فرید گلکار در یزد اظهار داشت: سال قبل به دلیل کمبود بودجه و نیز برخی مشکلات برای آماده سازی تجهیزات، طرح بارورسازی ابرها انجام نشد و امسال نیز با وجود کاستیهایی، بهتر بود زودتر و مطابق برنامههای اولیه مرکز از آبان ماه آغاز میشد.
وی افزود: امسال با همکاری وزارت نیرو و هوافضای سپاه قرار است بعد از تبادل تفاهمنامه که در مراحل پایانی قرار دارد، ظرف چند هفته آینده، طرح باروری ابرها در کشور آغاز شود.
او با اشاره به انجام پنج سورتی پرواز آزمایشی ـ عملیاتی با هواپیمای این مجموعه در سال ۹۶، تاکید کرد: یکسری موارد و نیازمندیهایی که در مورد تجهیزات وجود داشت، شناسایی و نسبت به اصلاحات لازم اقدام شد. وی ادامه داد: با توجه به ساخت و تولید مواد مورد نیاز در باروری ابرها توسط متخصصان داخلی از جمله «فلیر» توسط نیروی هوافضا و «پیروپاترون» توسط صنایع دفاع، شرایط خوبی برای اجرای این طرح فراهم شده است.
گلکار افزود: با توجه به وابستگی قبلی کشور به خارج برای تامین مواد و پیروپاترونهای یدور نقره برای بارورسازی ابرها، به همت متخصصان توانمند کشور این مواد (کپسولهای پرتابی یا پیروپاترون و فلیر یا مواد درجاسوز) با توان داخلی و فناوری بومی در داخل ساخته شده و پس از گذراندن آزمایشهای لازم از نظر کیفیت و کارایی، در حال تولید است.
وی اضافه کرد: طراحی و تولید برخی تجهیزات اجرای طرح باروری ابرها در کشور ممکن شده است اما طراحی و ساخت برخی سنسورها و دستگاههای اندازهگیر هوابرد پارامترهای جوی و ابر به دلیل پیچیدگی، هزینه بالا، زمان بر بودن و نیز تعداد کم مورد استفاده، از نظر اقتصادی به صرفه نیست و میتوانیم همچون چین، آفریقای جنوبی، روسیه، انگلستان، هند و استرالیا آن را از مرجع معتبر خارج کشور خریداری و وارد کنیم که امیدواریم شرایط کشور اجازه واردات را بدهد.
* باروری مشترک با هواپیما و پهپاد
مدیر مرکز تحقیقات باروری ابرها افزود: البته به دلیل وجود شرایط متفاوت در پرواز با هواپیمای جدید مانند محدودیتهای پروازی در ارتفاعات بلند و شرایط خاص جوی، ساختار فیزیکی آن و شیوه خاص طراحی تجهیزات تزریق مواد بارورسازی ابر، بارورسازی ابرها در برخی استانها برای نخستین بار با پهپاد انجام خواهد شد. به همین دلیل بعد از ارزیابی نتایج و اجرای عملیات آزمایشی، این عملیات میتواند همراه با انجام اصلاحات لازم، زمینهساز توسعه بارورسازی ابرها شود.
به گفته وی، در مرحله نخست بارورسازی ابرها در استانهای مرکزی کشور همچون فارس، اصفهان، کهگیلویه و بویر احمد، کرمان، یزد و چهارمحال و بختیاری، با هواپیما و در استانهایی مانند خراسان جنوبی، آذربایجان شرقی و غربی با پهپاد انجام میشود.
گلکار درباره زمان استفاده از پهپاد برای اجرای طرح باروری هم گفت: با وجود انجام برخی مراحل آزمایشی و آمادگی برای اجرای عملیات، منتظر صدور مجوزهای پرواز و اقدامات اداری همچون امضای تفاهمنامه وزارت نیرو و هوافضای سپاه هستیم.
* کمبود رادار هواشناسی
وی یکی از مشکلات مهم کشور را کمبود پوشش رادار هواشناسی در استانها اعلام کرد و افزود: ۹ دستگاه رادار در اختیار سازمان هواشناسی و سه دستگاه در اختیار مرکز باروری ابرهاست. این در حالی است که در کشوری با مساحت کوچکتر مانند فرانسه حدود ۲ برابر ایران یا در چین و ایالات متحده آمریکا بیش از ۱۰۰ دستگاه رادار هواشناسی به کارگرفته شده است.
وی اضافه کرد: دستگاههای متعلق به مرکز باروری ابرها در دهشیر یزد، کوهپایه اصفهان و شهر بابک کرمان قرار دارد ولی به دلیل عمر بالا، مستعمل شده و در حال بهروزرسانی آنها با توان و تخصص کارشناسان و نخبگان بومی هستیم.
او با اشاره به سختی کار باروری ابرها در استانهایی همچون خراسان رضوی و جنوبی اضافه کرد: در این استانها با وجود ظرفیتهای بالا، متاسفانه رادار هواشناسی وجود ندارد و نیازمند حمایت مسئولان برای تهیه و نصب این دستگاهها هستیم.