دولت تصمیم گرفته است با هدف کمک به بهبود سرعت اینترنت و بالارفتن کیفیت آموزش های مجازی اینترنت VDSLرا جایگزین اینترنتADSL کند.
مهندس محمد جواد آذری جهرمیوزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دیروز در تشریح این طرح اعلام کرد: با جایگزینی سرویس ADSLبا VDSL بدون اینکه تجهیزات مشترک عوض شود، میتوان تجهیزات را با استفاده از فیبر نوری به نزدیک کاربران برد که با این کار فاصله کاربر تا مرکز مخابراتی به ۳۰۰ متر کاهش پیدا میکند و میتوان سرعت را تا ۷۰ مگابیت افزایش داد.
وی در یک ارتباط زنده اینستاگرامیبه خبرنگاران گفت: افزایش سرعت اینترنت خانگی به معنای افزایش قیمت نیست؛ هزینه اضافی از مشترک گرفته نمیشود مگر برای هزینه مودم و ارتقای آن.
آذری جهرمیبا اشاره به افزایش ترافیک شبکه اینترنت اظهار داشت: طراحی شبکه تلفن همراه کشور برای همراه اول و ایرانسل که اپراتورهای بزرگ ما هستند، روزانه ۵ر۷ پتابایت ترافیک را پیشبینی کرده بود. این عدد در تاریخ ۱۸ اسفند سال ۹۸ برای هر اپراتور تلفن همراه به حدود ۸ر۶ پتابایت رسید که عدد قابل توجهی است. در این شرایط متوسط سرعت اینترنت نسل چهار موبایل در کشور میتوانست حدود ۱۵ مگابیتبرثانیه باشد، اما هر چه حجم مصرف بالا میرفت، سرعت اینترنت نسل چهار هم با کاهش روبهرو بود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه از پریشب مصرف ترافیک از ۲ر۱۱ پتابایت گذشته است، افزود: البته در این مدت اقدامات مناسبی از سوی اپراتورها انجام شده برای اینکه خدمات مناسبی به مردم ارائه کنند. همچنین بخشی از فرکانسهایی که در اختیار سایر فعالیتها بود را آزادسازی کردیم و در اختیار اپراتورهای موبایل قرار دادیم.
شرکتهای بینالمللی که تهیهکننده تجهیزات ما بودند هم برای این افزایش ظرفیت همکاری کردند و اکنون ظرفیت شبکه موبایل از متوسط روزانه ۵ر۷ پتابایت به ۲ر۱۱ پتابایت افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه پریشب ظرفیت شبکه موبایل از ۱۱ پتابایت هم عبور کرد، گفت: این بدان معناست که ظرفیتی که برای شبکه نسل چهار موبایل فراهم شده بود دوباره تکمیل شده است. به دلیل استفاده کلاسهای مجازی مدارس و دانشگاهها که برای آموزش نیازمند اینترنت هستند، این ظرفیت شبکه افزایش پیدا میکند، اما ما منابع فرکانسی را در اختیار نداریم و همه تلاش مان برای توسعه ظرفیت شبکه انجام دادیم.
آذری جهرمیادامه داد: فرکانسهای لازم اکنون در اختیار صداوسیماست و با ارسال نامهای به رئیس جمهوری، گزارشی از پیگیری شش ساله برای آزادسازی این فرکانسها ارائه کردم که بهصورت فوری این موضوع در دستور کار ستاد ملی مقابله با کرونا قرار بگیرد که ما بتوانیم این فرکانسها را با همکاری صداوسیما آزاد کنیم و به شبکه تلفن همراه اختصاص دهیم و سرعت را افزایش دهیم.
وی با اشاره به شبکه اینترنت خانگی، اظهار داشت: ما یک بسته ۱۰۰ گیگ اینترنت ارائه دادیم و پیشبینی ۵۰ درصد رشد اینترنت در شبکه ثابت را داشتیم، اما با ۱۰۰ درصد رشد مواجه شدیم که بیش از پیشبینیهای ما بود و شبکه خانگی چند روز با اختلال مواجه شد. البته توسعه شبکه اینترنت خانگی کمیسادهتر از شبکه تلفن همراه است که این ارتقاء صورت گرفت و در ۲۷ اسفند شبکه اینترنت خانگی به کیفیت قبل برگشت.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه حدود ۷۵ درصد از کاربران بیش از ۷۰ درصد این اینترنت را استفاده کردند، افزود: اکنون وضعیت شبکه ثابت نسبتا مناسب است البته باید اقدامات بیشتری انجام شود، شبکه تلفن همراه هم پایدار است اما با توجه به رشد استفاده و شرایط فعلی، به نظر میرسد روند کاهشی در کیفیت داریم و امیدواریم با آزادسازی این فرکانس بتوانیم این موضوع را پوشش دهیم و کیفیت شبکه را در کوتاهمدت برگردانیم.
وی درباره درخواست کاربران برای اینترنت رایگان و افزایش سرعت توضیح داد: اینترنت با چهار برابر سرعت برای تلفن همراه نیست و برای اینترنت خانگی است. اینترنت خانگی عموما روی سیم مسی ارائه میشود و به فاصله منزل کاربران تا مرکز مخابراتی وابسته است.
با تکنولوژی ADSL، ماکزیمم سرعت ممکن از یک خط مسی
۱۶ مگابیتبرثانیه باشد. با تکنولوژی VDSLبدون اینکه تجهیزات سمت مشترک عوض شود، میتوان تجهیزات را تا نزدیک کاربر با فیبر نوری آورد و از کافوی مخابراتی تا منزل کاربران، ارتباط با سیم مسی برقرار میشود.
آذری جهرمیادامه داد: با این کار فاصله به کمتر از ۳۰۰ متر کاهش پیدا میکند و قادر خواهیم بود سرعت اینترنت خانگی را تا ماکزیمم ۷۰ مگابیتبرثانیه ارتقا دهیم. البته برای دریافت سرعت بالاتر باید مودمها عوض کرد، هرچند کاربران میتوانند از همان مودمهای قدیمیاستفاده کنند اما ماکزیمم سرعت ۲۰ مگ است. در برنامه توسعهای که داریم، میخواهیم طی دو ماه ۸۵۰ هزار پورت در تهران و قم دایر کنیم و تلاش میکنیم طی برنامهریزیها VDSLرا به سایر شهرهای کشور هم برسانیم اما چون مشکل اصلی ما روی شبکه تلفن همراه در شهر تهران و قم بود، توسعه این دو شهر را در اولویت گذاشتیم.
وی با بیان اینکه تا شب گذشته،نزدیک ۳۰ هزار یوزر در قم به سرویس VDSLارتقا پیدا کردند و سرعتشان حدود پنج برابر شده است و البته ما متوسط چهار برابر را برای کشور اعلام کردیم.
این کار در تهران از روز گذشته آغاز شده و روزانه ۱۰ هزار مشترک در شرکتهای مخابرات و شاتل به VDSLارتقا پیدا میکنند و بقیه شرکتها هم در حال اقدام هستند که ظرفیت خوبی را ایجاد کنند و سرعت اینترنت خانگی را افزایش دهند.وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه این افزایش سرعت با افزایش قیمت مواجه نیست، گفت: درواقع برای این توسعه پول جدیدی از مشترکان دریافت نمیشود و میتوانند با همان هزینه ثابتی که پرداخت میکنند، از خدمات بهرهمند شوند. البته ممکن است با توجه به افزایش سرعت، حجم مصرف منصفانه افزایش یابد که به میزان همان استفاده هم هزینه کاربر افزایش مییابد. بنابراین ارتقای چهار برابری سرعت اینترنت با قیمت فعلی عرضه میشود و هزینه مازادی ندارد، مگر اینکه مشترک درخواست مودم بدهد که باید هزینهاش را پرداخت کند.
وی با اشاره به وعده دو ماهه برای دایر کردن حداقل ۸۰۰ هزار پورت VDSL در تهران تا ۲۷ اردیبهشت، اظهار داشت: اقدام دیگری که از دیشب انجام شد، این است که از شرکتهای اینترنت خانگی خواستیم روی همین سرویس ADSLکه قابلیت افزایش سرعت تا سقف ۱۶ مگابیت بر ثانیه را دارد، سرعت را تا سقف ۱۶ مگ بدون اخذ هزینه اضافه باز بگذارند.
بدین ترتیب مشترکانی که سرویسهای ۵۱۲ کیلویی، یک مگابیتی یا کمتر از ۱۶ مگ داشتند، از اینترنت ۱۶ مگ برخوردار میشود.
آذری جهرمیادامه داد: البته این افزایش سرعت به فاصله سیم مسی تا منزل کاربر هم وابسته است که باید بهبود پیدا کند، اما اپراتورها سرعت اینترنت را تا سقف ۱۶ مگ باز گذاشتند که منجر به رشد هفت درصدی پهنای باند هم شده است که با این اقدام رشد هفت درصدی داشتیم و این کار میتواند بستری را برای دانشآموزان و دانشجویان و اساتید فراهم کند که فرآیندهای آموزش مجازی را بدون توقف پیش ببرند.
وی درباره درخواست کاربران برای ارائه اینترنت رایگان موبایل برای دانشجویان و اساتید گفت: اگر شبکه موبایل ظرفیت داشت، از این اقدام فروگذار نمیکردیم. درحال حاضر ظرفیت شبکه موبایل، گذردهی ۱۱ پتابایت است و شبکه موبایل ظرفیتی ندارد که بخواهیم آن را افزایش دهیم، اما اگر فرکانسها آزاد شود و ما بتوانیم شبکه را توسعه دهیم، برای دانشآموزان، دانشجویان و اساتید هم بستههایی را روی تلفن همراه خواهیم گذاشت.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: در شبکه تلفن همراه محدودیت داریم و امکان این کار فراهم نیست، اما روی شبکه اینترنت خانگی سرعتها آزاد شده است.
سایتهایی که وزارت علوم اعلام کرده برای آموزش از راه دور دانشآموزان و دانشجویان به اپراتورها ابلاغ شده که بنابر مصوبه ستاد ملی کرونا، این سایتها بهصورت رایگان در اختیار کاربران قرار بگیرد.
وی همچنین خاطر نشان کرد: خیلی از کشورهای دنیا در دوران کرونا هنوز با مشکلات جدی روبهرو هستند. ما هم ادعا نداریم همه مشکلات حل شده، اما با تلاشی که صورت گرفته، بخش عمدهای از مسائل شبکههای ارتباطی حل شد و باید همواره تلاش کنیم سرعت را بهبود ببخشیم. استارتآپها در دوران کرونا با پویش از خانه بخریم، وظیفه حملونقل، تهیه کالا و تحویل آنها را بر عهده گرفتند و اکنون حدود ۵ر۷درصد خرید خرد مردم از شبکههای اینترنتی انجام میشود. البته برخی کسبوکارهای ما هم صدمه دیدند و ما تسهیلات ویژهای برای آنها قرار دادیم.
آذری جهرمیبا اشاره به درخواست کاربران برای رفع فیلترینگ تلگرام گفت: این موضوع واقعا به شبکه ما ضربه میزند چون استفاده از فیلترشکنها باعث شده بسیاری از ترافیک داخلی ما هم از اینترنت راهیابی میشود و به داخل کشور برمیگردد و کار ما را چند برابر کرده است، اما از حوزه اختیارات من خارج است.
وی درباره کاربران اینترنتی که از شبکه موبایل استفاده میکنند و به اینترنت خانگی دسترسی ندارند، توضیح داد: خرید اینترنت خانگی کار سادهای است و همه شرکتهای اینترنتی این امکان را روی پرتالهایشان فراهم کردند و ما از شرکتها خواستیم حداقل طرف
۲۴ ساعت واگذاری خط فراهم شود؛ بنابراین مردم میتوانند اینترنت خانگی خود را فعال کنند و در شرایط فعلی از شبکه موبایل مقرونبهصرفهتر است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به مشکل “پینگ” و تأخیر بازیهای آنلاین اظهار داشت: بخش اعظمیاز مشکل پینگ بازیهای آنلاین حل شده است، اما بخشی از آن هم مربوط به همکاری سایر کشورها برای ارتقای ظرفیت بازی است که به دلیل فراگیری کرونا متوقف مانده است اما به محض اینکه شرایط آن فراهم شود، ما پیگیر آن هستیم.
وی با اشاره به استفاده از پهپاد پستی اظهار داشت: پهپاد ما آماده برای ارسال بستهها و ضدعفونی کردن خیابانها است، اما مراجعی که مجوز پرواز پهپاد را صادر میکنند، مکاتباتی با ما داشتند و اعلام کردند تا زمان اخذ مجوز از پهپاد استفاده نشود و کارمندان پستی هم در مراحل اخذ مجوز برای استفاده از پهپاد برای خدمترسانی هستند.
آذری جهرمیبا اشاره به عملکرد پیامرسانهای بومیبیان کرد: طی این مدت پیامرسانهای داخلی تلاشهای زیادی کردند و ظرفیت کاربریشان رشد قابل توجهی داشته است. برخلاف دفعات قبل که وقتی فشاری به آنها وارد میشد با اختلال مواجه میشدند، در آزمون کرونا با وجود اینکه بسیاری از آموزشهای آنلاین روی این پیامرسانها انجام میشود، خوب کار کرده و خدمات دادند.
وی ادامه داد: البته یکی از آنها دچار مشکل فنی و طراحی زیرساختها شد و اعلام کردند کمبود تجهیزات دارند، اما ما اجازه قانونی برای ارائه تجهیزات به پیامرسانها را نداریم، هرچند هرچه در توان مان بوده به آنها کمک کردیم و ابلاغیهای دادیم که اپراتورها پهنای باندی که این پیامرسانها ارائه میکنند را بخرند که آنها بتوانند منابع مالیشان تقویت کنند و خریدهایشان را انجام دهند. اما این بار وضعیت کارکرد پیامرسانها بهتر از قبل بوده است.