نگاه هفته
* پس از نشست هفته گذشته هیأت‌های مذاکره‌کننده یمنی در «استکهلم» سوئد که با حضور نماینده و همچنین دبیرکل سازمان ملل صورت گرفت و به توافق‌هایی نیز منتهی شد، این هفته آتش‌بس هرچند شکننده در استان «الحدیده» که در هفته‌ها و ماه‌های اخیر کانون درگیری‌ها و جنگ یمن بوده است، برقرار شد تا مردم غرب یمن پس از ۴ سال، آرامشی نسبی را نیز تجربه کنند. ائتلاف سعودی اما تحرکات نظامی برای تحریک انصارالله جهت به شکست کشاندن این آتش‌بس را در پیش گرفت که در برخی مناطق علیرغم خویشتنداری انصارالله به درگیری‌های محدودی نیز منجر شد.

* سنای آمریکا این هفته با تصویب ۲ قطعنامه ضد سعودی به دلیل قتل خاشقجی و جنگ یمن، گام مهمی را در تغییر سیاست‌های منفعلانه واشنگتن در برابر اقدامات نسنجیده و غیرحرفه‌ای حاکمان مستبد عربستان برداشت.

از سوی دیگر مقامات قطری نیز این هفته اقدامات مخرب رژیم سعودی در منطقه را عامل اصلی بی‌ثباتی خاورمیانه عنوان و بر ادامه سیاست‌های «دوحه» در نزدیکی با تهران و آنکارا تأکید کردند. این هفته همچنین شبکه الجزیره در گزارشی، اقدام عربستان و امارات و تلاش این دو کشور به همراه مصر و بحرین را برای اشغال قطر و انجام کودتا علیه دولت این کشور در سال ۱۹۹۶ با کمک مزدوران فرانسوی افشا کرد.

* دشمنان سوریه که هفت‌سال قبل در نخستین روزهای ناآرامی‌های این کشور، شمارش معکوس برای سرنگونی حکومت بشاراسد را آغاز کرده بودند، اکنون به ابقای اسد در قدرت اذعان دارند. این هفته آمریکا به صراحت اعلام کرد دیگر در تلاش برای براندازی نظام اسد نیست. ترکیه هم تصریح کرد در صورت پیروزی اسد در انتخاباتی شفاف و آزاد، همکاری با وی را از سر می‌گیرد. همزمان با این تغییر مواضع آشکار، عمرالبشیر رئیس جمهوری سودان نیز به عنوان اولین رهبر عربی از آغاز ناآرامی‌های سوریه، این هفته وارد دمشق شد و با اسد دیدار کرد.

* فرانسه که به‌عنوان یکی از مهدهای تمدن و دموکراسی شناخته می‌شود، این هفته حمله با گازهای ممنوعه شیمیایی به معترضان را در دستور کار قرار داد. نشریه انگلیسی دیلی میل فاش کرد که پلیس فرانسه برای حمله با گاز شیمیایی به معترضان جلیقه زرد آماده شده است. همزمان پلیس فرانسه در اعتراض به پایین بودن دستمزدها این هفته برای اعتصاب نیروهای خود فراخوان داد. از طرفی شش کشور اتریش، بلژیک، اسپانیا، ایتالیا، مجارستان و صربستان نیز این هفته با الگو از معترضان فرانسوی صحنه اعتراضات ضد دولتی بودند.

* جنبش‌ حماس این هفته با برپایی مراسمی بزرگ و رژه نیروهایش در غزه، سی و یکمین سالگرد تأسیس خود را جشن گرفت . همزمان با این رویداد، تل آویو صحنه تظاهرات جلیقه زردهای اسرائیلی با الگو گرفتن از اعتراضات فرانسه، علیه نتانیاهو بود. شش‌تن از وزیران کابینه نتانیاهو هم در این تظاهرات شرکت کردند. این هفته همچنین اخباری درباره تلاش‌های مخفیانه عربستان و امارات برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل منتشر شد.

* ارتش ترکیه این هفته رسماً عملیات گسترده‌ای را علیه «پ.ک.ک» در شمال عراق آغاز کرد و در حملات سنگین هوایی علیه این گروه در اطراف «سنجار» شماری از آنها را از پا درآورد. این اقدام ترکیه اما با واکنش تند مقامات عراق روبه‌رو شد و بعدا خواستار پایان حملات هوایی و زمینی ترکیه به این کشور شد. اتحادیه عرب نیز در حمایت از بغداد، این اقدام ترکیه را محکوم و بر لزوم احترام آنکارا به حفظ تمامیت ارضی عراق تأکید کرد. از طرفی، همزمان با این اقدام ترکیه، جنگنده‌های عراقی نیز مواضع داعش در خاک سوریه را در چندین نوبت هدف قرار دادند که به هلاکت دست کم ۲۸ معاون و دستیار ارشد «ابوبکر بغدادی»، سرکرده اصلی این گروه تروریستی انجامید.

* روسیه در ادامه تنش با آمریکا بر سر حفظ پیمان موشکی هسته‌ای، این هفته اعلام کرد که مسکو در صورت خروج واشنگتن از این معاهده از تمامی تعهدات مشترک با ایالات متحده خارج خواهد شد. فرمانده نیروهای راهبردی موشکی روسیه نیز اعلام کرد: سامانه‌های دفاع موشکی آمریکا در اروپا در تیررس سلاح‌های روسیه هستند.

* کره‌شمالی در حالی که مذاکرات پیونگ‌یانگ ـ واشنگتن برای خلع سلاح هسته‌ای شبه جزیره کره در پی تشدید تحریم‌های آمریکا علیه این کشور متوقف شده است این هفته در تهدیدی آشکار علیه ایالات متحده اعلام کرد: آماده کنار گذاشتن همیشگی ایده خلع سلاح است.

* جنگنده‌های ناتو که هر از چندگاهی به بهانه مبارزه با طالبان به مواضع غیرنظامیان در افغانستان حمله می‌کنند این هفته نیز در اقدامی وحشیانه با حمله به ولایت «کنر» ۵۹ غیرنظامی را کشته و ۱۵ تن را زخمی کردند.

* دامنه اعتراضات ضد دولتی «جلیقه زردها» که پیشتر از فرانسه به شمال آفریقا و تونس رسیده بود، این هفته به خیابان‌های مغرب هم کشیده شد و صدها تن از مردم این کشور در برخی شهرها در اعتراض به اوضاع بد اقتصاد و معیشتی خود با پوشیدن «جلیقه‌های زرد» به خیابان‌ها آمدند.

* وزیر خارجه پاکستان با بیان این‌که عناصری وجود دارند که تمایلی به حفظ آرامش در مرزهای کشورش با ایران ندارند اعلام کرد که برخی چشم دیدن روابط حسنه و قابل پیشرفت میان اسلام‌آباد و تهران را ندارند. «شاه‌محمود قریشی» گفت: از این واقعیت آگاهی داریم که عناصری وجود دارند که مایل نیستند روابط خوب پاکستان و ایران را ببینند و سعی دارند سوتفاهم ایجاد کنند.

* رئیس‌جمهوری ترکیه در واکنش به فراخوان برخی گروه‌های مخالف در این کشور برای راه‌اندازی تظاهرات ضددولتی اعلام کرد: اپوزیسیون در صورت راه‌اندازی این اعتراضات بهای سنگینی می‌پردازند.

* درگیری‌ها و ناآرامی‌های مصر و درگیری ارتش این کشور با تروریست‌ها این هفته نیز همچنان ادامه داشت. در این درگیری‌ها ۲۷ داعشی توسط ارتش و نیروهای امنیتی مصر در منطقه «سینا» کشته شدند و ۴ نظامی این کشور نیز جان باختند.

در تحولی دیگر، پارلمان اروپا این هفته در نشستی، خواستار توقف محاکمه جمعی و اعدام مخالفان در مصر شد. این پارلمان در ادامه خواستار احترام دولت «سیسی» به قوانین حقوق بشر شد.

* سرویس خارجی

نسخه مناسب چاپ