سرویس شهرستان ها: تعطیلی واحدهای صنفی از ساعت ۱۸ به بعد، محدودیت جدیدی است که از پریروز در اکثر استان های کشورمان که این روزها در وضعیت قرمز شیوع کرونا بسر می برند، اعمال شده است و بر اساس آن صنوف موظفند آن را اجرا کنند اما متاسفانه ضعف های ساختاری این تصمیم و نبود نظارت بر اجرای آن، بار دیگر نگرانی هایی را در افکار عمومی ایجاد کرده است.
از پریروز و بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، صنوف در ۲۵مرکز استان و ۴۶شهرستان ملزم شده اند علاوه بر رعایت پروتکل های بهداشتی، از ساعات ۱۸ به بعد، به فعالیت خود پایان دهند تا به این ترتیب مغازه ها تعطیل و معابر خلوت شوند اما به گفته کارشناسان این تصمیم ایرادات فراوانی دارد و به فرض اجرا هم، کارکرد ویژه ای برای کاهش شیوع کرونا و شمار قربانیان نخواهد داشت.
به اعتقاد متخصصان، کاهش مدت زمان فعالیت صنوف در وهله نخست سبب می شود مراجعات در یک محدوده زمانی خاص تعریف و انجام شود و به این ترتیب مغازه ها در ساعاتی از روز و به ویژه در ساعات پایان کار، شاهد انبوهی از مشتریان شوند.
خروجی این وضع شلوغی و ازدحام مردم در مغازه ها و اماکن مسقف است که خود این موضوع مغایر با پروتکل های بهداشتی است، لذا باید شرایطی را فراهم کرد که این تجمعات شکل نگیرد، نه این که با تصمیم های ناصحیح، مردم به بی توجهی نسبت به رعایت ضوابط بهداشتی متهم شوند!
از سویی دیگر تعطیلی تمامی صنوف در یک ساعت مشخص(۶ عصر)سبب می شود خیل گسترده ای از کسبه و مشتری ها به یکباره روانه معابر و وسایل نقلیه عمومی شوند که این موضوع هم پیامدهای خطرناکی را به دنبال خواهد داشت.
حضور پُرتعداد مردم در واگن های مترو، اتوبوس و تاکسی، نگرانی به حق جامعه با اجرای محدودیت های جدید است و به نظر می رسد در صورت بی توجهی به آن، نه فقط موفقیتی حاصل نخواهد داشت، بلکه به شیوع بیش از پیش کرونا هم منجر می شود. لذا به نظر می رسد باید هر چه زودتر نسبت به رفع معایب نحوه اجرای محدودیت های جدید اقدام کرد.
اما ضعف ساختاری در این نوع محدودیت ، یک روی سکه ماجرا است و روی دیگر آن، نبود نظارت بر اجرای آن است.
گزارش خبرنگاران «اطلاعات» از استان های با وضعیت قرمز نشان می دهد متاسفانه نظارت اثرگذاری بر تعطیلی صنوف از ساعت ۱۸ به بعد وجود نداشته است و بسیاری از مغازه ها توجهی به اجرای آن نداشته اند، اکنون این سئوال مطرح است که چه نهاد یا ارگانی مسئول نظارت بر رعایت پروتکل های بهداشتی و اینگونه تصمیمات خلق الساعه است؟ و علت ضعف در اجرای مصوبات چیست؟ و سرانجام این که چرا تدابیر لازم قبل از اعمال این محدودیت ها اتخاذ نشده است؟
اجرای محدودیت های جدید در هرمزگان
اجرای محدودیت های جدید مقابله با کرونا در ۵ شهرستان بندرعباس،بندر لنگه ،خمیر،پارسیان وحاجی آباد که وضع قرمز دارند، آغاز شده است.
سخنگوی استانداری هرمزگان درباره اجرای این محدودیت ها می گوید: محدودیت های جدید از پریروز در استان آغاز شده است و با توجه به این که روز نخست آن را پشت سر گذاشته ایم، نمی توان با قاطعیت میزان موفقیت در اجرای آن را ارزیابی کرد.
فاطمه رکن الدینی می افزاید: بر اساس گزارش های رسیده، اکثر کسبه به طور خودجوش از این طرح استقبال و برخی هم مقاومت کردند که تذکرات لازم داده شده است.
همچنین مشاهدات خبرنگار ما در بندرعباس از شلوغی مغازه ها در ساعات منتهی به تعطیلی اجباری(۱۸) حکایت دارد. ازدحام مردم در وسایل نقلیه عمومی و معابر هم از دیگر پیامدهای تصمیم جدید بوده است که می تواند عواقب نگران کننده ای در پی داشته باشد.
دیگر به تذکر بسنده نمی کنیم
استان اصفهان از دیگر مناطق کشورمان است که محدودیت های جدید مقابله با کرونا در برخی مناطق آن به اجرا درآمده است اما بسیاری از صنوف رغبت زیادی نسبت به اجرای آن ندارند.
بر اساس طرح مذکور، فعالیت مشاغل غیر ضرور در شهرهای اصفهان، بهارستان، خمینی شهر، نجفآباد، شاهین شهر، لنجان، فلاورجان، شهرضا، مبارکه، سمیرم، خوانسار، اردستان و کاشان فقط تا ساعت ۱۸ مجاز است و در غیر این صورت با آنها برخورد می شود اما رصدهای میدانی خلاف آن را نشان می دهد؛ به طوری که برخی صنوف مشمول، در روز نخست از اجرای این محدودیت ها پیروی نکردند.
مشاغلی همچون مشاوران املاک، قنادی و شیرینی فروشی ها، آب میوه و بستنی فروشی ها، آرایشگاه های مردانه، خدمات چاپ دیجیتال، فروشگاه پوشاک مشمول طرح محدودیت های یک ماهه ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا هستند اما مشاهدات خبرنگار ما در اصفهان نشان می دهد این مشاغل واقع در خیابان بزرگمهر که یکی از خیابان های اصلی شهر اصفهان است در ساعت ۱۹ هم فعال بودند که این مساله نشان می دهد دستگاه های نظارتی همچنان به درستی به وظایف خود عمل نمی کنند.
سخنگوی ستاد استانی مقابله با کرونا در اصفهان با بیان این که همه مشاغل به جز گروه یک که مایحتاج عمومی و بهداشت و درمان است از ساعت ۱۸ به بعد باید تعطیل شوند، می افزاید: مقرر شده است اتاق اصناف با همکاری ادارات صمت، بهداشت ، سازمان تعزیرات و شهرداریها تیمهای بازرسی تشکیل دهند و بر اجرای این مصوبات نظارت دقیق کنند.
حجتالله غلامی ادامه می دهد: در روز نخست اجرای طرح ، به واحدهای صنفی که همکاری نکردند، تذکر داده شد اما از این پس واحدهای صنفی متخلف پلمب می شوند.
همچنین محمد جواد محمدی فشارکی مدیر بازرسی و نظارت اصناف استان اصفهان گفته است برای محدودیت فعالیت مشاغل گروههای ۲، ۳ و ۴، اطلاع رسانی کامل از طریق اتاق اصناف و اتحادیه ها به همه صنوف انجام شده است و در صورتی که واحدهای صنفی مربوطه تمکین نکنند طبق دستورالعمل ستاد ملی مقابله با کرونا، واحد صنفی مورد نظر تعطیل و پلمب می شود.
طرح تعطیلی مراکز پُر خطر در قزوین رعایت نشد
همچنین در نخستین روز اجرای محدودیت های جدید، اصناف و کسبه قزوین نسبت به اجرای آن رغبتی نشان ندادند. کاسبان قزوینی همانند همکاران خود در سراسر کشور معتقدند تعطیلی زودهنگام مغازه و در زمان اوج فروش، هم سبب کاهش درآمدشان می شود و هم این که ازدحام جمعیت در مغازه هایشان قبل از ساعت ۱۸ را در پی دارد.
به گزارش خبرنگار ما در قزوین، جانشین ستاد مقابله با کرونا در استان قزوین می گوید : بر اساس مصوبه ابلاغی، همه صنوف، کسبه و بازار ملزم به رعایت مصوبه ملی هستند و سازمان صمت استان، اتاق اصناف، رؤسای اتحادیه ها و نیروی انتظامی ملزم به نظارت و برخورد جدی با متخلفان هستند. منوچهر حبیبی می افزاید: صنوفی که از ساعت ۱۸ به بعد فعالیت خود را ادامه دهند، به دستگاه قضایی معرفی می شوند و در کنار برخورد قانونی جدی این موضوع رسانه ای هم خواهد شد.
وی با اشاره به نتیجه ارزیابی انجام گرفته مبنی بر عدم همکاری ۷۰ درصد از صنوف استان نسبت به اجرای مصوبه ابلاغی، تاکید می کند: رئیس دانشگاه علوم پزشکی ، فرمانداران و تیم اجرایی ستاد مقابله با کرونا در سطح بازار مستقر می شوند و تذکر می دهند و در صورت عدم احساس مسئولیت کسبه و بازاریان با سختگیری های جدی تر بازرسان و عوامل نیروی انتظامی مواجه خواهند شد.
تعطیلی کامل شهرهای قرمز ضروری است
همچنین گزارش خبرنگار ما از مشهد حاکی است، بسیاری از مغازه داران این شهر از ساعت ممنوعه به بعد فعال بودند. آنها هم تاکید می کنند اجرای این محدودیت، کسب و کارشان را به شدت دچار ضرر و زیان می کند.
رییس هیات مدیره نظام پرستاری مشهد در این باره می گوید: تعطیلی کامل شهرهای قرمز ۱۰۰ درصد ضروری است و هیچ موضوعی اعم از مشکلات اقتصادی مهم تر از جان مردم نیست.
محسن گچپزان ادامه می دهد: اکنون با وجود وضعیت قرمز مشهد کادر درمان با مشکل آمار بالای بیماران و کمبود پرسنل مواجه هستند. فشار کار بسیار زیاد است و متاسفانه هیچ راهی هم برای کاهش شمار بیماران پیدا نمیشود.
گلایه مندی صنوف در اراک
همچنین اعمال محدودیت های جدید از پریروز در اراک آغاز شد ولی تا ساعت ۱۹ همچنان بیشتر اصناف بازار تاریخی اراک و سطح شهر به فعالیت خود ادامه دادند که با حضور عوامل اجرایی و حضور فرماندار اراک در میدان اصلی شهر، بخش عمده ای از کسبه تعطیل کردند، اما نکته قابل توجه تعطیل نشدن اغذیه فروشی ها و رستورانهای شهر بود که با وجود گذشت حدود ۲ ساعت از آغاز اجرای طرح همچنان مشغول خدماترسانی بودند.
بسیاری از کسبه در اراک از اجرای این طرح گلایه می کنند و می گویند که «با پرداخت کرایه ها چه کنیم ؟» یا این که «آیا دستفروش ها را هم جمع می کنند؟»
جمشید زند رئیس اتاق اصناف مرکز استان مرکزی هم به این نوع تعطیلی انتقاد می کند . وی در حاشیه اجرای این طرح با بیان این که تابع مصوبات ستاد مقابله با کرونا هستیم، به ایسنا می گوید: با وجود همراهی که با این طرح داریم، اما به این نوع تعطیلی انتقاد داریم، چرا که کارشناسی شده نیست.
رئیس اتاق اصناف مرکز استان مرکزی تاکید می کند: اصناف با توجه به مشکلات فعلی در کنار مسئولان هستند ولی این نوع تعطیلی تاثیر بسیار زیادی در اقتصاد آنها خواهد داشت. نباید فراموش کرد که این اصناف نیستند که سبب افزایش شیوع کرونا شده اند. اکنون ملاقات با بیمار در بیمارستان آزاد است، بیماران کرونایی همراه دارند و مطب های پزشکان پُر از بیمار است، داروخانه ها مرکز تجمع هستند، آیا این موارد تاثیری در افرایش شیوع کرونا ندارد؟