وداع یاران با سرداران
 

سرویس خارجی : پیکرهای مطهر شهید سپهبد « قاسم سلیمانی»، فرمانده سپاه قدس کشورمان و «ابومهدی المهندس»، نایب رئیس الحشدالشعبی عراق و چندین تن از همراهانشان با حضور خیل عظیم و گسترده مردم عراق در شهرهای «بغداد»، «کاظمین» و «کربلای معلی» در حالی که مردم شعار «انتقام خواهی» از آمریکا سر می دادند، تشییع شد.

مراسم تشییع پیکرهای شهیدان «قاسم سلیمانی»، «ابومهدی المهندس» و یاران شهیدشان که در تجاوز اخیر ارتش تروریستی آمریکا به شهادت رسیدند، برگزار شد. بر اساس این گزارش، جمعیت بی‌شماری که منابع خبری آن را صدها هزار تن برشمردند در مراسم تشییع پیکرهای پاک و مطهر شهدای جنایت اخیر ارتش تروریستی آمریکا مشارکت کردند.بسیاری از رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به پوشش گسترده مراسم تشییع پیکرهای شهدای مقاومت پرداخته و از آن به عنوان مراسمی باشکوه یاد کردند.

رسانه‌های مختلف عراقی از جمله شبکه «الاتجاه» اعلام کرد که صدها هزار از مردم عراق برای مشارکت در مراسم تشییع پیکر پاک و مطهر شهدا در کاظمین و بغداد حضور یافته‌اند. رسانه‌های عراقی اعلام کردند که شعار «مرگ بر آمریکا» و «انتقام خواهی» توسط شرکت‌کنندگان در مراسم تشییع پیکرهای شهدای مقاومت، در« بغداد»، «کاظمین» و کربلا طنین‌انداز شد. به گفته منابع، پیکر شهیدان سلیمانی و ابومهدی المهندس پس از تشییع در کاظمین و بغداد به «کربلای معلی» منتقل شد و با حضور هزاران نفر از مردم این شهر که شعار «عَهَد والله یا قاسم سلیمانی» سر می دادند، تشییع شدند.

این منابع گفتند: شرکت کنندگان در مراسم کربلا اعلام کردند که با مقاومت عهد می بندند که تا پایان راه به آن وفادار بمانند.رسانه‌های خبری افزودند که شرکت کنندگان در مراسم تشییع پیکرهای شهدا شعارهای تندی را علیه رژیم سعودی و ایالات متحده آمریکا سَر دادند.عزاداران عراقی همچنین تأکید کردند که خون شهدای‌شان به هدر نخواهد رفت.

حضور مردم عراق در مراسم تشییع پیکرهای شهدای مقاومت به حدی گسترده بود که حتی رسانه‌های آمریکایی نیز نتوانستند بر آن سرپوش بگذارند. در همین ارتباط، شبکه آمریکایی

«سی ان ان» تصاویری زنده از مراسم تشییع پیکرهای شهدای مقاومت، مخابره کرد.روزنامه «نیویورک‌تایمز» نیز در گزارشی در مورد برگزاری مراسم تشییع پیکر شهدای حمله تروریستی اخیر آمریکا، نوشت که صدها هزار نفر در بغداد فریاد «انتقام‌خواهی» سردادند. این روزنامه در گزارشی به حضور صدها هزار نفر از مردم عراق در مراسم تشییع پیکر شهدای حمله تروریستی اخیر آمریکا اشاره کرد و نوشت: شرکت‌کنندگان در این مراسم انتقام از عاملان این حمله را خواستار شدند.این روزنامه صدهاهزار شرکت‌کننده در مراسم را «جنگجویان طرفدار ایران» خطاب کرد و نوشت که آنها با در دست داشتن پرچم عراق «خطاب به ایالات متحده شعار «انتقام در راه است» سر دادند.» از طرفی، آسوشیتدپرس نیز اعلام کرد که صدها هزار عراقی در مراسم تشییع سپهبد سلیمانی و ابومهدی شعار «مرگ بر آمریکا» و مرگ بر اسرائیل سر دادند. این در حالی است که منابع از بازگشت بالگردهای آمریکایی به آسمان بغداد همزمان با تشییع پیکر سپهبد سلیمانی و ابومهدی المهندس خبر دادند.

در چنین شرایطی و همزمان با این اقدام آمریکا ، دولت عراق دستور محدودیت عملیات‌ نظامیان آمریکایی در این کشور را صادر کرد.سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در این رابطه از صدور دستوری درباره محدود شدن عملیات‌ نظامیان آمریکایی در این کشور به دنبال ترور سپهبد قاسم سلیمانی و «ابومهدی المهندس» خبر داد. وی در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک درباره حمله هوایی آمریکا گفت: «این (حمله) خنجر از پشت زدن است، عملیات‌ها باید با موافقت عراق انجام شود». این مقام عراقی همچنین گفت که اجرای تحقیقات از کادر پروازی هواپیمایی که سردار قاسم سلیمانی را به بغداد رسانده بود، آغاز و تاکنون دو تن از آنان بازداشت شده اند.در چنین شرایطی، شورای امنیت ملی عراق حمله تروریستی آمریکا و نقض تمامیت ارضی این کشور را محکوم و اعلام کرد: عراق تدابیر و تصمیم‌های لازم برای حفظ شرافت، امنیت و حاکمیت خود اتخاذ می‌کند.

حضور شخصیت‌های برجسته

منابع عراقی اعلام کردند که شخصیت‌های برجسته عراقی در مراسم تشییع شهدا شرکت کردند. از جمله این شخصیت‌های می‌توان به «عبدالمهدی الکربلایی» نماینده آیت‌الله العظمی سید علی سیستانی، مرجعیت عالیقدر شیعه عراق در شهر کربلا، «عادل عبدالمهدی» نخست‌وزیر دولت پیشبرد امور عراق اشاره کرد.علاوه بر عادل عبد المهدی، شخصیت‌های دیگری نظیر «فالح الفیاض» مشاور امنیت ملی عراق و «نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون ، سید عمار حکیم، رئیس جریان حکمت عراق،‌ هادی العامری، فرمانده جدید الحشد الشعبی و «همام حمودی » رییس مجلس اعلای اسلامی در مراسم شرکت کردند. «فالح الفیاض» در سخنانی با تشکر از حضور گسترده مردم عراق در مراسم وداع با فرماندهان شهیدان جبهه مقاومت، این وفاداری پررنگ را نشان‌دهنده پایبندی ملت عراق به مقاومت و راه نورانی شهدا توصیف کرد.

در همین حال، سخنگوی فراکسیون پارلمان «السائرون» عراق اقدام جنایتکارانه آمریکا در عراق را محکوم کرد. «حمد الله الرکابی» در گفتگو با المیادین با اشاره به ترور شهید قاسم سلیمانی توسط آمریکا در عراق تاکید کرد: اقدام جنایتکارانه آمریکا نقض حاکمیت عراق است. وی افزود: ما با حضور آمریکایی‌ها در خاک کشورمان مخالفیم و تمامی عراقی‌ها باید مخالفت خود را با این اشغالگری اعلام کنند.

فراکسیون پارلمانی وابسته به جریان صدر نیز در ادامه واکنش‌ها به حمله آمریکا و شهادت دو تن از سران مقاومت ایران و عراق گفت، موضع ما مقابل اشغالگران آمریکایی ثابت است. «حمد الله الرکابی» سخنگوی فراکسیون پارلمانی سائرون – وابسته به جریان صدر- همزمان با تشییع شهدای حمله اخیر آمریکا در بغداد گفت، طرح مقاومت مقابل اشغالگران امریکایی، موضعی ثابت نزد ما و همه احزاب ملی است ، همه این اشغالگری را رد می‌کنند.

« فاضل الفتلاوی» از نمایندگان عضو ائتلاف «الفتح» عراق نیز از جمع آوری بیش از ۸۰ امضا در داخل پارلمان این کشور در حمایت از تصویب قانون یا مصوبه ای برای بیرون راندن نظامیان آمریکایی خبر داد. وی از نمایندگان پارلمان عراق خواست که اسامی فراکسیونی که مخالف بررسی طرح اخراج نیروهای آمریکا در پارلمان هستند را فاش و رسوا کنند.

«ابوعلی العسکری» فرمانده نظامی حزب‌الله عراق نیز خواستار ثبت‌نام برای انجام عملیات شهادت‌طلبانه علیه «نیروهای اشغالگر» شد.ابو علی در توییترش نوشت: دعوت می‌کنم تا مجالی برای ثبت‌نام مشتاقان شهادت به منظور انجام عملیات شهادت‌طلبانه علیه نیروهای اشغالگر باز شود. ابوعلی العسکری افزود: «مایه افتخار من است که به عنوان اولین داوطلب ثبت نام کنم و اگر خدا بخواهد اولین شهید باشم».

بیانیه شدیداللحن «نجبا»

جنبش النجباء عراق از آمادگی نیروهای این جنبش و موشک‌ها و سلاح‌های خود برای پاسخ به آمریکا به دنبال شهادت سپهبد سلیمانی به دست نظامیان تروریست این کشور خبر داد و در بیانیه‌ای شدید اللحن وعده داد که انتقام خون شهیدان سلیمانی و المهندس را خواهند گرفت. مسؤول نظامی این جنبش گفت: قافله جهادی که این دو شهید بزرگ آن را فرماندهی کردند، با هجرتشان متوقف نخواهد شد؛ چرا که هدف آن در راستای زوال پایگاه‌های شوم شما و دست‌نشانده‌ی شما اسرائیل، ثابت خواهد بود. در این بیانیه آمده است: خون این دو شهید بزرگ آتشی در دل‌مان را شعله‌ور کرد که جز با به‌خاک کشیدن بینی‌تان بر زمین آرام نخواهد گرفت.

نجباء عراق تأکید کرد: چگونگی و زمان پاسخ به آمریکا را ما تعیین می‌کنیم و شما جز جهنمی که ما برایتان مهیا می‌کنیم، راهی نخواهید داشت از این رو موشک‌ها آماده شده و سلاح‌ها مسلح شده و نیروها در آماده باش به سر می‌برند تا فرمان صادر شود و جهنمی برایتان به پا کنیم که سربازهای اشغالگرتان قبل از دوزخ در آن گداخته شوند.این جنبش عراقی گفت : زمانی که شهید سلیمانی در میان ما بود دسیسه‌های شوم شما را ناکام گذاشتیم اما اینک پس از شهادت او زمان از بین بردن فتنه‌گر فرا رسیده است.النجباء عراق با بیان اینکه خون شهید سردار سلیمانی و شهید ابومهدی مهندس کابوسی برای آمریکا خواهد بود، خطاب به مقامات این کشور اعلام کرد: شما اشتباه کردید و این اشتباه برایتان گران تمام می‌شود، شما جنگی را انتخاب کردید که انتهای آن به دست شما نیست بلکه آغاز آن، پایان شما خواهد بود.

ریاست اقلیم کردستان عراق نیز با صدور بیانیه ای به نقش برجسته شهید قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس در مبارزه با داعش اشاره کرد. ریاست اقلیم کردستان عراق در بیانیه صادره درباره تحولات مربوط به شهادت قاسم سلیمانی تاکید کرد : این سردار شهید و ابومهدی المهندس معاون سازمان الحشد الشعبی طی چند سال اخیر نقش برجسته ای در جنگ با داعش ایفا نموده اند.

در ادامه این بیانیه تاکید شده است: رویدادهای اخیر کرکوک و منطقه قائم و مقابل سفارتخانه آمریکا در بغداد نشانه‌ای از پیچیده‌تر شدن اوضاع عراق هستند که نتیجه آن کنش و واکنش‌های بسیاری بود. ما مخالفت خود را با تبدیل شدن عراق به میدان تسویه حساب‌ها میان کشورهای مختلف و نقض حاکمیت این کشور اعلام می‌کنیم.در این بیانیه آمده است: در نتیجه وضعیت موجود در عراق سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ابوالمهدی المهندس معاون سازمان الحشد الشعبی و همراهانشان قربانی شدند. این دو شخصیت طی چند سال اخیر نقش برجسته ای در جنگ با داعش ایفا نمودند. «هوشیار زیباری »، وزیر امور خارجه اسبق عراق نیز اعلام کرد که ترور سپهبد سلیمانی نقطه عطفی در رویارویی میان آمریکا و ایران است.

همزمان با این تحولات، الحشدالشعبی گزارش برخی رسانه‌ها درباره هدف قرار گرفته شدن برخی دیگر از فرماندهان خود در حمله اخیر پهپادهای آمریکایی به خودروهای حامل شهید سلیمانی و ابومهندس و همراهان آنها را تکذیب کرد. در این حال، برخی منابع گفتند که حمله‌ای دیگربه نیروهای الحشد الشعبی، این بار در شمال عراق صورت گرفته که شش شهید به دنبال داشته است. الحشدالشعبی عراق اما در بیانیه‌ای هرگونه شهادت فرماندهان ارشد خود در حمله هوایی آمریکا به کاروانی از نیروهای الحشدالشعبی در شمال عراق را تکذیب و اعلام کرد که در این حمله ، تیم پزشکی الحشدالشعبی در شمال بغداد هدف قرار گرفته است.همزمان، سخنگوی ائتلاف آمریکایی موسوم به ضد داعش گفت طی چند روز اخیر هیچ حمله‌ای به شمال بغداد و نزدیکی پایگاه «تاجی» انجام نداده‌اند.

ادامه واکنش‌ها

واکنش‌ها به حمله آمریکا در بغداد و شهادت سپهبد قاسم سلیمانی و همچنین شماری از نیروهای الحشدالشعبی همچنان ادامه دارد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی بیانیه‌ای خواستار حداکثر میزان خویشتنداری و مسؤولیت‌پذیری در خاورمیانه شد.«جوزف بورل» در این بیانیه گفت: چرخه کنونی خشونت در عراق پیش از آنکه از کنترل خارج شود باید متوقف شود و اتحادیه اروپا از تمامی بازیگرانی که می‌توانند نفوذی داشته باشند می‌خواهد حداکثر میزان خویشتنداری و مسؤولیت‌پذیری را در این زمان حساس از خود نشان دهند.» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه بیانیه خود افزود: «بحرانی دیگر سال‌ها تلاش برای ثبات در عراق را به خطر می‌اندازد و علاوه بر آن، ‌تنش‌های کنونی تمامی منطقه را تهدید می‌کند.»

بورل اضافه کرد: مذاکرات و تلاش‌های بیشتر برای ارتقای درک دوجانبه ضروری بوده تا راه‌حلی طولانی مدت برای ثبات در خاورمیانه ایجاد کند. اتحادیه اروپا آماده ادامه تعامل خود با تمامی طرف‌ها در راستای مشارکت در کاهش تنش‌ها و برگرداندن پویایی درگیری‌ها است.

وزیر امور خارجه سابق انگلیس نیز، اقدام رئیس جمهوری آمریکا درباره ترور سپهبد سلیمانی را اقدامی «خطرناک» خواند. «جرمی‌هانت» گفت: «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا احتمالا در خصوص ترور این حمله مرتکب اشتباه و خطای محاسباتی شده است. وی این تصمیم را اقدامی خطرناک از سوی آمریکا توصیف کرد. به نوشته پایگاه خبری «ایندیپندنت»، وی هشدار داد که کشته شدن سپهبد قاسم سلیمانی «وضعیت بسیار خطرناکی» را در غرب آسیا ایجاد کرده است.

رئیس کمیته امور خارجی پارلمان قبلی انگلیس نیز با انتقاد از عدم اطلاع‌رسانی آمریکا به لندن پیش از ترور سپهبد سلیمانی، گفت: متحدان نباید یکدیگر را غافلگیر کنند. «تام توگِندات» در مصاحبه با شبکه «بی. بی. سی.» ضمن انتقاد از اینکه عدم اطلاع رسانی به انگلیس پیش از اتخاذ چنین تصمیماتی به رویه معمول دولت آمریکا تبدیل شده، گفت: «من اعتقاد داشتم که دلیل متحد داشتن، این است که بتوانیم دشمنان خود را غافلگیر کنیم، نه خودمان را!» به نوشته روزنامه «گاردین» وی با شرم‌آور دانستن عادی شدن این رویه در دولت آمریکا، از واشنگتن خواست تا اطلاعات بیشتری را با متحدان خود در میان بگذارد.

همچنین «جرمی کوربین» رهبر حزب اپوزیسیون انگلیس نیز خواستار نشست فوری شورای خصوصی پارلمان انگلیس و پاسخگویی «بوریس جانسون» نخست وزیر به پاره‌ای سوالات حول محور عملیات تروریستی آمریکا علیه سپهبد سلیمانی شد. در چنین شرایطی، آلمان، انگلیس و کانادا به شهروندانشان نسبت به سفر به عراق هشدار دادند و خواستار خروج از این کشور شدند. «برندن‌هاولین» رهبر حزب کارگر ایرلند نیز ترور سپهبد سلیمانی را به شدت محکوم کرد و در بیانیه‌ای شدیداللحن، آن را ناقض قوانین بین‌المللی و عامل تشدید تنش خواند.

«ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه نیز پس از شهادت سپهبد سلیمانی توسط دولت آمریکا در تماسی تلفنی با همتایان آلمانی و چینی خود، بر لزوم حفظ ثبات منطقه و لزوم اجتناب ایران از نقض توافق وین تأکید کرد. وی گفت: همه ما به‌طور خاص درباره توافق پیرامون حفظ ثبات و حاکمیت عراق و تمامی منطقه و همچنین لزوم اجتناب ایران از هرگونه نقض توافق وین تأکید کردیم!

در همین حال، وزیر خارجه روسیه به همتای آمریکایی خود گوشزد کرد که اقدام هدفمند واشنگتن در ترور یک مقام بلندپایه نظامی ایرانی در خاک یک کشور ثالث، نقض شدید قوانین بین‌المللی و محکوم است. وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که «سرگئی لاوروف» در گفتگویی تلفنی با «مایکل پمپئو» وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد که ترور سپهبد «قاسم‌سلیمانی» یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقض آشکار قوانین بین‌المللی است.

وزارت امور خارجه روسیه یادآور شد: در این مذاکره تلفنی وضعیت در رابطه با اقدام ارتش آمریکا در ترور این فرمانده نظامی بلندپایه در هنگام حمله موشکی به فرودگاه بغداد (عراق) مورد بررسی قرار گرفت و «سرگئی لاوروف» بر مواضع اصولی مسکو تاکید کرد که اقدام هدفمند یکی از کشورهای عضو سازمان ملل متحد در خاک یک کشور مستقل دیگر و بدون اطلاع مقامات آن، به شدت اصول حقوق بین الملل را نقض می‌کند و سزاوار محکومیت است.»وزیر خارجه روسیه همچنین از مقامات واشنگتن خواست تا از روش‌های غیرقانونی نظامی برای حل و فصل مسائل دست برداشته و مشکلات را بر سر میز مذاکره حل کند.

لاوروف همچنین یادآور شد که اقدام اخیر آمریکا در ترور یک نظامی ایرانی، عواقب جدی خطرناکی برای صلح و ثبات منطقه‌ای داشته و به تلاش‌ها برای یافتن راه حل مناسب برای مشکلات پیچیده‌ای که در خاورمیانه انباشته شده، کمکی نمی‌کند، بلکه برعکس ، به دور جدیدی از تشدید تنش‌ها منجر می شود.

«برونو رودریگز» ، وزیر خارجه «کوبا» نیز در پیامی توئیتری در واکنش به شهادت سپهبد سلیمانی توسط تروریست‌های آمریکایی در عراق در پیامی توئیتری نوشت: ما حمله ایالات متحده به فرودگاه بغداد و استفاده از موشک برای کشتار هدفمند را به شدت محکوم می‌کنیم. از طرفی، شیعیان ساکن در کشور «بلاروس» نیز یاد رشادت‌ها و اقدامات قهرمانانه سپهبد شهید؛ «حاج قاسم سلیمانی» را گرامی داشتند.

«وانگ یی» ، وزیر خارجه چین نیز در واکنش به شهادت سپهبد سلیمانی تصریح کرد: آمریکا باید سوءاستفاده از قدرت را متوقف کند و از طریق گفتگو به دنبال راه حل باشد. وزیر خارجه چین در ادامه اعلام کرد که پکن نقش سازنده‌ای را حفظ صلح و امنیت در منطقه خلیج فارس ایفا خواهد کرد. دولت مالزی نیز حمله موشکی امریکا و ترور سپهبد سلیمانی توسط این کشور را محکوم کرد.

همچنین «اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه در گفتگوی تلفنی با همتای عراقی خود بر لزوم دور نگه داشتن عراق از درگیری‌های منطقه‌ای تاکید کرد. «مصطفی شنتوپ»، رئیس مجلس ترکیه نیز در واکنش به شهادت سپهبد سلیمانی توسط تروریست‌های آمریکائی اعلام کرد که شهادت مقام دولتی کشوری مستقل توسط یک کشور دیگر از لحاظ حقوق بین‌الملل نگران‌کننده است.

وزارت خارجه قطر نیز نسبت به افزایش تنش‌ها در عراق هشدار داده و خواستار خویشتنداری تمامی طرف‌ها شد. وزارت خارجه قطر همچنین نسبت به سرانجام تنش‌های مسلحانه مستقیم و غیرمستقیم هشدار داده و از جامعه بین الملل خواست به مسؤولیت‌هایش در قبال منطقه عمل نماید.

از طرفی،آیت‌الله عیسی قاسم، رهبر شیعیان بحرین نیز در بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن حمله تروریستی آمریکا به فرمانده نیروی قدس سپاه، شهادت وی را به رهبر معظم انقلاب و ملت ایران تسلیت گفت.آیت الله عیسی قاسم در این بیانیه با بیان اینکه از دست دادن این دو شهید قلب امت مؤمن را به درد آورده، به این دو شهید محور مقاومت افتخار کرد و خواستار علو درجات برای شهدای حق و عدالت در بهشت و هم‌جواری با نبی گرامی اسلام(ص) و اهل بیت معصوم(ع) آن حضرت شد.

وزارت خارجه پاکستان نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد شرایط فعلی تهدیدی برای صلح و امنیت منطقه است.اسلام‌آباد تاکید کرد: احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی اصول اساسی منشور سازمان ملل بوده و باید از سوی تمامی کشورها رعایت شود. وزارت خارجه پاکستان با تاکید بر جلوگیری از اقدامات یک جانبه تصریح کرد برای کاهش تنش در خاورمیانه، به روابط مثبت نیاز است.

«شیرین مزاری»، وزیر امور حقوق بشر پاکستان و از اعضای ارشد حزب تحریک انصاف به عنوان حزب حاکم پاکستان نیز در واکنش به شهادت حاج قاسم سلیمانی که به حکم ترامپ انجام شد، با یادآوری اقدام «بیل‌کلینتون» برای بمباران عراق در سال ۱۹۹۸برای در امان ماندن از استیضاح گفت: تاریخ خود را با بی‌پروا ترین حالت تکرار کرد. همزمان، در پی حمله بزدلانه آمریکا و به شهادت رساندن سپهبد سلیمانی و ابو مهدی المهندس مراسم اعتراضی ضد آمریکایی در سراسر ایالت سند پاکستان برگزار شد.

همچنین رئیس جمهوری افغانستان در واکنش به ترور سپهبد سلیمانی نسبت به افزایش تنش در منطقه ابراز نگرانی کرد و اطمینان داد از خاک این کشور برای حمله علیه دیگر کشورها استفاده نخواهد شد. «اشرف غنی» از ایران به عنوان همسایه بزرگ با مشترکات زبانی، دینی، تاریخی و فرهنگی گسترده و از آمریکا به عنوان شریک راهبردی و بنیادین افغانستان یاد کرد و از طرفین خواست از افزایش تنش‌ها جلوگیری کنند. وی همچنین اطمینان داد که در هیچ حالت از خاک افغانستان علیه هیچ کشور خارجی استفاده نخواهد شد.

«حامد کرزی» رئیس جمهور پیشین افغانستان نیز در پی حمله تروریستی آمریکا به فرودگاه عراق و شهادت فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، بر ادامه روابط ایران و افغانستان تاکید کرد.کشورهای کویت و اردن نیز در پی جنایت آمریکا در ترور حاج «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» نایب رئیس سازمان الحشدالشعبی در بغداد، خواستار خویشتنداری و کاهش تنش‌ها در منطقه شدند.

در چنین شرایطی، وزیر مشاور عربستان در امور خارجه در سخنانی گفت که بیانیه اخیر عربستان درباره تحولات عراق بر دیدگاه ریاض نسبت به اهمیت آتش‌بس تأکید می‌کند. «عادل الجبیر» با اشاره به بیانیه کشورش درباره تحولات اخیر عراق، تأکید کرد: این بیانیه بر دیدگاه ریاض نسبت به اهمیت آتش‌بس برای دور کردن کشورهای منطقه از خطرات هرگونه افزایش تنش تأکید دارد. پیش از این و در پی شهادت سپهبد قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، نایب رئیس الحشدالشعبی در عراق توسط نیروهای آمریکایی، یک منبع مسؤول سعودی اعلام کرده بود که عربستان اتفاقات اخیر عراق را دنبال می کند؛ اتفاقاتی که در نتیجه تشدید تنش‌ها و فعالیت‌های «تروریستی» که بارها این کشور نسبت به پیامدهای آن هشدار داده بود، روی داد.

در همین حال، «بشار الجعفری» نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد، به شهادت رساندن سپهبد قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس را اقدام روشن تروریستی دانست که تاثیر آن بر کل منطقه خاورمیانه خواهد بود. وی افزود: رئیس جمهوری «بشار الاسد» در نامه‌های جداگانه به رهبر عالی جمهوری اسلامی ایران و رئیس جمهوری روحانی، ترور سپهبد بزرگ سلیمانی را محکوم کرد و به آنها تسلیت گفت. از طرفی، مراسم ویژه شهادت فرمانده نیروی سپاه قدس ایران با حضور اقشار مختلف مردمی و روحانیون و زوار در حرم حضرت زینب «سلام‌الله علیها» در نزدیکی دمشق برگزار شد.

از سویی، «عباز زکی» عضو جنبش «فتح» فلسطین نیز در سخنانی با بیان اینکه راه شهید سلیمانی ادامه خواهد داشت، گفت: ترور سپهبد سلیمانی هزینه زیادی برای آمریکا دارد.وی افزود: به کسانی که خود را همگام با اسرائیل و آمریکا می‌دانند می گوییم که منتظر باشید که پاسخ بسیار وخیم خواهد بود. بدون شک ایران به ترور سپهبد سلیمانی واکنش نشان می دهد.این عضو جنبش فتح تصریح کرد: ما به شهید سلیمانی وفادار خواهیم ماند و راه او را ادامه می دهیم.

فراکسیون وفاداری به مقاومت لبنان در پارلمان لبنان نیز در واکنش به ترور سپهبد قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس توسط آمریکا، تاکید کرد: پاسخ این اقدام سخت خواهد بود. گروه‌های ملی و اسلامی در «غزه » نیز از برگزاری مراسم عزاداری برای سپهبد شهید قاسم سلیمانی در مرکز غزه خبر دادند که در آن پرچم‌های آمریکا و اسرائیل به آتش کشیده شدند. وزارت امور خارجه اندونزی نیز در خصوص افزایش تنش‌ها میان ایران و آمریکا و وضعیت فعلی در عراق ابراز نگرانی کرد.

در این حال، کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی برای بررسی پیامدهای ترور سپهبد سلیمانی توسط تروریست‌های آمریکایی تشکیل جلسه داد.این رژیم همچنین به گروه‌های فلسطینی نسبت به هرگونه اقدام در واکنش به حمله آمریکا علیه ایران هشدار داد. از طرفی، برخی رسانه‌های لبنانی از پرواز گسترده جنگنده‌های رژیم صهیونیستی بر فراز حریم هوایی لبنان خبر دادند.

همچنین برخی کشورهای آمریکای جنوبی و آفریقایی نیز به این اقدام تروریستی آمریکا واکنش نشان دادند. در این رابطه، دولت ونزوئلا ترور سپهبد شهید سلیمانی را شدیدا محکوم کرد.وزارت خارجه ونزوئلا در بیانیه‌ای ضمن عرض تسلیت به مردم ایران و عراق در پی ضایعه ترور و شهادت قاسم سلیمانی، حمله تروریستی آمریکایی‌ها را شدیدا محکوم کرد.این بیانیه ترور سپهبد سلیمانی را مخالف قوانین بین‌المللی و مسبب افزایش تنش‌های منطقه‌ای دانسته و خواستار حفظ آرامش منطقه غرب آسیا توسط طرف‌های درگیر شده است. مؤسسه فرهنگ و علوم اسلامی الغدیر «آرژانتین» نیز در پیامی خطاب به سفارت جمهوری اسلامی ایران در «بوئنوس آیرس»، شهادت سپهبد قاسم سلیمانی را تسلیت گفت.

از سویی، دولت «آفریقای جنوبی» نیز بعد از شهادت سپهبد قاسم سلیمانی، نسبت به این اقدام تروریستی دولت آمریکا واکنش نشان داد و بر خویشتنداری کشورها در این خصوص تاکید کرد. همچنین دفتر دبیرکل جنبش اسلامی نیجریه نیز در صفحه توئیتر خود با اشاره به بیانیه «علامه زکزاکی» پس از شهادت سپهبد سلیمانی و ابومهدی المهندس نوشت: این شهادت‌ها روحیه مقاومت و مبارزان این راه را تقویت می کند.

ادامه واکنش آمریکایی‌ها

واکنش‌های متفاوت مقامات آمریکایی نیز همچنان ادامه دارد. ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که به باور آگاهان سیاسی و رسانه‌ای از تصمیم خود در ترور شهید سلیمانی به شدت پشیمان است در یک سخنرانی مدعی شد که واشنگتن به دنبال تغییر نظام ایران نیست اما این کشور باید رفتار تهاجمی‌اش را پایان دهد. وی در ادامه مدعی شد تصمیمی که اتخاذ شد در راستای توقف جنگ و نه آغاز آن بود(!) و اقدام ایران در به کارگیری مبارزین نیابتی برای بی‌ثباتی کشورهای همسایه باید هم اکنون متوقف شود. «دونالد ترامپ» در سخنرانی در ایالت میامی گفت که به دنبال جنگ نیست و ما خواستار صلح هستیم.

این در حالی است که برخی خبرنگاران و مقامات رسانه‌ای گفتند که ترس، نگرانی و اضطراب ترامپ از واکنش‌های ایران به این اقدام آمریکا باعث شده بود تا دست‌های وی در حین سخنرانی بلرزد و سخنانش نیز با لکنت زبان ادامه می یافت. همزمان، «پمپئو»، وزیر خارجه این کشور نیز در سخنانی گفت: از کم لطفی اروپا درقبال عملیات آمریکا در عراق و ترور سلیمانی دلخورم!

وی افزود: اروپایی‌ها آنگونه که باید از عملیاتی که به کشته شدن قاسم سلیمانی منجر شد؛ حمایت نکرده‌اند و این امر مایه دلخوری ما شده است. وزیر خارجه آمریکا همچنین از بیم اقدام متقابل محور مقاومت در پی شهادت سرداران این جبهه، در تماس با مقامات و همتایان روسی ، اماراتی ، عربستانی، عراقی، پاکستانی خود مدعی شد که آمریکا به دنبال تشنج‌زدایی در منطقه است.

در این حال، «رابرت اوبراین» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در جدیدترین اظهارات گستاخانه خود مدعی شد که هرگونه اقدام تلافی‌جویانه ایران در واکنش به کشته شدن سپهبد قاسم سلیمانی «یک تصمیم بسیار نامناسب» خواهد بود.

«مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز مدعی شد: ریسک زنده گذاشتن سلیمانی بیشتر از ترور وی بود!

میلی در ادامه ادعاهای خود افزود: به طور کامل عواقب راهبردی ناشی از حمله به عالی‌ترین فرمانده نظامی ایران را درک می‌کنیم حال آنکه خطر عدم اقدام علیه وی از خطر ترور وی که به افزایش شدید تنش‌ها با تهران منجر می‌شد؛ بیشتر بوده است. در این حال، «مایک پنس»، معاون ترامپ در سخنانی عجیب مدعی شد که شهید سلیمانی با اقدامات تروریستی در ارتباط بوده است. این سخنان وی البته واکنش خبرنگاران را در پی داشت و موجی از انتقاد و اعتراضات را در شبکه اجتماعی و رسانه‌ها برانگیخت.

در چنین شرایطی، «جو بایدن» نامزد پیشتاز حزب دموکرات آمریکا در ادامه انتقادات خود از «ترامپ» به دلیل صدور فرمان ترور سپهبد سلیمانی گفت: آمریکا نیازمند فردی است که بتواند بعد از ترامپ چهره مخدوش آمریکا را ترمیم کند. همزمان، یک مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا نیز مدعی شد که این کشور «آماده گفتگو با مقامات ایران است».

در این حال یک مقام دولت ترامپ اعلام کرد که این کشور قصد دارد نام جنبش «عصائب اهل الحق» عراق را در لیست «تروریسم» قرار دهد. «سوزان رایس» مشاور امنیت ملی دولت پیشین آمریکا نیز در سخنانی با بیان اینکه ترور سپهبد سلیمانی خطر درگیری مستقیم با ایران را افزایش داده، گفت: ایالات متحده هر کاری کند باز هم برای مقابله با انتقام سخت ایران کافی نخواهد بود. «برایان هوک» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز در مصاحبه با الجزیره گفت : واشنگتن اطلاع کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی از طرح ترور فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران را نه تأیید می‌کند و نه تکذیب.

در چنین شرایطی، «برنی سندرز» و «رو خانا»، دو سناتور آمریکایی طرحی را پیشنهاد داده‌اند که بر اساس آن منابع مالی مورد نیاز ترامپ برای هرگونه اقدام نظامی علیه ایران بلوکه خواهد شد. «چاک شومر»، رهبر اقلیت دموکرات در مجلس سنای آمریکا نیز متعاقب شهادت سپهبد سلیمانی اعلام کرد: ترامپ اختیار جنگ با ایران را ندارد. همزمان با این تحولات، «بَری مک‌کافری» ژنرال چهار ستاره آمریکایی با هشدار درباره راه‌های ایران برای گرفتن انتقام ترور سپهبد سلیمانی، تاکید کرد: ایرانی‌ها از برتری تاکتیکی برخوردار هستند.

«الکساندریا اوکاسیو کورتز» جوانترین عضو کنگره آمریکا نیز در یک پیام توییتری اقدام دولت ترامپ در ترور فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران را «اقدام جنگی» علیه ایران خواند.

«تولسی گابارد» نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز اقدام اخیر دولت ترامپ در حمله پهپادی به فرودگاه بغداد و شهادت سپهبد سلیمانی را نقض قانون اساسی عنوان کرد و نسبت به جنگ با ایران هشدار داد و گفت : جنگ با افغانستان و عراق در مقایسه با جنگ با ایران مانند «پیک‌نیک» و تفریح خواهند بود.«کریس مورفی» سناتور ایالت «کنتیکت» نیز طی اظهاراتی تأکید کرد که اقدام واشنگتن در ترور سپهبد «قاسم سلیمانی» همانند آن است که ایران وزیر دفاع آمریکا را ترور کند.

در چنین شرایطی، در پی شهادت سپهبد «قاسم سلیمانی» در بغداد ، فدراسیون فوتبال آمریکا اعلام کرد اردوی تیم ملی فوتبال این کشور در «دوحه» قطر را لغو کرده است. از طرفی، «مارک اسپر»، وزیر دفاع آمریکا نیز از بیم واکنش‌های کشورمان از سفر به خاورمیانه امتناع کرد. همزمان با این تحولات، آمریکا و متحدانش از جمله «آلمان»، «دانمارک» و «ناتو»، پس از حمله به بغداد و به شهادت رساندن شهید سپهبد «قاسم سلیمانی» آموزش نیروهای نظامی عراق را متوقف کردند. آمریکا همچنین بعداز ترور سپهبد سلیمانی نیروهای خود را در منطقه افزایش داد . منابع آمریکایی اعلام کرده‌اند که این کشور ۳۵۰۰ نیروی جدید را در پایگاه‌های «سنتکام» در منطقه مستقر می‌کند.این در حالی است که همزمان، یک مقام آمریکایی از کاهش عملیات‌ ائتلاف آمریکایی موسوم به ضد داعش در عراق به دلایل امنیتی خبر داد.

در چنین شرایطی، هراس از درگیری با ایران سایت‌های مرکز سربازگیری در آمریکا را مختل کرد و آژانس سربازگیری ارتش آمریکا اعلام کرد که به دلیل افزایش درخواست بررسی وضعیت (ناآرامی‌های امنیت در خاورمیانه)، وبگاه اینترنتی این سازمان از دسترس خارج شده است. همزمان، فعالان ضد جنگ و نژادپرستی در آمریکا قصد دارند در ۴۰ نقطه از این کشور در اعتراض به ترور سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی دست به تظاهرات بزنند. در همین حال، روزنامه «لس آنجلس تایمز» در گزارشی درباره چگونگی اتخاذ تصمیم برای ترور سپهبد شهید قاسم سلیمانی نوشت: وقتی تیم امنیت ملی دونالد ترامپ به «مار ئه لاگو» در «پالم بیچ» رفتند اصلا انتظار نداشتند که عملیات ترور ژنرال سلیمانی مورد تایید قرار بگیرد.

براساس این گزارش، مایک پمپئو ، وزیر خارجه، «مارک اسپر» وزیر دفاع و «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز دوشنبه گذشته به اقامتگاه ترامپ در فلوریدا رفتند تا درباره حمله هوایی پنتاگون علیه مواضع الحشدالشعبی درعراق و سوریه به ترامپ گزارش دهند. یک مقام ارشد آمریکایی که با این مباحث آشنا و آگاه است و نخواسته نامش فاش شود گفت: «یک مجموعه اسلاید توضیحی به ترامپ ارائه شد و به دنبال آن چندین گام که آمریکا می‌تواند اتخاذ کند نیز مطرح شد، یکی از این گام‌ها هدف قرار دادن ژنرال سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، بود.» وی در ادامه افزود: ترامپ کاملا غیرمنتظره، این گزینه را انتخاب کرد و اضافه کرد که این تصمیم به تحریک مشاوران جنگ طلب ترامپ اتخاذ شده است. این گزارش افزود: این بدان معنی بود که پنتاگون ناگهان با یک وظیفه هولناک برای اجرای دستورات ترامپ روبرو شده است. دقایقی بعد از پایان جلسه، اولین اشاره‌ها درباره احتمال گام‌های بیشتر از سوی آمریکا مطرح شد.

روزنامه «لس آنجلس تایمز» در ادامه نوشت: از سلیمانی به عنوان یک هدف احتمالی به صورت عمومی اسم برده نشد، اما در پشت صحنه، تلاشهای شدیدی از سوی پنتاگون، سازمان سیا و دیگران برای مکان‌یابی دقیق ژنرال سلیمانی و بسیج امکانات نظامی برای کشتن وی آغاز شده بود.

در این حال، روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در گزارشی نوشت گرچه سردار «قاسم سلیمانی» شخصیت بسیار مهمی در داخل ایران و منطقه محسوب می‌شد اما ترور وی، قدرت نفوذ ایران در منطقه را تضعیف نمی‌کند. نشریه آمریکایی «فارین‌افرز » نیز نوشت: تهدید ایران به گرفتن انتقام سخت ترور سپهبد سلیمانی، می‌تواند به شکل حمله‌ای داخل ایالات متحده یا کشتن یکی از مسؤولان ارشد آن باشد. روزنامه «نیکی» ژاپن نیز در گزارشی تحلیلی در مورد ترور فرمانده سپاه قدس نوشت: سپهبد قاسم سلیمانی نزد ایرانیان یک قهرمان بزرگ و شجاع بود. روزنامه لبنانی «البِناء» چاپ بیروت نیز نوشت: ترور «قاسم سلیمانی» فرمانده (شهید) نیروی قدس سپاه و «ابومهدی المهندس» جانشین فرمانده سازمان بسیج مردمی عراق (الحشدالشعبی) در بغداد، نقض آشکار آیین و اصول شناخته شده دیپلماسی و حقوق بین‌الملل است.

نسخه مناسب چاپ