نشست ژنو درباره افغانستان؛ ظریف: به مذاکرات صلح افغانستان کمک می‌کنیم ‌
 

سرویس خارجی:دومین روز نشست بین‌المللی ژنو برای کمک به افغانستان با حضور نمایندگانی از ۷۰کشور جهان و ۳۰سازمان بین‌المللی در سوئیس با میزبانی مشترک سازمان ملل، فنلاند و دولت افغانستان آغاز شد. جلسه امروز بر میزان تعهد کمک‌های مالی برای چهار سال آینده به افغانستان از سوی کشورهای مختلف متمرکز است. به دلیل محدودیت‌های کرونا این نشست به صورت مجازی برگزار می‌شود. کنفرانس ژنو در حالی برگزار می‌شود که مذاکرات صلح دوحه میان نمایندگان دولت و طالبان در دوحه قطر جریان است.آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل ضمن تاکید بر حمایت سازمان ملل از افغانستان بر اهمیت صلح و حفظ حقوق بشر و حقوق زنان در افغانستان تاکید کرد و گفت سازمان ملل و اعضای آن به حمایت از افغانستان ادامه خواهند داد. او خواستار آتش بس بشردوستانه فوری برای جلوگیری از تلفات بیشتر و برای کنترل کرونا در افغانستان شد.محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهوری افغانستان که از کابل به این جلسه پیوست سخنرانی‌اش را با سپاسگزاری از کشورهای کمک کننده آغاز کرد. او همچنین از شهروندان افغانستان به خاطر “شجاعت” و “تحمل” در شرایط دشوار و نیز بانوی اول و زنان افغانستان به خاطر “قربانی‌های تاریخی” که داده‌اند تشکر کرد.رئیس جمهوری افغانستان با یادآوری از نیروهای امنیتی افغانستان از آنها اظهار قدردانی کرد و لحظاتی را برای کسانی که جان شان را در جنگ افغانستان از دست داده‌اند برای ادای احترام سکوت کرد.او گفت: نظامیان افغان در حال حاضر ۹۶درصد عملیات‌ها را به طور مستقل اجرا می‌کنند. ما در خط مقدم مبارزه با تروریسم جهانی قرار داشتیم. ما ولایت‌های کشور را حفظ کردیم.غنی فساد و کرونا را مشکلات اساسی کشورش دانست و گفت: موج اول کرونا گذشته و موج دوم تازه در این کشور آغاز شده است و موج سوم برای این کشور بسیار سخت تمام خواهد شد.

همچنین اگناسیو کاسیس، نماینده وزارت خارجه سوئیس نیز در سخنرانی‌اش بر اهمیت پیشرفت و صلح در افغانستان تاکید کرد. او ضرب المثلی از افغانستان را نقل کرد و همه را به شکیبایی دعوت کرد.دبرا لاینز، نماینده دبیر کل سازمان ملل برای افغانستان نیز گفت: شرکت کنندگان این نشست برای جلب حمایت جهانی برای افغانستان در این “دهه مهم انتقال” گردهم آمده‌اند. او با اشاره به فرصت‌ها و چالش‌ها گفت که دولت و طالبان را به ادامه مذاکرات صلح تشویق می‌کند. وی افزود که مذاکرات صلح دشوار است و زمان زیادی خواهد برد .خانم لاینز اضافه کرد افغانستان در سال‌های گذشته دستاوردهای زیادی داشته است و باید حرکت به جلو داشته باشد نه به عقب.در همین حال،مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اعلام حمایت از برقراری آتش‌بس در افغانستان تاکید کرد که جنگ باید فورا در این کشور متوقف شود.«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این کنفرانس مجازی گفت: سطح خشونت در افغانستان افزایش یافته و نیاز است تا همین الان جنگ در این کشور متوقف شود.. در این نشست که بر کمک‌های مالی به افغانستان متمرکز بود شرکت‌کنندگان میزان و نحوه مشارکت خود در این کمک‌ها را اعلام کردند. اتحادیه اروپا اعلام کرده که آماده است طی چهار سال آینده به حمایت خود از افغانستان ادامه دهد. این اتحادیه ۱ر۲میلیارد یورو به افغانستان کمک می‌کند. شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان نیز گفت این کشور به تعهدات خود مبنی بر امنیت در افغانستان ادامه خواهد داد.سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز بدون اعلام کمک نقدی، از ادامه کمک‌های کشورش در رشته‌های مختلف صحبت کرد.او از موافقتنامه آمریکا با طالبان استقبال کرد و گفت مسکو مکان نخست صحبت‌هایی بود که میان جوانب مختلف افغان برگزار شد.لاوروف گفت که آنها نگران وضعیت امنیتی افغانستان هستند که می‌تواند به آسیای مرکزی سرایت کند. او گفت که از همه طرف‌ها در دوحه می‌خواهیم که به سرعت به موافقت برسند. ما به گفت‌وگوها میان افغان‌ها متعهد هستیم. روسیه، حمایت و کمک‌های خود را در بخش‌های مختلف در افغانستان ادامه خواهد داد.‌

سخنان دکتر ظریف‌

وزیر خارجه ایران تأکید کرد در مذاکرات صلح افغانستان سازمان ملل باید نقش اصلی را داشته باشد و ایران در این زمینه کمک خواهد کرد.«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دومین روز از کنفرانس ژنو با محوریت افغانستان گفت: راه نظامی برای حل مشکل افغانستان شکست خورده و خروج مسئولانه نیروهای خارجی قدم مثبتی به سمت تحقق صلح و ثبات در افغانستان است. وی با بیان اینکه جهان باید مردم افغانستان را نسبت به سایر موضوعات در اولویت قرار دهند، افزود: اگر شهروندان افغانستان در حفاظت از خود مشکل داشته باشند، صلح دائمی در این کشور ایجاد نخواهد شد.ظریف تأکید کرد تروریسم اقتصادی مانع از گسترش تجارت میان افغانستان و ایران شده است. وزیر خارجه خاطرنشان کرد: در مذاکرات صلح افغانستان سازمان ملل باید نقش اصلی را داشته باشد و ایران در این زمینه کمک خواهد کرد.همچنین خبرگزاری رویترز از گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و روسیه درباره مسائل دوجانبه، بحران سوریه و قره باغ خبر داد. ظریف و لاوروف همچنین بر تعهد همه مشارکت کنندگان برجام برای بازگشت فوری به تعهدات خود در چارچوب توافق هسته‌ای تأکید کردند.

نسخه مناسب چاپ