محک
جهان آشفته تر
ابوالقاسم قاسم زاده
۱٫ جهان بحران‌زده ناشی از “ویروس قلدری” ترامپ، اکنون با فراگیری ویروس کرونا که ۲۰۵ کشور را فرا گرفته آشفته تر شده است. اغلب تحلیلگران اقتصادی و سیاسی پیش بینی می کنند: اولا، ویروس کرونا تا پایان سال میلادی مهمترین و اصلی ترین چالش در روابط بین الملل میان دولت ها و جوامع خواهد بود. ثانیا گسترش بحران های گوناگون اعم از اقتصادی، معیشتی، روابط اجتماعی، به هم خوردن برنامه ریزی ها، تلاطم فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ازدیگرنتایج آن خواهد بود و در یک کلام جهان در سال جاری و تا چند سال آشفته می شود.

۲٫ از نشانه های بارز این آشفتگی به هم خوردن معادلات و برنامه ریزی های ترامپ در سال انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا ست. او در سه سال گذشته با مدیریتی متفاوت در کاخ سفید فرماندهی می کرد. امسال سال پایانی از چهار سال دور اول ریاست جمهوری او و سال انتخابات است. ترامپ که یکباره بابحران بزرگ ناشی از بیماری ویروس مرگبار کرونا مواجه شده است ابتدا تلاش کرد از خطر بزرگ این بحران با تبلیغات بکاهد تا جایی که نام رسمی ویروس کرونا را “ویروس چینی” نامگذاری کرد؛ اما گسترش بیماری در نیویورک و چندین ایالت بزرگ و مهم آمریکا از شمال تا جنوب این کشور وحشت از مرگ را فراگیر کرد و در نیویورک مرکز اقتصاد و بورس مالی جهان بحران به اعلام وضع فوق العاده رسید. در حالی که ترامپ حتی از سوی دوستان هم حزبی خود در حزب جمهوریخواه مورد سئوال و ملامت قرار گرفت ابتدا معاون اول خود را مسئول مدیریت این بحران کرد، اما اکنون بحران به فاجعه بزرگ در سراسر آمریکا تبدیل شده است. رئیس جمهوری آمریکا هر روز در صحنه رسانه‌ها ظاهر می‌شود و خود را فعال در کنترل و مدیریت این بحران نشان می دهد؛ اما به نظر می‌رسد دیر شده است و ترامپ نزد افکار عمومی آمریکا ،رئیس‌جمهوری بی مسئولیت و ناکارآمد خوانده می شود. بر اساس آخرین ارزیابی،ترامپ از رقیب اصلی خود- جو بایدن- از حزب دموکرات بیش از ۱۰ درصد عقب تر است. اوضاع اجتماعی و اقتصادی در اغلب ایالت های آمریکا روز به روز بدتر می شود و منحنی نارضایتی‌های عمومی رشد پیدا کرده است. در این آشفتگی، شانس موفقیت ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری امریکا به واسطه بحران بزرگ ناشی از ویروس مرگبار کرونا باخطرمواجه شده است. در این شرایط بسیاری از سیاستمداران در آمریکا از ترامپ خواسته اند تا با لغو تحریم‌ها علیه ایران چهره انسانی آمریکا را به جهانیان نشان دهد، اما او تا این جای کار آن را نپذیرفته و به موج این تقاضاها از داخل و خارج آمریکا جواب داد: ” اگر ایران از من بخواهد و یا با من تماس تلفنی بگیرند تحریم‌ها لغو و مشکلات برطرف خواهد شد!”

۳٫ بحران ناشی از گسترش ویروس مرگبار کرونا در سراسر جهان ضعف‌های سازمان ملل و بخصوص مدیریت آن را آشکارتر کرده است که نه قدرت مالی و نه توان مدیریتی تعیین‌کننده‌ای دارد. ترامپ در مدت ریاست جمهوری اش سازمان ملل را به حاشیه راند و اکنون پیامدهای آن در بحران و آشفتگی جهانی ویروس کرونا ظاهر شده است.

۴٫ اتحادیه اروپا هم ضربه بزرگی از بحران اشاعه ویروس کرونا در سراسر اروپا دیده است. برخی از کشورها از جمله ایتالیا و اسپانیا از ادامه عضویت خود در اتحادیه اروپا ناامیدند. بحران مالی و آشفتگی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی همه برنامه های این اتحادیه را به هم ریخته و دچار آشفتگی کرده است.

۵٫ در اغلب نظر‌پردازی ها ادامه بحران ناشی از ویروس کرونا در سراسر جهان تا پایان امسال و ماه های آغازین سال آینده هشدار داده شده است. در تمامی این نظرپردازی ها مراحل آینده سخت و سخت‌تر خواهد شد. منحنی زیست فردی و اجتماعی در جهان آشفته تر می شود. راه های مقابله به صورت علمی، بهتر و اجرایی تر در دستور کار فوری همه دولت ها و نهادهای اجتماعی در کشورها قرار گرفته است.

نسخه مناسب چاپ