محک
گفتگوی ترامپ با اون شکست یا نیرنگ؟
ابوالقاسم قاسم زاده
چند هفته قبل از دیدار دوم ترامپ رئیس جمهور آمریکا و کیم‌جونگ‌اون، رهبر کره شمالی، تبلیغات وسیعی از سوی کاخ سفید انجام گرفت که ترامپ در این دیدار و گفتگو با رهبر کره شمالی در ویتنام به توافقی خواهد رسید که تاکنون هیچ رئیس جمهور آمریکا بعد از اعلام آتش‌بس در جنگ دو کره به آن نرسیده‌است! ترامپ که خود را معمار جدید صلح بین دو کره (شمالی ـ جنوبی) معرفی می‌کرد گفت: «ما همچنان تحریم‌ها علیه کره شمالی را ادامه می‌دهیم تا رهبر کره شمالی خلع سلاح کامل اتمی را بپذیرد.»

دیدار و گفتگوی ترامپ با اون در ویتنام صورت گرفت اما خیلی زود و در کمتر از دو روز کاری، بدون هیچ توافقی و امضاء سندی، حتی زودتر از برنامه‌ریزی انجام شده پایان یافت. کاخ سفید رسماً اعلام کرد «این دیدار در ویتنام بدون امضاء سند و توافق‌نامه‌ای پایان گرفته است تا در آینده دیدار سومی انجام پذیرد!»

خبرگزاری‌های غربی از ویتنام گزارش کرده‌اند که رهبر کره شمالی گفته است: «موضع ما تغییر ناپذیر است. ما تنها خواستار لغو بخشی از تحریم‌های آمریکا شدیم، اما آمریکا نپذیرفت.» ترامپ در مصاحبه کوتاه خبری خود بعد از پایان یکباره اجلاس ویتنام به خبرنگاران گفت: «… علت ناکامی اجلاس، درخواست لغو کامل تحریم‌ها آن هم پیش از امحای کامل تأسیسات هسته‌ای کره شمالی بوده است.»

رئیس جمهور آمریکا چند بار این جمله که «عجله‌ای برای رسیدن به توافق ندارد» را تکرار کرد و گفت: «زمان سازنده‌ای را با رئیس کیم رهبر کره شمالی گذراندم. پمپئو وزیر خارجه فکر می‌کرد که امضاء کردن توافق چیز خوبی نیست، گزینه‌هایی داشتیم اما تصمیم گرفتیم که فعلاً کاری نکنیم. رهبر کره شمالی، قصد خلع سلاح اتمی دارد، اما در حوزه‌هایی خاص! او به من قول داد آزمایش اتمی یا موشکی انجام نخواهد داد.»

کره شمالی از انجام گفتگوی بدون هیچ نتیجه در ویتنام با آمریکا، عصبانی است و شکست آن را ناشی از افزون‌طلبی ترامپ می‌خواند. وزیر خارجه کره شمالی در کنفرانس خبری بعد از آنکه نشست دو طرف (آمریکا ـ‌

‌کره شمالی) در ویتنام شکست خورد، گفت: «رهبری کره در نشست خود با رئیس جمهوری آمریکا پیشنهاداتی واقع‌بینانه را مطرح کرده و خواستار لغو تحریم‌های مربوط به پنج قطعنامه شورای امنیت علیه پیونگ‌یانگ شده است، اما طرف آمریکایی ضمن رد آن با قلدری می‌خواهد تا ما (کره شمالی) به‌طور کامل خلع سلاح اتمی را اجرا کنیم! آمریکا باید بداند موضع ما تغییر ناپذیر است.»

ماجرای شکست دیدار ترامپ با رهبر کره شمالی در داخل آمریکا هنوز بازتاب‌های گوناگون دارد. ترامپ دیروز، ضمن گلایه از رئیس جمهور چین گفت، او می‌توانست کره شمالی را برای رسیدن به توافق ترغیب کند. قرار است ترامپ با رئیس جمهوری چین، هفته آینده در «فلوریدا»ی آمریکا و در باشگاه گلف اختصاصی خود ملاقات کند. پیش‌بینی خبرگزاری‌های آمریکایی این است که در این دیدار، ماجرای شکست گفتگو در ویتنام بررسی می‌شود. بخصوص که ترامپ به مردم آمریکا وعده داده بود که دور دوم گفتگوی او با رهبر کره شمالی، نقطه عطف و پیروزی بزرگ خواهد بود! واقعیت این است که موقعیت ترامپ در افکار عمومی مردم آمریکا، همچنین در کنگره این کشور مناسب نیست و رو به افول گذاشته است. بسیاری از تحلیلگران سیاسی دیدار او با رئیس جمهور چین که هفته آینده در آمریکا (فلوریدا) انجام خواهد گرفت را بسیار حساس و کلیدی برای آینده ترامپ دانسته‌اند. سیاست ترامپ این است که فعلاً رهبر کره شمالی را با دو رویداد، بدون دادن هیچگونه امتیازی زخمی کند. محاصره و تحریم‌ها علیه این کشور همچنان ادامه خواهد داشت. او ترجیح می‌دهد تا مشکل کره شمالی و دادن هر امتیازی برای حل آن را با رئیس جمهور چین معامله کند. آن هم در حالی که مشکلات ترامپ با چین بسیار پیچیده‌تر با کره شمالی است و هم جنبه‌های تجاری و اقتصادی و هم سیاسی، نظامی پیدا کرده است. مسأله بحران تعرفه‌های تجاری کالاهای چینی همچنان باقی است و از سوی دیگر بحران به رسمیت شناختن «تایوان» و مقابله با توان نظامی چین در منطقه بزرگ و حساس آبهای آن و در دریای چین، روز به روز گستردگی و پیچیدگی افزونتر می‌یابد. همسویی چین و روسیه در مقابله با آمریکا در بحران «ونزوئلا» مانع بزرگ دیگر برای ترامپ شده است. در این شرایط است که ترامپ چشم به دیدار رئیس جمهور چین دارد تا در آن دیدار درباره حل مشکلات با کره شمالی نیز گفتگو کند. ترامپ در ترسیم این شرایط با رهبر کره‌شمالی در ویتنام حیله کرد.

اغلب سیاستمداران برجسته غربی معتقدند، ترامپ در مدت دو سال گذشته از دوران ریاست جمهوریش، سیاست به‌هم ریختن شرایط را پیش گرفته و بر روال همین سیاست، اکنون در اغلب رویدادهای بین‌المللی آشفتگی در جریان است. ترامپ علاقمند است تا او را قهرمان ناآرامی‌ها و ایجاد تلاطم بدانند تا سیاستمدارهای معقول، دور اندیش و ثبات آفرین! در اغلب مسائل بین‌المللی فضای بحرانی را تشدید می‌کند و مدام می‌خواهد تا در صدر اخبار و گزارش‌های رسانه‌ها قرار داشته باشد.

اکنون ترامپ گفتگو با رهبر کره شمالی را به بن‌بست کشانید و اغلب رسانه‌ها بعد از شکست نظامی آمریکا در جنگ ویتنام از آن به شکست سیاسی یاد کرده‌اند. در حالی‌که نتیجه دیدار او با رهبر کره‌شمالی در ویتنام، بخش دیگری از حیله‌های او در ادامه سیاست آشفته‌سازی برای اجرای «چماق تحریم‌ها» است.

نسخه مناسب چاپ