وزیر امور خارجه با بیان این که تهران قطعا ترور سردار «قاسم سلیمانی» را پاسخ میدهد، گفت: آمریکا اقدامی جنگی علیه ایران انجام داده است و باید برای تبعات این کار آماده باشد.
به گزارش فارس، «محمدجواد ظریف» در مصاحبهای تأکید کرد که ایران به ترور سردار «قاسم سلیمانی» پاسخ میدهد و پس از انجام این اقدام، مسئولیت آن را بر عهده میگیرد.
وی که با شبکه «ایبیسی» گفتگو میکرد، در پاسخ به این که آیا پاسخ ایران به اقدام آمریکا، به جنگ همهجانبه منجر میشود، گفت: «این به ایالات متحده بستگی دارد. ایالات متحده علیه ایران یک اقدام جنگی انجام داد. باید برای تبعات این کار آماده باشد. سپس باید تصمیم بگیرد که آیا میخواهد به یک باتلاق کشیده شود یا میخواهد این [درگیری] را تمام کند.»ظریف در پاسخ به این سئوال که منظورش از این که ایران قطعا به ترور پاسخی متناسب میدهد، چیست، گفت: «منظورم این است که ایران کشور بسیاری صبوری است. ما بعد از بررسیهای لازم اقدام خود را اجرا خواهیم کرد، اما اطمینان دارم که این [اقدام] انجام میشود، در زمانی که ما انتخاب کنیم، نه در زمانی که ایالات متحده انتخاب کند.»
ظریف در مورد این که آیا ایران بعد از پاسخ، آن را اعلام میکند، گفت: «زمانی که این کار را انجام دهیم، این کار را خواهیم کرد. ما بر خلاف ایالات متحده، اقدامات تروریستی بزدلانه انجام نمیدهیم… زمانی که این کار را انجام دهیم، آن را اعلام میکنیم .»
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از مصاحبه، گفت: «ایالات متحده مرتکب سه خطا شد و بهای این سه خطا را خواهد پرداخت. اشتباه نخست، نقض حاکمیت و تمامیت ارضی عراق بود و بابت این از عراقیها پاسخ دریافت کردند. آنها (عراقیها) توافق خود را [با ایالات متحده] لغو کردند. ایالات متحده پیشتر با [حمله] بدون اطلاعرسانی به عراقیها، [این توافق را] نقض کرده بود.»
وی افزود: «دوم، آنها احساسات جمعیت بزرگی از مردم، از هند گرفته تا روسیه، نه فقط ایران و عراق، را برانگیختند. به نظرم واکنش مردمی به این [حمله]، پایان حضور ایالات متحده در این منطقه خواهد بود که این بهای بسیار بزرگی برای ماجراجویی چند نفر است.»
ظریف ادامه داد: «سوم، آنها در یک عملیات تروریستی، یکی از عالیرتبهترین ژنرالهای ما را در خاک یک کشور خارجی کشتند و مسئولیت این قتل را بر عهده گرفتند. دولت ایران، مسئول حفاظت از جان شهروندان و مقامات خود است، بنابراین روشن است که پاسخ خواهد داد.»
برجام در وضع دشواری قرار دارد
در بخش دیگری از این مصاحبه، از ظریف در مورد وضع برجام و گام اخیر ایران برای کاهش تعهد به این توافق سئوال شد.
ظریف گفت: « ایران این حق را دارد که برخی از تدابیر جبرانی را اجرا کند و ما هم این کار را کردهایم.»
او در مورد این که آیا امکان حفظ برجام وجود دارد، گفت: «به محض آنکه اروپاییها منافع خود را درک کنند و تصمیم بگیرند که پای منافع خود بایستند، میتوانیم تمام گامهایی که تاکنون برداشته شده است را به عقب بازگردانیم.»
وی افزود: «این توافق در وضع بسیار دشواری قرار دارد، اما میتوان و باید آن را حفظ کرد.»
وزیر امور خارجه در ادامه مصاحبه گفت :آمریکا در ماههای گذشته «اشتباهی پس از اشتباه دیگر» مرتکب شده و اکنون «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا «تجسم ترکیبی از غرور و جهل است .»وی افزود: «ایالات متحده همین حالا هم در عراق، در منطقه و در ایران دارد تاوان جنایاتش را پس میدهد. فکر میکنم که رژیم کنونی ایالات متحده باید پیش از ارتکاب اشتباهات بیشتر و پیچیدهتر کردن اشتباهاتی که از پیش مرتکب شده است، باید اعتراف کند که سیاستی که تاکنون در پیش گرفته اشتباه بوده و اینکه سیاست آنها از سر نادانی بوده است. زمانی که غرور و جهل با هم ترکیب میشوند، فاجعه میآفرینند و این چیزی است که اکنون در ایالات متحده در جریان است.»
ظریف در ادامه این مصاحبه تأکید کرد که ایران به دنبال آسیب رساندن به غیرنظامیان آمریکایی نیست و این دولت آمریکاست که مردم این کشور را در معرض خطر قرار داده است.وی با بیان این که «ما هیچ مسالهای با مردم آمریکا نداریم»، گفت: سردار قاسم سلیمانی «کارهای بسیاری برای محافظت از مردم آمریکا و بقیه جهان در برابر هجوم داعش انجام داد.»
ظریف افزود: «اما دولت آنها (آمریکا) دارد آنها را به لبه پرتگاه میبرد و آنها باید کنترل سرنوشت خود را به دست بگیرند.»وزیر امور خارجه با بیان این که «ایران هرگز غیرنظامیان آمریکایی را در فهرست اهداف خود قرار نمیدهد»، گفت: پاسخ تلافیجویانه ایران علیه مراکز نظامی خواهد بود.
او در پایان این مصاحبه، در پاسخ به این که برای «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا چه پیامی دارد، گفت: «او باید از ادامه این مسیر دست بردارد، این [روند] کمکی نخواهد کرد. از گوش دادن به سخنان افراد مغرور و جاهل دست بردار.»
ظریف تاکید کرد: آمریکا با ترور سردار شهید سرافزار قاسم سلیمانی پایان حضور نامشروع خود در غرب آسیا را رقم زده و ثمره خون این شهید بزرگ از هم اکنون آغاز شده است؛ این نقطه مهمیدر تاریخ منطقه و جهان است تا ما کشورهای پیرامون تنگه هرمز، با کنارگذاشتن پارادایم حذف و دشمنتراشی که بر اساس توهم خرید امنیت و توسعه از خارج بنیاد شده است و حاصلی جز جنگ و نابسامانی برای ما و جهان نداشته است و با پذیرش پارادایم فراگیری و همافزایی منطقهای، به سوی آیندهای سعادتمند و شکوفا با چشماندازی روشن برویم و این بزرگترین آرزوی برادر شهیدم سردار سپهبد سرافزار قاسم سلیمانی است.
وزیر امور خارجه در پیامی توییتری نوشت: «ویزا صادر نکردن برای من که نقض معاهده ۱۹۴۷مقر سازمان ملل است، در مقایسه[باموارد زیر] رنگ میبازد:
– تهدید پمپئو درباره گرسنگی دادن به مردم ایران(جنایتی علیه بشریت)
– قلدری ترامپ درباره میراث فرهنگی(جنایت جنگی)
– تروریسم اقتصادی
– ترور بزدلانه
اما آنهاواقعا از چه چیزی میهراسند؟حقیقت؟»
ترامپ در حال بدتر کردن اوضاع آمریکا در خاورمیانه است
وزیر امور خارجه در گفتگو با خبرنگار سیانان در تهران هم با یادآوری اقدام تروریستی کاخ سفید در به شهادت رساندن سردار سلیمانی گفت: ترامپ با اقداماتش فقط در حال بدتر کردن اوضاع برای آمریکا در خاورمیانه است.
ظریف با بیان اینکه ایران از اقدامات نظامیآمریکا بعد از شهادت سردار سلیمانی هراسی ندارد، گفت: از سرزمین و مردم خود دفاع میکنیم. آمریکا هم میتواند از کشورش دفاع کند اما نمیتواند ادعا کند چند هزار کیلومتر دور از مرزهایش، توانایی دفاع از ایالات متحده را دارد.
ظریف در این مصاحبه از پرداختن به اینکه پاسخ تهران به ترور سردار سلیمانی چگونه خواهد بود، خودداری کرد و گفت: مردم منطقه طرفدار ما هستند؛ «تجهیزات نظامیزیبا» (اشاره به توییت تهدیدآمیز ترامپ)، جهان را مدیریت نمیکند بلکه این مردم هستند که دنیا را مدیریت میکنند.
وی با بیان اینکه ترور سردار سلیمانی در خاک عراق، مصداق تروریسم دولتی است، گفت: ترور سردار سلیمانی که اقدام تهاجمیو معادل حمله نظامیبه ایران و به آن پاسخ خواهیم داد و پاسخ ما متناسب با آن و به همان میزان خواهد بود. پاسخی قانونی خواهیم داد چراکه مثل ترامپ، بیقانون نیستیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد: ترامپ باید چشم خود را به روی این واقعیت باز کند که مردم منطقه به شدت خشمگیناند و میخواهند آمریکا این منطقه را ترک کند.
وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه ایرانیها هزاران سال است که در این منطقه حضور دارند و این آمریکاست که در منطقه تازه وارد به حساب میآید، گفت: ترامپ فقط در حال بدتر کردن اوضاع آمریکاست. او ملتهای منطقه را خشمگین کرده و باید عذرخواهی کند و رویه خود را تغییر دهد.
ظریف با اشاره به حضور میلیونی مردم در مراسم تشییع پیکر سردارسلیمانی گفت: ترامپ باید پیام این اقیانوس جمعیت را دریافت کند و از تهدید این مردم دست بردارد. تهدیدهای بیشتر آنها را خشمگین تر میکند. این تهدیدها ما را نمیترساند.
او گفت: ترامپ با ترور سردارسلیمانی و تهدید به هدف قرار دادن مراکز فرهنگی ایران، به جامعه جهانی نشان داد که هیچ احترامیبه قوانین بینالمللی قائل نیست و آماده ارتکاب جنایات جنگی است. حمله به مراکز فرهنگی، جنایت جنگی است .
ظریف با اشاره به اینکه در پی تحریمهای آمریکا دست کم ۲۵ کودک بیمار در ماه گذشته در ایران جان خود را از دست دادهاند گفت: دولت ترامپ باید بفهمد که بعد از امضای برجام، همه چیز در این منطقه در حال بهبود و پیشرفت بود. ما شاهد انتخاباتهای عادی در عراق و لبنان و کاهش تنشها در سوریه بودیم. بعد ترامپ کارزار فشار حداکثری را آغاز کرد، در مردم ایران ترس و وحشت ایجاد کرد و دسترسی ایرانیها به مواد غذایی و دارو را سخت کرد. جنگ مدت هاست از سوی آمریکا آغاز شده و واشنگتن ضمن از بین بردن ثبات منطقه، امنیت این منطقه را نیز تضعیف کرده است.
ظریف: آمریکا جواب گستاخی خود را که حداکثر درد را احساس کند خواهد گرفت
وزیر امورخارجه در مجمع گفتگوی منطقهای تهران هم که در دفتر مطالعات سیاسی وزارت امور خارجه برگزار شد گفت: آمریکا با ترور سردار سلیمانی بابی را باز کرده است که دیر یا زود تبعات آن گریبانش را از شرق تا غرب عالم خواهد گرفت .
به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف ، افزود: امروز در حالی در میان شما هستم که به واسطه جنایت و تروریسم دولتی ایالات متحده آمریکا یکی از دوستان شجاع، با تدبیر، خردورز، و آرمانخواهم، سپهبد شهید قاسم سلیمانی عزیز را از دست داده ام. بزرگمردی که عمری مجاهدت کرد تا همه ما در دنیایی بهتر و امن تر زندگی کنیم، امروز به دست شقی ترین آحاد بشر به ملکوت اعلی پر کشیده است. مردم ایران و تمامیاستقلالطلبان و استعمارستیزان منطقه، سوگوار این ضایعه سترگ هستند .
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ایالات متحده آمریکا بار دیگر به همگان ثابت کرد که هیچ تعهد و احترامیبه قواعد و قوانین آمره بین المللی ندارد گفت: این همان رویکرد روانپریشانه و ضد حقوق بینالملل است که وقیحانه تهدید به حمله به میراث فرهنگی ایران که میراث مشترک تمدن و فرهنگ بشری است میکند.وزیر امور خارجه ادامه داد: سپهبد شهید قاسم سلیمانی ندای استقلالطلبی منطقهای بود که دهههاست به واسطه شهوت بی پایان اربابان زر و زور بین المللی و متحدین نادان و فرصت طلبشان در منطقه به شرایط ناگواری از تجمیع مشکلات و گرفتاری های چندلایه دچار شده است.
وی افزود: آنچه که در آغازین ساعات روز جمعه ۱۳دی ماه اتفاق افتاد، نه تنها حمله به حاکمیت ملی عراق و ترور وحشیانه و بزدلانه سردار سرافراز ایران بود، بلکه هدف قرار دادن یکی از ارکان تأمین کننده امنیت در داخل این جغرافیای دستخوش توطئههای گوناگون، از القاعده گرفته تا داعش و جبهه النصره بود. گروهکهایی که دست پرورده ایالات متحده آمریکا و مستخدمین منطقه ایاش هستند و بزرگترین دشمن خود را سردارانی چون قاسم سلیمانی
میدانند.
ترامپ قمار بزرگی کرد
ظریف در بخش دیگری از سخنانش گفت: جای تعجب نیست که رئیسجمهوری بیادب و گستاخ آمریکا با ارتکاب خطایی راهبردی برخاسته از حماقت و تکبر، بزرگترین فاتح نبرد علیه تروریسم و افراطگرایی و صلح سازترین ژنرال منطقه در چند دهه اخیر را ترور میکند و البته این بار قمار بزرگی کرده است و بداند وعده الهی تخلف ناپذیر است که حق پیروز است: «والله غالب علی امره».
وزیر امور خارجه برداشتهای غلط و سوءمحاسباتی که بر معادلات منطقه تاثیرگذار بوده است را از مهمترین مشکلات منطقه بیان کرد و افزود: ایالات متحده برای چندمین بار نشان داد که چگونه میتواند با سوءمحاسبات و برداشت های غلط از اوضاع داخلی ایران و منطقه، گامهای خطرناکی را در ناامن کردن جهان و البته کشور خود بردارد.
وی افزود: هزینه سیاست خارجی ایالات متحده در منطقه غرب آسیا در دوران رئیس جمهوری فعلی آمریکا با افزایش یک تریلیون دلاری به ۸تریلیون دلار رسیده است. این جدا از خونها و جان های معصوم بی شماری است که با این سوء محاسبات ریخته شده و از دست رفتهاند.
ظریف در بخش دیگری از سخنانش اظهارداشت: بعید میدانم بر کسی پوشیده باشد که بسیاری از رؤسای جمهوری آمریکا و این بار ترامپ، برای اهداف کوتهبینانه سیاست داخلی خود، یک منطقه و حتی جهان را به آتش و خون کشیده اند. متأسفانه امروز با بزرگترین دروغ تاریخی روبرو هستیم، که ایالات متحده آمریکا با این همه کشتار و خونریزی، به دنبال خیر و صلاح جمعی و صلح و امنیت در جهان و منطقه است.
وی با تاکید بر اینکه منطقه ما به دلیل تجاوزهای بی پایان ایالات متحده آمریکا و درگیری های چند سال اخیر دچار وضع جنگ بیپایان ، افراطیگری و خشونت شده است، گفت: به دلیل نگرش و رفتار ایالات متحده آمریکا و دنباله روان آن، جنگ که به عنوان یک استثناء در روابط بین الملل شناخته میشود، متأسفانه به یک هنجار و قاعده در منطقه تبدیل شده است. این حلقه معیوبی است که باید توسط کنشگران منطقه و تمامیآنهایی که متعهد به صلح و آرامش هستند شکسته شود.
راه حل بحرانهای منطقه در دسترس هستند
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه راه حل بحرانهای کنونی نزدیک و در دسترس هستند، گفت: علاوه بر اراده سیاسی و تجمیع تواناییهای منطقهای، نیازمند تغییر پارادایم هستیم؛ تغییری که علاوه بر شجاعت، یک تلاش دسته جمعی را
لازم دارد.
ظریف خاطرنشان کرد: پارادایمیکه امروز بر منطقه ما تحمیل شده است و دانسته یا ندانسته توسط برخی در منطقه باز تولید میشود، بر این اصل قرار گرفته است که سلاح آمریکایی و جنگ، امنیت میآورد. به باور من آنچه که در پهنه جغرافیایی غرب آسیا و خلیج فارس امنیت آورده و صلح پایدار تولید میکند، ارتقای همبستگی درون منطقهای، تفاهم مشترک و روابط مبتنی بر همکاری است.
وی با بیان اینکه سنگ بنای هر حرکت معناداری در منطقه فهم متقابل و لازمه آن گفتگو است، گفت: منطقه بیش از هر زمان دیگری به گفتگوی فراگیر و جامع درون منطقهای نیازمند است. این بنای طرحی است که ایران سالها در چارچوب سازمان ملل متحد به دنبال آن بوده و امروز با ابتکار رئیس جمهوری ایران به عنوان پویش صلح هرمز شناخته
میشود.
ظریف ادامه داد: اخراج ایالات متحده آمریکا از منطقه غرب آسیا، سرنوشت محتوم استفاده افسارگسیخته واشنگتن از ابزارهای جنگ، تحریم و ترور است. ایالات متحده آمریکا جواب قاطع و حتمیگستاخی خود را در زمان و مکانی که حداکثر درد را احساس کند خواهد گرفت.
تهران لنگر صلح و امنیت منطقه است
وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه تهران لنگر صلح و امنیت و محور توسعه منطقهای بر اساس همکاری میان کشورهای منطقه است، گفت: ایران راه حل گراست و کشورهای منطقه باید محور راه حل در پروندههای متعدد منطقهای باشند. در این مسیر همراهی همه همسایگان ضروری است؛ امنیت با سنگ اندازی در حریم همسایه حاصل نمیشود. باور ما، امنیت برای همه است.
کشورهای منطقه همسایگانشان را فدای آمریکا نکنند
وزیر امور خارجه در حاشیه مراسم و در جمع خبرنگاران گفت: نمیگویم کشورهای منطقه بروند با آمریکا بجنگند، اما برای امنیت خودشان همسایگانشان را فدای آمریکا نکنند. خواهید دید که آمریکا روز ماجرا اعلام میکند که ما کاری نداریم. این وضع روز حادثه است.
ظریف با بیان اینکه ترامپ با اقدام اخیرش نشان داد مشاورین غلطی دارد، گفت: معلوم است کسانی که به ترامپ مشاوره دادند و به این گرداب هولناک دعوتش کردند نه منافع خودشان را شناختند و نه از منطقه شناخت دارند.
وی افزود: با حضور آمریکا نه مشکل فلسطین حل شده است نه مشکل منطقه؛ فقط صدها میلیارد دلار پول ما به جیب غربیها و آمریکاییها رفته است.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه حضور آمریکا در منطقه به شماره افتاده است، گفت: باور دینی من این است که خون سردار باعث خروج آمریکا از منطقه میشود، پس روی اسب باخته شرط بندی نکنید.
ظریف گفت: آغوش ما برای منطقه باز است و هیچ طمعی به منطقه نداریم. تنها طمع ما این است که صلح و ثبات داشته باشیم. تنها راه برقراری امنیت کار با یکدیگر است و اگر منتظر آمریکا شویم باید چند نسل دیگر در این منطقه جنگ را تحمل کنیم .
صادر نکردن ویزا نشانه ورشکستگی آمریکاست
ظریف در بخش دیگری از این گفتگو درباره صادر نشدن ویزایش از سوی آمریکا برای شرکت در اجلاس ویژه شورای امنیت سازمان ملل گفت: وزیر امور خارجه آمریکا در تماس با دبیر کل سازمان ملل گفته که فرصت نداشتیم برای ظریف ویزا صادر کنیم و صادر نخواهیم کرد. پاسخ دبیر کل سازمان ملل این بود که حق ایران است در این اجلاس شرکت کند. من تمایل زیادی برای سفر به نیویورک در این شرایط نداشتم اما اجلاس ویژه شورای امنیت سازمان ملل برای حفاظت از منشور فرصتی بود که جنایات آمریکا را مطرح کنیم.وی افزود: سؤالی که باید همه از این دولت یاغی بپرسند این است که از چه میترسند؟ آیا حضور وزیر خارجه یک کشور عضو موسس سازمان ملل در شورای امنیت برای حمایت از منشور ملل متحد و چند جانبه گرایی، آنچنان خطر بزرگی برای آمریکاست که نتوانند ویزا صادر کنند؟
ظریف این اقدام آمریکا را نشانه ورشکستگی دولت آمریکا و تیم ترامپ بیان کرد و گفت: این ورشکستگی به خاطر تحلیلهای غلطی است که به وی داده میشود. آمریکاییها فرصت کافی برای صدور ویزا داشتند. نشست شورای امنیت درباره ترور سردار سلیمانی نیست و این نشست از مدتها قبل برگزار میشود و توافق من برای حضور در آن هم از مدتها قبل بوده است.
وی افزود: آمریکاییها میخواهند این تصور را ایجاد کنند که ما این نشست را بعد از ترور شهید سردار سلیمانی درخواست کردهایم و آنها فرصت صدور ویزا را نداشتند. در حالی که وحشت آنها از این است که یک نفر واقعیات را برای مردم آمریکا بیان کند. اما باید بدانند که دنیا در نیویورک خلاصه نمیشود و ما از تهران هم میتوانیم با مردم آمریکا صحبت کنیم.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا برای انتقام از آمریکا گزینه نظامیوجود دارد، گفت: آثار این اقدام وحشیانه ایالات متحده ابعاد مختلفی دارد و خروج آمریکا از منطقه شروع کار است. آمریکا حتما از منطقه ما خارج خواهد شد. اما آنچه که به خاطر حمله به یک فرمانده بزرگ ایرانی انجام داده و حاکمیت ما را نقض کرده است، حتما پاسخ مناسبی را در زمان و به شکلی که ما تصمیم میگیریم دریافت خواهد کرد.
ظریف اضافه کرد: اجازه نمیدهیم آمریکا برای ما تعیین کند که چه زمانی و چگونه پاسخ بدهیم. ما در هیجان کار آمریکا قرار نمیگیریم و تصمیمات جمهوری اسلامیهمواره خردمندانه و منطقی بوده است. اقدام به افزایش تنش در این منطقه از سوی آمریکا صورت گرفته و خود آمریکا هم مسئول عواقب آن خواهد بود.
وی در پاسخ به سئوالی درباره تاثیر ترور شهید قاسم سلیمانی بر رابطه ایران و متحدین منطقهای آمریکا گفت: متحدین منطقهای آمریکا باید متوجه باشند که آمریکا به خاطر امیال، عقدههای شخصی و منافع سیاسی داخلی امنیت همه آنها را به خطر انداخته است . آیا آنها هنوز میخواهند امنیت خودشان را وامدار آمریکا باشند و آن را از آمریکا تامین کنند یا میخواهند امنیت خودشان را با همسایگانشان شریک شوند؟ ما کماکان این آمادگی را داریم که امنیت را با همسایگانمان شریک باشیم و آنها هستند که ا کنون باید تصمیم
بگیرند.
حامد کرزای: امیدواریم دولت آمریکا راه معقولی را پیش گیرد
پس از پایان سخنرانی ظریف در مجمع، حامد کرزای، رئیس جمهوری پیشین افغانستان گفت: حمله آمریکا بر جان و زندگی برادر عزیزمان سردار قاسم سلیمانی را بر ملت بزرگوار ایران و دولت تسلیت عمیق عرض میکنم. افغانستان و ایران دو کشور بسیار نزدیک به لحاط تاریخ و فرهنگ هستند. برادران ما در ایران
۴۰ سال است که مهماندار برادران و خواهران افغان خود هستند و اجازه تعلیم و تربیت به آنها دادند.
وی تصریح کرد: امروز در حالی به تهران سفر میکنیم که یک حادثه غمبار رخ داده است. مردم افغانستان درد و تاثر مردم ایران را درک میکنند ،چرا که این حوادث را تجربه کرده و بزرگان زیادی را در چنین حملاتی از دست دادهایم. کشورهای منطقه ضرورت تامین امنیت و ثبات منطقه را درک میکنند. با تجربه افغانستان باید بگویم که امنیت در حالی ایجاد میشود که خودمان آن را بخواهیم. امنیت، ثبات و ترقی ما در کوشش و تفاهم و شراکت همه ما برای صلح و امنیت ایجاد میشود. امیدواریم دولت آمریکا راه معقولی را پیش گیرد. همچنین اروپا در شراکت با روسیه و چین اقدامات موثرتر و محکم تری انجام دهند و از حق دفاع کنند و کوشش کنند که آمریکا به برجام برگردد.
بن علوی: ایران در چارچوب امنیت گام برمیدارد
یوسف بن علوی، وزیر امور خارجه عمان هم گفت: به برادر عزیزم محمدجواد ظریف به مناسبت شهادت سردار قاسم سلیمانی تسلیت عرض میکنم. اکنون در مصیبت بزرگی هستیم که همه را تحت تاثیر قرار داد. سردار سلیمانی خدمات زیادی داشت و از خداوند میخواهیم او را گرامیبدارد و همچنین همه شهدا را رحمت کند.بن علوی گفت:خوشحال هستم که در این تلاش مشترک «مجمع گفتگوی تهران» به منظور تحقق امنیت و صلح در منطقه شرکت میکنم و مطمئن هستم ایران در راستای امنیت گام برمیدارد و دائما این تلاش ها را انجام داده و ما در پادشاهی عمان با این کشور در این زمینه شریک هستیم و این همکاری تاکنون مهمترین اقدامات را محقق کرده است.
بنعلوی گفت: بنابراین این تلاشی است که تحقق پیدا کرده و اگر حکمت رهبر ایران نبود محقق نمیشد و معتقدیم که این تلاش و این حکمت همچنان ادامه دارد. آنچه ما با آن روبرو هستیم در آینده با حکمت و درایت رهبری ایران محقق خواهد شد.
وی ادامه داد: در تماسهایی که آمریکایی ها دائما با ما دارند و به دنبال کاهش تنش هستند،همه ما دوشادوش تلاش خواهیم کرد که به این منطقه برای برپایی ثبات حقیقی کمک کنیم.
گفته های معاون وزیر خارجه عراق
موید صالح، معاون وزیر امور خارجه عراق در بخش دوم این نشست گفت: در عراق ما مستقل هستیم و حاکمیت خودمان را داریم و به همه نشان دادیم که روش ما از این پس تغییر میکند و قرار است روشهای خودمان را داشته باشیم. فکر میکنم شهادت این دو سردار ایرانی و عراقی و تعدادی دیگر، حتی حامیان آمریکا را هم خوشحال نکرد. پارلمان ما با تصویب قانون خروج نیروهای آمریکایی از عراق بر حاکمیت عراق تاکید دارد و اگر ما خودمان به حاکمیتمان احترام نگذاریم هیچ کس به ما احترام نمیگذارد.
این مقام عراقی تصریح کرد: باید به دنیا بگوییم که هوشیار هستیم و به هم احترام میگذاریم. باید از هم حمایت کنیم و همزیستی مسالمت آمیز داشته باشیم، چون به هم نیاز داریم به ویژه در رابطه با همکاری امنیتی و منطقهای.
مقام وزارت خارجه چین: باید اعتماد را به منطقه بازگرداند
یک مقام وزارت خارجه چین گفت: تنها راه امنیت در منطقه این است که کشورهای منطقه به هم اعتماد کنند و این اعتماد باید فراگیر باشد.
ژای جون در مجمع گفتگوی تهران گفت: تمام کشورهای خارج از منطقه میتوانند نقش مفیدی در این امر داشته باشند و مانع عملیات خرابکارانه در منطقه شوند.نباید کسی در این میان انحصارطلبی کند. ما باید دنبال همکاری امنیتی پایدار باشیم و این امکانپذیر است اگر در جوی دوستانه آن را انجام دهیم.