نگاه هفته
* گسترش اعتراضات مردمی علیه دولت فرانسه که از سه‌هفته قبل این کشور را ناآرام کرده و چهار کشته و صدها مجروح برجا گذاشته بود، این هفته با عقب‌نشینی امانوئل مکرون از مواضعش، اندکی فروکش کرد.

رئیس جمهوری فرانسه گفت که درخواست‌ معترضان برای لغو افزایش مالیات بر سوخت را اجابت می‌کند. این در حالی بود که دامنه ناآرامی‌های فرانسه کشورهای بلژیک و هلند را نیز در نوردید و این هفته اعتراضاتی مشابه در این دو کشور برپا شد.

* تحولات و خبرهای مربوط به قتل «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد عربستانی که اخیراً به دست مقامات سعودی در استانبول ترکیه کشته شده بود، این هفته نشست‌سران ۲۰ اقتصاد بزرگ دنیا موسوم به «جی‌۲۰» را کاملاً تحت‌الشعاع قرار داد. «محمدبن سلمان»، ولیعهد سعودی که به باور تمامی آگاهان سیاسی، مقامات کشورها و سازمان‌های اطلاعاتی غربی و منطقه‌ای، آمر و عامل اصلی قتل این روزنامه‌نگار است این هفته در حالی به نمایندگی از عربستان در اجلاس «جی ـ‌۲۰» در «بوینس آیرس» آرژانتین حضور یافت که به زعم خود قصد داشت با سیاست «فرار به جلو» خود را از اتهام به این جنایت مبرا سازد اما بی‌توجهی مقامات و سران دنیا به وی در این نشست و از طرفی انتقادات تند برخی سران از او دراین رابطه، تمامی اهداف و تلاش‌های فرافکنانه ولیعهد سعودی را نقش بر آب کرد.

* شکست‌های پی‌درپی میدانی ائتلاف سعودی، افزایش هزینه‌های سرسام‌آور جنگ یمن برای ریاض،‌ تقویت روزافزون قدرت دفاعی و تهاجمی انصارالله و ارتش همراه فشارهای بین‌المللی علیه ائتلاف متجاوز عربی، سرانجام این هفته عربستان را وادار کرد تا به درخواست سازمان ملل برای مذاکره با جنبش انصارالله یمن تن ‌دهد. سعودی‌ها همچنین برای اثبات حسن‌نیت خود در مذاکرات آتی که در شهر «استکهلم» پایتخت سوئد از ۱۵ آذر برگزار می‌شود با تبادل اسرای دو طرف جنگ و همچنین خروج زخمی‌های انصارالله از «صنعا» به «عمان» برای درمان موافقت کردند تا امیدها برای به نتیجه رسیدن این دور از گفتگوها و پایان این جنگ خونین و ویرانگر را تقویت کرده باشند.

* ارتش سوریه این هفته تازه‌ترین تجاوز هوایی رژیم صهیونیستی را دفع و یکی از جنگنده‌های آن را سرنگون کرد. ارتش همزمان در عملیاتی دقیق، ۲۷۰ تروریست را در حمله به مواضع آنها در استان سویدا به هلاکت رساند. در تحولات سیاسی هم نشست صلح سوریه در آستانه پایتخت قزاقستان این هفته با تاکید بر اتحاد و تمامیت ارضی سوریه به کار خود پایان داد. وزیر خارجه کره‌شمالی هم این هفته در رأس هیأتی بلند‌پایه وارد دمشق شد و با مقامات سوریه از جمله بشاراسد دیدار و گفتگو کرد.

* رژیم صهیونیستی این هفته با استقرار گسترده نظامیانش در مرز لبنان، تنش جدیدی را کلید زد. صهیونیست‌ها هدف از این اقدام را آغاز عملیات برای پاکسازی تونل‌های حزب‌الله که از آنها برای عملیات تهاجمی علیه اسرائیل استفاده می‌کند، بیان کردند. در واکنش به این اقدام، حزب الله اعلام کرد که مقاومت در آمادگی کامل برای مقابله با هرگونه ماجراجویی رژیم صهیونیستی است. ارتش لبنان هم اعلام کرد که مرزهای جنوبی این کشور با فلسطین اشغالی تحت کنترل است.

* موج محکومیت تحریم ایران توسط آمریکا از سوی رهبران دینی و مقامات سیاسی عراقی این هفته نیز همچنان ادامه داشت تا نشان دهند که دولت و ملت عراق همچنان قدردان حمایت‌ها و کمک‌های مردم و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران از آنها در سال‌های گذشته به‌ویژه برای نابودی تروریست‌های داعش هستند. در همین راستا این هفته بیش از ۵۰۰ رهبر عشایر بزرگ عراق از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب این کشور در همایشی که به مناسبت حمایت از «عبدالمهدی» نخست‌وزیر کشورشان در بغداد برگزار شد، حمایت تمام قد خود از ایران را در برابر اقدامات سلطه‌طلبانه و یکجانبه آمریکا از جمله اعمال تحریم‌ها اعلام کردند.

* روسای جمهوری آمریکا و چین این هفته در حاشیه نشست سران «جی ـ‌۲۰» در آرژانتین در دیداری دوجانبه، پس از مدت‌ها تنش در روابط واشنگتن ـ پکن آتش بس تجاری ۹۰ روزه اعلام کردند. ترامپ و «شی‌جین پینگ» توافق کردند که در راستای دستیابی به یک توافقنامه تجاری جدید، اعمال تعرفه‌های تجاری بر روی کالاهای دو کشور را به مدت سه ماه به‌تعلیق درآورند. همزمان «فرید زکریا» تحلیلگر برجسته شبکه‌سی‌ان‌ان در یادداشتی نوشت اقتصاد آمریکا در سراشیبی سقوط قرار دارد. زکریا یکجانبه‌‌گرایی ترامپ را به چالش کشید و قطع روابط با نهادهای بین‌المللی را از معایب دولت وی در عرصه سیاست خارجی دانست.

* اختلافات گروه‌های لیبیایی و تنش‌های سیاسی و امنیتی این کشور، این هفته نیز همچنان ادامه داشت. «فائز السراج» رئیس دولت وفاق‌ملی لیبی در طرابلس که مورد حمایت نهادهای بین‌المللی و کشورهای جهان قرار دارد این هفته برای جلب کمک‌های اردن به «امان» رفت و با «عبدالله دوم» پادشاه این کشور دیدار کرد. از سوی دیگر دولت و پارلمان «طبرق» به رهبری ژنرال «خلیفه حفتر» نیز که از حمایت مصر، عربستان و امارات برخوردار است نیز همچنان از کمک‌های نظامی و مالی این کشورها برای سلطه بر سراسر لیبی بهره‌ می‌برد و در این راستا «سیسی» رئیس جمهوی مصر در تازه‌ترین سخنان خود به حمایت قاطع قاهره از «خلیفه حفتر» در لیبی تأکید کرد تا بحران در این کشور همچنان تداوم داشته باشد.

* سرویس خارجی

نسخه مناسب چاپ