اقدامات گمرک برای تسهیل و روان سازی فعالیت های تولیدی تشریح شد
رئیس کل گمرک ایران با اشاره به برنامه‌های تامین منابع مالی شرکت‌ها برای واردات مواد اولیه و خام که در تولید استفاده می‌شود، گفت: با اقدامات هوشمند به سمتی حرکت می‌کنیم که تخلف و قاچاق به صفر میل کند اما هیچکس نمی‌تواند تضمین دهد به صفر می‌رسد.

مهدی میراشرفی در گفتگو با فارس از برنامه ریزی توامان در دو جبهه کمک به تامین مالی بنگاه ها و هوشمند سازی فعالیت ها و خدمات به منظور کاهش هزینه ها و ایستایی کالا در گمرکات برای سال ۹۹ خبر داد و گفت: امسال به نام جهش تولید نام گذاری شده و برنامه‌های متنوعی برای تحقق آن داریم که دو کار را به صورت موازی انجام خواهیم داد. تسهیل و روان سازی تجارت و همچنین تامین مالی شرکت های تولیدی و بنگاه های اقتصادی برای واردات مواد اولیه در دستور کار است و با اقداماتی که انجام خواهد شد، شاهد کاهش ماندگاری کالا، هزینه ها و قیمت تمام شده برای جهش تولید خواهیم بود.

وی افزود: نخستین اقدام اخذ ضمانت نامه بانکی برای کمک به شرکت های خوشنام به ازای حقوق ورودی و مالیات بر ارزش افزوده تا یک سال و از سایرین بین سه تا شش ماه ضمانت نامه بانکی دریافت خواهیم کرد که این اقدام برای حمایت از نقدینگی بنگاه ها است تا با مشکل سرمایه در گردش مواجه نشوند.

رئیس کل گمرک ایران ادامه داد: دومین موضوع تضمین کالایی است که اگر شرکتی منابع و تضامین بانکی قوی ندارد به اندازه ۵ر۱ برابر حقوق ورودی و سایر عوارضی که باید کسر شود کالا را نگه می‌داریم و کالا به صورت درصدی ترخیص می‌شود. در حقیقت کالا تضمین حقوق ورودی است.

وی افزود: سومین راهکار، ورود موقت کالا محسوب می شود. کالاهایی که برای مصرف داخل استفاده نمی شود و به منظور صادرات مواد خام پردازش خواهد شد، در این صورت بدون دریافت حقوق و عوارض، کالا ورود موقت می شود و شرکت تضامین لازم را می‌دهد و این فرایند حداکثر تا یکسال قابل تمدید است و پس از انجام صادرات، رفع تعهد صورت می گیرد.

این مقام مسئول گفت: استرداد حقوق ورودی مواد اولیه به شرط صادرات از دیگر برنامه ها است. در صورتی که بازرگان مواد اولیه را وارد کند و در فرایند ارزش افزوده قرار دهد و آن را تبدیل به کالای صادراتی کند حتی اگر مواد اولیه برای سه سال قبل باشد، حقوق ورودی آن را باز می‌گردانیم.

وی افزود: ایجاد انبار یا گمرک اختصاصی یکی دیگر از اقدامات برای جهش تولید است. اینکه کالاها در مرزها رسوب نکند، گمرک انبار اختصاصی ایجاد خواهد شد. این انبار در محل شرکت با استاندارد و ضوابطی است که گمرک اعمال می کند، دوربین و دیگر وسایل تجهیزات در انبار نصب شده و ورود و خروج کالا با نظارت گمرک خواهد بود؛ به این اقدام، گمرک یا انبار اختصاصی می گویند؛ کاهش هزینه های تخلیه و بارگیری و انبارداری از ویژگی های این اقدام است. همچنین به شرکت‌های دانش‌بنیان تسهیلات خاص می دهیم که بتوانند در تولید، جهش داشته باشند.

میراشرفی تصریح کرد: ابعاد دیگر اقدامات ما در حوزه فناوری و هوشمند سازی مد نظر است که توامان اجرایی خواهد شد. این اقدامات با کمک اتاق بازرگانی، تجار و سازمان ها صورت می گیرد. با الکترونیک کردن امور و فرایندها باید بتوانیم مراجعه فیزیکی را کاهش دهیم؛بدین ترتیب دسترسی ذینفعان و صاحبان کالا راحت تر می شود، ایستایی و هزینه ها کاهش یافته و ارتقاء سلامت اداری را در پی دارد. همچنین برای مجازی کردن فعالیت ها و خدمات از چهار معاونت گمرک و گمرکات اجرایی خواسته ام تا فعالیت ها و خدمات خود را مجازی کنند.

وی به پلمب هوشمند که با توانمندی تولید داخل طراحی شده و قیمت آن یک دهم مشابه خارجی است، اشاره کرد و گفت: تراشه آر اف آی دی (RFID) و کیو آر (QR) طراحی شده تا روی کانتینرها قرار بگیرند. همچنین امسال پیگیر هستیم تا جاده های کشور به این تراشه ها مجهز شوند، آنتن‌های مورد نظر برای خواندن تراشه در گمرکات مبدا و مقصد و جاده‌ها نصب خواهد شد تا بدون وقفه از زمانی که محموله از گمرک خارج می شود و به مقصد می رسد در طول مسیر کالا را بررسی و رصد کند. این تراشه ها برای کالاهای ترانزیت داخلی و خارجی بوده و به شدت در کاهش قاچاق که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، موثر خواهد بود و از انحراف محموله‌ها جلوگیری می کند.

رئیس کل گمرک ایران تاکید کرد: اگر ۳۰۰ آنتن خریداری شود اکثر جاده ها را پوشش خواهد داد و مزیت آن تولید توسط شرکت های داخلی است در این باره سه بار مناقصه عمومی برگزار کردیم که البته تاکنون موفق نشدیم و دنبال این هستیم که ۸۰ آنتن را در مرحله اول نهایی کنیم. این پلمب ها روی محموله ها نصب شده و امکان جداسازی آن هم وجود ندارد و از کنترل های ملموس و مزاحم استفاده نخواهد شد بلکه همه نظارت و کنترل ها غیر ملموس و غیر مزاحم خواهد بود.

وی اضافه کرد: آنتن ها در گلوگاه ها و مراکز استقرار پلیس در جاده ها مستقر می شود و وقتی محموله به آنتن می رسد، محتوای اطلاعات آن توسط سامانه گمرک و با دسترسی پلیس خوانده می شود تا از نظر میزان توقف در مسیر و زمان، بازرسی و کنترل صورت بگیرد. این تراشه های هوشمند پیگیری و مبارزه با قاچاق را آسان می‌کند و انگیزه قاچاق را کاهش می‌دهد و مجال از سوء استفاده کنندگان سلب می شود.

میراشرفی افزود: به وزیر اقتصاد قول دادیم کمتر از پنج ماه دیگر این اتفاق در کل کشور بیافتد و البته به سازمان های نظارتی هم می‌توانیم این دسترسی را بدهیم،همچنین مدیرکل دفتر مبارزه با جرائم سازمان یافته گمرک ایران از کشف ۴ هزار و ۱۲۴ فقره پرونده قاچاق به ارزش ۳ هزار و ۷۳ میلیارد تومان طی سال ۹۸ در گمرکات اجرایی خبر داد.

رضا گلی در مصاحبه با رادیو اقتصاد اظهار داشت: علاوه بر این ۲۰ هزار و ۶۴ فقره پرونده به ارزش ۲ هزار و ۳۲۰ میلیارد تومان کاشف، غیرگمرک بوده، یعنی سایر سازمان های کاشف بویژه نیروی انتظامی دخالت داشته اند.

وی با اشاره به اینکه پرونده های قاچاق می تواند شامل لوازم خانگی، پوشاک، اقلام لوکس و بسیاری موارد دیگر باشد، گفت: قاچاق موبایل به کشور با توجه به اجرای طرح رجیستری و ثبت اطلاعات گوشی ها در سامانه همتا به حداقل ممکن رسیده است.

مدیرکل دفتر مبارزه با جرائم سازمان یافته گمرک ایران همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر کاهش حجم قاچاق در اثر شیوع کرونا افزود: به طور طبیعی با کم رنگ شدن تجارت و کاهش واردات از مبادی رسمی، حجم قاچاق هم کم می شود.

وی خاطرنشان کرد: به طور کلی با آسان شدن تشریفات قانونی، کاهش بروکراسی اداری، کم شدن خواب کالا در گمرکات و به تبع کاهش هزینه ها به یقین حجم قاچاق ورودی ازمبادی رسمی هم به شدت افت پیدا خواهد کرد.

نسخه مناسب چاپ