به گزارش مهر، عملیات بازار باز و حراج اوراق دولتی چند ماهی است که پایش به ادبیات تأمین مالی و مدیریت نرخ سود باز شده و شرایطی را فراهم کرده تا دولت بتواند از محل آن، تأمین مالی لازم را صورت دهد.
نگاهی به آمار منتشر شده از سوی دولت درباره حجم معاملات در عملیات بازار باز نشان میدهد که از ابتدای خرداد تا ۲۰ آبان امسال، دولت توانسته فضای مناسبی را برای تأمین مالی از طریق فروش اوراق تجربه کند که بر این اساس، در مجموع طی ۲۴ مرحله حراج اوراق دولتی در عملیات بازار باز،مبلغ ۷۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان منابع مالی برای دولت تأمین شده است.
نکته حائز اهمیت آن است که فروش اوراق در ماه آبان که اتفاقاً بیشترین فراز و نشیبهای بورسی هم تجربه شده و به نوعی تأمین مالی را با وقفه مواجه کرده بود، میزان فروش این اوراق نسبت به ماه مهر، رشد ۵ر۴ برابری داشته است.
بانک مرکزی به نمایندگی از سوی دولت در خرداد ۱۰ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان، در تیر ۳۱ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان، در مرداد ۱۴ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان، در شهریور ۱۰ هزار و ۳۴۰ میلیارد تومان، در مهرماه یک هزار و ۳۹۰ میلیارد تومان و در آبان هم شش هزار و ۴۲۰ میلیارد تومان از طریق فروش اوراق دولتی، منابع مالی برای دولت جذب کرده است.
بر این اساس، دولت در مهر گذشته کمترین میزان تأمین مالی ماهانه از محل فروش اوراق بدهی را با فروش یک هزار و ۳۹۰ میلیارد تومان و بیشترین تأمین مالی ماهانه را هم در تیر امسال با فروش ۳۱ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان اوراق بدهی انجام داده است.
خبر دیگر اینکه یک کارشناس بازار سرمایه گفت: بازار سهام به طور قطع نسبت به بازارهای موازی مانند ارز، خودرو، طلا و سکه پیشتاز خواهد بود مگر آنکه نرخ سود و بهره بانکی افزایش پیدا کند و نقدینگیها روانه بانک شوند.
علی صادقین در گفتگو با ایرنا اظهار داشت: در صورت نوسان قیمت دلار در کانال ٢۵ تا ٢۶ هزار تومان، انتشار گزارشهای مثبت ماه آبان شرکتها در ادامه گزارشهای تابستان و مهر به خصوص در سهام کامودیتی محور و خوشبینی نسبت به گروه بانکی و خودرویی به دلیل انتخاب بایدن، روند معاملات بورس در آذر با حجم بالایی همراه خواهد شد.
وی ادامه داد: به نظر میرسد در ماه آذر حجم معاملات خرد و کلان بازار به صورت روزانه حدود ١۵ تا ٢٢ هزار میلیارد تومان باشد و با توجه به وضع حاکم در کشور از نظر حجم معاملات وضع مناسبی را در بازار شاهد باشیم. صادقین به ریسکهای تهدیدکننده معاملات بورس اشاره و خاطرنشان کرد: مهمترین خطری که در وضع فعلی معاملات این بازار را تهدید میکند رایزنیهای ایجاد شده برای بازار فولاد است که مربوط به مصوبه جدید دولت مبنی بر قیمتگذاری دستوری در بازار فولاد و مشتقات آن در بازار داخل است، این موضوع میتواند به عنوان یک عامل منفی در معاملات بورس تلقی شود.
کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در صورت فشار عرضه از سوی حقوقیها دوباره بازار وارد فاز ترس میشود، گفت: در صورتی که این دو تهدید را در بازار کنار بگذاریم از نظر قیمت ارز، قیمت جهانی و وجود تعادل در معاملات بورس، نگرانی چندانی وضع بازار را در آذر تهدید نمی کند.
صادقین به اقدامهایی که میتوانند زمینه ساز بهبود روند معاملات بازار شوند تاکید کرد و گفت: بهترین اقدامی که میتوان انجام داد شناسایی و معرفی سهام خوب در بازار است، انتشار شایعات و اخبار غیرموثق در بازار از سوی حقیقیها و حقوقیها که زمینهساز ترس دسته جمعی در بازار هستند منجر به ایجاد روند منفی در معاملات بازار میشوند.
کارشناس بازار سرمایه گفت: این موضوع مهمترین عاملی است که میتواند با برچیده شدن آن از بازار شاهد بهبود وضع بازار و کاهش تصمیمهای هیجانی از سوی سهامداران باشیم.
وی اظهار داشت: عامل دیگری که میتواند باعث تاثیر مثبت بر روند معاملات بازار شود تزریق منابع یا هدایت نقدینگی به سمت صندوق تثبیت و توسعه بازار است تا از این لحاظ آرامشی در بازار حاکم شود زیرا موقعیت جدیدی برای بازار ایجاد شده است.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: باید به طور جدی از سیاستها و اتخاذ دستورالعملها، مصوبات و قوانین خلق الساعهای که میتوانند باعث ایجاد حجم فروش گسترده و دسته جمعی به ویژه در گروه لیدر بازار شوند، خودداری کرد در این صورت میتوان به مرور شاهد ورود نقدینگی از سوی حقیقیها در بازار باشیم.