از دیرباز انسان نسبت به رنگها علاقه و حساسیت خاصی نشان میداد و رنگها هرکدام نشانهای از احساسات یا حتی اختلافات بشر بودهاند. در طول قرون متفاوت، انسانها در هر کجای زمین از رنگها در مراسم و محیطهای خود بهره بردهاند؛ از انسانهای نخستین گرفته تا سرخپوستها که رنگها برای آنها معنی و مفهوم ویژهای داشته است.
در عصر حاضر در همهجای دنیا میتوان آدابی که برگرفته از رنگها باشد یافت؛ از دورافتادهترین نقاط در آفریقا و خاور دور یا در بکرترین مناطق آمازون. در شرق و کشور چین میتوان در مکتب بودا طیف گستردهای از رنگ قرمز را دید که از لباسها گرفته تا چیدمان و ساختمان معابد از آنها استفاده شده است.
جشنواره رنگ که هرساله در کشور هندوستان برگزار میشود یکی از جشنهای بزرگ در این کشور است که طرفدارانی در سطح جهان دارد؛ بهطوریکه در این ایام توریستها از سرتاسر دنیا برای حضور در این جشن خاص و سرشار از رنگ و شوق شرکت میکنند. این جشن در آخرین روزهای زمستان و در زمانی که ماه بهشکل قرص کامل است برگزار میشود و از این جهت حتی به روشنایی و زیبایی ماه دقت شده تا هارمونی کاملی از رنگها پدید آید. این رسم برای گرامیداشت رسیدن بهار و شکرگزاری از رنگآمیزی طبیعت انجام میگیرد و به دلیل زیبایی خاص خود در بیشتر کشورها از جمله آمریکا و برخی از شهرها در ایران برگزار میشود.
رنگها در اعتقادات آفریقاییها جایگاه ویژهای دارند. آنها علاقه خود را بیشتر بهشکل استفاده از رنگها در لباسها و آرایش بدن و صورت خود نشان میدهند. قبایل آفریقایی در جشنها و مراسم ازدواج یا حتی زمان مرگ نزدیکان خود از رنگها استفاده میکنند.
قبایل سرخپوست در رسوم خود توجه ویژهای به رنگها دارند و با استفاده از عناصر طبیعی چون پرهای پرندگان و رنگآمیزی آنها برای خود نشانههای معناداری درست میکنند. جایگاه هر فرد در این قبایل با کلاهها و رنگهای صورت او شناخته میشود. آنها در زمان جشن و عزاداری، از رنگها برای نمایش عمق خوشحالی و ناراحتی خود بهره میبرند؛ مثلا در زمان عزاداری پیشانی خود را با رنگهای سفید رنگآمیزی میکنند.
یکی دیگر از کاربردهای امروزی رنگها، استفاده از آنها برای تبلیغات است، دلیل آن هم ارائه حسهای متفاوت مانند ایجاد اعتماد، جوانگرایی یا جلب توجه توسط رنگهاست. در طراحی نوین از رنگها بهعنوان اسلحهای کارآمد در مقابل رقیبان استفاده میشود. رنگ همانطور که میتواند به شما حس جسارت، اعتماد و نوآوری بدهد، میتواند محصول شما را ناکارآمد یا حتی بنجل
معرفی کند.
رنگها باید با روانشناسی دقیق نسبت به جامعه و شرایط اجتماعی، فصلی انتخاب شوند. گاهی تغییرات یک لوگو یا تغییر رنگ آن میتواند شما را مترقیتر از باقی رقبا معرفی کند.
نمونهای از این تغییر را میتوان در تغییر رنگ لوگوی بانک ملت پیدا کرد. حدود ۱۵سال قبل، بانک ملت با تغییر نشان بانک خود توانست توجه مشتریانش را جلب کند. بعد از آن بود که مابقی بانکها و بانکهای تازهتأسیس با جسارتی جالب شروع به طراحی نشانها و حتی رنگهای شعبههای خود کردند تا از شکل قدیمی به بانکهای مدرن و زیبایی تبدیل شوند که به مشتریان حس اعتماد القا میکنند.
با توجه به شرایط امروز، برای پیشی گرفتن از رقبا در تبلیغات لازم است تا مجموعهها، شرکتها و افراد برای افزایش فروش محصولات و خدمات خود به تغییراتی روی بیاورند که شاید بدون در نظر گرفتن بسیاری از مسائل مخاطرهانگیز بهنظر برسد ولی برخی شرکتها که اقدام به این کار کردهاند با درصد بالایی از اقبال عمومی روبهرو شدهاند.
منبع: سایت ویرگول
code