مدیر بنیاد هدایت معتقد است لوح جایزه هدایت، به عنوان یکی از معدود جایزههای مستقل ادبی در ایران، نویسندگان را به ادبیات فارسی متعهد میکند.
جهانگیر هدایت، نویسنده و پژوهشگر ادبی در گفتگو با ایرنا، کنار گذاشتن مسائل مالی را از جایزه هدایت، عامل موفقیت این جایزه ادبی مستقل دانست و گفت: تندیس صادق هدایت و لوحی که به عنوان جایزه به برگزیدگان اهدا میشود، آنان را به ادبیات فارسی متعهد میکند.
وی درباره وضعیت جوایز ادبی مستقل در ایران توضیح داد: اصولاً وضع جوایز ادبی ایران خوب نیست، درحالیکه در تمامی دنیا جوایز ادبی مقام بسیار بالایی دارد. در ایران ما سهگونه جایزه داریم. یکی دولتی است که از نگاه من جایزه ادبی به شمار نمیآید. دوم جوایز نیمهدولتی هستند که ظاهراً مستقل به شمار میروند و چهارچوبها و مقررات مشخصی را در انتخاب آثار رعایت میکنند .
مدیر بنیاد صادق هدایت، افزود: نوع سوم، جوایز مستقل هستند که تعداد آنها بسیار کم است؛ حتی شاید کمتر از انگشتان یک دست. این جوایز بسیار نادرند اما همین تعداد اندک، تأثیرگذارند. این پژوهشگر، تفاوت جایزه هدایت با دیگر جوایز ادبی را در تخصصی بودن آن دانست و تصریح کرد: جایزه صادق هدایت با دیگر جوایز تفاوت مهمی دارد. ما در اینجا فقط داستان کوتاه را بررسی میکنیم اما دیگران به همه انواع ادبیات داستانی توجه دارند و کتاب، نمایشنامه، داستان، رمان و هر اثر ادبی ازایندست در داوری آنها بررسی میشود. ما چون صادق هدایت را پدر داستان کوتاهنویسی فارسی میشناسیم، فقط داستان کوتاه بررسی میکنیم و باید اصول داستان کوتاه در آثاری که دریافت میکنیم، رعایت شود.
دبیر جایزه هدایت بیان کرد: نویسندهای که لوح جایزه صادق هدایت را دریافت میکند، آن را مقابل دیدگانش قرار میدهد و نسبت به ادبیات این سرزمین متعهد میشود. این بسیار مهم است که ما جوانان را به راهی بکشانیم که نسبت به ادبیات و فرهنگ این مملکت احساس مسؤولیت کنند.
هدایت افزود: نکته دیگر، مسأله ممیزی است. نویسنده وقتی قلم روی کاغذ میگذارد، نمیداند چیزی که مینویسد در ممیزی قبول میشود یا مردود. این یک ضرر بسیار زیاد به ادبیات فارسی میزند، البته که کلمات زشت و نابهنجار همیشه سانسور شدهاند اما این مسأله نباید از حد بگذرد و شکل غیرمنطقی بهخود بگیرد .