به گزارش خبرنگار ما، دکتر بهرام قاسمیدر نشست مطبوعاتی خود بااعلام این مطلب درباره سازوکار مالی با اروپا که گفته میشود کشورهای اروپایی بر اساس آن در ازای پول نفت ایران فقط نیازهای دارویی و غذایی ایران را تامین کنند، تصریح کرد: این سازوکار مدتی است که تحت بررسی قرار دارد و سازوکاری برای تسهیل مبادلات ایران با اتحادیه اروپاست. این سازوکار شامل اقلام بسیاری میشود که در این سبد کالایی دارو، مواد غذایی و سایر کالاها هم قرار دارد.
وی تاکید کرد: این سازوکار صرفا برای خرید دارو و مواد غذایی نیست و سرمایه گذاری صنعتی و اقتصادی هم باید جای خود را در این سبد کالایی پیدا کند؛ این مکانیزم حتی میتواند یاری رسان مبادلات با سایر کشورهای جهان هم باشد.
قاسمیخاطرنشان کرد: فشار آمریکا برای تحریم ایران فقط بر غرب نیست بلکه بر کشورهای شرقی هم برای توقف همکاریها فشار زیادی اعمال میکند. ما هم بیکار نیستیم و راهکارهای خودمان را دنبال میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و ایجاد اختلال در تعهدات ۱+۴، گفت: خروج این کشور از اتحادیه اروپا خللی در اجرای برجام ایجاد نمیکند چرا که روسیه و چین هم عضو اتحادیه اروپا نیستند. با این خروج اتفاق مهمینمیافتد و همکاریها با ۱+۴ ادامه مییابد و هر آنچه در مورد انگلیس و سیاستهایش مطرح است، مسأله این کشور با اتحادیه است که در نهایت، خیلی در نگاه و تعهدات برجامیآنها نقشی ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سئوالی درباره آخرین اقدامات این وزارتخانه برای ممانعت از برخورد نامناسب با شهروندان ایرانی در مرزهای گرجستان، گفت: با توجه به روابط حسنه ای که بین ایران و گرجستان وجود دارد ، انتظار این نوع برخوردهای نامناسب را نداشتیم و برای ما تعجببرانگیز بود. ما اتفاقات رخ داده برای شهروندان ایرانی را مورد بررسی قرار دادیم. در تفلیس و تهران تلاشهای بسیاری را انجام دادهایم تا این مشکل حل شود. در این چارچوب رایزنیهایی هم با مقامات گرجستانی انجام شده است و این پرونده همچنان به صورت جدی برای ما مفتوح است و در حال پیگیری آن هستیم.
قاسمیبا اشاره به سیاست ایران در دفاع از حقوق شهروندان خود در نقاط مختلف جهان، تاکید کرد: این نوع رفتار از سوی مقامهای مرزبانی تفلیس قابل قبول نیست. مقامات سیاسی این کشور در مورد این نوع برخوردها ابراز نگرانی و تاکید کردهاند که این موضوع را پیگیری خواهند کرد.ما هم در داخل کشور تمهیداتی را در این زمینه مورد بررسی قرار داده ایم و طی یکی دو هفته آینده اقداماتی را انجام میدهیم و اجازه نخواهیم داد که حقوق شهروندان ایرانی مخدوش شود.
دیپلمات ارشد کشورمان یادآور شد: متاسفانه شاهد وجود برخی از گروهها و شرکتهای سودجو هستیم که از فرصت لغو روادید بین دو کشور سوءاستفاده میکنند و با دروغ و دغل و دادن وعدههای نادرست نسبت به گمراه کردن برخی از هموطنان برای گرفتن یکسری امتیازات در داخل گرجستان، اقدام کردهاند و این موضوع را پیگیری خواهیم کرد. با این حال در همین جا از شهروندان کشورمان میخواهم که قبل از سفر به هر کشوری حتما قوانین آن کشور را مورد مطالعه قرار دهند.
وی در پاسخ به سئوالی درباره اتمام مهلت ۴۵ روزه معافیت عراق از داد و ستد با ایران گفت: عراق کشور دوست و همسایه ماست و مرز طولانی با این کشور داریم. علاوه بر این ارتباطات فرهنگی، اقتصادی و تاریخی ملت ایران با این کشور زیاد است.
قاسمی، عراق را از شرکای خوب کشورمان خواند و گفت: همکاریهای خوبی را مثل گذشته با همان دقت و شدت با کشور عراق خواهیم داشت. البته تلاشهای مذبوحانه ایالات متحده و هیاتهای اعزامیاین کشور به عراق برای ایجاد مشکلات و موانع جهت ارتباطات دو کشور، میتواند وجود داشته باشد اما کشورها با تجربههای جدیدی به سیاستهای خصمانه آمریکا نگاه میکنند و به صورت مستقل تصمیم میگیرند.
وی با بیان اینکه همکاریهای اقتصادی ایران و عراق در آینده افزایش خواهد یافت، گفت: علاوه بر تداوم همکاریهای گذشته، حوزههای جدیدی برای همکاری ایجاد خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر این که «برایان هوک» یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا در ویدیویی بحث اخراج فرزندان و وابستگان مقامات ایران از آمریکا را مطرح کرده است، گفت: ایشان حرفهای بی ربط میزند و خیلی نباید جدی بگیریم. حرفهای
بیربط یک فرد غیر ایرانی که تلاش میکند هر لحظه مشکلاتی را برای ایران ایجاد کند شاید ماموریت ایشان ایجاد یک جنگ روانی و تشویش اذهان عمومیدر مقابل اراده ملت ایران است.
وی همچنین در زمینه گزارش رئیس سازمان سیا آمریکا به سناتورهای آمریکایی در ارتباط با قتل جمال خاشقجی و مواضع تند آنها علیه عربستان، اما ترامپ در موضعگیری مجدد خود در ارتباط با این مساله باز هم پای ایران را میان کشید، گفت: مگر آقای ترامپ سیاست دارد؟ ترامپ هر بار که از تخت خود بلند میشود یک سیاست اتخاذ میکند. سیاستهایی که بعضا نسنجیده و نادانسته است و من پاسخی درباره این گونه رفتارها ندارم. او آنقدر مدهوش طعم دلار و فروش سلاح است که صحبتهایش را البته شاید در موارد ناخواسته به سمت دیگری سوق میدهد و این از ویژگیهای هیات حاکمه کنونی کاخ سفید است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره عضویت اخیر اسرائیل در FATFو احتمال لابی این رژیم خاطرنشان کرد: مقامات رژیم صهیونیستی با توجه به ماهیتشان از هر بهانه ای برای تخریب چهره ایران استفاده میکنند، ولی این عضویت اهمیتی بر ما ندارد. ما راه خود را امیدوارانه و با جدیت دنبال میکنیم و امیدواریم در داخل کشور در زمینه تصمیم گیری در ارتباط با FATFبه راهکاری برسیم که منافع ایران را تامین کند. گرچه اسرائیلیها هم از هر بهانه ای برای پیشبرد سیاستهای خود علیه ایران استفاده میکنند.
قاسمیدر پاسخ به سئوال خبرنگاری مبنی بر این که چرا وزارت خارجه برای افزایش اعتبار پاسپورت ایرانی تلاش نمیکند که روادید بین ایران و کشورهای همسایه لغو شود، گفت: مسائل سیاسی ــ خارجی یک موضوع دو طرفه است و نمیشود در مدت کوتاهی لغو روادید کرد. تصمیم گیریها در این مورد دوطرفه و زمانبر است.
سخنگوی وزارت خارجه در باره فعالیتهای موشکی ایران اظهار داشت : نگرانی که بعضا مقامات این کشورها در ارتباط با فعالیتهای موشکی ایران انجام میدهند
بیربط و ناشی از تلاشهای کسانی است که میخواهند علیه ایران جنگ روانی سختی را ایجاد کند . بارها اعلام کردهایم فعالیتهای موشکی ایران جزو سیاست دفاعی ملی ایران است و به دلیل تجربههای تاریخی و موقعیت منطقهای که در آن قرار داریم باید این سیاست را دنبال کنیم.
وی با بیان اینکه ایران بر اساس امکانات و توانمندیهای خود در این مسیر حرکت کرده است و به حرکت خود ادامه میدهد چرا که هیچ کس تضمینی برای امنیت ما، به ما نمیدهد و اگر ما مورد تجاوز قرار بگیریم این ملت ایران است که باید از خود دفاع کند خاطرنشان کرد: اقدامات ایران در عرصه دفاعی و موشکی بازدارنده است و علیه هیچ کشوری نیست. ما همواره بر همزیستی مسالمت آمیز و اهمیت داشتن رابطه خوب با همسایگان تاکید داریم و معتقدیم باید کشورهای همسایه با کمک یکدیگر امنیت را در این منطقه به وجود آورند ولی ما نمیتوانیم از سیاست دفاعی خود چشم پوشی کنیم.
وی با بیان اینکه موشکهای ایران برای حمل کلاهکهای هستهای و مسائلی که آنها ادعا میکنند نیست و نباید به ادعاهای محافل صهیونیستی و آمریکایی در این زمینه توجهی داشته باشند گفت: ایران سیاستهای خود را در این زمینه با حفظ قوانین و مقررات بینالمللی ادامه میدهد و از طرف دیگر اجازه نمیدهیم دیگران در این حوزه ما را محدود کنند. در مورد این سیاستهای خود با کشورهای مختلف گفتگو کردهایم و شفافسازی انجام دادهایم ولی در مورد این سیاستها مذاکرهای نمیکنیم؛ چرا که نمیتوانیم امنیت خود را قربانی این نوع موضعگیریها و صحبتها کنیم.