امضای تفاهمنامه سرمایه‌گذاری ۱۸۰۰ میلیارد تومانی بخش خصوصی در بنادر شمال و جنوب
 

طی مراسمی با حضور معاون وزیر راه و فعالان بخش خصوصی صنعت دریایی ۱۹تفاهمنامه یا قرارداد سرمایه‌گذاری با بخش خصوصی به ارزش ۱۸۰۰میلیارد تومان در بنادر تجاری کشور امضا شد.

به گزارش تسنیم ، در این مراسم محمد راستاد مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی‌، استانداران استان‌های ساحلی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمایندگان انجمن‌های تخصصی و دست اندرکاران صنعت حمل و نقل دریایی کشور‌ حضور داشتند.

در قالب این ۱۹ تفاهمنامه و قرارداد در مجموع ۸۷ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در بندر شهیدرجایی، ۷۱۷ میلیارد تومان در بندر امام خمینی (ره) برای ایجاد تاسیسات تولیدی و ارزش افزوده‌ای، ۳۳۵ میلیارد تومان در بخش پایانه‌های صادراتی بندر انزلی، مراکز تعمیرات و سوخت کشتی و مخازن روغن خوراکی، مبلغ ۱۰۳ میلیارد تومان برای احداث سردخانه و تاسیسات جمع آوری مواد زائد نفتی در بندر بوشهر، مبلغ ۱۰۰میلیارد تومان در بندر امیرآباد، مبلغ ۳۳۲ میلیارد تومان در بندر چابهار و مبلغ ۷۰میلیارد تومان در بندر نوشهر توسط بخش خصوصی سرمایه‌گذاری می‌شود.

مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در این مراسم گفت: برای اولین بار در کشور کالاهای اساسی میان بنادر داخلی با ناوگان دریایی جابجا خواهد شد.

به گزارش مهر، محمد راستاد با بیان اینکه منکر وجود نقیصه در فرآیندهای بنادر نیستیم، گفت: با این حال سازمان بنادر و دریانوردی توانسته است در مقایسه با حوزه های دیگر اعتماد بخش خصوصی را جلب کند که موید این ادعای ما سرمایه گذاری ۱۲هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی در بنادر و تجهیزات است.

وی افزود: یکی از کارهای دیگر سازمان بنادر، توسعه پایانه کالاهای عمومی است که نسبت به پایانه های تخصصی تجهیزات بیشتر و هزینه های بالاتری دارد اما درآمدهای آن نسبت به پایانه‌های تخصصی کمتر است؛ از همین رو بدنبال تجمیع قراردادهای احداث پایانه های کالاهای عمومی در بنادر امام خمینی و شهید رجایی هستیم.

مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داد: این سازمان تمرکز خود را بر روی سرمایه گذاری دولتی در جهت احداث زیربناهای بندری شامل ساخت اسکله ها، آبراهها، کانال های دسترسی دریایی و حوضچه ها قرار داده است ولی سرمایه گذاری احداث خدمات روبنایی و تجهیزات در اختیار بخش خصوصی است. با این حال امکان واگذاری سرمایه گذاری در زیرساخت ها را در مناطقی که برای بخش خصوصی جذاب باشد به این بخش داریم.

وی ادامه داد: در جاهایی که سازمان بنادر، زیربناها را احداث کرده ولی بخش خصوصی حاضر به سرمایه گذاری در احداث روبناها و تجهیزات نیست، سازمان بنادر رأسا اقدام به این کار خواهد کرد. مانند بندر چابهار که علاوه بر آنکه زیرساخت بندری آن را در فاز نخست به بهره برداری رسانده ایم که در نتیجه آن ظرفیت این بندر از ۵ر۲ به ۵ر۸ میلیون تن افزایش یافته است، در بخش روبناها و تجهیزات هم سازمان بنادر بخشی از نیازها را تامین کرده و بخش دیگر را قرار است اپراتور بین المللی تامین کند.

معاون وزیر راه وشهرسازی یکی دیگر از اقدامات سازمان بنادر برای ورود بخش خصوصی به حوزه های بندری را امکان تجدیدنظر در قراردادها میان سازمان با این بخش عنوان کرد و اظهار داشت: در بسیاری از قراردادهای جاری، پیش بینی اصلاح قرارداد و مدل های تامین مالی گنجانده شده است که از این ظرفیت برای رفع دغدغه سرمایه گذاران استفاده می کنیم. همچنین در برخی قراردادها پیش بینی شده که اگر ادامه قرارداد برای یکی از طرفین اقتصادی نباشد امکان تغییر شرایط به قبل از امضای قرارداد وجود دارد.

وی به موضوع کاپوتاژ و رسوب کالا در بنادر اشاره کرد و گفت: برای اولین بار در کشور امکان حمل کالاهای اساسی از طریق دریا میان بنادر داخلی را فراهم خواهیم کرد، اما از آنجایی که قرار است با استفاده از ناوگان داخلی و در آبهای ایران این اتفاق رخ دهد، بدنبال اخذ مصوبه دولت مبنی بر محاسبه هزینه سوخت حمل کالاهای اساسی میان بنادر داخلی به قیمت سوخت دولتی هستیم.

راستاد با اشاره به تاکید معاون اول رئیس جمهوری مبنی بر کاهش زمان رسوب کالا در بنادر تصریح کرد: امروز جلسه ای با حضور متولیان دستگاه های این حوزه با معاون اول رئیس جمهوری برای پیدا کردن راهکارهای کاهش رسوب کالا در بندر برگزار می‌شود تا عوامل ماندگاری کالاها در بنادر را از بین ببریم.

وی با بیان اینکه حجم زیادی از فضای بنادر را کالاهای متروکه اشغال کرده اند، خاطرنشان کرد: از ۵۰هزار کانتینر دپو شده در بندر شهید رجایی ۱۰هزار کانتینر آن متعلق به کالاهای متروکه است که باید سریعتر تخلیه شوند.

مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی یکی دیگر از فعالیت‌های بخش خصوصی در احداث روبناها را برنامه ساخت پایانه‌های تمام مکانیزه صادرات مواد معدنی در دو بندر شهید رجایی و امام خمینی عنوان کرد و افزود: اجرای این فرایند در بندر چابهار با هدف ترانزیت مواد معدنی افغانستان آغاز شده است اما در دو بندر شهید رجایی و امام خمینی که به ترتیب سالانه صادرات ۲۰و ۵ میلیون تن مواد معدنی را شاهد هستیم باید پایانه اختصاصی صادرات مواد معدنی احداث شود. هزینه احداث این پایانه در بندر شهید رجایی ۵ هزار میلیارد تومان برآورد شده که با سرمایه گذاری بخش خصوصی خواهد بود.

معاون بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی هم از بازنگری در دستورالعمل سرمایه‌گذاری بنادر و تصویب آن بزودی خبر داد و گفت: سهم جابجایی ریلی کالاها از بنادر در سال جاری به ۳ر۱۰ درصد رسیده است.

به گزارش مهر، محمدعلی حسن‌زاده در این مراسم اظهار داشت: در سال گذشته تحولاتی در کشور رخ داد که در طی چهار دهه پس از انقلاب سابقه کمتری داشته است؛ به طوری که در مدت کوتاهی نوسانات ارزی، مشکلاتی را برای کشور ایجاد کرد و این اتفاقات در حالی رخ داد که ۹۰درصد تجارت دنیا از طریق بنادر خدمات می‌گیرند.

وی با بیان اینکه محدودیت‌ها و سیاست‌های تجاری، دومین چالش حوزه بندری، خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تهدید شرکت‌ها و قطع ارتباط با بنادر ایران را سومین چالش در این عرصه عنوان کرد و افزود: همچنین اعتراضات صنفی دارندگان کامیون در مراحل مختلف، چهارمین چالش ما در حوزه بنادر بود اما با همه این چالش‌ها، اجازه ندادیم که معطلی (دموراژ) برای شناورها ایجاد شود.

معاون بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی تصریح کرد: سعی کردیم در سازمان بنادر و دریانوردی به تحقق سیاست‌های راهبردی کشور کمک کنیم و در این رابطه با ارتباط با ارائه‌کنندگان خدمات بندری که در این چهار چالش با مشکل مواجه شدند، تلاش کردیم با تصویب بسته‌های حمایتی چالش‌ها را تا حد امکان کاهش دهیم.

وی با تأکید بر اینکه افزایش سهم جابجایی کالاها از طریق ریل در بنادر از اولویت‌های این سازمان است، گفت: هدف ما دستیابی به رقم ۳۰درصد در بارهای ورودی و خروجی بنادر از طریق حمل و نقل ریلی است.

نامبرده با اشاره به اینکه در سال گذشته ۶ درصد بارهای ورودی و خروجی بنادر از طریق خطوط ریلی جابجا شد، ادامه داد: امسال این رقم به ۳ر۱۰درصد رسید و هدف‌گذاری کرده‌ایم این رقم طی ۱۰سال آینده به ۳۰درصد برسد.

وی اظهار داشت: سیاست دیگر سازمان بنادر و دریانوردی توجه به نقش کلیدی بندر شهید بهشتی چابهار در توسعه محور شرق است که در این باره بسته تشویقی تهیه شده و در هیات عامل سازمان بنادر هم به تصویب رسیده است؛ سرمایه‌گذاران خوبی هم به بنادر مراجعه کرده‌اند و انتخاب بندر شهید بهشتی به عنوان بندر تخلیه و بارگیری در دستور کار قرار دارد و این نشان از افزایش رونق این بندر به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور دارد.

حسن زاده از بازنگری در دستورالعمل سرمایه‌گذاری در این سازمان خبر داد و گفت: فرآیند بازنگری در این دستورالعمل آغاز شده و به زودی به تصویب می‌رسد و طبق آن پیشنهاداتی که به سازمان بنادر برای سرمایه‌گذاری ارائه می‌شود را تعیین تکلیف می‌کنیم.

وی سازمان بنادر و دریانوردی را از بزرگترین سازمان‌های سرمایه‌پذیر در بنادر عنوان و تأکید کرد: امیدواریم بنادر امام خمینی‌(ره)، شهید رجایی و شهید بهشتی به عنوان سه شهر لجستیکی معرفی شوند.

معاون بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر دو بندر منطقه ویژه اقتصادی هستند که امیدواریم بندر چابهار هم به منطقه آزاد چابهار بپیوندد.

از سوی دیگر، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران در این مراسم با تأکید بر اینکه آماده گفتگو با سازمان بنادر برای تعامل در خصوص حمل کالای اساسی هستیم، گفت: سهم حمل‌ونقل دریایی در حمل کالای اساسی باید افزایش یابد.

به گزارش فارس، یزدان سیف اظهار داشت: سرمایه‌های فیزیکی بخش حمل‌ونقل در بخش‌های جاده‌ای، ریلی و دریایی ۳۰ میلیون میلیارد ریال در بخش حمل‌ونقل است که این غیر از تعداد کشتی‌ها است. اگر این سرمایه در بخش‌های اقتصادی متناظر آن و سهم حمل‌ونقل و لجستیک در تولید ناخالص داخلی را بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که سهم ۷ درصدی بخش لجستیک و حمل‌ونقل کشور از GDP به نسبت سرمایه‌های ضبط شده در این بخش اندک است.

وی افزود: مهمترین رکن رقابت‌پذیری در جوامع رکن بهره‌وری است. ما لبه تکنولوژی هستیم و تنها نکته‌ای که قادر است هزینه‌های تمام شده ما را کاهش دهد، هزینه‌هایی است که هزینه مبادله ما را کاهش می‌دهد. ما گلوگاه لجستیک داریم، بنابراین قیمت تمام شده ما بالا است.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران با اشاره به اینکه در بخش کالاهای اساسی در ۹ ماهه اول امسال تا ۲۵ آذر ۱۵ میلیون تن کالا وارد کشور شده است که این مقدار نسبت به منابع، حجم اندکی است، افزود: امروز در بخش حمل‌ونقل خصوصاً حمل‌ونقل دریایی از کرانه‌ها برای حمل داخلی استفاده نمی‌کنیم، در همین استان‌های مصرف‌کننده گندم که کرانه دارند نظیر هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و گیلان ۲ر۱ میلیون تن جابه‌جایی گندم به این مقاصد وجود دارد، اما ظرفیت حمل کرانه‌ای فراهم نیست.

وی افزود: گالری صادرات سیلوی بندر امام خمینی ما دچار مشکل شده و هنوز رفع نشده است و اگر این سیلو در اختیار ما بود زودتر مشکل آن را رفع می‌کردیم.

یزدان سیف ادامه داد: در مقوله کالاهای اساسی به شدت می‌توانیم الگوهای با سلایق متخصصان لجستیک را پیاده‌سازی کنیم. ما می‌خواهیم آن باشیم که سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان لجستیک پیشرفته می‌خواهد. ما گازوئیل لیتری ۳۰۰ تومان داریم، اما در حمل دریایی دلار ۱۰ هزار تومانی لازم است. در عین حال بار ما از خوزستان سوار کامیون می‌شود و به سیستان و بوشهر و فارس می‌رود که باید این میزان بار به سمت دریا سوق یابد.

وی ادامه داد: از سازمان بنادر و دریانوردی می‌خواهیم سهم کالای اساسی در بنادر را برای ما مشخص کند.زیرا ما باید سهم کم ریسکی انتخاب کنیم.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران تأکید کرد: کاهش هزینه‌های ما در حوزه دریا و بنادر مهم است و ما آماده گفتگو با سازمان بنادر برای رسیدن به جایگاه مطلوب هستیم تا در گام اول سهم حمل‌ونقل از GDP افزایش یابد و سهم حمل دریایی در حمل کالای اساسی افزایش یابد که تسهیل‌سازی و کاهش هزینه‌ها در این امر بسیار مثمر ثمر است.

نسخه مناسب چاپ