به گزارش فارس، «بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس که روز چهارشنبه در جلسه پارلمان، «دونالد ترامپ» را رئیسجمهوری سابق آمریکا خطاب و از انتخاب «جو بایدن» به عنوان رئیسجمهوری جدید آمریکا به عنوان بازگشت به شرایط عادی یاد کرد.
روزنامه انگلیسی «آی نیوز» با اشاره به اظهارات جانسون در پارلمان و گفتگوی تلفنی اخیر وی با «جو بایدن» گزارش کرد که احتمالاً جانسون در صدد است در پشت صحنه به بایدن فشار آورد تا مجدداً به برجام بازگردد.
طبق این گزارش، جانسون در باره گفتگوی تلفنی خود با بایدن اعلام کرد که گفتگو با رئیسجمهوری منتخب آمریکا «دلپذیر» بود و وی متعهد شد که «به همان روال گذشتهای بازگردیم که قبلاً بر اساس آن همکاری میکردیم ».
طبق این گزارش، جانسون در صدد است زمانی که بایدن زمام امور را به دست گرفت، با وی در زمینه موضوعاتی چون تغییرات اقلیمی، اتحاد ناتو و توافق هستهای ایران همکاری کند.
جانسون در جلسه پرسش و پاسخ پارلمان تصریح کرد: «یکی از شایستگیهای گفتگوی بسیار عالی که با رئیسجمهوری منتخب (بایدن) داشتم، تأکید بر این مساله بود که ما به شدت توافق داشتیم بار دیگر انگلیس و ایالات متحده باید کنار یکدیگر بایستند و از ارزشهایمان در سراسر جهان حمایت و دفاع کنیم. از حقوق بشر دفاع کنیم، از تجارت جهانی آزاد دفاع کنیم، از ناتو دفاع کنیم و با یکدیگر علیه تغییرات اقلیمی مبارزه کنیم. میتوانم بگویم گفتگوی دلچسبی بود و مشتاق گفتگوهای بیشتر هستم».
دیدگاه لاوروف درباره سیاست خارجی دولت بایدن
وزیر امور خارجه روسیه هم دیدگاهش را راجع به چگونگی سیاست خارجی اتخاذی دولت بایدن درباره ایران مطرح کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، سرگئی لاوروف گفت که فکر می کند سیاست خارجی آمریکا در دولت جو بایدن رئیس جمهوری منتخب این کشور به ویژه درباره ایران و تغییرات آب و هوایی مشابه سیاست دولت باراک اوباما خواهد بود.مذاکرهکننده ارشد دولت باراک اوباما در مذاکرات هستهای هم با اذعان به توانمندی ایران در این مذاکرات، گفت که مسیر دولت بایدن برای بازگشت به توافق هستهای و مذاکره با ایران با وجود اقداماتی که دولت ترامپ علیه این توافق و ایران انجام داده است، دشوار خواهد بود.
به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه رادیویی آمریکایی پی.آر.آی، وندی شرمن در گفتگو با این پایگاه درباره این که دولت جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا چگونه در صورت بازگشت احتمالی به توافق هستهای [برجام] با ایران تعامل خواهد کرد، گفت: ما در سال ۲۰۱۶نیستیم. در سال ۲۰۲۰و تقریبا در ۲۰۲۱هستیم. زمان گذشته است. اوضاع تغییر کرده است. اگرچه این توافق توسط متحدان اروپایی ما و توسط روسیه و چین در سال گذشته زنده نگه داشته شده ،اما میخواهم بگویم که کمی از هم گسیخته شده است. با وجود این که ایران هم گفته است اقداماتش [برای کاهش تعهدات هستهای داوطلبانهاش] بازگشتپذیر است، باز هم در موقعیت قبلی قرار نداریم؛بنابراین مشکل خواهد بود و کار سخت میشود. به گمانم بایدن و گروه او ابتدا کار را با مذاکره با متحدان اروپاییمان، فرانسه، انگلیس، آلمان و اتحادیه اروپا و سپس با روسیه و چین شروع کنند تا ببینند که بهترین مسیر رو به جلو چیست.
شرمن در پاسخ به این که دیدگاهش راجع به موضع مقامات ایران در این باره و نظر آنها درباره این که آمریکا باید هزینه خسارات خروج از توافق را بپردازد، چیست و این هزینه چه میتواند باشد، توضیح داد: چیزی که درباره مذاکرهکنندگان ایرانی میدانم این است که آنها بسیار سرسخت هستند. آنها تا جای ممکن خواستههایشان را پیش از مذاکره با دولت جدید [آمریکا] مطرح خواهند کرد. [در مذاکره] تا جایی که میشود باید وسیله اعمال نفوذ ایجاد کرد. این جوری است که باید مذاکره کرد. بنابراین، مطمئنم رئیس جمهوری منتخب گروهی توانمند و با کفایت را برای بررسی این انتخاب خواهد کرد. چیزی که حتما با دولت ترامپ متفاوت خواهد بود، این است که ما واقعا در وزارت امور خارجه دیپلماتها را روی کار خواهیم داشت. شکافها در پنتاگون با افرادی توانمند و دارای صلاحیت در آژانسهای توسعه و جامعه اطلاعاتیمان پر خواهد شد که تا کنون نشده است؛ از این رو، گروهی خواهیم داشت که برای انجام دادن مسئولیتی بسیار سخت لازم است.
او درباره این که دولت ترامپ وعده داده است تحریمهای جدیدی را بر ایران اعمال کند تا کار دولت بایدن برای احیای توافق هستهای و ملحق شدن دوباره آمریکا به آن سخت باشد، با مطرح کردن ادعایی علیه نقش ایران در منطقه، بیان کرد: نکته همین است. دولت ترامپ در تلاش است هر کاری از دستش بر میآید انجام دهد تا کار برای رئیس جمهوری منتخب و کامالا هریس معاون او سخت شود اما بسیاری از این تحریمها در واقع مشابه همانهایی خواهند بود که پیش از این اعمال شدهاند و فقط نامشان جدید خواهد بود. فکر میکنم تحریمهای اساسی تغییر نخواهند کرد. تحریمها موجب بازگرداندن ایران به میز مذاکره نشدند وبه ادعای وی رفتار مخرب آن در منطقه را تغییر ندادند؛بنابراین، دولت بایدن-هریس باید موقعیتی را که در آن قرار داریم بررسی کنند. رئیس جمهوری منتخب گفته است که میخواهد به مذاکرات برگردد و آسیبهای قبلی را جبران کند؛ لذا، این یک پازل بسیار پیچیده خواهد بود. اما چیزی که میدانم متفاوت خواهد بود، این است که رئیس جمهوری منتخب گروهی توانمند و با کفایت را تشکیل خواهد داد. گروهی که اعلام شد، ۵۰۰کارشناس توانمند هستند که کارشان را بلدند.
دراین حال، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران هم مدعی شد صرفنظر از اینکه چه کسی رئیسجمهوری ایالات متحده میشود، کشورش با ایران مذاکره خواهد کرد.
«الیوت آبرامز» در مصاحبه با شبکه «بلومبرگ» مدعی شد که کشورش با جمهوری اسلامی ایران مذاکره خواهد کرد.
به نوشته وبگاه این شبکه خبری، آبرامز در این مصاحبه ادعا کرد که دولت آمریکا در دوره «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال خواهد کرد.