وزیر بهداشت: هنوز در موج اول کووید۱۹هستیم
 

وزیر بهداشت گفت: در هیچ کجای کشور هنوز موج اول کرونا را به طور کامل تجربه نکرده‌ایم.

به گزارش ایسنا، دکتر سعید نمکی در اجلاس مجازی رؤسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی سراسر کشور اظهار کرد: حتی در استان‌هایی که فکر می‌‎کنیم موج اول کرونا را پشت سر گذاشته ایم، موج اول را به طور کامل تجربه نکرده ایم.

وی افزود: در حال تجربه کردن موج اول کرونا در کشور هستیم اما ممکن است شکل موج اول کرونا با آنچه در استان دیگری تجربه کرده‌ایم، متفاوت باشد. باید باور کنیم و به هم بگوییم ویروس کرونا تمام نشده، پیک بیماری رد نشده و کرونا، یک ویروس پیچیده تو در توی صد هزار چهره است و ممکن است یک پروتکل درمانی در یک منطقه جواب دهد و در منطقه دیگری جواب ندهد.

وزیر بهداشت تصریح کرد: امروز بیشتر از قبل معتقدم که ویروس کرونا، بسیار پیچیده و هنوز هم ناشناخته است. هرگز فکر نکنیم که رفتار ویروس با روز قبل و در اقلیم‌های مختلف، یکسان است. رفتار ویروس کرونا در جنوب کرمان با هرمزگان یا میناب با بندرعباس و شهرهای دیگر، کاملا متفاوت است. بنابراین ویروس کرونا در اقلیم، نژاد و آب و هوای مختلف، بروز متفاوتی دارد.

نمکی تأکید کرد: حتما باید به همپوشانی و همزمانی کرونا و آنفلوآنزا در فصل پاییز توجه ویژه کنیم. به همین دلیل بیش از ۱۰برابر سال گذشته به دنبال تأمین واکسن آنفلوآنزا هستیم. البته تقاضا برای این واکسن در دنیا افزایش یافته و تأمین آن راحت نیست، اما با راهکارهایی که دنبال می‌کنیم، گروه‌های پرخطر از جمله مادران باردار، سالمندان و بیماران دارای بیماری زمینه‌ای را واکسینه می‌کنیم.

وی یادآور شد: نمی‌توانیم در شرایط کرونا، آموزش در دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی را تعطیل کنیم چون نوع آموزش‌ها به گونه‌ای است که نمی‌توانیم همه آنها را به صورت مجازی ارائه دهیم. دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی هم در توسعه زیرساخت‌های فضای مجازی تلاش کنند.

وزیر بهداشت گفت: از رؤسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی تقاضا دارم در مورد پذیرش یک ترم میهمانی دانشجویان در دانشگاه‌های نزدیک به محل سکونتشان، همراهی کنند. باید استانداردها را منطبق با ضرورت‌های کشور ببینیم چون شرایط متفاوت است.

نمکی با اشاره به سختی‌های اقتصادی سال جاری، گفت: این سختی‌ها و محدودیت‌ها می‌طلبند که دو سیاست اصلی را مورد توجه قرار دهیم؛ یکی حداکثر کردن صرفه‌جویی و دیگری تلاش برای افزایش بهره‌وری و کارآمدی منابع و راه سومی هم نداریم. درآمدهای اختصاصی دانشگاه‌ها کاهش یافته است و سعی کرده‌ایم به نحوی جبران کنیم، اما نه به این معنی که در ماه‌های آینده دوباره دچار چنین چالشی نمی‌شویم. از رؤسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی می‌خواهم که فکر کنند قرار است حداقل دو سال با کرونا زندگی کنیم.

وی اظهار کرد: در زمان وزارت استاد دکتر فاضل، قانون هیأت امنای دانشگاه‌های علوم پزشکی ابداع شد؛ چون اعتقاد داشتیم دانشگاه، مستقل است و دانشگاه مطیعی که با تغییر یک وزیر به شدت به‌هم می‌ریزد، اصلا قدرتمند نیست. دانشگاه‌هایی که استقلال دارند، نیاز چندانی به منابع دولتی ندارند.

چگونگی بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها

مهندس محسن فرهادی، معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا درباره بازگشایی مدارس، دانشگاه‌ها و خوابگاه‌های دانشجویی از ۱۵شهریور ماه، گفت: پروتکل‌های بهداشتی مربوط به این موارد، تدوین شده‌اند و وزارت بهداشت بر اجرای آنها نظارت دارد.

وی افزود: این پروتکل‌ها عمدتا درباره محورهای رعایت بهداشت فردی، فاصله‌گذاری اجتماعی، گندزدایی میز و نیمکت‌ها و … هستند و از آنجایی که باید فاصله‌گذاری انجام شود، این احتمال وجود دارد که تشکیل کلاس‌ها شیفتی باشد و تعداد کمتری از افراد را در یک کلاس قرار گیرند.

فرهادی ادامه داد: شاید هم برگزاری کلاس‌ها به صورت تلفیق حضوری و الکترونیکی باشد که همه این موارد در جلسات آتی با آموزش و پرورش نهایی می‌شوند.

افزایش مراجعه بیماران مبتلا

دکتر علیرضا زالی، فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به افزایش مراجعه بیماران مبتلا به کرونا در تهران گفت: در دو هفته اخیر نمودار تعداد مراجعان سرپایی، افراد بستری در بخش‌های عادی و مراقبت‌های ویژه و همچنین میزان مرگ و میرها در حال تغییر است.

وی اظهار کرد: امروز فعالیت بخش‌های مختلف بیمارستان‌ها با روزهای آغازین اپیدمی کرونا تغییر کرده و بیمارستان‌ها علاوه بر پذیرش بیماران کرونایی، میزبان بیماران غیر کرونایی نیز هستند. بنابراین بیمارستان‌ها در بخش‌های مختلف باید طبق الگویی متفاوت‌تر از گذشته فعالیت کنند.

زالی تأکیدکرد: لازم است بسته‌های تشویقی، مالی و استخدامی گروه‌های پرستاری با ضمانت اجرایی بررسی و ارائه شوند.

۱۱۶فوتی جدید کرونا

دکتر سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت از شناسایی ۲۳۶۸بیمار کووید۱۹در ۲۴ساعت منتهی به یک تیردر کشور خبر داد وگفت:در همین مدت، دو هزار و ۳۶۸بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹در کشور شناسایی و یک هزار و ۱۱۴مورد بستری شدند.

همچنین متأسفانه در طول ۲۴ساعت گذشته، ۱۱۶بیمار کووید۱۹جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۹هزار و ۶۲۳نفر رسیده است.

وی افزود: استان‌های خوزستان، هرمزگان، کرمانشاه و آذربایجان شرقی در وضعیت قرمز قرار دارند و با توجه به شیوع بیماری در این استان‌ها به ویژه استان‌های مرزی، وزارت بهداشت تمامی امکانات و تجهیزات در مراکز درمانی این استان‌ها را فراهم کرده است و دانشگاه‌های بزرگ‌تر و باتجربه‌تر که در حوزه کرونا موفق‌تر بوده‌اند به عنوان معین این استان‌ها انتخاب شده‌اند. البته تلاش کادر درمان باعث شده که آمار فوتی‌ها نسبت به آمار بستری به طرز چشمگیری کاهش یابد. لاری از مردم خواست که فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت کنند. همچنین از برگزاری تجمعات و مراسم‌ها اعم از عروسی و عزاداری اجتناب کنند؛ زیرا این کار می‌تواند تأثیر بسزایی در کاهش آمار داشته باشد.

جزئیات فازهای درمانی کرونا

دکتر مصطفی قانعی، رئیس کمیته علمی مقابله با کرونا با بیان این‌که تمامی روش‌های درمانی در کشور در حال بررسی هستند، گفت: البته که همه دنیا پیگیرند اما باید برای درمان کرونا به اجماع رسید و آن را اجرایی کرد.

به گفته دبیر ستاد توسعه زیست فناوری، آنچه که در حال حاضر برای درمان کرونا داریم صرفاً درمان ضد ویروس است و درمان ضد التهابی نداریم که محققان اکنون روی درمان‌های ضد التهابی متمرکزند و اگر این کار تمام شود، روی درمان‌هایی که در «آی سی یو» باید صورت بگیرد متمرکز خواهند شد.

وی افزود: یکی از درمان‌ها استفاده از «کورتون» است؛ همچنین «اکتمرا» از دیگر درمان‌هایی است که به تازگی شروع شده و باید نتایج آن در کمیته علمی بررسی شود.

رئیس کمیته علمی مقابله با کرونا درباره روش‌های متفرقه‌ای که در بیمارستان‌ها از سوی پزشکان برای درمان بیماران مبتلا به کرونا انجام می‌شود، توضیح داد: وقتی پزشکی می بیند که حال بیمارش وخیم است، ترتیبی اتخاذ و با تصمیم خود در راستای بهبود حال بیمار تلاش می‌کند؛ در واقع هر پزشک از هر روشی برای درمان بیمارش استفاده می‌کند، مسؤولیت آن با خودش است. اما اگر یک روشی بخواهد در کل کشور اجرایی شود باید در کمیته علمی به تأیید برسد و بعد در پروتکل درمانی وارد شود.

کنترل کرونا

حسین عرفانی، رئیس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: اپیدمی کووید۱۹در ایران هنوز به مرحله کنترل نرسیده و دسترسی به واکسن هم تا یک سال آینده امکانپذیر نیست؛ بنابراین تنها کار ممکن تغییر سبک زندگی و رفتار اجتماعی مناسب دوران کروناست. وی در گفتگو با ایرنا افزود: کووید۱۹یک بیماری نوپدید است و تجربه چند ماهه درباره این بیماری به گونه‌ای است که میزان ندانسته‌های ما در مقابل دانسته‌ها و تجربه هایی که داریم، خیلی خیلی بیشتر است؛ بنابراین پیش‌بینی درباره آینده این بیماری و مدت زمانی که با این اپیدمی درگیر خواهیم بود و چه اتفاقاتی رقم می‌خورد، غیر ممکن و نشدنی است و برای قضاوت قطعی در این مورد خیلی زود است. عرفانی ادامه داد: برای مدیریت کرونا در کشور با یک سه‌گانه رو به رو هستیم، اول رعایت فاصله گذاری اجتماعی یا فیزیکی، دوم غربالگری، انجام تست و تشخیص موارد بیماری و افراد آلوده و سوم جداسازی و ایزوله کردن افراد بیمار و آلوده است تا این بیماری در جامعه منتشر نشود. معنای فاصله‌گذاری پویا این است که از این پس در ستادهای استانی این اختیار وجود دارد که با بررسی میزان شیوع و بروز بیماری کووید۱۹برای اعمال محدودیت‌های اجتماعی و میزان فاصله گذاری‌ها تصمیم‌گیری کنند.

نسخه مناسب چاپ