بهره برداری از ۷۰ دستگاه واگن تولید داخل به همراه نخستین لکوموتیو مدرن در صنایع ریلی دیروز در مراسمی با حضور وزیر راه وشهرسازی آغاز شد.
مهندس محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در این مراسم که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، با اشاره به برنامه ۵ ساله توسعه شبکه ریلی ایران گفت: در این دوره ۵ ساله ۱۴ هزار کیلومتر به خطوط ریلی کشور افزوده خواهد شد و زیرساختهای ریلی کشور دو برابر میشود.
وی با اشاره به تاکیدات رهبری معظم انقلاب اسلامی و رئیس جمهوری در توسعه زیرساختهای ریلی افزود: هم اکنون در کشور بیش از ۱۴ هزار کیلومتر خطوط اصلی و فرعی داریم و همین میزان هم در دست ساخت و اجراست که در یک برنامه پنج ساله ظرفیت زیرساختی کشور دو برابر و بیشتر نقاط کشور از خطوط ریلی بهرهمند خواهند شد.
وزیر راه و شهرسازی توسعه کریدورهای ترانزیتی بخصوص توسعه کریدور شمال- جنوب و بهره برداری از راه آهن چابهار – زاهدان تا پایان سال آینده و افتتاح راهآهن خواف – هرات تا پایان این ماه را از جمله اولویتهای توسعهای بخش ریلی در کشور دانست و گفت: بهره برداری از راه آهن خواف – هرات و اتصال راه آهن ایران و افغانستان فرصت متقابلی برای دو کشور ایجاد میکند و تحولی در میزان جذب بارهای داخلی و بین المللی محسوب میشود؛ ضمن اینکه توسعه اتصال ریل به مراکز بار کشور و خطوط دوم که بهره وری خطوط را بالا میبرد.
وی با اشاره به اینکه خطوط جدید ریلی از برنامههای اصولی وزارت راه و شهرسازی برای توسعه سهم حمل و نقل ریلی در جابجایی بار و مسافر است، اصلاح ساختار اداری و نظام نیروی انسانی راه آهن و توسعه شایسته سالاری با اصلاح فرایندها در راه آهن را که در حال اجراست، زمینه ساز اعتماد بیشتر مردم به راه آهن دانست و افزود: حمل و نقل سریعتر، ایمنتر و با کیفیت بالاتر بارهای داخلی و خارجی و همچنین حمل مسافر در راهآهن پیشرفته و توسعه یافته و متفاوت میتواند اعتماد مردم به بخش ریلی را افزایش دهد.
اسلامی برگزاری ماهانه یک مراسم الحاق ناوگان به شبکه ریلی کشور را دارای پیام مهم برای صنعتگران و فعالان این بخش دانست و افزود: این امر پیام مشخصی برای شرکتهای سازنده و بهره بردار، دانش بنیان و فعالان این بخش دارد و آن اینکه تفکر و نگاه افزایش توجه به تولید داخل و نگاه مومنانه به خودباوری و پذیرش محصولات با کیفیت داخلی قابل رقابت بجای تولیدات خارجی در کشور تقویت شده است.
وی افزود: اگر سال گذشته این نگاه را در بخش ریلی بنیان نمیگذاشتیم، بدون شک امسال سال بسیار سختی برای کشور و بخش ریلی ما بود و اعتقاد قلبی ما این است که این ظرفیت بصورت بالقوه در کشور وجود دارد که تولیدات ریلی را در کشور بومی کنیم و باید این ظرفیت به فعل دربیاید.
وزیر راه و شهرسازی افتتاح خط تولید لکوموتیو در واگن سازی پارس را محصول این نگاه دانست و گفت: اوایل دهه ۹۰ به واسطه مسئولیتی که داشتم از این خط تولید تعطیل شده بازدید کردم و توقف آن باعث رنجش خاطر شد، اما به واسطه این تفکر و نگاه به ظرفیتهای داخل خوشبختانه امروز شاهد هستیم که بعد از ده سال توقف، این خط تولید راه اندازی و فعال شده است.
وی با اشاره به اینکه در هفته بسیج به سر میبریم، گفت: باید در تمام مراحل تولید با روحیه بسیجی و خستگیناپذیر و جهادی تلاش کنیم تا شاهد دستیابی کشور به راهآهن شکوفا و پیشرفته باشیم.
این مقام مسئول همچنین در حاشیه این مراسم به خبرنگاران گفت: موضوع انتقال شرکت واگن سازی پارس به شرکت مپنا موضوعی قدیمی و چند ساله است و به نقطه انتهایی رسیده که امیدواریم به زودی نهایی شود.
وی درخصوص تعیین وضعیت مالکیت شرکت واگنسازی پارس گفت: از تاریخ شروع موضوع تغییر مالکیت این شرکت بیش از ۵ سال گذشته است و مسایلی بین سازمان خصوصی سازی، یکی از واحدهای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و همچنین سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) وجود داشته که به نقطه انتهایی رسیده است.
اسلامی افزود: قرار شد موضوع واگذاری را پیگیری کنیم تا هرچه سریعتر تعیین تکلیف شود، اما این موضوع در فرایند حقوقی و مالی در حال پیگیری بود و امیدوارم با پیگیری کار، آخرین وضعیت این شرکت نهایی شود.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره رسوب کالاها در بنادر گفت: ظرفیت موجود بنادر کشور هم اکنون ۲۴۰ میلیون تن است و در سال گذشته ۱۷۳ میلیون تن بار در بنادر جابجا شد.
وزیر راه و شهرسازی افزود: ماهانه بطور متوسط ۱۵ میلیون تن بار از بنادر جابجا شده است درحالیکه هم اکنون حدود ۱۳میلیون تن بار در بنادر رسوب کرده که حجم طبیعی محسوب میشود. وی افزود: رسوب کالا در کشور در دو بخش وجود دارد که یک بخش آن روغن خوراکی است و جایی برای انبار کردن آن بجز بنادر وجود ندارد؛ چراکه انبارهای ذخیره سازی روغن خوراکی فقط در بنادر ساخته شده و هم اکنون ۴۵۰ هزار تن روغن خوراکی در بنادر کشور ذخیره شده است.
به گفته اسلامی، همچنین هم اکنون ۴ میلیون تن کالای اساسی در بنادر کشور وجود دارد که بخشی از آن در بنادر و لنگرگاهها و بخشی در انبارهاست و باید سایر دستگاههای نظارتی خروج و ترخیص این کالاها را تسهیل کنند.
وی جریان خروج کالاها از بنادر را روندی در جریان و مستمر دانست و افزود: بخشی از این کالاها روی شناورهاست که بدلیل نقص اسناد کالاها، قابلیت پهلوگیری شناور و تخلیه محموله وجود ندارد و صدور یا تایید این اسناد در اختیار دستگاههای دیگر از جمله گمرک، وزارت صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی و سایر دستگاه هاست.
مهندس سعید رسولی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران هم با اشاره به ناوگان جدید ریلی گفت: همزمان با هشتمین مرحله بهرهبرداری از ناوگان تولید داخل، خط تولید لکوموتیو داخلی پس از ده سال توقف، امروز با تحویل اولین لکوموتیو به بهره برداری رسید.
وی افزود: برنامه جدی و اصولی وزارت راه و شرکت راه آهن استفاده حداکثری از توان شرکتهای دانش بنیان و صنعتی داخل کشور و قطع یا کاهش جدی وابستگی به خارج کشور برای تامین نیازهای صنعت ریلی است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به امضای تفاهمنامههای متعدد با بخشهای صنعتی و بانکی و همچنین وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برای بهره گیری حداکثری از ظرفیتهای داخلی در صنعت ریلی در ماههای گذشته و به ثمر نشستن تعداد زیادی از این تفاهمنامهها گفت: در مرحله هشتم الحاق انواع ناوگان به شبکه ریلی کشور امروز شاهد هستیم که ۷۰ دستگاه انواع ناوگان شامل لکوموتیو، واگن مسافری و واگن باری به ارزش ۲۲۳ میلیارد تومان وارد شبکه ریلی میشود.
وی با بیان اینکه امسال ۵۲۱ دستگاه انواع ناوگان ریلی به ارزش ۱۱۵۶ میلیارد تومان وارد شبکه شده است، تاکید کرد: معتقدم جنب و جوش و نشاط ایجاد شده در فعالیتهای صنعتی ریلی نوید روزهای خوبی را برای راهآهن کشور دارد و در نتیجه برای حمایت از تولید داخل، سازوکاری در شرکت راهآهن ایجاد شده است که زنجیره کاملی برای حمایت واقعی و پایدار از تولید داخل باشد.
رسولی افزود: ایجاد و تاسیس مرکز تست ریلی با همکاری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمان ملی استاندارد انجام شد و با احداث بزرگترین مرکز مجهز تست ریلی، از تولیدکنندههای این حوزه بیشترین استفاده را خواهیم کرد.
وی افزود: امروز خط تولید لکوموتیو در واگن پارس اراک بعد از ۱۰ سال تعطیلی، دوباره راه اندازی شد و اولین لکوموتیو تولیدی واگن پارس با عنوان پارس ۳۳ تحویل شد و سفارش ساخت ۹ دستگاه لکوموتیو دیگر به واگن پارس شده است و این روند همچنان ادامه دار خواهد بود.
مدیرعامل راه آهن همچنین با اشاره به اینکه هدف امسال ما ساخت و الحاق دو هزار انواع ناوگان جدید ساخت داخل است، گفت: همه برنامهها برای تحقق این هدف انجام شده است و حمایت و اراده جدی برای استفاده حداکثری از توان داخل وجود دارد؛ ضمن اینکه هم سفارش و هم ظرفیت تولید در کارخانجات داخلی فراهم است، اما مسالهای که این کار را کند کرده، اعطای تسهیلات بانکی و همچنین واگذاری مواد اولیه و بخصوص مصنوعات فلزی به کارخانجات تولیدی بود که با پیگیریهای وزیر راه و شهرسازی و مذاکرات با وزارت صنعت مقرر شده است که کارخانجات ریلی از شمول الزام خرید از بورس فلزات و سهمیه بندی این بخش مستثنی شوند و امیدواریم این امر به زودی عملیاتی شود.
وی افزود: متعهدیم از رکورد سال گذشته در تولید انواع ناوگان ریلی عبور کنیم و با تزریق منابع مالی جدید به کارخانجات تولیدی، تولید واگن و لکوموتیو ساخت داخل روند سریعتری پیدا کند.