کامران گردان در نخستین همایش «همدان، استان تابآور» اظهار کرد: در حوزه تاب آوری شهرداری همدان اقدامات خوبی انجام شده، به طوریکه در سیل فروردین ماه امسال همدان به خوبی از این بحران رد شد و کمترین آسیب را داشت.
وی افزود: از ۴۴ بلایای طبیعی جهان ۳۲ نوع آن در ایران رخ میدهد که همدان نیز از این قاعده مستثنی نیست، بنابراین اقدامات لازم باید قبل از بحران انجام شود و مدیران ما باید دغدغه مند باشند تا بحران مدیریت شود و علاوه بر دستگاههای دولتی، سازمانهای خصوصی نیز باید در برابر بحرانها تابآوری بالایی داشته باشند و بحران را با هزینه کم پشت سر بگذارند.
شهردار همدان نیز گفت: بر اساس رویکردهای توسعه پایدار، این شهر میتواند میزبانی دبیرخانه شهرهای تابآور کشور را به عهده بگیرد. همدان در مدیریت سیلاب نشان داد که ظرفیت برعهده گرفتن مسئولیت دبیرخانه شهرهای تابآور کشور را دارد.
وی اعلام کرد: شهر همدان ۷۵ محله دارد و مردم برای مشارکت در برنامههای تابآوری آماده شدهاند و این طرح از محلات پرخطر آغاز شده است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشورهم در این همایش گفت: توسعه شهرهای کشور نامتوازن بوده است و پیوسته شاهد رشد سکونت گاههای غیررسمی هستیم.
اسماعیل نجار اظهار کرد: انتظار میرود با به کار بستن تجربیات جهانی تا سال ۲۰۳۰ میلادی همه استانهای کشور برای کاهش تلفات جانی و مالی طرح تابآوری را اجرا کنند و باید پرسید چرا با وجود در اختیار داشتن علم، خرد، اندیشه، دانش و این همه ابزار و تجهیزات، همچنان از وقوع حوادث نگران هستیم، چرا با بارش یک برف نسبتاً سنگین این همه مشکلات برای مردم ایجاد میشود و دلیل اینکه با یک بارندگی این همه مشکل برای مردم اهواز ایجاد میشود، چیست؟
وی اضافه کرد: پس از ۱۵ سال هنوز نفهمیدهایم که چند نفر در زلزله بم کشته شدند، در حالی که بم بین ۱۹ تا ۴۵ هزار نفر کشته داده بود و نبود آمار و اطلاعات دقیق و درست یکی از معضلات کشور است.
نجار با طرح این سؤال که سیلاب فروردین ماه امسال چرا ۲۵ استان را درگیر کرد، گفت: خسارتهای ۳۵ هزار میلیارد تومانی در زیرساختهای کشاورزی، مسکن و صنایع در سیلاب فروردین ماه به کشور تحمیل شد.
وی با طرح این سؤال دلیل اینکه جامعه را تابآور نکردهایم، چیست، پاسخ داد: چون نگاه جامعنگر نداریم و این علت تابآور نبودن جامعه است و به موضوع پیشگیری کمتر توجه کردیم و یا اصلاً توجه نکردهایم.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات ما در جامعه این است که مدیریت بحران را نمیشناسیم، در حالی که در مدیریت بحران، مردم اساس کار هستند و باید همکاری کنند و همه دستگاههای اجرایی کشور در بحرانها مسئولیت دارند و کسی که استنکاف از مسئولیت کند، به تخلفات اداری ارجاع داده میشود.
نجار با انتقاد از ساخت و سازهای غیرمجاز در سطح شهرها، گفت: وظایف خود را در ساخت و سازها درست انجام نمیدهیم، در حالی که رعایت اصول ساخت و ساز در مسکن و استفاده از کارگران خبره و آموزش دیده، تلفات مالی و جانی را کاهش خواهد داد.
وی با تأکید بر اینکه دستکاریهایی که در طبیعت انجام دادهایم چقدر به ضرر ما خواهد بود، بیان کرد: توسعه شهرهای ما کاملاً نامتوازن است و دلیل آن هم سکونتگاههای غیررسمی است. نجار گفت: اگر به آموزههای دینی معتقدیم باید در این بخش طور دیگری عمل کنیم، باید شهرها و روستاها را تابآور کنیم و آموزش دهیم تا با فرهنگسازی جلوی خسارتهای بیشتر را بگیریم.