به گزارش تسنیم ، فایننشالتایمز گزارش داده طرح «برن» برای تأمین کالاهای انسانی با ایران در حالی است که کشورهای اتحادیه اروپا گفتهاند قصد دارند در هفتههای آینده کانال ویژهای برای تسهیل گستردهتر تجارت با ایران راهاندازی کنند. راهاندازی این کانال یکی از وعدههایی است که کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از برجام برای حفظ این توافق به ایران دادهاند.
یک نماینده وزارت دارایی سوییس به این روزنامه گفت این کشور آماده ایجاد این کانال ویژه پرداخت در «اسرع وقت» است، اما نمیتواند درباره زمان راهاندازی آن موعدی ارائه دهد. این منبع گفت: «رایزنیها با مقامهای آمریکایی، ایرانی و شرکتهای سوییسی هنوز در جریان است.»
سوییس از آن رو که عضو اتحادیه اروپا نیست، نقش گستردهای در داروسازی دارد و به سنت بیطرفی در مناقشات سیاسی پایبند و از امتیازهای ویژهای برای میزبانی چنین ساختاری برخوردار است.
شرکت داروسازی «هوفمان-
لاروش» هم گفت از رایزنیها بر سر راهاندازی یک کانال مالی برای مبادله کالاهای انسانی با ایران برخوردار است، اما قادر به اظهارنظر بیشتر در این باره نیست. این شرکت گفت: «حسب اطلاع ما، هنوز هیچ طرح ملموسی ارائه نشده است.»
فایننشالتایمز مدعی شده وزارت خارجه آمریکا به تلویح گفته مشکلی با راهاندازی چنین کانالی ندارد.
درهمین حال هند اعلام کرد :پول نفت خریداری شده از ایران را در حسابهای تضمینی در پنج بانک واریز میکند.
به گزارش تسنیم به نقل از بلومبرگ، دو کشور در مورد یک مکانیسم پرداخت برای دور زدن تحریمهای آمریکا توافق کردهاند.ایران بخشی از این پول را برای خرید کالاهای اساسی از هند و تامین هزینههای مأموریتهای دیپلماتیک خود در این کشور هزینه میکند. تمام این پرداختها به روپیه هند است.
این درحالی است که ادامه عرضه نفت ایران برای هند ضروری است و این کشور حدود ۸۰ درصد نیاز سالانه نفت خود را وارد میکند. تهران نسبت به سایر تولیدکنندگان نفت خاورمیانه شرایط بهتری پیشنهاد داده است و در گذشته هم به جای دلار آمریکا روپیه هند را قبول میکرد. هند در سال مالی منتهی به ۳۱ مارس ۹ میلیارد دلار نفت از ایران خریداری کرد.
این مکانیزم پرداخت به هند اجازه میدهد به خرید نفت از ایران علیرغم تحریمهای آمریکا ادامه دهد. هدف این تحریمها مسدود کردن پرداخت مستقیم پول به ایران است. واشنگتن تضمین کرده است هند از تحریمهای ایران معاف شود. پالایشگاههایی مثل شرکت نفت هند و شرکت پتروشیمیو پالایشگاهی مانگالور پرداختهای خود را پس از رسمیشدن این مکانیسم انجام خواهند داد.
پرداخت پول به چندین حساب تضمینی ریسک بسته شدن حسابهای ایران را در صورت تحریم بانکهای بیشتری از ایران کاهش میدهد.
ایران و هند قبلا هم در تحریمهای سال ۲۰۱۲ آمریکا، از مکانیزم مشابهی استفاده کرده بودند. در آن زمان ۴۵ درصد پول خرید نفت در حسابهای تضمینی بانکهای ایران در هند واریز میشد و بقیه به صورت یورو در یک بانک خارج از کشور میماند.
طبق معافیتهایی که آمریکا ماه گذشته به هند داد، این کشور میتواند ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت ایران را تا ۱۸۰ روز وارد کند. این مقدار کمتر از صادرات ۵۴۰ هزار بشکه ای ایران به هند در سال جاری و ۴۵۰ هزار بشکه در ۲۰۱۷ است.
پیشنهاد اروپا برای اجرایSPV
دراین حال رئیس کمیته روابط خارجی مجلس شورای اسلامیاز پیشنهاد جدید کشورهای اروپایی مبنی بر استقرار سازوکار SPV در یک نهاد قضایی در یکی از کشورهای اروپایی خبر داد.
مرتضی صفاری نطنزی نماینده نطنز در گفتگو با مهر در باره تاخیر اروپا در اجرای سازوکارSPV گفت: واقعیت این است که اروپاییها تلاش دارند این سازوکار اجرایی شود، اما در هر مرحله آمریکاییها به شکلی ورود میکنند و فشار میآورند که این کار را سخت میکند.رئیس کمیته روابط خارجی مجلس ادامه داد: پیش از این، دو کشور پذیرفته بودند که دفترSPV در آنجا مستقر شود، اما آمریکاییها ورود کرده و بانک مربوطه را تهدید کردند، لذا آنها مجبور به عقبنشینی شدند.
نماینده مردم نطنز اظهار داشت: پیشنهاد جدیدی مطرح شده است که سازوکارSPV در درون نهاد قضایی یکی از کشورهای اروپایی مستقر شود تا آمریکاییها نتوانند مزاحم شوند. اگر این امر عملیاتی شود، به زودی این سازوکار اجرایی خواهد شد.
ایران در قبال نقض تعهدات ساکت نخواهد نشست
ازسوی دیگر،رئیس شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان در پاسخ به اینکه برخی از منتقدان معتقدند دولت عملا کار را رها کرده و منتظر است تا اروپاییها کاری انجام دهند، گفت: نخیر، دولت تلاش خود را انجام میدهد تا به سهم خود معیشت مردم را تامین کند. این گونه نیست که دست روی دست گذاشته باشد.
سید کمال خرازی در گفتگو با ایسنا درباره اینکه با توجه به وعده اروپاییها تا چه اندازه امکان عملیاتی شدن یا نشدن سازوکار مالی(SPV) وجود دارد، اظهارنظر کرد: عملی شدن ساز و کار بستگی به اراده اروپاییها دارد. آنها تا به حال گامهایی را برداشتند و در صحنه گفتمان و اقدامات سیاسی کارهای خوبی را انجام دادهاند، منتهی موقعی این کارها قابل توجه است که اجرا شود.
وی تصریح کرد: طبق آخرین گفتگوهایی که انجام شده است، آنها قول دادند تا پایان سال جاری میلادی این سازوکار را اجرا کنند؛ لذا باید صبر کرد و دید که واقعا چقدر این کار را انجام خواهند داد.
وی همچنین بیان کرد: اما اتکای ما به این چیزها نباید باشد.ما باید به توانایی داخلی، منابع داخلی، قدرت مردمی، ثبات و امنیتی که داریم، اتکا کنیم. راهکارهایی را در داخل کشور پیدا کنیم که چگونه در جهت توسعه اقتصادی به رغم تمام مشکلاتی که وجود دارد گام برداریم.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در پاسخ به این سئوال که برخی معتقدند ایران منتظرSPV است؛ آیا واقعا اینطور است، یا این که کشور در حال انجام اقداماتی برای مقابله با تحریمها است؟ گفت: هر دو، در اینکه اروپاییها قول دادندSPV را اجرا کنند، طبیعتا باید این کار را انجام دهند و اگر نشود، باز تخلفی از طرف اروپاییها و نقض تعهدات آنها ست .وی ابراز کرد: میخواهم بگویم اتکای ما نباید به این ابزارها باشد. باید در جهت طراحی راهکارهایی در داخل کشور گام برداریم تا بتوانیم مشکلات تحریمیو اقتصادی را حل کنیم و دولت هم در این زمینه تلاش خود را انجام میدهد که چگونه میتواند با وجود تمام مشکلات معیشت مردم را تامین و توسعه اقتصادی کشور را در حد معقول پیگیری کند.وی درباره اینکه اگر به هر دلیلی ساز و کار مالی توسط اروپاییها به نتیجه نرسد، ایران چه تصمیمیرا اتخاذ میکند؟ گفت: ما کار خودمان را باید ادامه دهیم.
این دیپلمات کشورمان در پاسخ به اینکه یعنی در این شرایط از برجام خارج میشویم؟ تاکید کرد: نه این به معنای این نیست که از برجام خارج میشویم، در این صورت، بستگی به تصمیم مقامات عالی کشور دارد، در شرایط خاصی که اروپاییها کاملا تعهدات خود را نقض کرده و دنبال نکنند ایران چه کاری خواهد کرد.
ایران در قبال نقض تعهدات ساکت نخواهد نشست
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی خاطرنشان کرد: البته در این زمینه طراحیهایی را انجام دادهاند، بنابراین در قبال نقض تعهدات ساکت نخواهند نشست، همان طور که در قبال نقض تعهد آمریکا ساکت ننشستند.وی همچنین بیان کرد: دولت باید در اتخاذ سیاستهای جدید دقت بیشتری داشته باشد که سیاستها مشکلگشا باشد نه مشکلآفرین و این آگاهی در دولت وجود دارد، در نتیجه دولت تلاش خود را انجام میدهد. مردم هم باید از سیاستهای دولت حمایت کنند تا انشاءالله ثبات بیشتری در عرصه اقتصادی کشور به وجود آید.
خرازی افزود: اما اتکای ما باید به خودمان باشد و نهایتا باید روی پای خودمان بایستیم، منابع، نیروی انسانی قوی و همسایگان خوبی داریم و باید ببینیم چه راهکارهایی میتوانیم طراحی کنیم تا این دوران پر فشار حکومت زورگوی آمریکا را بتوانیم بگذرانیم.
CFT از ابزارهای بینالمللی است
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان همچنین درباره اینکه چرا مساله CFT تا این اندازه در کشور جریانساز و یا حاشیه ساز شد در حالی که کشورهای دیگر به راحتی آن را پذیرفتند، اظهارنظر کرد: اینها همه ناشی از ماهیت جمهوری اسلامیاست و نمیخواهد زیر بار زور و فشار برود. عدهای نگرانیهایی دارند و معتقدند نکند این ابزارها در آینده مایه فشار شود، اما از طرفی همه اینها، ابزارهای بینالمللی است که اگر بخواهیم در روابط بینالملل خود توسعه داشته باشیم در قالب این ابزارها باید کار کنیم، لذا اختلاف نظر در این مساله است که امیدواریم زودتر تصمیمات لازم در مجموعه گرفته و آنچه که به مصلحت کشور است اتخاذ شود.
وی در پایان تصریح کرد: برجام مایه امنیت و همکاری بیشتر کشورها ست. درست است که کشورها اکنون همه تحت فشار آمریکا قرار دارند و خودشان با سیاستهای جبارانه آمریکا مشکل دارند، اما در عینحال استقلال کشورها ایجاب میکند فراتر از فشارها و خواست آمریکا بتوانند روابطشان را با ایران توسعه دهند و خودشان هم به این مساله اذعان دارند.