موسوی: هیچ درخواست کمکی ‌ از آمریکا نخواهیم داشت
 

سخنگوی وزارت خارجه با بیان این که دولت و ملت ایران اعتمادی به حرف‌های مقامات آمریکایی ندارند، گفت: هیچ درخواستی برای ارسال کمک‌های پزشکی و درمانی از آمریکا نداشته ایم و نخواهیم داشت.

به گزارش فارس سید عباس موسوی در نشست خبری با خبرنگاران که از طریق ویدیو کنفرانس پخش شد با همه دولت‌ها و ملت‌هایی که ویروس کرونا در آن کشورها شیوع یافته است ابراز همدردی کرد و ادامه داد: از رنج کسی خوشحال نیستیم و با همه ابراز همدردی می‌کنیم اگرچه برخی دولت ها و کشورها خواستند این موضوع را سیاسی کنند و از این آب گل آلود در دنیا ماهی خود را بگیرند ولی ملت ایران این گونه نیست.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی به کمک‌هایی که دولت و ملت ایران در مبارزه با کرونا دریافت کرده است اشاره کرد و افزود: ۳۰کشور و سازمان‌های مردم نهاد ایرانیان مقیم خارج از کشور از طریق سفارتخانه‌های ما کمک‌هایی را جمع آوری و ارسال کردند .

موسوی افزود : شاهد تناقض و سردرگمی در گفتار و رفتار مقامات آمریکایی هستیم. آنچه برای ایران مهم است غیرقانونی بودن این تحریم‌هاست. به هر طریق به گوش دنیا و مقامات آمریکایی رساندیم که این تحریم‌ها غیرقانونی و ظالمانه است و باید همه تحریم‌ها برداشته شود و در شرایط کرونایی اگر کمک نمی‌کنند مانع کمک رسانی دولت‌ها و کشورهای دیگر نشوند.

وی ادامه داد: از همه کشورهای متمدن دنیا می‌خواهیم به این تحریم‌های غیرانسانی غیرقانونی و ظالمانه وقعی ننهند و به قلدری آمریکا گوش ندهند و تنها انتظار ما این است این تحریم‌ها را اجرا نکنند تا با کمک آنها این مشکل را برطرف کنیم.

* به خیر آمریکایی‌ها امیدی نداریم شر نرسانند

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: درخواست رفع تحریم‌ها درخواست عمومی و رسمی است که مقامات ما بیان می‌کنند. ما این تحریم‌ها را نمی‌پذیریم. وزیر خارجه ایران به همتایان خود در این زمینه نامه نوشت. رای موقت دیوان بین‌المللی دادگستری آمریکا را مکلف کرده است تحریم‌های غیرانسان دوستانه را بردارد. ایران به زبان‌های مختلف درخواست خود را مطرح کرده ولی با خوی زورگویی آمریکا همه این درخواست‌ها و اظهارات رسمی نادیده گرفته شده است و دنبال بهانه‌جویی جدید هستند. وی خاطرنشان کرد: دولت و ملت ایران اعتمادی به این حرف‌ها ندارند و انتظار کمکی از آنها نداریم. به خیرشان امیدی نداریم شر نرسانند.

*اینستکس فی نفسه تعهدی نیست

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اولین تراکنش مالی اینستکس هم بیان کرد: اینستکس مقدمه‌ای است که کشورهای اروپایی به سایر تعهداتشان عمل کنند. اینستکس فی نفسه تعهدی نیست. آنها اینستکس را ایجاد کردند که راهی باشد برای اجرای تعهدات ۱۱گانه‌ای که بعد از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام داده بودند.کشورهای غربی ازاین طریق اخیرا تراکنش چند صد هزار یورویی انجام داده اند آن هم با دارو و تجهیزات پزشکی. انتظار ایران این است که بقیه تعهدات را انجام دهند و این مبادلات و ارتباطات می‌تواند از طریق اینستکس باشد.

موسوی افزود: راه‌اندازی اینستکس را به فال نیک می‌گیریم ولی همه تعهدات اروپایی‌ها نیست.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری اظهار داشت: کمترین توقعی که از جامعه جهانی و کشورهای مستقل و آنهایی که ادعای تمدن دارند این است که تحریم‌هایی که یک قلدر براساس قوانین داخلی خود وضع کرده و پشتوانه‌ای ندارد و قطعنامه ۲۲۳۱آنها و این قلدر را موظف کرده است کار تجاری با ایران را تسهیل کنند همین را مدنظر قرار دهند و تحریم‌های بی مبنا را رعایت نکنند. این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: این کشورها کمک کنند به منابعی که متعلق به ملت ایران و در جاهای دیگر است دسترسی یابیم و تحریم‌های آمریکا را رعایت نکنند.

موسوی در پاسخ به سئوالی با بیان این که هیچ درخواستی برای ارسال کمک‌های پزشکی و درمانی از آمریکا نداشته ایم و نخواهیم داشت گفت: از سردمداران آمریکا درخواست کمک نداریم. آنچه شاهد بودیم اینکه می‌خواستند از این فرصت استفاده کنند و ایران پای میز مذاکره بیاید. وی ادامه داد: اگر منظورشان این باشد که درخواست رسمی برای رفع تحریم‌ها نداشتیم اقداماتی که ایران انجام داده و درخواست‌های مقامات ما از سازمان‌ها و دبیرکل سازمان ملل رای موقت دیوان بین‌المللی دادگستری همه نشانگر آن است که ایران تحریم‌های آمریکا را به رسمیت نمی‌شناسد و خواستار برچیدن این تحریم‌هاست.

دیپلماسی ادامه دارد

این دیپلمات ارشد کشورمان درباره ابتکارات منطقه‌ای ایران در سال جدید هم گفت: با کشورهای منطقه به ویژه کشورهای شمالی و غربی دارای مکانیسم‌های مختلفی برای همسو شدن دیدگاه‌ها و سیاست‌هایمان هستیم که بین ایران روسیه و آذربایجان همچنین ایران روسیه و ترکیه و همچنین ایران ترکیه و آذربایجان از سالهای دور وجود داشته و خواهد داشت. قرار بود قبل از شرایط کرونا شاهد برگزاری نشست سران سه کشور ایران روسیه و ترکیه (سران روند آستانه) در تهران باشیم و همچنین قرار بود رئیس جمهوری آذربایجان به ایران سفر کند که به خاطر این شرایط به تعویق افتاد. وی افزود: دیپلماسی ادامه دارد و رایزنی‌ها از طریق سفارتخانه‌ها و تلفنی بین وزرای خارجه ادامه دارد و بعد از سپری شدن دوران کنونی این ابتکارات دنبال خواهد شد.

موسوی در پاسخ به سئوالی درباره رسانه‌های معاند فارسی زبان و تلاش‌های منفی آنها در این شرایط علیه ایران نیز گفت: رویکردی که اینها در پیش گرفتند در حالی که ملت ایران درگیر مبارزه با ویروس کروناست و ویروس جدی است و آثار و تبعات زیادی دارد برای خالی کردن دل مردم و تضعیف روحیه مردم ما با جعل اخبار و آمار و برجسته کردن برخی نقاط ضعفی که در همه جای دنیا هست شروع به سمپاشی و ایجاد مانع در این مبارزه کردند که ابراز تاسف می‌کنیم و بارها به آنها اعلام کردیم اگر ایرانی هم نیستید انسان هستید و در شرایطی که انسان‌ها به هم احتیاج دارند این گونه از این شرایط سوءاستفاده کردن در شأن انسان و بشر نیست.

سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: نشان دادند چهره و ماهیت آنها ضد انسانی و ضد بشری و حتی خلاف سرزمینی است که از آنجا آمدند و متولد شدند و این رویکرد را علیه هم میهنان و سرزمین خود و موجودیتی به نام ایران انجام می‌دهند به قول ما ایرانی‌ها نانی که می‌خورند را آغشته به خون مظلومان و بی گناهان در کشور ما می‌کنند. . موسوی در پاسخ به سئوال دیگری درباره توییت علی شمخانی مبنی بر عدم دریافت کمک از صندوق بین‌المللی پول گفت:متعاقب شیوع کرونا صندوق بین‌المللی پول مبلغی را برای کشورهای درگیر اختصاص داده و ایران هم به عنوان کشوری که متاثر از آن شده است وام را از طریق وزارت اقتصاد و دارایی درخواست کرد و رایزنی‌ها در این زمینه ادامه دارد.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: معتقدیم اگر سیاسی کاری نشود و تبعیض قائل نشوند این وام که اضطراری است باید به ایران هم تعلق بگیرد. این رایزنی‌ها ادامه دارد و اگر کسانی مایل هستند در این زمینه مانع تراشی و با سیاسی سازی این بعد را مخدوش کنند چنین نکنند و امیدواریم ایران هم از این شرایط عبور کند.

تحرکات آمریکایی‌ها در عراق

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سئوال دیگری درباره مصوبه پارلمان عراق برای خروج نیروهای آمریکایی از خاک این کشور گفت: تحرکات اخیر آمریکایی‌ها را خلاف توافقاتی که دولت عراق با آمریکایی‌ها داشتند می‌دانیم. این تحرکات را خلاف خواست دولت و ملت و پارلمان عراق می‌دانیم. این دهن کجی به حاکمیت ملی عراق است. البته این مساله داخلی دولت و ملت عراق است.

وی افزود: این اقدام می‌تواند تهدیدی برای ثبات و آرامش و امنیت کل منطقه باشد که ما هشدارهای لازم را دادیم و این تحرکات را سازنده نمی‌دانیم و امیدواریم آمریکایی‌ها به خواست دولت و ملت عراق که خروج از عراق است گردن نهاده و هر چه زودتر عراق و منطقه را ترک کنند.

موسوی گفت: آنچه اتفاق می‌افتد مساله داخلی عراق است و حشدالشعبی و نیروهای مقامت در عراق بخشی از نیروهای مسلح و رسمی این کشور هستند و هر تهدیدی با واکنش دولت و ملت عراق باید مواجه شود که شده و واکنش‌های خوبی نشان داده‌اند. آنچه به ایران مربوط می‌شود سخن‌های بی ربطی است که آمریکایی‌ها مطرح کردند که اگر نیروهای عراقی اقدامی صورت دهند ایران و دیگران را مقصر می‌دانند.

اگر با تهدید مواجه شویم اهل ادب کردن هستیم

وی افزود: ما گفتیم که ما دوستانی در عراق داریم ولی اینکه آنها به نیابت از ما بخواهند کاری کنند یا از جایی دستور بگیرند طبیعتا درست نیست. آنها خودشان می‌توانند از منافع و سرزمینشان دفاع کنند ولی اگر آمریکایی‌ها بخواهند این حرف‌ها را دستمایه تهدید کنند قطعا با واکنش شدید ایران و نیروهای مسلح ما مواجه خواهند شد که توصیه کردیم در اظهاراتشان قدری دقت کنند. موسوی تصریح کرد: ایرانیان ملتی اهل تعامل و صلح طلب هستند ولی اگر با تهدید و قلدری مواجه شوند اهل رزم و ادب کردن کسانی هستند که بخواهند اقدامی صورت بدهند.

سخنگوی وزارت خارجه درباره استفاده از ظرفیت دیپلماسی پارلمانی برای کاهش تحریم‌ها گفت: مجموعه دیپلماسی کشور شامل دیپلماسی رسمی عمومی و پارلمانی و … می‌توانند با کمک هم به سمت کاهش تحریم‌ها یا حداقل رسوا کردن تحریم‌ کنندگان پیش برود. طبیعتا پارلمان‌ها در این شرایط نقش اساسی و کلیدی را خواهند داشت.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه صداهای خوبی از برخی نمایندگان مختلف از مسلمانان و غیرمسلمانان در سنا و مجلس نمایندگان آمریکا در کنار انسان‌های وقیحی که در کنگره آمریکا هستند و به چیزی جز نابودی ملت ایران راضی نیستند شنیده شده است اظهار داشت: برخی تک صداهایی را می‌شنویم که برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز پاسخ‌های لازم را دادند. از نظر ما منعی ندارد و دیپلماسی پارلمانی ما با همه کشورها می‌تواند صورت بگیرد که کاهش فشار بر ملت ایران را داشته باشیم و آنهایی که دیدگاه‌های مزورانه دارند را در این شرایط رسوا کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه درباره ممانعت‌های ایجاد شده برای ارسال دارو به فلسطین و غزه در پی شیوع کرونا گفت:رژیم صهیونیستی سعی می‌کند با لاپوشانی و دروغ آمار واقعی مبتلایان در فلسطین اشغالی را اعلام نکند. ممکن است تعداد مبتلاها و وضع وخیم در آنجا به سایر مناطق از جمله نوار غزه که جزو متراکم ترین مناطق جهان است گسترش یابد.

موسوی با بیان اینکه در اظهارنظری در این زمینه ابراز نگرانی کردیم بیان کرد: وضع زندان‌های رژیم صهیونیستی و حضور زندانیان فلسطینی در این زندان‌ها جای نگرانی بسیاری دارد و خواستار آزادی فوری آنها هستیم.

نسخه مناسب چاپ