دکتر حسن تاجبخش :
دانشگاه‌های ما برای آینده جوانان برنامه‌ای ندارند
 

نشست تخصصی تعامل علوم انسانی و علوم فنی با شرکت جمعی از استادان دانشگاه در این دو رشته و علاقه‌مندان علم و فرهنگ در تالار اجتماعات شهید بهشتی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد

به گزارش خبرنگار ما دکتر حسن بلخاری رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اظهار تاسف از عدم توجه به دانشمندان علوم فنی در کشور گفت: از ۱۸۰ مورد همایش و بزرگداشت برگزار شده در این انجمن در طول حدود ۹۵‌سال گذشته حتی یک مورد به دانشمندان فنی اختصاص نداشته است.

وی با اشاره به اینکه هفته پژوهش بهانه خوبی برای این انجمن بوده که علوم فنی را به حوزه مفاخر بیاورد تصریح‌کرد: البته تخصصی‌شدن علوم خیلی‌خوب بود ولی تفکیک علوم از یکدیگر خوب نبود و ما باید گفت‌و‌گوی میان علوم انسانی با علوم فنی را آغاز کنیم. دکتر بلخاری به گفت‌و‌گوی دو فیزیکدان برجسته جهان با یک فیلسوف فرانسوی در کتابی تحت‌عنوان «خدا و علم» اشاره کرد و گفت:‌ پایان بحث این دو طرف که واقعاً خواننده را خسته نمی‌کند به یک چیز بنام خدا می‌رسند. به گفته وی یک گفت‌و‌گو زمانی موفق و تاثیرگذار است که هیچ کدام از طرفین قصد اقناع طرف دیگر نباشند و ما در هر گفت‌و‌گو به همان اندازه که می‌گوییم به همان اندازه هم بشنویم.

براساس این گزارش دکتر سید سلمان نورآذر رئیس دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه امیرکبیر با اشاره به اینکه با تحقیق و تفحص به ارتباط علوم انسانی با علوم فنی رسیده است، گفت: در آفرینش،‌ تقارن به هیچ‌وجه قابل شک نیست و اگر به مسأله تقارن در آفرینش دامن بزنیم سر از جنون در می‌آوریم. وی قسمت اعظم سخنان خود را به موضوع وجود تکنیکی در سیستم تقارن اختصاص داد و نتیجه گرفت که منظومه شمسی یک تکنیکی بسیار بزرگ دارد و این منظومه شمسی سرانجام به منظومک‌های کوچک تبدیل و سرانجام هم منفجر می‌شود.

دکتر حسن تاجبخش عضو پیوسته فرهنگستان علوم سخنران بعدی این نشست بود که همه علوم را در نقش خودش با ارزش خواند و گفت: همه علوم در راه خدمت به بشریت و شناخت ناشناخته‌ها بکار گرفته می‌شود. وی با اشاره به اینکه در دوره فعلی همه استعدادها به طرف علوم انسانی نمی‌رود یادآور شد: تمام امید جوامع انسانی و از جمله جامعه ما به جوانان است و آنها باید آتیه خوب داشته باشند ولی متأسفانه امروز دانشگاه‌های ما برای آینده جوانان برنامه‌ای ندارند.

به گزارش خبرنگار اطلاعات دکتر محمدابراهیم محجوب متخصص دینامیک سیستم‌ها و استاد دانشگاه امیرکبیر با اشاره به این که متخصصان این رشته اصرار دارند که بدانند هر ذره در هر لحظه‌ زمان کجا هستند و به کجا می‌روند، گفت: ما هنوز در یک «ذره» ماندیم و وقتی می‌گوییم حرکت، یعنی آن در تمام ابعادش است و مثال آن قانون تکامل داروین است، به گفته وی لفظ قانون از زمان قانون نیوتن به بعد در علوم طبیعی پیدا شده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود هم گفت: جمله«نیرو عامل تغییر مکان است» توسط ارسطو مطرح شد و دو هزار سال طول کشید تا شخصی به نام نیوتن این جمله را به «نیرو عامل تغییر سرعت است» تغییر داد.

به گفته این استاد دانشگاه انقلاب فرانسه نقش بسیار مهمی در تعامل علوم انسانی و علوم فنی داشته است. براساس این گزارش دکتر غلامحسین رحیمی دارای دکترای مهندسی مکانیک از دانشگاه منچستر انگلیس آخرین سخنران این نشست بود. وی علوم انسانی را از گسترده‌ترین علوم در کشور خواند و گفت: البته به این علوم در ایران متفاوت از همه جوامع پرداخته می‌شود ولی ایرانیان شاعر مسلک در آخر اهل علم الحساب می‌شوند. این استاد دانشگاه با تشریح نگاه دانشمندان مسلمان به صنعت از فارابی، اخوان الصفا، ابن خلدون، اخلاق ناصر و اخلاق جلالی، میرفندرسکی به عنوان کسانی که تعامل علوم انسانی بافنی را در عمل اثبات کرده‌اند نام برد.

نسخه مناسب چاپ