به گزارش ایبنا، هومان حسنپور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران درباره تدوین آئیننامه صدور مجوز کافهکتاب گفت: تنظیم این آئیننامه برای کافهکتابها از منظر مقررات عمومی، نهایی شده است؛ اما در ادامه این جریان، دچار نوعی پارادوکس و نگرانی شدیم که شاید کافهکتابها با توجه به معیارهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، دچار ملاحظات کافیشاپها شوند؛ درحالیکه مفهوم «کافهکتاب» و «کافیشاپ» متفاوت است .
وی افزود: برای پیشگیری از بروز هر مشکلی، نمایندگان اتحادیه با مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وارد مذاکره شدند. در حال حاضر منتظر ابلاغ «آئیننامه مقررات بهداشتی کافه کتاب» از سوی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی هستیم و بعد از ابلاغ، آئیننامه تأیید شده از سوی این وزارتخانه، اتحادیه منعی برای صدور مجوز تأسیس کافه کتاب، ندارد. درخواست اتحادیه از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با توجه به نوع خدمات متفاوت «کافهکتاب» و «کافیشاپ» مشخص است؛ تعیین استاندارد مقررات بهداشتی ویژه «کافهکتاب.»
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران درپاسخ به این پرسش که آیا میتوان تدوین آئیننامه تأسیس «کافهکتاب» از سوی اتحادیه را نخستین آئیننامه در این حوزه دانست، توضیح داد: پیشتر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز به صدور مجوز برای کافه کتاب اقدام کرده بود اما با توجه به گستردگی شهر تهران، تنظیم و تدوین آئیننامه به مداقه بیشتری نیاز داشت؛ علاوه بر این در این جریان باید از صنف کتابفروشی، صیانت میکردیم.
حسنپور افزود: قوانین باید به گونهای تنظیم میشد که به «کافهکتاب» مربوط باشد؛ یعنی با توجه به اینکه تقاضا برای تأسیس کافه کتاب قابلتوجه است، در اتحادیه تلاش کردیم آئیننامه تخصصی و اصولی برای کافه کتاب تدوین کنیم تا برای همیشه باقی بماند. عرضه بسیاری خدمات در کافیشاپها، معمول است؛ درحالیکه با تعریف و ماهیت کافهکتاب همخوانی ندارد؛ بنابراین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجاز بود براساس آنچه در اختیار داشت، یعنی آئیننامه بهداشت کافیشاپها، برای بسیاری از کافه کتابها، مجوز فعالیت صادر نکند.
حسنپور، درباره سرنوشت کتابفروشیهایی که بخش کافه هم دارند و با عنوان کافهکتاب فعال هستند، بعد از انتشار آئیننامه صدور مجوز کافهکتاب از سوی اتحادیه، بیان کرد: عکسالعمل صاحبان کافهکتابهای فعال، بسیار حائز اهمیت است. به نظر میرسد دو رویکرد را شاهد خواهیم بود؛ نخست اینکه برای دریافت مجوز کافهکتاب اقدام خواهند کرد که به معنای رعایت استانداردهاست یا مراجعه نمیکنند و این یعنی آنها فقط مجوز کتابفروشی دارند نه کافهکتاب؛ بنابراین باید به مراجع قانونی پاسخگو باشند. علاوه براین اگر به اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، برای برخورد با این دسته افراد الزام قانونی داده شود، باید پاسخگو باشند.
به گفته حسنپور، مدیران کافهکتابها اگر برای دریافت مجوز اقدام کنند، فرصت دارند تا براساس مفاد آئیننامه محیط را با استانداردهای «کافهکتاب» هماهنگ کنند. شرایط تأسیس «کافهکتاب» با توجه به اینکه قرار نیست بسیاری از خدمات کافیشاپ را عرضه کند، آسانتر است.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان درباره شاخصه اصلی «کافهکتاب» گفت: «کافهکتاب» و «کافیشاپ» در بخش کافه با هم مشترک هستند اما در حقیقت عرضه کتاب و فعالیت کتابفروشی، مشخصه اصلی «کافهکتاب» محسوب و مشمول دریافت مجوز از اتحادیه ناشران و کتابفروشان میشود؛ بنابراین با کافهای که قفسه کتاب هم دارد، بسیار متفاوت است.وی ادامه داد: افراد متقاضی دریافت مجوز کافهکتاب باید ابتدا کتابفروش باشند. نباید فراموش کنیم هدف، افزایش ویترین کتاب در کشور است؛ نه ایجاد فرصت برای استفاده دیگران از اسم کتابفروشی.
حسنپور درباره معافیت مالیاتی کافهکتابها، گفت: اداره امور مالیاتی، هماهنگی و همکاری قابلتوجهی با اتحادیه داشته است؛ بنابراین تلاش میکنیم معافیت کتابفروشان برای کافهکتابها هم اعمال شود. اگر استانداردهای مندرج در آئیننامه رعایت شود، دوستان ما در اداره امور مالیاتی صد درصد کمک خواهند کرد تا فعالان این رسته نیز از این مسیر عبور کنند.