گربه معروف استانبول درگذشت
«گلی» (به معنای پیوند عشق)؛ گربه معروف مسجد ایاصوفیه در استانبول بود که در ۱۶ سالگی به خاطر سن زیاد درگذشت.
گلی را معمولا کنار پروژکتورهای مسجد میشد پیدا کرد. این پیشی خوشگل که بیشتر از ۱۴ سال در ایاصوفیه زندگی میکرد، یک خواهر هم به نام کیزیم(kizim) دارد که محل زندگی او هم در ایاصوفیه است. علی یرلیکایا، استاندار استانبول که مدتی سرپرست شهرداری استانبول هم بوده، در توییترش از مرگ مشهورترین گربه شهرش ابراز تأسف کرد و نوشت که او از ۲۴ سپتامبر در یک درمانگاه خصوصی حیوانات بستری بود و چند هفته بعد به دلیل سن زیاد درگذشت.
گردشگرانی که از مسجد ایاصوفیه بازدید میکردند این گربه را میدیدند که معمولا کنار نورافکنهای گرم مسجد نشسته بود.
این گربه معروف با اردوغان و اوباما هم دیدار کرده بود.
گلی (Gli) که هم در اینستاگرام هم در وبسایت موزه ایاصوفیه، صفحه رسمی داشت، یک گربه زیبای اروپایی با موهای کوتاه و چشمان کج و البته طرز رفتاری شاهانه بود! او بیشتر زندگی ۱۴ سالهاش را در میان دیوارهای هزار ساله و قدیمی ایاصوفیه ترکیه گذراند و در عین حال تبدیل به یک سوژه دوستداشتنی و جذاب برای گردشگرانی شد که به ایاصوفیه میرفتند.
امید باهچلی، راهنمای گردشگران و کسی که صفحه اینستاگرام گلی را اداره میکند، درباره او نوشته است: او واقعا دوست داشت که ژست بگیرد.
احتمالا نویسنده فقید انگلیسی «تری پراچت» کاملا حق داشت وقتی که میگفت: در دوران باستان گربهها بهعنوان خدایان پرستش میشدند و آنها این نکته را هنوز فراموش نکردهاند!
همچنین گلی استراتژی خاصی داشت. وقتی میخواست با مردم تعامل و ارتباط داشته باشد، زیر جایگاه موذنها میایستاد؛ ولی اگر خیلی خسته بود یا نمیخواست کسی او را در آغوش بگیرد و نوازش کند، در یک نقطه مرکزی زیر گنبد در کف مسجد مینشست.
این نقطه که باهچلی به آن اشاره میکند، بخشی از کف زمین مسجد است که از سنگ مرمر ساخته شده است و در زیر گنبد قرار دارد و همان جایی است که در گذشته امپراتوران بیزانس در آنجا تاجگذاری شده بودند. این مکان چون بسیار ارزشمند و حساس است و لازم است گردشگران پایشان را آنجا نگذارند، در داخل حصاری محافظت میشود. بنابراین نقطه خوبی برای گلی بود تا او بتواند مدتی را به تنهایی و به دور از آزار در آنجا بگذراند.
*
آیا میتوانید بگویید نکته بسیار مهم و خاص این مطلب چیست؟
جشنواره
«بر بال لالاییها و ترانههای فولکلور»
جشنواره «بر بال لالاییها و ترانههای فولکلور» برای چهار گروه سنی (۴+ نوباوه تا ۱۲+ نـونگاه)، (۱۲+ نونگاه تا ۱۵+ نوجوان)، بزرگسال و پدربزرگها و مادربزرگها توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار میشود. علاقهمندان باید آثار خود را در قالب فایل صوتی به مدت حداکثر یک دقیقه تا پایان دی ۱۳۹۹ به پست الکترونیکی دبیرخانه جشنواره به نشانی: vahedhonari@gmail.com ارسال کنند.
این رویداد چهار بخش «لالاییهای دیروز»، «لالاییهای امروز»، «لالاییهای آوایی» و «لالاییهای من» با هدف آشنایی و شناخت بیشتر اعضا با فرهنگ و هویت ایرانی اسلامی، ترویج آداب و رسوم محلی، توجه به تربیت دینی و احساس زیباییشناسی، ایجاد پویایی و نشاط در میان کودکان و نوجوانان، تأثیر لالاییها در صمیمیت حاکم بر فضای خانوادهها و افزایش ارتباط چشمی و شنیداری اعضای خانواده با یکدیگر دارد.
برای آگاهی بیشتر با شماره ۰۲۱۷۷۶۰۶۷۵۳ داخلی ۱۰۵۴ تماس بگیرید.
قدیمیترین کتاب دنیا کدام است؟
قدیمیترین کتاب جهان درحال حاضر شاید نسخهای ۶ صفحهای از جنس طلا باشد که در موزه ملی تاریخ بلغارستان نگهداری میشود؛ متعلق به تمدن اتروسکها (در منطقه ایتالیا) است و خط آن هنوز رمزگشایی نشده است.
این کتاب حدود دو هزار و پانصد سال دارد و در جنوب غرب بلغارستان دریک معبد قدیمی کشف و توسط کاشف آن به موزه اهدا شد. البته به طور قطع نمیتوان گفت این کتاب، قدیمیترین کتاب جهان است، زیرا اگر قرار باشد پیدایش «چاپ» مبنای تعریف از یک کتاب حقیقی باشد، قدیمیترین کتاب جهان انجیل گوتنبرگ است که در سال ۱۴۵۰ چاپ شد.
حتی هزاران سال پیش از گوتنبرگ و پیدایش چاپ، چینیها بااستفاده از صفحات چوبی ساختارهایی کتاب مانند بهوجود میآوردند. کاتبان فراعنه نیز درحدود سههزار سال پیش، نیایشها و آوازهایی روی صفحات پاپیروسی مینوشتهاند، که شاید بتوان آنها را نیز کتابهایی با یک صفحه بزرگ درنظر گرفت. برخی نیز کتاب ایلیاد هومر و حماسه گیلگمش را قدیمیترین کتابهای جهان میدانند.
اصلا معیار «کتاب» دانستن یک اثر چیست؟ راستش شاید این پرسش هرگز پاسخی نداشته باشد و قدیمیترین کتاب جهان نیز بر اساس تعریف کتاب، متفاوت شود. راستی اولین و قدیمیترین کتاب زندگی شما کدام است؟
code