سخنگوی وزارت بهداشت آخرین موارد بروز و فوتی ناشی از کووید-۱۹در کشور طی ۲۴ساعت منتهی به۲۳آبان را اعلام کرد وگفت: متاسفانه در این مدت، ۴۶۱بیمار کووید۱۹جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۴۰هزار و ۵۸۲نفر رسید.
به گزارش ایسنا، دکتر سیماسادات لاری گفت: همچنین در این مدت بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۱هزار و ۷۳۷بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹در کشور شناسایی شد که دو هزار و ۹۶۷نفر از آنها بستری شدند ومجموع بیماران کووید۱۹در کشور به ۷۳۸هزار و ۳۲۲نفر رسید.
وی گفت: استان های تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز و استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت، رعایت پروتکل های بهداشتی را مورد تاکید قرار داد و گفت: مدافعان سلامت در جدال نابرابر با کرونا حضور دارند.
لاری اظهار داشت: همکاران ما در نظام سلامت در طول ماههای اخیر در حال تلاش شبانه روزی برای شناسایی بیماران مبتلا به ویروس، پیشگیری از ابتلای افراد جامعه و درمان بیماران در بیمارستانها و مراکز درمانی کشور مشغول خدمترسانی هستند.وی افزود: نیروهای بهداشت محیط حرفهای، تکنسینهای اورژانس کشور، کارکنان آزمایشگاهها و بیمارستانها، پرستاران، پزشکان و…، در همه این ایام در جدال نابرابر با کرونا حضور دارند.لاری ادامه داد: بسیاری از نیروهای نظام سلامت در این ایام بیمار شدند و شهدایی را در راه مبارزه با کووید ۱۹ تقدیم کردند. همه این عزیزان ستارههای درخشان نظام سلامت و کشور بوده و هستند و قطعاً جایگزینی نخواهند داشت.
سخنگوی وزارت بهداشت، گفت: قدردانی از زحمات تلاشگران عرصه مبارزه با کووید ۱۹ در تمام بخشهای نظام سلامت وظیفه ماست.
لاری تاکید کرد: امیدواریم با همراهی بیشتر جامعه در رعایت پروتکلهای بهداشتی مانند استفاده از ماسک، فاصله اجتماعی و جدیت و دقت مسئولان در نظارت بر رعایت پروتکلها و تصمیمگیری برای محدودیتهای مؤثر، قدردان زحمات کادر بهداشت و درمان بوده و آسیبهای وارد شده به جسم و روان نیروهای بهداشتی و درمانی را التیام بخشیم.
تداوم روند تعطیلی مطبها
دکتر محمدرضا ظفرقندی رئیس کل سازمان نظام پزشکی با اشاره به افزایش هزینههای مطبداری در بحران کرونا و روند تعطیلی برخی از مطبها بویژه در برخی رشتههای خاص، تاکید کرد: بیمه باید پای کار بیایند و در حوزه حمایت از مطبها هزینهها را تقبل کنند.
وی درباره وضعیت مطبها و ارائه تسهیلات حمایتی به آنها در بحران کرونا، گفت: حمایت از مطبها در بحران کرونا، یکی از مطالبات جدی جامعه پزشکی است. با توجه به اینکه رشد هزینهها و تورم در ابعاد مختلف در کشور سرسامآور است، همکارانی که در مواجهه بیماری کرونا هستند حداقل باید هزینههای ناشی از کرونا برایشان تامین شود تا بتوانند به بیماران سرویسدهی خوبی داشته باشند.
وی افزود: نیاز است که تسهیلات حمایتی مانند هزینه ماسک، دستکش، الکل و… در هزینههای مطبها دیده شود. البته ستاد کرونای تهران، در نامهای از دکتر زالی این هزینهها را محاسبه کرده و نوشته بودند که سازمانهای بیمهگر این هزینهها را تقبل کنند. زیرا بسیاری از هزینههایی که بیمهها در گذشته انجام میدادند، در حال حاضر ذخیره میشود. بنابراین باید پای کار بیایند و در حوزه حمایت از مطبها هزینهها را تقبل کنند.
روزی چند صد کشته عادی شده است
دکتراسماعیل اکبری – پدر پزشکی جامعه نگر ایران و رئیس انجمن آموزش پزشکی کشور – در دلنوشتهای برای روسای دانشگاهها، مدیران ارشد سلامت، مسئولین کشوری و لشگری و همه آنها که دل در گرو نجات مردم دارند با ابراز نگرانی بسیار شدید از شیوع گسترده کرونا و این که روزی چند صد کشته عادی شده است،تاکید کرد: حتی در تماس با مسوولان متوجه میشوم که هنوز رفتارشان غلط است و آگاهی ندارند. ۹ ماه قبل بارها عرض کردم و هشت ماه قبل مکتوب کردم و رسماً اعلام کردم اما هنوز رفتارها درست نیست حتی کلامها هم علمی نیست.
وی در این دلنوشته اضافه کرد:هشت ماه قبل گفتیم آبروی کشور و جان مردم در خطر است، گفتند ما نمونه ایم! اما امروز باز هم می گویم که اگر برای کنترل و پیشگیری ویروس کار نشود، همه کشور راهم بیمارستان کنیم توفیق یارمان نخواهد شد. بهزودی بهعنوان کشوری آلوده کوس رسوایی مان را خواهند زد و وسواسان خناس آبروی پاکترین مردم روی زمین را خواهند برد.
دکتراکبری بااشاره به وضع کرونا در کشور یاد آور شد:امروزحدود ده هزار نفر را با پی سی آر شناسایی ،حدود سه هزار نفر را بستری و بقیه را با اسم قرنطینه خانگی رها می کنیم! حداقل ۶۵در صد آنها هرگز قرنطینه دو هفته ای را رعایت نمیکنندهمچنین به ازای هر بیمار حدود هفت نفر با تماسِ نزدیک، آلوده میشوند همه اینها را رها میکنیم! و در بیمارستان یا در مواجهه با افراد شناخته شده پیگیری چگونگی ابتلا یا پیگیری ویروس را نمی کنیم و کانون های آلوده همچنان باقی میمانند!
دربخشی دیگر از این دلنوشته تاکید شده است :در بیمارستان ها حکم کرده ایم بیمار مبتلا به کرونایی، همراه داشته باشدو بطور متوسط در ۲۴ساعت سه نفر از نزدیکان از بیمار مراقبت می کنند و سپس به درون خانواده و جامعه بر میگردند! وبحث های فنی درمان و دارو را با پیگیری عناصر غیردلسوز و گروه های نامطمئن به رسانهها میکشانیم تا هم راه را گم کنیم و هم دلالان سلامت مردم سیراب شوند. از نظام قدرتمند شبکه با اسم غربالگری ذکر بهمیان میآوریم که معنی آن روشن نیست اما مراقبت را عملیاتی نمیکنیم و این اسراف در امکانات است.
دکتر اکبری در این دلنوشته اضافه میکند:خانه ها را محل قرنطینه گفته ایم که البته مناسب ترین است اما چه خانه ای با چه امکانی و اگر در خانه نماندند چه میکنیم؟همه دنیا محلهای ایزولاسیون یا قرنطینه را در نظام شبکه خود وارد کردند و ما هنوز هم ابا داریم! همچنین بحث در مورد کیت های شناسایی و نوشتن دستورالعملهای علمی کار خوبی است اما حتما کفایت لحظهای اقدام را نمیکند! وشاخصهای داده ای ما نامشخص است و امروز دنیا برایمان نسبت کشندگی و مرگ اعلام میکند و ده ها عامل دیگر که تا توانستم به گوش مسئولان رساندم اما زحمت می کشند، وکفش پاره می شود نه رسیدن به هدف .
۴۰ هزار پرستار کرونا گرفتند
محمد میرزابیگی رئیس سازمان نظام پرستاری در نامهای به رئیس جمهوری از ابتلای ۴۰هزار پرستار کشور به بیماری کرونا خبر داد.
به گزارش مهر، در این نامه آمده است: به علت عدم امکان افزایش نیرو فشار کاری زیادی به کادر درمان و پرستاران وارد شده، به گونهای که بر اساس گزارشهای دریافتی از داخل برخی بیمارستانها، هر ۱۰بیمار کرونایی به یک پرستار سپرده میشود. آن هم پرستارانی که ۹ماه مداوم براثر مراقبت بی وقفه از بیماران کرونایی؛ هم فرسودگی روحی و انگیزشی و هم فرسودگی شدید جسمی پیدا کردهاند.
همچنین تاکنون بالغ بر ۴۰هزار نفر از پرستاران خود به کرونا مبتلا شده و از این میزان حدود ۳۵هزار نفر مجدد بعد از بهبود مشغول کار در همان بخشها شده اما همچنان بیش از ۵هزار نفر از آنان یا قرنطینه، یا استعلاجی یا بستری و تحت درمان هستند و حدود ۷۰شهید پرستار نیز تا امروز، تقدیم دفاع از مردم کردهاند.
بی شک مجموع این عوامل باعث کاهش کیفیت مراقبتها و افزایش ابتلای خود و سایر پرسنل برای دفعات بعدی نیز میشود. بنابراین خواهشمند است طبق نظر اکثر متخصصان از جمله ۶۵رئیس دانشگاه علوم پزشکی و سایر صاحبنظران برای مهار بیماری در بین مردم جامعه، ظاهراً چاره کار؛ حداقل تعطیلی دو هفتهای برای قطع زنجیره بیماری است، هر چند میدانیم این امر میتواند آثار اجتماعی و اقتصادی به خصوص بر اقشار ضعیف جامعه داشته باشد اما مطمئناً، حفظ نیرو و افزایش توان نظام سلامت و سطح سلامتی مردم در اولویت بالاتر قرار دارد و قطعاً یک سرمایه گذاری بزرگ اقتصادی خواهد بود.
در بخشی دیگر از این نامه تاکید شده است:تأمین «تعداد نیروی کافی؛ تأمین تجهیزات لازم و انجام اقدامات انگیزشی» سه ضرورت بسیار فوری و اضطراری برای این روزهای نفسگیر در نظام سلامت کشوراست.
واکسن ایرانی مراحل ساخت را طی می کند
دکتر رضا ملک زاده معاون فناوری و تحقیقات وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: واکسن ایرانی کرونا در حال طی کردن مراحل ساخت است.
وی افزود: ما در مراحل پری کلینیکال این طرح هستیم و هنوز وارد مرحله کارآزمایی بالینی انسانی آن نشده ایم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا زمان طولانی نیاز است تا واکسن کرونا ایرانی تولید و وارد بازار شود، گفت: برای فعالیت های تحقیقاتی نمی توان زمان دقیق اعلام کرد اما محققان ما با تمام توان و ظرفیت در تلاش هستند تا این موضوع محقق شود، به عبارتی باید تلاش بیشتری کنیم تا مراحل ساخت این واکسن را با موفقیت پشت سر بگذاریم .
ملک زاده در پاسخ به این سوال که چرا ساخت واکسن کرونا در ایران قدری با کندی همراه است، گفت: ما برخی از زیرساخت های لازم را در اختیار نداریم و در تلاش برای ایجاد آنها در کشور هستیم.معاون وزیر بهداشت به ساخت واکسن کرونا توسط یک شرکت آمریکایی اشاره کرد و گفت: اگر این واکسن مورد تایید نهایی قرار گیرد، انسان بر بیماری کووید – ۱۹ میتواند غلبه پیدا کند.
وی بیان داشت: این واکسن قسمتی از DNA کووید – ۱۹را به بدن انسان وارد می کند و بدن شروع به تولید آنتی بادی علیه این ویروس می کند و در نتیجه در مقابل بیماری مصون می شود. دکتر کیانوش جهانپور رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت هم از حضور واکسن های ایرانی کرونا در جمع فهرست کاندیداهای واکسن سازمان بهداشت جهانی خبر داد.وی در صفحه توئیتر خود نوشت:«واکسن های ایرانی کرونا در جمع فهرست کاندیداهای واکسن سازمان بهداشت جهانی».
۲۳ جهش ژنتیکی کرونا
دکتر محمدعلی ملبوبی معاون فناوری پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فناوری گفت: با مطالعه بیش از ۲۰۰ توالی ژنی و ژنوم کرونا، ۲۳ جهش ژنتیکی این ویروس شناسایی شد که چهار جهش آن مختص ایران است.
به گزارش ایرنا ملبوبی گفت: برخی مردم بر این باور غلط هستند که تعداد کم ویروس نمی تواند مشکلی ایجاد کند.
وی به مردم توصیه کرد با رعایت دقیق پروتکل های بهداشتی مانند استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی خود را در معرض ویروس کرونا قرار ندهند.
معاون فناوری پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فناوری همچنین اظهار داشت: در حال حاضر در برخی شهرها جهش ژنتیکی ویروس کرونا مشاهده شده است که با مسافرت مبتلایان، امکان درهم آمیختن جهش ژنتیکی و تجمیع آنها در جمعیت و حتی در سویه های ویروسی بیشتر می شود.
ملبوبی ادامه داد: افراد مبتلا با مسافرت از شهری به شهر دیگر در یک استان یا از استانی به استان دیگر و حتی مسافرت هوایی داخلی و خارج از کشور، می توانند کار را سخت تر و سلامت افراد بیشتری را به خطر اندازد.