عراقچی: لغو تمام تحریم‌های ترامپ گام ضروری‌ برای احیای برجام است
 

نمایندگان کشورهای ۱+۴ دیروز برای دومین بار، در وین به طور رسمی دور یک میز جمع شدند تا نتایج کار دو گروه کارشناسی در بخش «تحریم‌ها» و «فعالیت‌های هسته ای» را بررسی و درباره ادامه کار تصمیم گیری کنند.
به گزارش ایسنا، نشست دیروز (جمعه) در ادامه نشست‌های عادی کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان سیاسی وزیران خارجه بود که در تهران به طور آنلاین و در وین به طور حضوری انجام شد.
بر اساس توافق نشست روز سه شنبه گذشته در وین، دو گروه کارشناسی از سوی کشورهای ۱+۴ همزمان بحث‌ها درباره چگونگی لغو تحریم‌ها و بازگشت به تعهدات هسته‌ای را بررسی کردند.این در حالی است که گفته می‌شود هیاتی از آمریکا هم در وین به سر می برد و نتایج مذاکرات از سوی اروپایی‌ها به آنها منتقل می‌شود. آمریکا تنها کشوری است که به طور رسمی از برجام خارج شده و نمی تواند
تا بازگشت رسمی به برجام در نشست‌های کمیسیون مشترک شرکت کند.
در دومین جلسه حضوری هجدهمین نشست کمیسیون مشترک ‌برجام، نمایندگان اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده‌های جلسات کارشناسی، نتیجه رایزنی‌های کارشناسان ایران و کشورهای۱+‌۴ را به اعضای کمیسیون مشترک گزارش کردند.
در پایان این جلسه، توافق شد جلسه آینده کمیسیون در سطح معاونین، روز چهارشنبه هفته جاری در وین برگزار شود و بلافاصله در چارچوب گروه‌های کارشناسی، رایزنی‌های فنی و تخصصی به صورت فشرده صورت گیرد تا فهرست اقداماتی که باید از سوی‌ همه طرف‌ها در حوزه رفع تحریم و اقدامات هسته ای برای احیای برجام صورت گیرد، تهیه و ارائه شود.
گفتنی است، هیات کشورمان در نشست وین، در روزهای گذشته رایزنی‌های مستمری با کشورهای مشارکت کننده در برجام (سه کشور اروپایی، چین و روسیه) و همچنین با آقای انریکه مورا، هماهنگ کننده کمیسیون مشترک از اتحادیه اروپا، به صورت دوجانبه و چندجانبه، انجام داد که در هیچ یک از آنها آمریکا حضور نداشت.
سیدعباس عراقچی، رئیس هیات کشورمان در این نشست ضمن تاکید بر اراده جمهوری اسلامی ایران برای ادامه تعاملات جدی، گفت: این امر منوط به مشاهده اراده سیاسی و جدیت در طرف‌های مقابل است و در غیر این صورت، دلیلی برای ادامه مذاکرات وجود نخواهد داشت.
وی افزود: لغو یکجای تمام تحریم‌های آمریکا که در دوران رئیس‌جمهوری قبلی آن کشور وضع شده اند، گام ضروری‌ برای احیای برجام بوده و تنها پس از راستی آزمایی لغو این تحریم‌ها، ایران آمادگی دارد تا اقدامات جبرانی خود را متوقف کند و به اجرای کامل برجام بازگردد.
عراقچی با تاکید بر این که هیچ‌یک از اقدامات هسته‌ای فعلی ایران تا قبل از لغو کامل تحریم‌ها متوقف یا کند نخواهد شد، گفت: تا وقتی آمریکا تمام تحریم‌های خود را لغو نکرده و به برجام برنگشته باشد، هیچ یک از فعالیت‌های هسته ای ایران به ویژه در حوزه غنی سازی نه متوقف می شود و نه حتی روند کاهشی پیدا می‌کند.
به گفته وی، غنی سازی ۲۰ درصد ما اکنون با سرعتی حتی فراتر از سرعتی که مجلس در قانون خودش پیش بینی کرده بود، پیش می رود و مواد غنی شده ۲۰ درصد در حال تولید است.این روند به همین منوال ادامه پیدا خواهد کرد تا زمانی که توافقی به دست بیاید و بر اساس آن آمریکا تمامی تحریم‌های خودش را بردارد و همان طور که بارها ذکر شده است در یک مرحله همه تحریم‌ها باید برداشته شود.
پیش از این هم، معاون سیاسی وزیر امور خارجه، گفتگوهای وین را رو به جلو توصیف کرده و گفته بود: نشانه‌هایی بروز کرده است که آمریکایی‌ها در حال بررسی مواضع خودشان و حرکت به سمت برداشتن کامل تحریم‌ها هستند؛ ولی ما هنوز در موقعیتی نیستیم که قضاوت کنیم و هنوز مذاکرات به جمع بندی نرسیده است. تصور می کنم مسیر طولانی تری را در پیش داریم؛ اگرچه حرکت ما حرکت رو به جلوست و فضای مذاکرات فضای سازنده ای است.عراقچی با بیان این که بحث گام به گام و اقدامات اولیه یا میانی مدت‌ها است کنار گذاشته شده است، گفت: طبق مواضع ایران، در مورد برداشته شدن یکجای تحریم‌ها مذاکره کرده و به طور دقیق مشخص و روشن می کنیم که چه تحریم‌هایی چگونه باید برداشته شود.
اختلاف‌ها با آژانس قابل حل است
عراقچی همچنین روز پنجشنبه و پس از دیدار با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: تعامل بین ایران و آژانس در مورد موضوعات مورد اختلاف و ابهام، ادامه پیدا خواهد کرد و اطمینان داریم در تعامل سازنده و با وجود حسن نیت مسائل مورد اختلاف قابل حل است.
به گزارش ایرنا، وی ملاقات با گروسی را مثبت توصیف کرد و گفت: لازم بود ایشان را در جریان آخرین وضعیت مذاکرات قرار بدهم و هماهنگی بیشتری بین ما به عمل بیاید، وظایفی هم برای آژانس وجود دارد که آژانس باید بتواند وظایف خود را به موقع انجام دهد.
او ادامه داد: همکاری‌های ایران و آژانس هم در زمینه راستی آزمایی و هم کمک‌های تکنولوژیک و فناوری ادامه دارد وحتی در موضوع ویروس کرونا هم آژانس همکاری‌هایی با ایران داشت و در بعضی از تجهیزات مورد نیاز کمک‌هایی را انجام داد.
‌مذاکرات تخصصی نتیجه بخش بود
انریکه مورا، هماهنگ کننده نشست کمیسیون مشترک برجام هم روز جمعه با صدور بیانیه‌ای مذاکرات تخصصی درباره رفع تحریم‌ها و اجرای توافق هسته‌ای ایران را مفید و نتیجه بخش خواند.
در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا منتشر شد آمده است: نشست کمیسیون مشترک برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در روز جمعه، ۹آوریل (برابر با ۲۰فروردین ۱۴۰۰) به صورت حضوری از سر گرفته شد. کمیسیون مشترک مسئولیت نظارت بر برجام را بر عهده دارد.
کمیسیون مشترک به ریاست معاون دبیر کل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپایی، انریکه مورا، از جانب نماینده عالی اتحادیه جوزپ بورل برگزار شد و نمایندگان چین، فرانسه، آلمان، روسیه، بریتانیا و ایران حضور داشتند.
اعضا، بحث‌هایی که در سطوح مختلف کمیسیون مشترک در باره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام صورت گرفته است را مورد ارزیابی قرار دادند و سازوکارها برای تضمین بازگشت به برجام و اجرای موثر آن را به بحث گذاشتند. دو گروه کارشناسی رفع تحریم و اجرای ترتیبات هسته ای اقدامات خود را به اطلاع کمیسیون مشترک رسانده و اعضا تبادل نظرهای سازنده و نتیجه محور را مد نظر قرار دادند.با توجه به بیانیه مشترک وزرای امور خارجه عضو برجام در مورخ ۲۱دسامبر ۲۰۲۰اعضا بر اراده خود برای پیگیری تلاش‌های دیپلماتیک مشترک موجود تاکید کردند. هماهنگ کننده به تماس‌های جداگانه خود با همه اعضای برجام و با ایالات متحده ادامه خواهد داد.
ظریف: تمام تحریم‌های ضدبرجامی ترامپ باید رفع شوند
وزیر امورخارجه پس از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام با بیان این که ایران مسیری منطقی برای پایبندی کامل به برجام ارائه می‌کند؛ نوشت: تمامی تحریم‌های ضدبرجامی ترامپ، بدون توجه به تمایزات و نامگذاری‌های بی منطق و خوسرانه تحریم‌ها باید رفع شوند.
به گزارش اداره کل اطلاع‌رسانی و امور سخنگویی وزارت امور خارجه، «محمدجواد ظریف» در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: ایران مسیری منطقی برای پایبندی کامل به برجام ارائه می‌کند: ایالات متحده – که این بحران را موجب شده – باید ابتدا به پایبندی کامل بازگردد، ایران پس از راستی‌آزمایی سریع، اقدام متقابل خواهد کرد؛ تمامی تحریم‌های ترامپ، ضدبرجام بودند و باید رفع شوند – بدون توجه به تمایزات و نامگذاری‌های بی منطق
‌و خوسرانه تحریم ها.
آمریکا: انتظار پیشرفت سریع در مذاکرات نداریم
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نشست وین را شروع فرایندی با مسیری دشوار و کاری سخت دانست و گفت: انتظار پیشرفت سریع از این مذاکرات نداریم.
ند پرایس چهارشنبه شب در نشستی خبری درباره نشست وین که مذاکره غیر مستقیم از طریق متحدان و شرکای آمریکایی با ایران جریان دارد، افزود: بی اعتمادی نسبتاً زیادی بین ایالات متحده و ایران وجود دارد که به وقایع سال‌های اخیر و همچنین تاریخ نسبتا طولانی دو کشور بر می‌گردد. با این حال، هیچ یک از این موارد چیزی نیست که ما به طور بالقوه نتوانیم بر آن غلبه کنیم، اما چالش‌هایی پیش رو وجود دارد.
او با تاکید بر این که نشست وین برای چگونگی از سرگیری برجام از سوی ایران و تخفیف تحریم‌ها است، گفت: ما آماده هستیم تا اقدامات لازم برای بازگشت به برجام از جمله لغو تحریم‌های ناسازگار با برجام را انجام دهیم.
وی درباره تحریم‌هایی که با برچسب‌های دیگر، مانند مبارزه با تروریسم تکرار یا اعمال شده‌اند، گفت: این دولت متعهد است در بسیاری از موارد با متحدان و شرکای خود همکاری کند تا ایران را نسبت به نقض حقوق بشر، حمایت از تروریسم و برنامه موشک بالستیک پاسخگو نگه دارد.
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید هم نشست وین برای بازگشت آمریکا به برجام را گامی ابتدایی و سازنده خواند و گفت: این که حتی به صورت غیر مستقیم(با ایران) تعامل داریم نشانه خوبی است.این نشست‌ها، تنها شروع یک دوره است و انتظار داریم گفتگوها دشوار و فرایند، طولانی باشد.
تنها گزینه لغو عملی همه تحریم‌ها
نماینده دائم ایران در آژانس که در مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین حضور دارد، تاکید کرد: اگر آمریکا قصد بازگشت به برجام را دارد، باید همه تحریم‌ها را به صورت عملی لغو کند.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR،کاظم غریب‌آبادی، با تشریح آخرین مواضع و مذاکرات جمهوری اسلامی ایران گفت: خلاصه‌ حرف و موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال بازگشت آمریکا به برجام این است که ایران به تمام تعهداتش تحت برجام پایبند بود و این آمریکا است که تعهداتش را نقض ‌کرد و سیاست خصمانه‌ای را علیه ملت ایران در پیش گرفت؛ چنانچه آمریکایی‌ها قصد بازگشت به برجام را دارند، باید تمام تحریم‌ها را به‌صورت عملی لغو کنند به‌گونه‌ای که جمهوری اسلامی ایران بتواند آن‌ها را راستی‌آزمایی کند.
وی افزود: رفع تحریم روی کاغذ آن هم به‌صورت صوری برای ما مطرح نیست، بلکه مشاهده‌ اثرات عملی رفع تحریم‌ها، بسیار اساسی و کلیدی است. تنها در این صورت است که ایران آمادگی دارد به تعهدات خودش تحت برجام بازگردد.
سفیر و نماینده‌ ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه داد: تحریم‌هایی که باید برداشته شود، کاملاً مشخص است. اولاً، تمام تحریم‌هایی که برابر برجام لغو شد، ولی دولت آمریکا مجدداً آن‌ها را اعمال کرد، باید لغو شود. ثانیاً، دولت ترامپ برخی تحریم‌های جدیدی را علاوه بر تحریم‌هایی که تحت برجام لغو شده بود، وضع کرد. این تحریم‌ها هم باید لغو شود. ثالثاً، تحریم‌هایی هست که به بهانه‌های غیرهسته‌ای وضع شد. این تحریم‌ها هم باید به‌صورت کامل رفع شود.این موضوع به‌صورت شفاف در گفتگوها از جمله در کمیسیون مشترک برجام از سوی ایران اعلام‌شده است که باید تمام این تحریم‌ها لغو شود.
غریب آبادی در پاسخ به این سئوال که در چه صورتی می‌توان از لغو شدن تحریم‌های نفتی و بانکی مطمئن شد، گفت: این‌گونه نیست که رئیس‌جمهوری آمریکا برخی فرمان‌های اجرایی را برای لغو تحریم‌ها امضا کند و برای ما این اطمینان حاصل شود که تحریم‌ها واقعاً رفع شده‌اند. تحریم‌ها نه روی کاغذ، بلکه باید به‌صورت عملی لغو شوند. به همین دلیل است که رهبر انقلاب بحث راستی‌آزمایی لغو تحریم‌ها را مطرح کردند و این تبدیل به سیاست ایران شد و در گفتگوهای مختلف هم مورد تأکید قرارگرفته و پیگیری می‌شود.
وی افزود: مفهوم راستی‌آزمایی این است که جمهوری اسلامی مثلا در حوزه‌ فروش نفت بتواند قراردادهای نفتی‌اش را منعقد و نفتش را صادر کند و منابع مالی درآمدش را از طریق کانال‌های بانکی به داخل منتقل کند یا مصارف دیگری را برای آن در نظر بگیرد. یا در حوزه‌ بانکی بتواند تراکنش‌های مالی‌اش را از کانال‌های مالی مختلف انجام بدهد. تنها در این صورت است که می‌توان اطمینان حاصل کرد که لغو تحریم‌ها دارای اثرات عملی است.
نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به این که موضوع اقدام گام‌به‌گام به‌هیچ‌وجه در گفتگوها و مذاکرات مدنظر نیست و مطرح هم نشده است، گفت: آنچه که از سوی جمهوری اسلامی ایران برای دستورکار گفت ‌وگوها مطرح‌شده و از سوی کمیسیون مشترک برجام در حال پیگیری است، بازگشت تمامی طرف‌ها همچنین آمریکا به‌صورت کامل و مؤثر به تعهدات برجامی خودشان است.
وی افزود: ما هیچ اعتمادی به آمریکا نداریم و هرگونه ترتیباتی با درنظرداشتن این اصل صورت می‌گیرد.

نسخه مناسب چاپ