نگاهی به کارنامه هنری پرویز پورحسینی
خط پایان یک بازیگر
سیدرضا صائمی
 

کرونا در یکه تازی های اخیر خود، هنرمندان زیادی را به کام مرگ برد. پرویز پورحسینی، آخرین قربانی این ویروس نحس بود. بازیگری توانمند با نگاه و کلامی نافذ که متانت و ادب را باید به خصلت های هنرمندانه اش اضافه کرد. او نقش  های ماندگاری را در سه عرصه تئاتر، سینما و تلویزیون ایفاء کرد.
از جمله توانمندی های وی، بازی در نقش شخصیت های تاریخی بود. چه در نقش حضرت زکریا در سریال «مریم مقدس» و چه در نقش میثم تمار در سریال «مختارنامه». پورحسینی دانش آموخته بازیگری از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در سال ۱۳۵۴ است.
او جدای از این تحصیلات، در سال ۱۳۲۹ نیز در دوره های آموزشی و کلاس های آزاد هنرهای دراماتیک، زیر نظر حمید سمندریان شرکت کرد و در سال ۱۳۴۱ در تشکیلات گروه نمایش «پاسارگاد» با همکاری سمندریان و پری  صابری مشارکت کرد.
در دهه چهل در کنار بازیگرانی مانند سعید پورصمیمی و اسماعیل محرابی در نمایش های «شش شخصیت» در «جست وجوی نویسنده»، «مرغ دریایی» و «اندورا» بازی کرد و در سال ۱۳۵۰ به عضویت اداره تئاتر درآمد. همکاری با پیتر بروک برای اجرای«ارکاست»نیز از جمله فعالیت  های پورحسینی در این سال محسوب می  شود. در همان سال او با کارگردانی نمایش«نظاره مرگ»و همکاری با اعضای کارگاه نمایش، با آربی آوانسیان و بیژن مفید آشنا شد.
این آشنایی بعد ها سبب ساز اتفاق ها و حوادث سرنوشت سازی در عرصه سینما برای او شد که در این میان بازی در اولین فیلم بلند سینمایی  اش با نام«چشمه»(آربی  آوانسیان)،یکی از نتایج آن محسوب می شود.
آثاری مانند:«جنایت و مکافات»،«دکتر فاستوس»،«معمای ماهان  معمار»، «چراغ گاز»، «افسانه اندوه»،«ادیب»،«ویس و  رامین»،«پژوهش ژرف و سترگ و نو در سنگواره های قرن بیست و پنجم زمین شناسی»،«معلم من پای من»، «زیر زمین»،«باغ آلبالو»،«جان نثار»،«ترس و نکبت»،«کالیگولا»، «طلبکارها»،«دست هزار بلوچ»،«یادگار سال های شن»،«کارنامه بندار بیدخش»و آثاری مانند:«شب یهودا» به کارگردانی خودش و بسیاری دیگر که هر یک نشان از توانایی، مهارت و قابلیت بالای او در اجرای کارهای تئاتر و بهره مندی از پشتوانه علمی و تجربی  اش در عرصه نمایش و تعلق خاطرش به این عرصه هنری دارد.
او اولین تئاتر تلویزیونی اش را با آثاری مانند:«نمایش بی کلام»به تهیه کنندگی علیرضا مجلل و کارگردانی فرانک دولتشاهی و «تف» به نویسندگی و کارگردانی بهروز غریب پور شروع کرد و در سال های بعد نیز با کارگردان هایی مانند:جهانگیر الماسی(ستارخان، ۱۳۶۱)، منصور کوشان(به دنبال سیمرغ، ۱۳۶۳)،داوود میرباقری(آینه خیال، ۱۳۶۳)، ایرج راد(دکتر فاستوس، ۱۳۶۳)، اسماعیل خلج(این شرح بی نهایت، ۱۳۶۶ و آلبوم خانوادگی، ۱۳۶۸) و یک داستان(طنز های شبانه، ۱۳۷۳)و خانه های اجاره ای(۱۳۷۵)،رسول نجفیان (آشپزباشی، ۱۳۷۴)،مسعود رسام (شازده کوچولو)و آثار دیگری مانند«به سوی دمشق» ادامه داد.
بر خلاف آنچه تصور می شود، شروع بازیگری پرویز پورحسینی از سال۱۳۴۸ و با بازی در فیلم کوتاه «اندوه دوربین» ساخته «بصیر نصیبی» بود. اما همکاری و دوستی یک ساله با «آربی آوانسیان» در سال ۱۳۵۱، سبب ساز حضور او در نخستین فیلم بلند سینمایی اش با نام «چشمه» شد.
او از اوایل دهه ۶۰ به شکلی جدی به سینما بازگشت و با حضور در نقش های گوناگون توانست در برخی از آنها به موفقیتی پذیرفتنی نایل آید. از شخصیت منفور پسر معمار خانه قدیمی«طلسم»(که برای تصاحب خانه اجدادی  اش عروس خانواده را در شب عروسی در دهلیز مخوف خانه پنهان می  کند)گرفته تا شخصیت های دیگر مانند حضرت زکریا در فیلم- مجموعه «مریم مقدس»و بعد فیلم«اوینار»؛ هریک نشان از اجرای موفق پرویز پورحسینی در ایفای نقش  های متفاوتش دارند.
نقش هایی که به خاطرشان دو بار تا مرز دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد در دوره های دهم و نوزدهم رفت و کاندیدای لوح زرین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد در دوره پنجم جشنواره فیلم فجر برای فیلم «طلسم»و کاندیدای تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد در پنجمین دوره جشن خانه سینما برای فیلم مریم مقدس(س)، از جمله موفقیت ها و حاصل سال ها فعالیت او در عرصه سینما محسوب می شود.
پرویز پورحسینی، متولد سال ۱۳۲۰ است و در کارنامه کاری‌اش بازی در بیش از ۱۰۰ فیلم، تئاتر و سریال در همکاری با کارگردان‌های سرشناسی همچون علی حاتمی، بهرام بیضایی، حمید سمندریان، مسعود کیمیایی، احمدرضا درویش، داود میرباقری و کمال تبریزی ثبت شده است.
از جمله سریال هایی که پورحسینی در آنها ایفای نقش کرده، می توان به «زهر کوی»، «امیرکبیر»، «روزی روزگاری»، «دومین انفجار»، «اتومبیل»، «تصویر یک رؤیا»،«بافته  های  رنج»،«روز ایپریت»،«حضرت مریم»، «همسفر»، «شب  دهم»، «ملاصدرا»، «باران عشق» و «روزهای به یاد ماندنی» نیز اشاره کرد.
جاده قدیم (۱۳۹۶)، پشت دیوار سکوت (۱۳۹۵)، صدای منو می‌شنوید؟ (۱۳۹۵)، قاتل اهلی (۱۳۹۵)، صله سحر (۱۳۹۴)، دوران عاشقی (۱۳۹۳)، رستاخیز (۱۳۹۱)، سفر مرگ (۱۳۸۷)، خواب لیلا (۱۳۸۶)، جای او دیگر خالی نیست (۱۳۸۴)، مریم مقدس (۱۳۷۹)، کمیته مجازات (۱۳۷۷)، حرفه‌ای (۱۳۷۵)، فصل پنجم (۱۳۷۵) شیخ مفید (۱۳۷۴) و عاشق فقیر (۱۳۷۴) از جمله فیلم‌هایی سینمایی است که پور حسینی در آنها ایفای نقش کرده است. زنده یاد پورحسینی،روز جمعه ۷ آذر۹۹، در سن ۷۹ سالگی به دلیل ابتلاء به کرونا درگذشت. یادش گرامی باد.

code

نسخه مناسب چاپ