سامانه «شاد»، دوای درد دانش آموزان متمول و مشکل بزرگ خانواده های محروم
 

سرویس شهرستان ها:این روزها به دلیل شیوع ویروس کرونا بازار آموزش دانش آموزان در فضای مجازی داغ است اما به نظر می رسد این شیوه در مناطقی از کشورمان از جمله سیستان و بلوچستان با محددیت های فراوانی مواجه است.

سال ۹۸را به گونه‌ای به پایان رساندیم که بیش از نیمی از سال تحصیلی ۹۹-۹۸گذشته بود و دانش آموزان نیمه دوم سال تحصیلی و دانشجویان ترم دوم خود را آغاز کرده بودند اما ویروس کرونا به ناگهان زندگی روزمره مردم را مختل کرد و به تبع آن فعالیت‌های آموزشی در هفته اول اسفند تعطیل شد. هر چند که این اقدام توانست تا ۵۰درصد شیوع بیماری کرونا را کنترل کند اما ارتباط و پیوند حضوری معلمان و دانش آموزان در مدارس را قطع کرد.

در این ایام مسئولان آموزش و پرورش هم تلاش خود را برای ادامه روند آموزش به کار بستند و آموزش دروس باقیمانده از طریق فضای مجازی و صدا و سیما در دستور کار قرار گرفت اما به نظر می‌رسد ناتوانی در تعامل دانش آموزان و معلمان و عدم کنترل دانش آموز توسط آموزگار و از دست رفتن نبض سیستم آموزشی کشور از جمله چالش‌های موجود در چنین شرایطی است.دانش آموزان و دانشجویان در حالی مجبور به خانه نشینی شدند که گمان نمی کردند این تعطیلی بیش از دو هفته به طول انجامد اما به دلیل شیوع کرونا، کلاس‌ها تا پایان اسفند تعطیل شد و تاکنون هم ادامه یافته است که با ادامه این روند نمی‌توان زیاد امید داشت که در هفته‌های آتی هم روند برگزاری کلاس‌های درس به حالت عادی بازگردد.

در این صورت بخش عمده آموزش ها در فضای مجازی ادامه خواهد یافت اما مشکل اساسی این است که شمار زیادی از دانش آموزان در نقاطی از کشورمان به دلیلی عدم دسترسی به گوشی هوشمند ، اینترنت و حتی تلویزیون، این روزها برای تحصیل دچار مشکل شده اند که یافتن راهکاری برای رفع این معضل ضروری است.

استان سیستان و بلوچستان از جمله مناطقی از کشورمان است که دانش آموزان آن با مشکلات فراوانی در حوزه تحصیل در فضای مجازی مواجهند اما مشکل دانش آموزان محروم این استان به همین جا ختم نمی‌شود زیرا با راه اندازی سامانه «شاد» توسط آموزش و پرورش، همچنان جمعی از دانش آموزان این استان که در نقاط روستایی و دور افتاده و در مدارس کپری تحصیل می‌کنند با مشکل مواجهند.

عنوان شاد، برگرفته از عبارت «شبکه آموزشی دانش آموزان» است، این سامانه برای آموزش مجازی دانش آموزان در نظر گرفته شده است. در این سامانه آموزش به طور آنلاین انجام می‌شود و دانش آموزان موظفند در ساعات مقرر، در کلاس‌های مجازی شرکت کنند و چنانچه امکان حضور در کلاس‌های آنلاین برای دانش آموز وجود نداشته باشد، می‌توانند از فایل‌های ذخیره شده آن استفاده کنند.به طور کلی فرآیند ورود به سامانه شاد، طی سه مرحله از سوی مدیر مدرسه، معلم‌ها و دانش آموزان انجام می‌شود و ورود به این سامانه ، نیاز به نصب اپلیکیشن و یا ثبت نام در نسخه تحت وب این سامانه دارد .لذا اکنون مشکل برای دانش آموزان و حتی معلمان برخی از مدارس استان سیستان و بلوچستان چند برابر شده است زیرا برای استفاده از این نرم افزار حتماً باید دارای یک گوشی هوشمند و یا یک سیستم رایانه‌ای متصل به اینترنت باشند زیرا در غیر این صورت امکان آموزش و تحصیل وجود نخواهد داشت.به گفته یکی از فروشندگان تلفن همراه در شهر زاهدان تهیه یک گوشی هوشمند برای اتصال به اینترنت برای بسیاری از خانواده‌ها آن هم در شرایط اقتصادی فعلی، بسیار سخت و دشوار است.این فروشنده تلفن همراه می گوید: در روزهای اخیر بسیاری از پدران و مادران را دیده ام که به دلیل قیمت بالای گوشی‌های هوشمند شرمنده فرزندان خود شده اند و با چهره‌ای غمگین مغازه ام را ترک کرده‌اند .

البته این مورد مربوط به شهر زاهدان و مرکز استان سیستان و بلوچستان است و قطعاً اوضاع در دیگر نقاط محروم استان سیستان و بلوچستان بسیار پیچیده‌تر و ناراحت کننده تر است.

هزینه‌ زیاد اینترنت

محمود ابراهیمی یکی از والدین زاهدانی در گفتگو با مهر، می‌گوید: مسئولان مدرسه از همان هفته‌های اول تعطیلی، نرم افزار «روبیکا» را برای آموز دانش آموزان معرفی کردند اما متأسفانه هزینه‌های اینترنت بسیار بالا است به همین دلیل امکان دریافت آموزش‌ها برای همه دانش آموزان وجود ندارد و برخی خانواده‌ها در استان سیستان و بلوچستان نه تلویزیون دارند و نه گوشی اندروید تا روبیکا را نصب کنند.

وی تاکید کرد: مسئولان آموزشی باید سرنوشت آموزشی این دانش آموزان را هم در نظر داشته باشند و عدالت آموزشی را برقرار کنند. همچنین مدیران آموزش و پرورش از چند ماه باقیمانده تا سال تحصیلی جدید برنامه ریزی های لازم را انجام دهند تا کاستی‌های آموزشی سال تحصیلی قبل جبران شود .همچنین یاسمن برزگر دانش آموز کلاس پنجم دبستان در شهر زاهدان می‌گوید: برای بهره مندی از آموزش‌های مجازی به خانه همکلاسی ام می‌روم زیرا دسترسی به تلویزیون و اینترنت ندارم به همین دلیل برخی دروس را نتوانسته‌ام مطالعه کنم.در بعضی مواقع هم از بزرگترها خواسته‌ام درس‌ها را برایم توضیح دهند و رفع اشکال کنند.وی ادامه داد: البته از مدرسه سی دی آموزشی هم دریافت کردم اما به دلیل کمبود امکانات نتوانسته‌ام از آن استفاده کنم .

اظهارات یک مسئول

اما از سویی دیگر مدیر کل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان در گفتگو با مهر با تاکید بر این که ۱۰درصد دانش آموزان استان به اینترنت و یا تلویزیون دسترسی ندارند،اعلام کرد برای این دانش آموزان یک بسته آموزشی تهیه و از طریق راهبران آموزشی در اختیارشان قرار گرفته است.به گفته وی در روستاها هم به دلیل جمعیت کم دانش آموزان روستایی، ارتباط با دانش آموزان با رعایت اصول بهداشتی و چهره به چهره انجام و آموزش و رفع اشکال درسی هم به نحو مطلوب انجام شده است.

نسخه مناسب چاپ