علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه بن بست برجام درحال شکسته شدن است، گفت: اینکه موضوع گفتگوها درباره برجام وارد مرحله فنی شده و از کشمکشهای اولیه گذشته، به معنای شکسته شدن بن بستهای اولیه و موضوعی«نوید بخش» است.
به گزارش ایرنا وی در گفتگویی در شبکه اجتماعی «کلابهاوس» گفت: قرار است این هفته در وین در حد فنی بحث شود و مسائل فنی، بحث محوری برجام در بستر مسائل حقوقی و سیاسی است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران افزود:
جلسه روزجمعه کمیسیون مشترک برجام باعث شد بستر سیاسی و حقوقی مرور شود .
صالحی ادامه داد : فعلا چند قدم جلو رفتیم؛ بحث غیر قابل توجیه که آنها اول شروع کنند یا ما اول شروع کنیم و اینکه از چنین مرحله ای عبور کردیم، نویدبخش است.
وی تصریح کرد: بن بست درحال شکسته شدن است؛ ظاهرا بن بست اولیه (برسرآغاز کننده اقدامات) شکسته شده و این همانطور که عرض کردم نوید بخش است.وقتی وارد مرحله فنی می شویم، یعنی مساله دارد به گونه ای
مدیریت می شود که آن بحث «اول تو، اول تو»، دارد دور زده می شود.
آمریکا احتمالا به عقلانیتی جدید رسیده است
صالحی ادامه داد: آمریکا باید به این عقلانیت برسد و احتمالا رسیده که جمهوری اسلامی را هر چه بیشتر فشار آوردند، قویتر شد. دوست و دشمن معترف است که هر کشور دیگری جای ایران بود با این همه فشار در دهههای اخیر، دوام نمی آورد. آیا ایران در عرصه بین المللی ضعیف شده یا قوی شده است؟ قطعا قویتر شده ایم. کشورهای اطراف ما استقلال سیاسی ندارند، حتی قویترین همسایه ما؛ او آیا استقلال سیاسی دارد؟ کمی فشار به یکی از کشورهای همسایه ما وارد شد، ببینید چه بلایی سر ارز آن کشور آمد. فکر می کنم
آمریکا به این عقلانیت رسیده است که حاکمیت ملی ایران را به رسمیت بشناسد.
صالحی خاطرنشان کرد: ایران کلید طلایی منطقه است؛ اگر قفل منطقه را می خواهند باز کنند؛ کلید، ایران است.
مذاکرات با طرف آمریکایی نیست
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران یادآور شد: مذاکرات با طرف آمریکایی نیست، مذاکرات در چارچوب ۱+۵ است؛ آژانس در مذاکرات حضور ندارد، آژانس، مجری بحث پادمان است.
صالحی افزود: آنقدر برجام را کوباندند، تا آن را از حیّز اعتبار در ایران انداختند؛ چرا؟ دستاورد بزرگ و با ارزشی بود. چرا تیر را به پای خودمان شلیک می کنیم؟ چرا همصدا با اسرائیل برجام را می کوبید؟
صالحی اضافه کرد: انرژی هسته ای، هم جنبه اقتصادی آن برای ما مهم است، همه جنبه اقتدار آفرینی و فنی قضیه… آمریکاییها می گفتند
(ایران) برای تولید سوخت ۲۰درصد بلوف می زند،
اما دیدیم که ایران ساخت و آمریکاییها حیرتزده شدند.
وی اضافه کرد: هیچ عاقل منصف و عدالتجویی نمی پذیرد که بن بست بر سر برجام به نفع منطقه، آمریکا یا ایران است؛ قطعا به نفع ایران هم نیست… در مسیر گفتگو برای احیای برجام هستیم؛ داریم رو به جلو حرکت می کنیم؛ قبل از این با بن بست مواجه بودیم اما اکنون دارند متوجه می شوند که حفظ این بن بست هیچ عایدی برای هیچکس ندارد… به نظر می رسد این بن بست شکسته شده است و ما داریم در مسیر همواری قرار می گیریم. من نسبت به احیای برجام خوشبین هستم .
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه هیچ حق هسته ای را نباید رها کنیم تاکید کرد: فرض کنید در داخل، مدیریت ۱۰۰درصد و عالی باشد، اما اگر روابط بین الملل، داد و ستد و اقتصاد بین المللی کار نکند، در داخل مشکل خواهیم داشت.
صالحی گفت :اینکه می گویند بحث برجام در حوزههای دیگر با آمریکا قابل تکرار است؛ باید بگویم مشکل، دیوار بلند بی اعتمادی بین دو کشور است. آمریکا و ایران هر کدام دلایل خاص خود را دارند. من فکر می کنم دلایل ما البته بحق است. وقتی بحث مرحوم محمد مصدق را بررسی می کنیم
می بینیم که ضربه مهلکی به ایران بود. این دیوار بی اعتمادی با امریکا باید برچیده شودو برای برداشتن این دیوار نمی توانیم از مسائل سیاسی شروع کنیم. می شود از مسائل اجتماعی و … شروع کرد؛ اگر بسترسازی شود، راه باز خواهدشد… ما مشکلی نداریم که با امریکا روابط اقتصادی داشته باشیم؛ قبل از بیل کلینتون روابط اقتصادیمان خوب بود…هیچکس نیامد بگوید مذاکره الی الابد ممنوع است، اما مذاکره، شرایط خودش را می خواهد؛ هر وقت شرایطش فراهم شود و زمینه سازی ایجاد شود، می شود از فرصتها استفاده کرد.
صالحی ادامه داد: دکتر جلیلی با پنج بعلاوه چطور مذاکره می کردند؟ مثلا هیچی واگذار نکنند، اما همه چیز بگیرند؛ این ایده ال برای همه است؛ مگر ما مخالف این هستیم؟ قطعا نه؛ اما چرا ۵سال مذاکره ایشان طول کشید؟ ما در برجام محدودیت هسته ای پذیرفتیم، اما هیچ چیز را واگذار نکردیم. ترامپ آمد و گفت این بدترین توافق تاریخ امریکا بوده است. مثلا در بحث اراک، وقتی می گوییم در لوله بتن ریختیم و لوله مشابه داریم و اینها را می توانیم
در دو ماه عوض کنیم؛ اما اینها می آیند با فتوشاپ در چاله راکتور، سیمان می ریزند. این انصاف است؟ به جای اینکه برخی دوستان حرف ما را قبول کنند، حرف امریکاییها را قبول می کنند؛ چطور با صنعتی که فاتحه اش خوانده شده یا واداده شده، در عرض سه ماه، ۵۰کیلوگرم اورانیوم غنی سازی ، تولید داشته ایم؟ ۲۰غنی سازی درصد ی را در عرض ۲۴ساعت راه انداختیم.
خبرهای خوش هسته ای در راه است
صالحی با تاکید بر اینکه یک هفته صبر کنیم، بحث برجام مشخص می شود، خاطرنشان کرد: فکر می کنم از لحاظ داخلی و بین المللی به نفع همگان است که هر چه زودتر بحث برجام حل شود، چرا که بحثهای منطقه ای و بین المللی به سمت حل شدن می رود؛ این مسائل در هم تنیده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی خبر داد : دو نیروگاه جدید در بوشهر داریم می سازیم، خوب هم داریم جلو می رویم؛ روسیه هم خوب دارد همکاری می کند. قرار است هر کدام از این نیروگاهها، آب شیرین کن هم داشته باشند، یعنی ۴۰۰هزار متر مکعب که بوشهر و استانهای همجوار را سیراب می کند. در بحث همجوشی هسته ای، سرمایه گذاری خوبی در بحث نیروی انسانی و تحقیقاتی کرده ایم.
در بحث پیشران هسته ای هم در ماههای آینده، خبرهای خوشی را اعلام خواهیم کرد.
صالحی درباره درز اطلاعات هسته ای ایران گفت: بارها شکایت کرده ایم که آژانس هسته ای نباید مسائل ما را در معرض عموم بگذارد؛ مقامات آژانس اما می گویند ما مسائل را به کشورهای عضو دادیم و آنها مسائل را درز می دهند…وقتی آمدند در تاسیسات هسته ای عکس گرفتند، اطلاعات بیرون می رود. اینکه می گویند ذرات اورانیوم دیده اند؛ قبلا هم در سال ۸۲متهم کرده بودند که ما غنی سازی ۵۰درصدی کردیم، اما ما گفتیم که تجهیزاتی از کشورهای دیگر آورده بودیم که روی آنها ازمایش شده بود…بالاخره بعد از سه سال گفتند آلودگی از خارج ایران بوده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره همکاری ایران با چین و روسیه گفت: ایران باید در وسط مثلث چین، امریکا و روسیه بایستد؛ دنیا دارد به سمت دگرگونی می رود. چین هوشمندانه برای منافع ملی خود جلو آمده است؛ ایران هم از فرصت پیش آمده، هوشمندانه استفاده کرده است…در بحث چین هم، عده ای از داخل دوباره با برخی در خارج همصدا شده اند؛ مانده ایم چه کار بکنیم؟ یعنی فقط منفعل بنشینیم…ایرانی که شعارش استقلال است، یکباره بیاید بخشی از خاکش را واگذار کند؛ مگر می شود؟ …وزارت خارجه مانده این وسط چکار کند؛ هم به برجام حمله می شود هم به حرکت جدیدی که شده است (توافق ۲۵ساله ایران و چین)
اعلام آمادگی دولت آمریکا برای برداشتن تحریمها
دراین حال ،نماینده آمریکا در امورایران گفت که دولت متبوعش آماده است تحریمهای ناسازگار با توافق هسته ای را لغو کند.
به گزارش ایسنا، رابرت مالی، در گفتگو با شبکه پی.بی.اس درباره هدف واشنگتن از مذاکرات غیرمستقیم با ایران اظهار داشت: هدف این است که ببینیم می توانیم روی گامهایی که آمریکا برای بازگشت به توافق هسته ای و همچنین ایران برای بازگشت به تعهداتش در توافق هسته ای بردارد به یک توافق دست یابیم یا نه؟
وی ادامه داد: سالهاست که آمریکا چنین تعاملی با ایران دارد. این مذاکرات هم غیرمستقیم خواهد بود. اکنون هم هدف ما این است که ببینیم آیا می توان روی یک نقشه راه برای بازگشت هر دو طرف به توافق دست یافت یا خیر؟
رابرت مالی تصریح کرد: این اولین گام خواهد بود. این مسیری سخت و دشوار است ،
چراکه زمان زیادی از دست رفته است و
بی اعتمادی دوطرفه وجود دارد؛ اما می خواهیم با شرکای اروپایی و غیره خود که با ایران گفتگو می کنند، مذاکره کنیم تا ببینیم میتوانیم گامهای بازگشت را تعیین کنیم یا نه. اگر آنها (ایران) برای بازگشت به توافق جدی باشند، ما هم جدی هستیم.
این مقام آمریکایی همچنین در پاسخ به این که چگونه واشنگتن میخواهد انجام تعهدات ایران را راستیآزمایی کند، گفت: یک بار پیش از این در سال ۲۰۱۶این کار را انجام دادهایم. آژانس بینالمللی انرژی اتمی می تواند
این راستی آزمایی را انجام دهد. کاری که میخواهیم انجام دهیم این است که ایران به پایبندی کامل به توافق بازگردد.
وی افزود: آنها (ایران) امروز ۱۰برابر بیشتر از زمان مشابه در سال ۲۰۱۷اورانیوم را غنیسازی میکنند؛ بنابراین با آزمایشهای ساده می توان دریافت که امروز وضع ما بهتر از آنچه که بودهایم، نیست و شرایط ما بدتر است.
مالی در ادامه خاطر نشان کرد: ما میخواهیم ایران به پایبندی کامل به توافق هسته ای بازگردد. همچنین ایالات متحده هم میداند که باید به پایبندی بازگردد که آن، برداشتن تحریمهایی است که با توافقی که با ایران و سایر کشورهای حاضر در آن به دست آمد، ناسازگار است.
نماینده دولت آمریکا در امور ایران در پاسخ به این سئوال که آیا دولت بایدن آماده برداشتن ۱۵۰۰موردتحریمی است که ترامپ وضع کرد، گفت: آنچه که بایدن گفت این است که آماده بازگشت به توافق هسته ای در صورتی است که ایران آماده بازگشت به پایبندی به توافق باشد؛بنابراین مجبوریم کاری سخت و جدی را دنبال کنیم، این تحریمها را بررسی کنیم و ببینیم که چه کاری باید انجام دهیم تا ایران از مزایایی که قرار بود تحت این توافق داشته باشد، برخوردار شود.
وی در ادامه تصریح کرد: از این رو، مجبوریم تحریمهایی را که با توافق مغایرت دارد، برداریم به شرط آنکه ایران آماده باشد اقدامات هستهای که در مغایرت با تعهدات برجامیاش انجام داده است را معکوس سازد و به مسیر سابق بازگردد.این مقام دولت آمریکا یادآور شد: آنچه اهمیت دارد این که به فهم مشترکی دست یابیم که در چارچوب منافع ملی آمریکا ست، بنابراین نمی خواهیم عجله کنیم اما در عین حال قصد نداریم منتظر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در ایران باشیم. هر زمان که به نقطه ای برسیم که برای هر دو طرف رضایت بخش است، در این صورت یک توافق حاصل خواهد شد. این توافق باید مطابق با تعهداتی باشد که ایران، آمریکا و سایر طرفها در توافق هسته ای داشته اند.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا از نظر او رسیدن به این هدف پیش از ماه ژوئن امکانپذیر است؟ اظهار داشت: بله، قطعا ممکن است. البته هر روز که می گذرد احتمال رسیدن به آن کمتر می شود، اما هنوز امکانپذیر است .
رابرت مالی در پایان به خواست دولت بایدن برای بازگرداندن زندانیان آمریکایی در ایران اشاره کرد و گفت که این موضوع یکی از اولویتهای بایدن و دولت او است .
به گزارش ایسنا، کمیسیون مشترک برجام روز جمعه به صورت مجازی با حضور ایران، اتحادیه اروپا، چین، روسیه و سه کشور اروپایی برگزار شد و قرار است این رایزنیها روز سهشنبه به صورت حضوری در وین ادامه یابد.وزیر امورخارجه کشورمان پس از برگزاری این نشست تاکید کرد که هیچ مذاکره مستقیمی با آمریکا وجود نخواهد داشت و این مساله ای غیر ضروری است.
سخنگوی وزارت امور خارجه هم یگانه شرط توقف اقدامات جبرانی ایران را رفع کامل تحریمها و راستیآزمایی آن دانست.
سعید خطیب زاده در واکنش به اظهارات معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، افزود: همانطور که بارها به روشنی گفته شده است، هیچ طرح گام به گامی مطرح نیست و سیاست قطعی ایران برداشته شدن همه تحریمهای آمریکاست اعم از آنهایی که ترامپ پس از خروج از برجام مجدد اعمال یا ابتدا برقرار کرد و همچنین تحریمهایی که تحت هر عنوان دیگری اعمال شد.
وی افزود: بدیهی است این رفع تحریمها باید موثر باشد و مورد راستی آزمایی توسط ایران قرار گیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین تاکید کرد: توقف اقدامات جبرانی ایران و بازگرداندن آنها فقط متعاقب برداشته شدن همه تحریمها و راستی آزمایی صورت خواهد گرفت.
پیش از این، جالینا پورتر، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته بود: قصد داریم درباره گامهای ایران که باید برای بازگشت به پایبندی خود به برجام بردارد، گفتگو کنیم.
وی با بیان اینکه هیچ تحریمی را برای برداشته شدن از پیش اعلام نمیکنیم اما یقیناً میگوییم که گامهای کاهش تحریمی که آمریکا باید در تبعیت از برجام بردارد هم جزو موارد گفتگو خواهد بود، مدعی شد: درباره گامهای ایران که باید برای بازگشت به پایبندی خود به برجام بردارد، گفتگو میکنیم.
در حالیکه مقامات کشورمان تاکید می کنند
«هیچ نیازی به مذاکره با آمریکا وجود ندارد»، سخنگوی کاخ سفید تاکید کرد که از نظر آمریکا، گفتگوهای غیرمستقیم با ایران سازنده خواهد بود.
به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، جن ساکی سخنگوی کاخ سفید در یک نشست خبری تاکید کرد که از نظر آمریکا، گفتگوهای غیرمستقیم با ایران در وین به طور بالقوهای سازنده است.
وی اظهار داشت: کاخ سفید مذاکرات غیرمستقیم با ایران را در وین به شکل بالقوهای سازنده می داند اما درباره دیپلماسی کاملا شفاف است و اکنون هم انتظار ندارد که گفتگوهای مستقیم (با ایران) انجام شود.