شهرام آدم نژاد معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی دیروز در نشست معاونان این وزارتخانه با اشاره به طرح های جدید دولت برای رونق ترانزیتی چابهار گفت: ضرورت دارد برای افزایش بازارهای فروش در منطقه چابهار، پیمان حمل و نقل منطقه ای برای تسریع و تسهیل عبور و مرور و حمل و نقل با کشورهای همسایه منعقد و اجرایی شود.
وی گفت: خوشبختانه سرمایهگذاری های دولت و پروژههای در حال ساخت و بهرهبرداری در بندر چابهار پیشرفت قابلتوجهی داشته است. با این وجود ساختارها در سرمایهگذاری را میتوان به گونهای فراهم کرد که عدالت از بین نرود و سرمایهگذاران به یک اندازه جایگاه و قدرت داشته باشند.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: به منظور تأمین نیاز بنادر در حوزه های تجهیزات استراتژیک تخلیه و بارگیری اولویت را باید به قراردادهای سرمایهگذاری بخش خصوصی و منابع غیر دولتی اختصاص داد.
محمد راستاد معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی هم در این نشست گفت: ایجاد آزادراه خروجی از بندر چابهار در اولویت طرحهای عمرانی دولت است؛ البته باید به موازات آن، پروژه راهآهن چابهار به زاهدان را که جزو تعهدات وزارت راه و شهرسازی است، انجام دهیم.
وی با اشاره به اینکه چابهار علاوه بر ترانزیت، واردات و صادرات کالا باید بخشی از ظرفیت خود را به کاپوتاژ گندم اختصاص دهد، تاکید کرد: انتقال بخشی از غلات به بندر چابهار کمک شایان توجهی به اقتصاد کشور خواهد کرد.
خبر دیگری حاکیست: عباس خطیبی سرپرست معاونت ساخت و توسعه راهآهن در شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور گفت: پیشرفت فیزیکی زیرسازی راهآهن چابهار- زاهدان به ۵۰ درصد رسیده و باتوجه به حجم عملیات اجرایی در این ابر پروژه و کوهستانی بودن مسیر، پیشرفت قابل توجهی است.
به گفته وی، این خط ریلی با هدف اتصال بندر شهید بهشتی چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور به شبکه ریلی، توسعه سواحل مکران، اتصال کشورهای آسیای میانه و افغانستان به آبهای آزاد و ایجاد بستر مناسب برای توسعه و رشد اقتصادی سیستان و بلوچستان و منطقه احداث میشود.
خطیبی با تاکید بر اولویتبندی اجرایی این پروژه توضیح داد: اولویت اصلی ما بهرهبرداری از محدوده زاهدان تا خاش و در بخش جنوبی تکمیل و بهرهبرداری از حدفاصل چابهار تا ایرانشهر است که هم اکنون با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی در بخش زیرسازی در حال اجرا است.
وی حجم عملیات اجرایی در این پروژه را منحصر به فرد دانست و گفت: ۸۰ میلیون متر مکعب عملیات خاکی در این پروژه صورت میگیرد که تاکنون ۵۰ درصد از عملیات خاکی و ۶۸ درصد از عملیات خاکریزی آن به اتمام رسیده است.
سرپرست معاونت ساخت وتوسعه راهآهن، بنادر و فرودگاهها راهآهن چابهار- زاهدان را بزرگترین پروژه ریلی در دست ساخت کشور معرفی و بیان کرد: این حجم از عملیات اجرایی در ۶۰۰ کیلومتر مسیر ریلی که بیش از ۵۰ درصد آن در تپه ماهور و منطقه کوهستانی قرار دارد، در نوع خود منحصر به فرد است.
وی با اشاره به ابنیه فنی قابل توجه در این خط ریلی افزود: ۱۳۲ دستگاه پل خاص به طول ۱۱ کیلومتر با دهانههای بیش از ۱٠ متر و ۳۲ دستگاه تونل به طول ۱۴ کیلومتر بخشی از عملیات اجرایی این پروژه است.
خطیبی در خصوص اعتبار هزینه شده برای این پروژه گفت: تاکنون ۱۱۰۰میلیارد تومان برای مسیر ریلی چابهار- زاهدان هزینه شده و به منظور اتمام آن به حدود ۴ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که با توجه به اهمیت این طرح ریلی، دولت و سازمان برنامه و بودجه برای تامین اعتبار مورد نیاز این پروژه در تلاش هستند.
بررسی همکاری های ایمنی و امنیت دریانوردی در دریای خزر
خبر دیگری حاکیست: چهارمین نشست بررسی همکاری های تأمین ایمنی و امنیت دریانوردی در دریای خزر با حضور نمایندگانی از کشورهای جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، روسیه و ترکمنستان فردا در تهران برگزار می شود.
هادی حق شناس معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با بیان این مطلب افزود: در این نشست، ایمنی دریانوردی شامل ایمنی تردد شناورها در دریای خزر و عملیات دریایی و همچنین بهره مندی از ظرفیت های حقوقی در خصوص کنترل و بازرسی کشتی ها در این آبراهه مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
وی با اشاره به اینکه تامین ایمنی دریانوردی و کشتیرانی در دریای خزر از مهم ترین اهداف نشست کشورهای حاشیه خزر است، اظهار داشت: حفظ و ارتقای ایمنی دریانوردی در دریای خزر و حفاظت از محیط زیست آن به عنوان بزرگترین دریاچه جهان از اهمیت و اولویت ویژه ای برخوردار است و دستیابی به این هدف جز با اراده جدی و همکاری نزدیک میان کشورهای منطقه و تفاهم در اعمال مقررات یکسان تحقق نمی یابد.
حق شناس با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در فراهم کردن محیط دریایی ایمن و سازگار با محیط زیست، نقشی پیشگام و سازنده دارد، گفت: به کارگیری تمهیدات مواجهه با سوانح دریایی و لزوم تبلور عینی همکاری های منطقه ای از جمله مسائلی است که در قالب تفاهمنامه های چند جانبه در دو سال گذشته مورد توجه قرار گرفته و در همین راستا نشست هایی به منظور تنظیم متن تفاهمنامه ها میان کشورهای حاشیه دریای خزر برگزار می شود.
وی ادامه داد: موضوع اصلی نشست، بررسی همکاری در زمینه تامین ایمنی دریانوردی در دریای خزر و مذاکره بر سر بهره مندی از ظرفیت های حقوقی تعدادی از کنوانسیون های دریایی سازمان بین المللی دریانوردی در خصوص کنترل و بازرسی کشتی ها است.
معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی افزود: موضوع دیگر این نشست، مقوله ایمنی دریانوردی و بهسازی مکانیزم های تعامل در امور تجسس و نجات دریایی با لحاظ ویژگی های جغرافیایی و شرایط دریای خزر است.