افزایش قیمت مصالح ساختمانی و نهاده های تولید مسکن در روستاها باعث شده تا برنامه بهسازی و مقاوم سازی واحدهای مسکونی با مشکل روبرو شده و از سرعت قبلی آن کاسته شود که در همین راستا بنیاد مسکن پیشنهاد بالابردن میزان تسهیلات مقاوم سازی و بهسازی واحدهای مسکونی روستاها را به دولت ارائه داده است.
مهندس علیرضا تابش رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی دیروز در حاشیه مراسم گرامیداشت سالگرد افتتاح حساب ۱۰۰ حضرت امام خمینی(ره) و چهل و دومین سالروز تأسیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به خبرنگار ما گفت: اگرچه وام بهسازی مسکن روستایی پارسال با مساعدت دولت از ۴۰ میلیون تومان به ۵۰ میلیون تومان افزایش یافت، ولی این رقم اکنون کفاف هزینه های بهسازی و مقاوم سازی واحدهای روستایی را نمی کند. به همین منظور با هدف ارتقای سطح کمی و کیفی واحدهای مسکونی روستایی و به منظور افزایش تاب آوری سکونت گاه های روستایی در برابر سوانح طبیعی از دولت خواسته ایم تا امسال تسهیلات مذکور به ۸۰ میلیون تومان افزایش دهد.
به گزارش خبرنگار ما این تسهیلات همچون روال سالهای گذشته با نرخ سود تک رقمی (۵ درصد) در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت.وی گفت: بنا داریم تا پایان امسال با اعتباری معادل ۱۶ هزار میلیارد تومان حداقل ۲۰۰ هزار واحد مسکونی را در قالب طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی احداث کنیم. همچنین امسال ۱۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل واحدهای مسکونی باقی مانده از سالهای گذشته اعتبار در نظر گرفته شده است.تابش یادآور شد: از ابتدای سال ۸۴ تاکنون بنیاد مسکن به موضوع افزایش تاب آوری مسکن روستایی ورود کرد که طی سالهای مذکور یک میلیون و ۷۷۳ هزار و ۳۵۲ واحد با اعتبار ۲۳ هزار میلیارد تومان مقاوم سازی شده است. با اقدامات انجام شده در این بنیاد، واحدهای مقاوم روستایی در برابر زلزله از ۷ درصد در سال ۸۴ به ۵۵ درصد در پایان سال گذشته رسید و طبق برنامه این بنیاد تا سال ۱۴۰۵ بیش از ۷۰ درصد واحدهای مسکونی روستایی مقاوم سازی خواهند شد.
وی گفت: از سوی دیگر در بخشهای نوسازی واحدهای آسیب دیده از سوانح طبیعی در بخشهای شهری و روستایی طی سالهای اخیر بیش از ۲ میلیون و ۸۷ هزار واحد مسکونی نوسازی یا احداث شده است.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ادامه داد: در سالهای ۹۸ و ۹۹ حوادث طبیعی رخ داده به ۱۹۸ هزار واحد مسکونی آسیب زد که این تعداد با اعتبار ۳ر۸ هزار میلیارد تومان نوسازی یا باسازی شده اند.
وی گفت: با هدف کمک به خانه دار شدن اقشار محروم و تحت پوشش نهادهای حمایتی در روستاها امسال با اعتباری معادل ۳۲۱۴ میلیارد تومان ۵۰ هزار واحد مسکونی کوچک خواهیم ساخت که میانگین مساحت آنها ۵۰ متر مربع است. از این اعتبار ۱۳۳۳ میلیارد تومان به شکل تسهیلات و ۱۸۸۱ میلیارد تومان به صورت بلاعوض به روستائیان مستضعف پرداخت می شود.
در همین حال، برای خانوارهای دارای حداقل دو معلول امسال ۳۸۵ واحد مسکونی در روستاها و ۹۸۶ واحد مسکونی در مناطق شهری با اعتباری معادل ۸۲۲ میلیارد تومان احداث می کنیم و ۱۰۷۱ واحد مسکونی روستایی و ۱۱۸۰ واحد مسکونی شهری این قبیل خانوارها را که طی دو سال قبل عملیات ساخت آنها آغاز شده است، تکمیل خواهیم کرد. تابش گفت: در مناطق روستایی سقف کمک های بلاعوض برای ساخت مسکن خانوارهای دارای دو معلول قبلا ۱۸ میلیون تومان بود که اخیراً به ۸۵ میلیون تومان افزایش یافته است. همچنین در مناطق شهری سقف کمک های بلاعوض برای ساخت مسکن خانوارهای دارای دو معلول قبلا ۳۰ میلیون تومان بود که اخیراً به ۱۴۰ میلیون تومان افزایش یافته است.وی ادامه داد: برنامه نوسازی بافت در معرض خطر و ساماندهی حاشیه شهرها در طول سال ۱۴۰۰ با اعتباری معادل ۱۲۸۷ میلیارد تومان آغاز شده و اکنون ۱۰۰۰ واحد در حاشیه مسجدسلیمان، ۱۰ هزار واحد در حاشیه زاهدان، ۵ هزار واحد در حاشیه بندر امام خمینی(ره)، ۲۵۰۰ واحد در حاشیه چابهار و ۲ هزار واحد در حاشیه مشهد در دست ساخت است.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ادامه داد: امسال حدود ۳۷۰ هزار پروانه ساخت برای واحدهای مسکونی جدید در روستاها صادر می کنیم که به رونق ساخت و ساز روستاها منجر می شود. وی تأکید کرد: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تمایلی به توسعه روستاها و تبدیل آنها به مناطق شهری ندارد، اما تصمیم گیرنده در این مورد دستگاه های دیگری هستند.هم اینک هم بسیاری از روستاهای تازه شهر شده همچنان اقتصادی با ماهیت روستایی دارند. به گفته وی، با توجه به رشد جمعیت و توسعه فعالیت های اقتصادی و اجتماعی در روستاهای مختلف ظرف سال های اخیر، بنا داریم تا پایان امسال با ۳۸۸ میلیارد تومان اعتبار برای ۷۹۵ روستا طرح هادی تدوین کنیم و طرح هادی موجود در ۳۱۵۶ روستای دیگر را مورد بازنگری قرار دهیم. همچنین در قالب طرح هادی، امسال فضای سبز و مبلمان روستایی در کنار ساماندهی شبکه معابر ۱۴۹۱ روستای جدید و ۳۲۴۳ روستای نیمه تمام با اعتباری معادل ۳۰۱۵ میلیارد تومان اجرا خواهد شد.
به گفته این مقام مسئول، امسال بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با همکاری سازمان ثبت املاک کشور ۲۱ هزار و ۴۳۷ قطعه اراضی روستایی را واگذار و برای ۹۴ هزار و ۷۷۵ واحد روستایی سند مالکیت تک برگی صادر می کند.
وی به فعالیتهای این بنیاد در حوزه مسکن مهر اشاره و اظهار داشت: از ابتدای اجرای طرح مسکن مهر که ساخت واحدهای شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر به این بنیاد واگذار شد تا پایان سال گذشته ۳۲۸ هزار و ۲۳۴ واحد مسکن مهر با اعتبار ۷ر۱۹ هزار میلیارد تومان احداث کردیم که هزار و ۶۰۰ واحد آن با ۱۹۰ میلیارد تومان در سال گذشته تکمیل شد و ۱۸۱۶ واحد از طرح مسکن مهر بنیاد مسکن باقی مانده که سال جاری با اعتبار ۲۱۸ میلیارد تومان به اتمام میرسد.
تابش درباره طرح اقدام ملی مسکن یادآور شد: ساخت ۷۸ هزار و ۵۳۱ واحد به بنیاد مسکن واگذار شد که تاکنون با توجه به واریز وجه اولیه متقاضیان و اختصاص زمین به این واحدها ساخت حدود ۳۰ هزار واحد قطعی شده است.
به گفته وی، اعتبارات در نظر گرفته شده برای طرح اقدام ملی مسکن ۵ر۱۰ هزار میلیارد تومان است که حدود ۳ هزار میلیارد تومان آن از محل تسهیلات بانکی و ۵ر۷ هزار میلیارد تومان از محل آورده متقاضیان تأمین خواهد شد.همچنین ساخت ۶ هزار و ۲۵۴ واحد مسکن ملی تا پایان سال ۹۹ آغاز شده بود.رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه زلزله ۵ر۶ دهم ریشتری در فاصله ۱۱ کیلومتری شهر سی سخت که بهمن ۹۹ اتفاق افتاد و موجب شد دو شهر و بیش از ۶۴ روستا بیشترین آسیبها را ببینند، افزود: ارزیابیهای لازم برای بررسی میزان خسارت انجام شده که بر اساس آن، هزار و ۲۶۲ واحد احداثی، شهری و روستایی و ۲ هزار و ۹۰۰ واحد تعمیری و ۲ هزار و ۳۰۰ واحد معیشتی در این شهر شناسایی شدند.
وی گفت: بر اساس مصوبه هیات وزیران برای واحدهای احداثی شهری ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات و برای بخش روستایی ۸۰ میلیون تسهیلات در نظر گرفته شده و به هر کدام از واحدهای احداثی شهری و روستایی ۲۰ میلیون تومان وام بلاعوض پرداخت میشود.
نامبرده افزود: برای واحدهای تعمیری شهری و روستایی هر کدام ۳۰ میلیون تسهیلات و ۱۵ میلیون وام بلاعوض پرداخت میشود. همچنین به واحدهای مسکونی شهری و روستایی هر کدام ۳۰ میلیون وام کمک معیشت و ۱۵ میلیون بلاعوض پرداخت میشود.
وی با اشاره به اینکه تاکنون برای همه واحدهای حادثه دیده در این زلزله پرونده تشکیل شده و ۲۰۵ دستگاه ماشین آلات برای آواربرداری در این منطقه فعال هستند، افزود: هزار و ۱۵۴ واحد آسیب دیده شهری و روستایی سی سخت، برای ساخت به شهرداری و مراجع صدور پروانه معرفی شدند که تاکنون برای ۵۴۵ واحد پروانه صادر شده است.
تابش گفت: در سال ۱۴۰۰ تعداد واحدهای احداثی و تعمیری در دست اجرا ۵۸ هزار و ۱۳۵ واحد با اعتبار ۴ هزار و ۴۷۰ میلیارد تومان با اولویت بازسازی سی سخت در کهگیلویه و بویر احمد، بازسازی آبگرفتگی ماهشهر و سکونتگاههای غیر رسمی شهر بندر امام، مناطق زلزله زده خوی، سلماس استان آذربایجان غربی، تکمیل واحدهای باقی مانده از سیل ۹۸ سیستان و بلوچستان، تکمیل واحدهای باقی مانده زلزله ۹۸ و سراب استان آذربایجان شرقی و تکمیل واحدهای باقی مانده از زلزله ۹۸ مسجد سلیمان است.