دکتر کلانتری: قاچاق دام علت گرانی گوشت نیست
نمایندگان مجلس و فعالان بخش دام در حالی از وجود خریداران خارجی و خرید دام به قیمت بالا از ایران و قاچاق دام و در نتیجه بروز بحران گوشت خبر می دهند که معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید: قاچاق به حدی نیست که چنین مشکلاتی در جامعه پیش بیاید و در این زمینه اطلاعات نادرست به جامعه داده می شود.

دکتر عیسی کلانتری در گفتگو با اطلاعات درباره قاچاق دام از ایران به دیگر کشورها و ایجاد مشکلات قیمتی برای مردم و کسبه وابسته به دام گفت: قیمت گوشت در جهان حدود ۵ دلار است اما در ایران در یک سال گوشت نزدیک به دو برابر افزایش قیمت داشت و با چنین شرایطی کشش صادراتی چندانی برای قاچاق گوشت وجود ندارد. حداکثر قاچاق دام از کشور به ۵۰۰ هزار راس هم نمی رسد که بالغ بر ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن گوشت را شامل می شود.

وی افزود: ما که مدعی هستیم ۸۰۰ هزار تن گوشت قرمز تولید می‌کنیم، ۱۲ هزار تن ۵ر۱ درصد کل تولید را شامل می شود و رقم قابل توجهی نیست. همچنین ۲۰۰ هزار تن گوشت سالانه وارد کشور می شود که سهم قاچاق را هم خنثی می کند اما گوشت همچنان گران است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه تولید گوشت پایین آمده است و قاچاق علت گرانی نیست، خاطرنشان کرد: بالاخره خشکسالی و نبود آب یک جایی خود را باید نشان دهد که اکنون در تولید دام و گوشت تبعات آن را شاهد هستیم. مسئولان مربوطه فکر می کنند با اطلاعات غلط دادن از جمله قاچاق دام می توانند خودشان را تبرئه کنند در حالی که علوفه و آب نیست و این امر به کمبود تولید دام دامن زده است.

وی از کاهش ۲۰ تا ۲۵ درصدی تولید گوشت کشور به دلیل مشکل کم آبی کشور خبر داد و تصریح کرد: خشکسالی باعث این وضع شده است و مسئولان بخش تولید خیلی تقصیر ندارند، پس نیاز نیست با اطلاعات غلط خود را تبرئه کنند. درست است که دام از غرب کشور قاچاق می شود اما به همان نسبت هم به دلیل ارزانی از کشورهای شرق ایران به داخل کشورمان قاچاق می شود. قیمت دام در افغانستان یک سوم ایران است،پس به ایران قاچاق می شود. یا از جنوب گاو به ایران قاچاق می شود.دکتر کلانتری یادآور شد: مساله اصلی اثرات تغییر اقلیم و خشکسالی است. وقتی آب کم یا در بخشی هایی از کشور شور می شود، تولید علوفه کاهش می یابد، در نتیجه باید در انتظار کاهش تولید بود. اتفاقا گوشت قرمز اولین قربانی این وضع است. تولید یک کیلوگرم گوشت قرمز به ۱۶ هزار لیتر آب نیاز دارد منتهی مسئولان بخش با وارونه جلوه دادن و مرتبط کردن به قاچاق سعی در پنهان کردن مشکل اصلی دارند.

وفور خریداران خارجی

عضو کمیسیون کشاورزی و نماینده مردم سراب در مجلس شورای اسلامی هم در گفتگو با اطلاعات از کاهش شدید سرانه مصرف گوشت در کشور خبر داد و گفت: سرانه مصرف گوشت در آمریکا، اروپا و آرژانتین در حالی به ۴۰ کیلوگرم می‌رسد که بر اساس آنچه در کمیسیون کشاورزی مجلس مطرح است، سرانه مصرف در ایران ۵ر۶ کیلوگرم است که پایین بودن سرانه تا این حد در درازمدت مخاطرات سلامتی برای جامعه به همراه دارد.

مهندس یوسف داودی با بیان اینکه این معضل به دلیل پایین آمدن قدرت خرید مردم رخ داده است، تصریح کرد: پیش از انقلاب که جمعیت کشور ۳۶ میلیون نفر بود ۱۳۰ میلیون راس جمعیت دام داشتیم اما اکنون با ۸۲ میلیون نفر جمعیت ۴۰ تا ۴۵ میلیون راس دام بیشتر نداریم.

وی میزان سرانه مصرف گوشت در ترکیه ۲۷ و در اروپا و برزیل را بیش از ۴۰ کیلوگرم ذکر کرد و افزود: واردات فعلی گوشت و نهاده‌ها به کشور بیشتر به نفع تولیدکنندگان خارجی است و یارانه دولت صرف تقویت تولیدکنندگان خارجی می‌شود. در حالیکه از این یارانه می توان برای تولیدکننده داخلی استفاده کرد.

عضو کمیسیون کشاورزی خواستار توقف پرداخت یارانه به وارد کنندگان گوشت خارجی شد و گفت: باید گوشت با نرخ ارز آزاد وارد کشور شود و به جای آن با دادن کارت الکترونیک خرید به سرپرستان خانواده، یارانه دولت برای گوشت به حساب آنها واریز شود تا به این ترتیب یارانه به تولیدکننده داخل اختصاص یابد نه به طرف خارجی.

وی از واردات ۱۰ میلیارد دلار نهاده، گوشت، روغن و برنج و در مجموع ۲۰ قلم کالا در ۱۰ ماهه امسال خبر داد و گفت: یک چهارم درآمد نفتی امسال کشور تا پایان سال صرف واردات نهاده ها و مواد غذایی و پروتئینی می شود که رقم بسیار بزرگی است. واردات روغن و شکر به عنوان دو کالای مضر بسیار بالاست و متاسفانه مصرف زیاد آن هم منجر به بروز بیماری های متابولیک، کبد چرب بالا و افزایش پوسیدگی دندان و پوکی استخوان در کشور شده و این در حالی است که مصرف پروتئین در بین مردم پایین و نگران کننده است. بنابراین باید ترتیبی اتخاذ شود تا میزان مصرف بر خلاف روند فعلی تغییر کند.داودی با اشاره به اینکه تاکید وزارت کشاورزی و بهداشت باید به واردات بیشتر پروتئین (گوشت و شیر) باشد تا با وفور بیشتر آن مصرف جامعه در این بخش افزایش یابد، گفت: در واقع با عدم مدیریت صحیح هم حجم عظیمی از منابع ارزی کشور صرف واردات می شود و هم مردم از دسترسی به منابع پروتئینی با قیمت مناسب محروم هستند.

وی درباره قاچاق دام به خارج از کشور و نقش آن در گرانی گوشت، گفت: شهرستان سراب با یک میلیون دام قطب مهم دامداری کشور است.این در حالی است که در ماه های اخیر از عراق به اینجا می آیند و به هر قیمتی که داده شود دام ها را خریداری و از کشور خارج می کنند. به این ترتیب عرضه داخلی دام کم و قیمت رو به رشد گذاشته است. بنابراین پیشنهاد می کنم جلوی قاچاق دام و حضور خریداران خارجی در ایران گرفته شود و در عین حال در واردات مدیریت صورت بگیرد.

نسخه مناسب چاپ