران را محدود نمیکند
به دنبال آن وزیر امور خارجه گفت: آنچه آمریکاییها به آن اعتراف کرده اند این است که برجام و قطعنامه ۲۲۳۱فعالیت موشکی ایران را محدود نمیکند.
به گزارش مهر، محمد جواد ظریف در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران اظهار داشت: آنچه که واضح است و خود آمریکاییها هم به آن اعتراف کردهاند این است که برجام و قطعنامه ۲۲۳۱فعالیت موشکی ایران را محدود نمیکند.
وی افزود: خانم شرمن در زمان مذاکرات و آقای برایان هوک دو هفته پیش گفتند که قطعنامه ۱۹۲۹ایران را مجبور میکرد ،اما قطعنامه ۱۹۲۱از ایران در باره یک نوع به ویژه از موشکها تقاضا میکند.
ظریف گفت: ایران از آنجا که برنامه سلاح هسته ای ندارد، بنابراین برنامه موشکی خود را برای حمل سلاح هستهای طراحی نمیکند.
وزیر امور خارجه گفت: موشکهای جمهوری اسلامیبا توجه به اینکه نقطه زن هستند فقط برای سلاحهای متعارف طراحی شدهاند.
وی ادامه داد: آمریکاییها از برجام خارج شدهاند و همواره میخواهند پوششی را برای نقض تعهدات خود در قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل دست و پا کنند، به همین دلیل این ادعاها را مطرح میکنند و دیدیم که شورای امنیت حاضر نشد این ادعای بیاساس را بررسی کند.
ظریف درباره خبر بازگشت ناوهای آمریکایی به خلیج فارس گفت: اعتقاد داریم حضور خارجیها در خلیج فارس مخل امنیت خلیج فارس است، اما جمهوری اسلامیبا اقتدار از تمامیت ارضی و منافع ملی خود دفاع میکند.
وی با اشاره به سفر هفته گذشته خود به اتحادیه اروپا، خاطرنشان کرد: براساس آنچه در سفر اخیر از اروپاییان شنیدیم، توافقات نهایی در حال انجام است و در آیندهای نزدیک شاهد ثبت SPVهستیم اما با توجه به اینکه آمریکاییها به محض مطلع شدن از هر توافقی تلاش میکنند با فشار مانع از تحقق آن شوند، اروپاییها این مرحله را در حالت محرمانه دنبال میکنند تا به نتیجه برسند و زمانی که نهایی شد اعلام میکنند.
وی در باره اهمیت الحاق ایران به توافقنامه آب و هوایی پاریس، افزود: اهدافی که برای کاهش گازهای گلخانهای در سیاستهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در برنامه ششم توسعه تعیین کردهایم، از اهدافی که در کنوانسیون پاریس متعهد شدهایم، جدیتر و محکمتر است. آنچه برای ایران اهمیت دارد، این است که در این موضوع بسیار مهم بینالمللی حضور فعال داشته باشیم.وزیر امور خارجه تصریح کرد: تفاوتی که بین ایران و ایالات متحده وجود دارد درباره میزان تعهدات است. میزان تعهداتی که در این کنوانسیون داریم، از تعهداتی که در کشور برای خود تعیین کردهایم، کمتر است.
ظریف درباره واکنش ایران به عهد شکنی کشورها در قراردادهای دوجانبه گفت: هیچ کشوری را مجبور نمیکنیم برخلاف منافع خود اقدامیکند. آنچه مشخص است اینکه کشورها منافعی دارند اما منفعت بزرگتری برای همه کشورها وجود دارد و آن این که قوانین و مقررات بین المللی دستخوش یک ادعا از سوی قدرتها قرار نگیرد.بازار ایران یک بازار بسیار مطلوب برای کشورهاست و علاقه مندی به این بازار وجود دارد. با سیاستی که ایران درپیش گرفته و انزوایی که برای آمریکا ایجاد شده است،این مساله در نهایت به نفع ملت ما تمام میشود و کشورها با گذر از فشارهای ابتدایی آمریکا منافع خود را درک و دنبال خواهند کرد.وی درباره تلاش برخی کشورها برای تحریم ایران به دلیل گسترش توان موشکی اظهار داشت: ایران همواره بر تقویت توان دفاعی خود تاکید دارد و اعلام کردهایم توان دفاعی ما موضوع مذاکره نیست و سیاست بازدارندگی را ادامه خواهیم داد.
وزیر امور خارجه گفت: سیاست ما تدافعی است و در عمل هم این واقعیت را نشان دادهایم. کشورهایی که درباره توان دفاعی ایران ابراز نگرانی میکنند همان کشورهایی هستند که میلیاردها دلار تسلیحات را به منطقه ما ارسال کرده و باعث ناامنی در منطقه شدهاند، پس نمیتوانند از کشور بزرگ و مقتدر ایران بخواهند توان دفاعی خود را کنار بگذارند.
مسکو: ایران قطعنامه را نقض
نکرده است
یک دیپلمات روس در سازمان ملل هم میگوید که غربیها هیچ مدرکی دال بر نقض قطعنامه شورای امنیت از طرف ایران ندارند.
به گزارش فارس، «فئودور استرزیزوفسکی» سخنگوی ماموریت روسیه در سازمان ملل در این مورد به خبرگزاری تاس گفت: «بریتانیا و فرانسه که جلسه شورای امنیت را برای بررسی گزارشها درباره آزمایشهای موشکی ایران تشکیل دادند، نتوانستند هیچ مدرکی در زمینه اینکه قطعنامههای شورای امنیت نقض شدهاند، ارائه دهند.»
وی در پاسخ به نتیجه نشست روز سه شنبه شورای امنیت که پشت درهای بسته برگزار شد گفت: «فدراسیون روسیه هیچ اطلاعاتی در مورد اینکه ایران روز اول دسامبر آزمایش موشک بالستیک انجام داده است که قابلیت حمل تسلیحات هستهای داشته باشد، ندارد.»
این دیپلمات روس همچنین گفت که مسکو از غرب خواست به جای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران، با این کشور تعامل داشته باشد.
وی ادامه داد: «ما فکر نمیکنیم که ایران قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض کرده است. در این قعطنامه یک خواسته مطرح شده و ممنوعیتی آنطور که شرکای غربی ما در زمینه منع فعالیتهای ایران در مورد موشکهای بالستیکی هستهای مدنظر دارند، وجود ندارد.»
استرزیزوفسکی همچنین گفت که آژانس بینالمللی انرژی اتمیچندین بار تائید کرده است که برنامه هستهای ایران هیچ جنبه نظامیندارد و هیچ مدرکی در دست نیست که نشان دهد ایران زیرساختی ترتیب میدهد تا در آن تسلیحات هستهای را نگه دارد.