افزایش خشونت‌های خانگی در دوران شیوع کرونا
 

سرویس خبر: استمرار موج های شیوع کرونا طی یک سال و چند ماه گذشته و پیامدهای زیانبار آن از جمله مرگ شماری از مبتلایان، از دست دادن شغل ، خانه نشینی و استرس و ترس سبب شده است این روزها خشونت های خانگی در اکثر جوامع و کشورمان افزایش یابد که ورود به هنگام به این عرصه با هدف جلوگیری از افزایش خشونت ها می تواند نقش موثری در متوقف کردن این روند صعودی داشته باشد.
از زمان شیوع کرونا در سراسر جهان، مردم به منظور کنترل اپیدمی کووید ۱۹،به خانه نشینی ترغیب شده اند که همین مساله در کنار محاسن خود، معایبی را هم به دنبال داشته است که از جمله آن افزایش خشونت های خانگی است که متاسفانه این چالش در ایران هم نمود پیدا کرده به نحوی که بر اساس آمارهای رسمی، میزان اینگونه خشونت ها رشد فزاینده ای داشته است.
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در گفتگو با تسنیم ، با اشاره به افزایش خشونت‌های خانگی
( همسرآزاری و کودک‌آزاری) در دروان شیوع کرونا در کشور می گوید : طی یک سال گذشته میزان خشونت‌های خانگی و تماس‌ها با سامانه ۱۲۳ افزایش یافته است که بخشی از این تماس ها به دلیل خشونت‌های خانگی از جمله همسرآزاری و کودک آزاری و بخش دیگری به دلیل توسعه خدمات از سوی اورژانس اجتماعی بوده است.
محمود علی‌گو با اشاره به فعالیت نیروهای اورژانس طی یک سال گذشته و در ایام شیوع کرونا می افزاید: پرسنل این مجموعه از ابتدای شیوع این ویروس به دلیل نوع فعالیت و میزان مخاطرات بدون یک روز تعطیلی خدمت‌رسانی کرده‌اند و نمی‌توانند فعالیت خود را متوقف کنند.
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به افزایش شمار تماس گیرندگان با سامانه ۱۲۳ اورژانس اجتماعی،تاکید می کند: بخشی از این تماس ها به دلیل همسرآزاری و کودک آزاری بوده که آمار آن در سال گذشته در مقایسه با سال قبل از آن، افزایش یافته است که البته دلیل بخشی از افزایش شمار تماس گیرندگان به دلیل توسعه خدمات در سطح استان ها از طریق سامانه ۱۲۳ بوده است.
علی‌گو می گوید : در ایام شیوع کرونا به دلیل حضور اجباری اعضای خانواده‌ها در کنار یکدیگر شاهد افزایش خشونت‌ها بوده‌ایم ،لذا به ارائه آموزش‌های تاب‌آوری و سبک زندگی نیازمندیم تا این خشونت‌ها کاهش پیدا کند.
دکتر زهره تیموری روانشناس هم با اشاره به شیوع ویروس کرونا و لزوم قرنطینه خانگی افراد، می افزاید: براساس آمارهای جهانی در ایام قرنطینه شاهد افزایش خشونت های خانگی هستیم.
وی خانه را امن ترین محل می داند و می گوید : وقتی با حوادث و خطرات مواجه هستیم و یا یک بیماری همه گیر مانند کرونا شیوع پیدا می کند، در خانه احساس امنیت می کنیم اما متاسفانه امنیت خانه برای همه افراد وجود ندارد، برخی از افراد به واسطه کیفیت رابطه ای که در زندگی دارند، در خانه احساس ناامنی می کنند، زیرا با خشونت مواجه هستند.
این روانشناس، خشونت را فقط مربوط به زنان نمی داند و می افزاید: مردان ، کودکان و نوجوانان هم در معرض خشونت هستند و این خشونت فقط فیزیکی نیست، بلکه خشونت کلامی همچون توهین ، سرزنش ، ناسزا و تهدید هم انسان را آزار می دهد.
تیموری با بیان این که سازمان بهداشت جهانی در جهت کاهش خشونت خانگی در برخی از کشورها خواستار رفع زودهنگام قرنطینه شده است، ادامه می دهد: تعدادی از کشورها اقامتگاه های ویژه ای را برای قربانیان خشونت خانگی در ایام کرونا در نظر گرفته اند.
وی با بیان این که انسان از نظر بیولوژیکی نیازمند ارتباط و تعامل با دیگران است، ادامه
می دهد: انسان در رابطه رشد می کند ، لذا متخصصان بهداشت روان نگران آینده دنیای پساکرونا و افراد زیان دیده از این شرایط هستند. در واقع عده ای عزیزانشان را از دست داده و فرصت سوگواری نداشته اند، عده ای دیگر هم هیچ شغلی ندارند و با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند. برخی از زوجین هم درگیر اختلافات زناشویی شده و در معرض خشونت قرار گرفته اند، لذا نیازمند مداخلات به موقع روان شناختی هستیم.
هشدار دبیر کل سازمان ملل
محمدطاهر رضانژاد عضو هیات علمی دانشکده پرستاری و فوریت های پزشکی البرز هم می گوید: دبیر کل سازمان ملل متحد هشدار داده است بسیاری از سازمان‌های فرادولتی و حامی قربانیان خشونت‌های خانگی، در شرایط فعلی یا پولی ندارند و یا از کار باز مانده‌اند.
وی از دولت‌ها می خواهد موضوع افزایش خشونت‌های خانگی را بسیار جدی بگیرند و تلاش و اقدام برای رفع آن‌ را جزو اقدامات کلیدی خود در واکنش به همه‌گیری کرونا قرار دهند.
این کارشناس تاکید
می کند: افرادی که در کنار ترس و اضطراب از آلوده شدن به وسیله این ویروس از مشکلات اقتصادی به دلیل عدم فعالیت های کاری رنج می برند، فشار زیادی را متحمل می شوند و همین مساله سبب می شود تا آستانه تحمل آنها پایین بیاید و رفتار های خشونت آمیز افزایش پیدا کند. بسیاری از زوجین به دلیل مدت زمان طولانی تری که در کنار یکدیگر به سر می برند و نداشتن زمان فردی برای خود و عدم آگاهی نسبت به مهارت های زناشویی بیش از دیگران دچار تنش می شوند و گاهی این تنش ها به خشونت ختم می شود.

نسخه مناسب چاپ