سخنگوی وزارت خارجه: تغییری در مرزهای ایران رخ نداده است
سخنگوی وزارت خارجه در زمینه برخی از اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه با توجه به طرح ترکیه و روسیه برای حل بحران قره باغ، به نظر می‌رسد که ایران دیگر مرزی با ارمنستان ندارد، گفت: متاسفانه در هفته گذشته جوسازی رسانه ای بی پایه ای در این زمینه داشتیم و نقشه‌های ساختگی در این باره منتشر شد.

سعید خطیب‌زاده، در نشست خبری مجازی با بیان این مطلب درباره شایعه تغییر در مرزهای کشور گفت: متاسفانه برخی از فضای مجازی برای انتشار بعضی از اخبار نادرست سوءاستفاده می‌کنند. همانطور که پیش از این گفته ایم ایران از حل و فصل دائمی‌این بحران استقبال کرده و می‌کند. طبیعی است که هر کار و هر اقدامی‌که بتواند به این روند کمک کند مورد استقبال ایران قرار می‌گیرد .

وی افزود: مرزهای ما نه دست خواهد خورد نه اجازه این کار را می‌دهیم. درباره کریدور هم بنا دارند یک جاده ترانزیتی ساده باشد و اینکه کجا این جاده جانمایی خواهد شد چیزی نیست که بدون حضور ایران در این باره حرف زد و نمایندگان ما به جدیت این موضوع را پیگیری خواهند کرد.

وی ادامه داد: وزارت خارجه هماهنگ کننده نهادهای حاکمیتی و نهایتا مجری نهادهای حاکمیتی و وظیفه اش اجرای این تصمیمات است. اینها موضوعی نیست که خارج از حاکمیت درباره‌ آن تصمیم گرفته شود، لذا این را گفتم که دغدغه خبرنگاران و بقیه به طور کامل برطرف شود تا در فضای مجازی شاهد داستان‌های خیالی در این زمینه نباشیم.

سخنگوی وزارت خارجه درباره نگرانی‌های ایران مبنی بر حضور نیروهای تکفیری در این مناطق و در همسایگی کشور خاطرنشان کرد: امیدواریم به زودی نیروهای تکفیری منطقه را ترک کنند چون بهانه‌ای ‌برای حضور آنها نیست و امیدواریم که این موضوع هر چه زودتر اتفاق بیفتد و همانطور که قبلا هم گفته‌ایم

‌این موضوع خط قرمز ماست و به صورت جدی با آن برخورد می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه درباره طرح‌آتش‌بس

‌بین‌ جمهوری آذربایجان و ارمنستان هم گفت: جمهوری اسلامی‌از شب واقعه به طور جدی پیگیر موضوع بود و وزیر امور خارجه با وزرای دو کشور و همچنین با وزرای دیگر کشورها هم صحبت کرده است.

وی یادآورشد: این طرح با طرح ما همپوشانی دارد. در مواردی هم که با جمهوری اسلامی‌مرتبط باشد بدون لکنت حرف‌های خود را زدیم و گفتیم منافع خود را می‌شناسیم. این موارد را در سطوح عالی پیگیری کردیم و باز هم این موضوع را در سطوح عالی پیگیری خواهیم کرد.

خطیب زاده درباره نقش ایران در حل مناقشه قره باغ و احتمال اعزام نیروهای حافظ صلح توسط ترکیه به قره باغ اظهار داشت: جمهوری اسلامی‌ایران نقش استراتژیک و راهبردی خود را در تمامی‌معادلات منطقه داشته و خواهد داشت. تنها راه حل دائمی‌این بحران توجه به اصل انصاف، حق حاکمیتی کشورها و رعایت مرزهاست و هر چه به این مسیر کمک کند و از این جنس باشد، مورد استقبال ماست. این آتش بس هر چند می‌تواند پاسخ نهایی به بحران نباشد، ولی قدم بسیار موثری است.وی افزود: هیچ موضوعی خارج از روال طبیعی نمی‌تواند شکل بگیرد، همانطور که هیچ کنشگر مخربی خارج از منطقه نمی‌تواند توسط هیچ کدام از کشورهای منطقه پایش به این منطقه باز شود و ما به صراحت گفته‌ایم و آنهایی که باید پیام را بگیرند گرفته‌اند. خارج از این مسیر طبیعی است که روندی شکل نخواهد گرفت.

سخنگوی وزارت خارجه در زمینه وضع ایجاد شده برای تعدادی از پناهجویان ایرانی که در مسیر حرکت از ترکیه به ایتالیا کشتی شان دچار مشکل شده و نیروهای مصر به کمک آنها آمده اند و اینکه شرایط برای بازگشت آنها به ایران چگونه است، گفت: اول از همه متاسفیم که برخی از هموطنان ما در دام قاچاقچیان انسان می‌افتند و خود و خانواده‌هایشان را به خطر می‌اندازند. این برای ما دردناک است که شاهد این سوداگری‌ها هستیم.

خطیب زاده افزود: تمامی‌نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور موظف هستند که به تمامی‌ایرانی‌ها دسترسی‌های کنسولی بدهند و مساعدت‌های لازم را برای آنها فراهم کنند. درباره این قضیه هم به محض اینکه دفتر حافظ منافع ایران در قاهره از این موضوع مطلع شد با همکاری خوب دولت و نهادهای مصری دسترسی‌های لازم برای این اتباع به وجود آمد. آنها به دفتر حافظ منافع ایران آمدند و برای احراز هویت آنها تلاش و این زمینه فراهم شد که با خانواده‌هایشان در ایران تماس داشته باشند.

وی ادامه داد: نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که اصل، بازگشت داوطلبانه است و هر کس که داوطلب است به ایران برگردد موظف هستیم که به آن کمک کنیم و در تلاش هم هستیم. تا کنون دولت مصر همکاری‌ها و تلاش‌های خوبی داشته است و اگر گزارش جدیدی دریافت کنیم آن را به اطلاع افکار عمومی‌می‌رسانیم.دیپلمات عالیرتبه کشورمان همچنین درباره ادعای نیویورک تایمز مبنی بر کشته شدن نفر دوم القاعده در ایران، گفت:‌ القاعده دست پرورده کدام کشور است. کسانی که اندکی آشنایی با ایدئولوژی تکفیری دارند، می‌دانند این ایده بیشترین خصومت را با شیعیان دارد ما یک جبهه در مقابل این ایدئولوژی تکفیری بودیم. لذا این سناریوها و اتهامات چیزی نیست که به جمهوری اسلامی‌بچسبد و همه می‌دانند چه کسانی به آنان پول دادند و ایالات متحده پرورش دهنده نیروهای داعش است.

خطیب‌زاده تصریح کرد: نیویورک تایمز که مطالب ساختگی را به دیگر رسانه‌ها می‌دهد بگوید کجا او را کشتند. افغانستان اعلام کرد یک ماه قبل المصری کشته شده است پس بهتر است کسانی که سناریوهای‌هالیوودی می‌نویسند اول بگویند کجا بوده و بعد بگویند در خیابان‌های تهران کشته شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سئوال که اگر آمریکا به برجام بازگردد این امکان وجود دارد که در امضای سند راهبردی ۲۵ساله بین ایران و چین تغییر ایجاد شود و یکی از طرفین از امضای این سند صرفه‌نظر کند، گفت: اساسا این سند راهبردی یک نقشه راهبردی است، نقشه‌ای که به فردا و امروز ربطی ندارد. یک چشم‌انداز است و با آمدن و رفتن یکی دو نفر در ایران و پکن یا تغییرات در محیط بین‌المللی، تغییر در آن ایجاد نمی‌شود.

وی گفت که ما به دوستان خود در زمان سختی‌ها بیشتر اهتمام می‌گذاریم و آنها را ارج می‌نهیم.ما این دوستان خود را نه فقط فراموش نمی‌کنیم بلکه تلاش می‌کنیم روابط خود را بیشتر از قبل گسترش دهیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این‌که چین جایگاه ویژه‌ای برای ایران دارد و این گمانه زنی‌ها درست نیست، تصریح کرد: آمریکایی‌ها به صرف این‌که مسیر خود را اصلاح کنند راه زیادی دارند که به عنوان یک عضو مسئول پذیرفته شوند.

خطیب‌زاده تاکید کرد: دیوار بی‌اعتمادی بین ایران و آمریکا در این سال‌ها با توجه به اقدامات واشنگتن از جمله خروج از برجام و اعمال تحریم‌ها و سیاست اعمال فشار حداکثری بلندتر شده است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا در جریان سفر وزیر امور خارجه به پاکستان بین مقامات دو کشور پیامی‌از سوی عربستان رد و بدل شده است، گفت: احتیاجی به پیام آوردن و پیام بردن نیست. البته نخست وزیر پاکستان در ابتدا که مسئولیت در این کشور را بر عهده گرفته بود تلاش‌هایی را در این زمینه انجام داد ولی طبق معمول عربستانی‌ها پاسخ مثبتی ندادند .

موضعگیری اخیر پادشاه عربستان درباره برنامه هسته ای ایران، موضوع دیگری بود که خطیب زاده درباره آن گفت: این جملات توسط حکام سعودی غیرطبیعی نیست اما پیام ایران کاملا روشن بوده است. رژیم آل سعود باید بداند نمی‌توان با کشتن مردم یمن به صلح رسید و با ترویج وهابیت به منطقه حکومت کرد. تا مادامی‌که این جریان و از این مسیر غلط برنگردند چشم اندازی برای بهبود وضع منزوی عربستان حتی در همین منطقه خلیج فارس وجود ندارد.رئیس مرکز دیپلماسی عمومی‌و رسانه ای وزارت امور خارجه یادآورشد: دردناک است که جهان عرب در شرایطی قرار گرفت که کسانی که قرار بود کمک حالشان باشند، خائنان آن شدند.

وی با بیان اینکه دست دوستی جمهوری اسلامی‌بر اساس باوری که داریم همچنان برای همه کشورهای اسلامی‌دراز است، گفت: ما همه نقشه‌ها و توطئه‌های آل سعود را می‌دانیم. ما انتخاب نکردیم همسایه آل سعود باشیم اما هستیم و در این شرایط همه دست به دست هم دهیم و حکام آل سعود باید از این اتهام زنی فاصله بگیر د.

خطیب‌زاده درباره روند پیوستن ایران به سازمان همکاری‌های شانگهای و تبدیل وضع ایران از عضو ناظر به ‌دائم، گفت: مسیر همکاری‌های ایران با سازمان همکاری شانگهای روشن است و ما همین مسیر را طی می‌کنیم. البته برخی از موانع بوده، برخی از موانع ایجاد شده و برخی سعی کرده اند که این موانع حل نشده باقی بماند ولی ما سعی می‌کنیم در چارچوب منافع خود در ارتباط با این سازمان عمل کنیم. در چارچوب منافع خود تصمیم بگیریم و بر همین اساس تصمیمات خود را به جلو ببریم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره برخی از اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه افغانستان سدی را احداث کرده و این سد برای برخی از مناطق ایران که همسایه با این کشور هستند مشکلاتی را ایجاد کرده است، گفت: هیاتی به سرپرستی معاون وزیر خارجه افغانستان در ایران است و گفتگوهای جدی و خوبی بین هیات‌های ایرانی و افغانستانی درباره موضوعات مختلف در جریان است که یکی از موضوعات مورد اشاره موضوعات آبی و مرزی است.

وی با بیان اینکه موضوعات آبی و مرزی موضوعات ساده ای نیستند، گفت: این موضوعات باید در چارچوب توافق طرفین پیگیری شود و ما چیزی غیر از این هم از طرف افغانستانی‌ها نشنیدیم. ما با جدیت در حال پیگیری تمامی‌موضوعات از جمله مساله آب هیرمند هستیم.

نسخه مناسب چاپ