کرونا و رکورد اقتصادِ خُرد زیارت در مشهد
 

مشهد- خبرنگار اطلاعات: شیوع گسترده ویروس کرونا در کشورمان طی ماه های گذشته، علاوه بر بیماری و مرگ شمار زیادی از هموطنانمان، سبب بروز و ظهور مشکلات اقتصادی فراوان برای کسبه و مردم شده است که در این میان هر استان یا منطقه ای از کشورمان به دلیل وابستگی به مصادیقی از اقتصاد اعم از توریست، صنایع دستی یا زیارت، دچار ضرر و زیان فراوان شده اند.

مشهد مقدس از جمله شهرهایی از کشورمان است که به دلیل زائرپذیری ، اقتصاد زیارت اهمیت ویژه ای در آن دارد و شمار زیادی از مردم این شهر و حتی استان خراسان رضوی، از این اقتصاد ارتزاق می کنند ولی متاسفانه طی ماه های گذشته و با کاهش زائران، اقتصاد زیارت هم با مشکلات عدیده ای مواجه شده و همین موضوع سبب ایجاد مشکلاتی در معیشت مردم شده است.

گفته های مغازه داران

«خسارت جبران ناپذیر کرونا بر اقتصاد شهر مشهد شاید تا ۱۰سال آینده رفع نشود». این صحبت بسیاری از بازاریان منطقه ثامن مشهد است.

کرونا نفسگیر شده و نبض بازارهای مشهد را کند کرده است، بسیاری از بازاریان و اصناف مشهد معتقدند اگر زودتر فکری اساسی به حالشان نشود، ویروس کرونا، اقتصاد زیارت در این شهر را با خسارت های جبران ناپذیری مواجه می کند.

روایت کاسبان اطراف حرم، روایت یکی از همین گروه است. این ها که ضربان زندگی شان با حضور زائران امام رضا(ع) می تپیده، حالا با قطع شریان گردشگریِ زیارت، نفس هایشان به شماره افتاده، همسایگان ثامن الحجج که عمری چراغ

مغازه هایشان شبانه روز روشن بوده است حالا در تاریکی و دو راهی میان مصلحت سلامت و اقتصاد، سرگردان و مضطرب در انتظار معجزه اند.

صاحب مسافرخانه ای در اطراف حرم، سری تکان می دهد و از اوضاع نابسامان اقتصادی هتل ها و مسافرخانه داران شهر برایمان می گوید و می افزاید: قبلا نیمی از اتاق هایمان مسافر داشت اما اکنون تخت های مسافرخانه ها خالی از زائران است، از نظر قانونی تعطیل نیستیم اما در واقع بدون مسافر یعنی همان تعطیل.

مجتبی اعلمی اما دل پردردی دارد و شاید مجبور باشد به خاطر شرایط بد بازار، بزودی قید کار را بزند و مغازه اش را جمع کند، او می گوید: بانک ها هر روز فعالند و چک ها در گردش .به راستی مسئولان فکر نمی کنند با این تعطیلی چگونه باید از پس پرداخت ها بربیایم؟!

او ادامه می دهد: شمار زیادی از کسبه، مغازه ها را تخلیه کردند و ما هم نفس های آخر فعالیت در بازار را می کشیم، مسئولان باید هر چه سریع تر راهکارهای دقیق تری بدهند تا کسبه بیش از گذشته دچار مشکل نشوند.

او گلایه مندانه ادامه می دهد: آیا کرونا فقط در مغازه های ما بوجود می آید و منتقل می شود ؟ این در حالی است که ما پروتکل ها را رعایت و از ورود مشتری بیشتر از ۲نفر جلوگیری می کنیم.

همچنین مالک مغازه ای در خیابان «دکترا» می گوید: محدودیت ها را مردم و کسبه این منطقه ۸۰درصد رعایت کرده اند و من خودم یک هفته است که مغازه را بسته ام و بنظرم سلامت مردم ارزشش را دارد.

او که مردی میانسال است شدت یافتن بیماری در مشهد را دلیل همین رعایت نکردن ها می داند و تاکید می کند: کار دولت خیلی خوب بود که تعطیل کرد، چون اگر این محدودیت نبود شدت بیماری به اوج می رسید.

محمد رضا از دیگر بازاریان است . او به برخی مغازه ها با کرکره های نیمه باز اشاره می کند و می گوید: اکنون بسیاری از کسبه و مغازه داران در محل کارشان حضور دارند! با این تفاصیل بنظرم اعمال محدودیت ها کاربرد و تاثیری که باید داشته باشد را ندارد! چون تخلف ها هست و در ساعات غیر محدودیت و روزهای دیگر باز همان آش و همان کاسه است.

کاسبی که قرار است اجاره زیادی پرداخت کند به ناچار محدودیت ها را جدی نمی گیرد.

یکی دیگر از کسبه خیابان احمدآباد هم می گوید: به خدا قسم برخی مردم برای تهیه نان شب هم دچار مشکل هستند . برخی مغازه داران ۵ تا ۶شاگرد داشتند که شرمنده شاگردانشان شدند و به ناچار این کارگران بیکار شدند.

فنائیان مالک یک کفش فروشی در یک خیابان فرعی بلوار امامت است .وی می گوید: خیلی ها مخصوصا آنهایی که مغازه هایشان در فرعی هاست نبسته اند، من هم نبستم، چون باید ۱۰میلیون اجاره بدهم، دفعه قبل گفتند قبض آب و برق و مالیات نمی گیریم ولی گرفتند!، همین الان هم از کسادی بازار داریم مگس می پرانیم، حالا اگر ببندم کی جواب خرج و مخارج زندگی امان را می دهد.

گلایه مغازه داران از دولت

یکی از فروشندگان پوشاک در بلوار جلال هم از وعده های تحقق نیافته دولت و به ویژه بانک ها به شدت گلایه می کند و می گوید: گفتند قسط وام های بانکی را مهلت ۳ماهه می دهیم اما اقساط را از ضامنم گرفتند و مجبور شدم خسارت و زیانش را من پرداخت کنم.

در ادامه تهیه این گزارش به بلوار جمهوری می رویم اما در این خیابان هم بسیاری از مغازه ها نیمه بازند و کسبه معتقدند باید دولت تعطیلی را لغو کند!

خدادادی به نمایندگی از دوستانش می گوید: همین یک هفته تعطیلی کلی به کسبه ضرر وارد کرده است، مگر با تعطیلی برخی اصناف مشکل رفع

می شود؟! باید باربری‌ها و بانک ها را هم تعطیل کنند؛ به خدا مشکلاتمان زیاد است، البته بعد از ۲ هفته تعطیلی، حتما مراجعه مردم به مغازه ها بیشتر خواهد شد که این می تواند اوضاع را وخیم تر کن. ” خیابان سجاد و بهشتی مشهد هم وضعی مشابه دارند. با این که در ظاهر همه محدودیت ها را رعایت کرده اند و راسته خیابان های اصلی مغازه ها بسته اند اما برخی پاساژها از درِ پشت رفت و آمدهای محدود دارند !

پلمب می کنیم

از سویی دیگر فرماندار مشهد در گفتگو با خبرنگار ما، از مشارکت ۹۵درصدی مردم مشهد در اعمال محدودیت های تردد خبر می دهد و می گوید: ۱۱۴هزار واحد صنفی در مشهد داریم که اغلب آنها در طرح مشارکت دارند.

سیدمحمد رضا هاشمی همچنین از کاهش ورودی خودروها به شهر مشهد و کاهش ترددها خبر می دهد و می افزاید: در حالت عادی ۲۰۰هزار تردد خودرو شبانه داشتیم، اما اکنون بر اساس ثبت دوربین ها این آمار کاهش محسوسی داشته است . اکنون دوربین های ثبت تخلف در ۴۵۰نقطه شهر، نشان دهنده کنترل ترددهاست. وی با بیان این که شهر مشهد در رعایت

دستورالعمل های بهداشتی به عنوان یک الگو در کشور مطرح است، می گوید: ۵۲درصد علت ابتلا به کرونا ، مرتبط با دور همی هاست . برای همین از مردم درخواست داریم از برگزاری میهمانی ها خودداری کنند .

وی ضمن تقدیر از شهروندان در رعایت محدودیت ها، به پلمب فروشگاه های متخلف در مشهد اشاره می کند و می افزاید: طبق تصمیم ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا شهرستان مشهد ، فروشگاه های متخلف با حضور تیم‌های نظارتی و بازرسی پلمب خواهند شد.

ورشکستگی ۸۰درصدی در صنف پوشاک

صنف پوشاک هم از جمله صنوفی است که در این دوره زیان های زیادی را متحمل شده است. جواد مفیدی، رئیس اتحادیه پوشاک مشهد از ضرر قابل توجه شیوع ویروس کرونا به این صنف خبر می دهد و می افزاید: اصولا عمده فروش صنعت پوشاک مربوط به ایام عید و زمستان است که متاسفانه تعطیلات اجباری به دلیل شیوع کرونا دقیقا در همین بازه زمانی بود . به همین خاطر خسارت زیادی را به فروشندگان پوشاک وارد شد. وی از ورشکستگی ۸۰درصدی در صنف پوشاک مشهد خبر می دهد و می گوید: فقط یک وام ۶میلیون تومانی با عنوان وام” کارا ” برای برخی فروشندگان در نظر گرفته شد که اغلب فروشندگان هم ، آن را دریافت نکرده اند چون سود این وام، ۱۲درصد است و برای کسی که هیچ فروشی ندارد، بازپرداخت آن سخت است.

مفیدی وضع کسبه منطقه ثامن و اطراف حرم مطهر رضوی را بسیار بغرنج تر توصیف می کند و می گوید: با این که در منطقه ثامن، موجران اجاره مغازه خود را به یک‌پنجم کاهش دادند؛ اما باز هم کاهش شدید فروش مغازه‌های پوشاک در اطراف حرم رضوی منجر به ورشکستگی شان شده است.

کوتاه سخن آن که، آنچه این روزها در مشهد شاهدیم، فشار سنگین بر اصناف و بازاری های اطراف حرم و لزوم توجه به خواسته هایشان است که تدبیری شاید متفاوت تر از سایر شهرها در اعمال محدودیت ها را بطلبد. به بیانی برنامه ریزی ویژه اقتصادی نیاز است تا اقتصاد شهر مشهد فلج نشود و باید با مدیریتی صحیح و تامین منابع به نبرد کرونایی در جبهه اقتصاد در این شهر با نگاه ملی ادامه دهیم.

زهره رنگ آمیز

نسخه مناسب چاپ