بر اساس اعلام وزارت راه از روز ۱۹ فروردین درج اطلاعات سکونتی برای سرپرستان خانوار الزامی است و درج اطلاعات اشتباه جرایم سنگین مالیاتی را به دنبال دارد.
به گزارش تسنیم، سرپرستان خانوار باید اطلاعات واحد مسکونی (ملکی یا اجارهای) ملکی و سکونتی خود را در سامانه ملی املاک و اسکان ثبت کنند.
معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در این رابطه طی اطلاعیهای اعلام کرد: بر اساس تکلیف مقرر در اصلاحیه ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم مصوب دی ۹۹ تمام سرپرستان خانوارها و مالکان واحدهای مسکونی مکلف هستند اطلاعات محل سکونت (اقامتگاه) و املاک تحت مالکیت خود را ظرف مدت ۲ ماه از تاریخ ۱۹ فروردین ۱۴۰۰ در سامانه املاک و اسکان کشور درج کنند. به این منظور سرپرستان خانوار میتوانند بر اساس آخرین رقم کدملی خود (سرپرست خانوار) مطابق با جدول زمانبندی ذیل به سامانه ملی املاک و اسکان کشور به نشانی amlak.mrud.ir مراجعه کنند.
از تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ تمام سرپرستان خانوار میتوانند بدون در نظر گرفتن آخرین رقم کد ملی خود برای درج اطلاعات مذکور به سامانه املاک و اسکان مراجعه کنند. همچنین ثبت نام اشخاص حقوقی، اشخاص حقیقی که کمتر از ۱۸ سال سن دارند، اتباع خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور در آینده اطلاع رسانی خواهد شد.
زمانبندی مراجعه به سامانه ملی املاک و اسکان جهت درج اطلاعات سکونتی و ملکی به شرح زیر است: ۱۹ و ۲۰ فروردین ۱۴۰۰ مختص سرپرستان خانواری که آخرین رقم کد ملی آنها ۹ است، ۲۱ و ۲۲ فروردین سرپرستان خانواری که آخرین رقم کد ملی آنها ۸ است. ۲۳ و ۲۴ فروردین مختص سرپرستان خانواری که آخرین رقم کد ملی آنها ۷ است. ۲۵ و ۲۶ فروردین مختص سرپرستان خانواری که آخرین رقم کد ملی آنها ۶ است. ۲۷ و ۲۸ فروردین مختص سرپرستان خانواری که آخرین رقم کد ملی آنها ۵ است. ۲۹ و ۳۰ فروردین مختص سرپرستان خانواری که آخرین رقم کد ملی آنها ۴ است. ۳۱ فروردین و اول اردیبهشت مختص سرپرستان خانواری که آخرین رقم کد ملی آنها ۳ است. ۲ و ۳ اردیبهشت مختص سرپرستان خانواری که آخرین رقم کد ملی آنها ۲ است. ۴، ۵، ۶ و ۷ اردیبهشت مختص سرپرستان خانواری که آخرین رقم کد ملی آنها یک است. ۸ و ۹ اردیبهشت مختص سرپرستان خانواری که آخرین رقم کد ملی آنها صفر است و از ۱۰ اردیبهشت تا ۱۹ خرداد ۱۴۰۰ تمام کد ملیها.
پیشتر معاون وزیر راه و شهرسازی با تشریح جزئیات الزام ثبت اطلاعات سکونتی در سامانه ملی املاک گفته بود: خانههای روستایی مشمول پرداخت مالیات نمیشوند.
محمود محمودزاده افزود: طبق قانون ۵۴ مکرر بهعنوان بخشی از قانون مالیاتهای مستقیم، همه خانوارها اعم از شهری، روستایی، مالک و مستاجر مکلف هستند اطلاعات سکونتی خود را در سامانه املاک و اسکان ظرف ۲ ماه ثبت کنند.
محمودزاده گفت: هر خانواری بر اساس قانون میتواند یک اقامتگاه دائمی در شهر محل سکونت و یک اقامتگاه فرعی در شهری غیر از محل سکونت داشته باشد که اینها مشمول مالیات نیست. مازاد بر آن اگر هر واحدی داشته باشد مشمول مالیات خواهد شد و اگر واحدهای بیشتری داشته باشند اما خالی نباشند مشمول مالیات نخواهد شد.
به گفته وی، کسانی که در سامانه ثبتنام میکنند کد یکتایی را از سامانه دریافت میکنند مبنی بر آدرس الکترونیک خانوار و تمامی خدمات دولتی که از این پس دریافت خواهند کرد مبتنی بر این کد یکتایی است که صادر میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه اخذ مالیات از خانههای خالی برای شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است. بدین معنا که شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و روستاها اگر خانه خالی از سکنه باشد، مشمول مالیات نیست، گفت: هر خانواری که نسبت به درج اطلاعات ناصحیح اقدام کند یا اطلاعات خود را در سامانه درج نکند علاوه بر آنکه کد یکتا را دریافت نمیکند، از خدمات دولتی نمیتواند استفاده کند. بر این اساس این خانوارها مشمول دو برابر جرایم مالیاتی خواهند شد.
محمودزاده درباره واحدهای مسکونی فاقد سند هم گفت: اطلاعات از طریق شهرداری ها و تعاونی ها در حال تکمیل است و اسناد تعاونی هم ملاک عمل خواهد بود.
بر اساس اصلاحیه ماده ۵۴مکرر قانون مالیاتهای مستقیم (قانون مالیات بر خانههای خالی)، همچنین اگر افراد یا خانوارها بیش از واحدهای مذکور داشته باشند که بیش از ۱۲۰روز خالی از سکنه باشد، مشمول قانون اخذ مالیات از خانههای خالی میشود.
با این حال بر اساس تبصره ۱۱ماده ۵۳قانون مالیاتهای مستقیم در تهران و شهرهای بزرگ واحدهای مسکونی زیر ۱۵۰متر و در شهرهای کوچک املاک زیر ۲۰۰متر از پرداخت مالیات بر اجاره بها معاف هستند.
در اصلاحیه سال گذشته مجلس به این قانون، معافیت مذکور لغو نشده ولی به همه واحدهای مسکونی خالی از سکنه با هر متراژی مالیات تعلق میگیرد؛ اما اگر به بازار اجاره یا خرید و فروش واگذار شود، صرفاً مشمول مالیات بر درآمد اشخاص از محل اجاره بها (مذکور در ماده ۵۳قانون مالیاتهای مستقیم) خواهد شد.
در این ماده آمده است: واحدهای مسکونی واقع در شهرهای با جمعیت بیش از یکصد هزار نفر که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور (موضوع تبصره ۷ماده ۱۶۹مکرر این قانون) بهعنوان «واحد خالی» شناسایی میشوند (یعنی بیش از ۱۲۰روز خالی بمانند)به ازای هرماه، مشمول مالیات معادل مالیات بر اجاره به شرح زیر خواهند شد:
سال اول: ۶برابر مالیات متعلقه، سال دوم: ۱۲برابر مالیات متعلقه و سال سوم به بعد: ۱۸برابر مالیات متعلقه
امید علی پارسا معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان امور مالیاتی سوم فروردین امسال درباره آغاز فرآیند مالیات سِتانی اظهار داشت: با سامانه املاک و اسکان که وزارت راه و شهرسازی راه اندازی کرده، خانههای خالی شناسایی و در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار داده میشوند اما خانه باید ۴ماه خالی مانده باشد که به آن عنوان خالی اطلاق شده و مشمول پرداخت مالیات بر خالی نگه داشتن مسکن شود.
رئیس سازمان امور مالیاتی زمان صدور اولین برگههای مالیاتی برای خانههای خالی از سکنه را از مرداد دانست و تصریح کرد: جریمه مالیاتی خانههای خالی به قدری سنگین است که من توصیه میکنم مردم به هیچ وجه صبر و معطل نکنند تا گرفتار شوند.
به گفته معاون وزیر اقتصاد، چیزی حدود ۵۰درصد اجاره ماهانه یک واحد مسکونی میزان جریمه مالیاتی است که از مالک آن اخذ میشود. به عبارت دیگر هم درآمد اجاره آن واحد از دست مالک خارج شده و هم ۵۰درصد آن چیزی که میتوانسته دریافت کند را باید به عنوان مالیات پرداخت کند.
در همین زمینه وزارت راه و شهرسازی برای ایجاد تسهیل خوداظهاری افراد در سامانه ملی املاک و اسکان، برنامه کاربردی سامانه https:ررamlak.mrud.irرamlak.apk را برای تلفن همراه در دسترس عموم قرارداد.
به گزارش ایرنا، این برنامه برای گوشیهای تلفن همراه دارای سیستم عامل اندروید است.همچنین دارندگان تلفن همراه با سیستم عامل iosمیتوانند از طریق مرورگر سافاری خود به سایت املاک و اسکان به نشانی
https:ررamlak.mrud.irرauthenticateمراجعه و از طریق گزینهAdd to Homescreenنسخه وب اپلیکیشن سامانه را بر روی گوشی خود نصب کنند.
نحوه و زمان ثبت اطلاعات سکونتی سرپرستان خانوار در سامانه ملی املاک اعلام شد