علی اوسط هاشمی رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور با اعلام این مطلب به فارس گفت: ۷۵ تا ۸۰ درصد افرادی که برای انجام خدمت سربازی به مراکز آموزش نظامی مراجعه می کنند؛ فاقد مهارت فنی هستند، ولی این افراد بعد از دوره خدمت سربازی باید وارد بازار کار شوند. به همین دلیل دوران سربازی بهترین فرصت برای آموزش مهارت های فنی و حرفه ای به سربازان است.
به گفته وی، قرارگاه مهارتآموزی با تدبیر مقام معظم رهبری و برنامهریزی ستادکل نیروهای مسلح از حدود سه سال قبل شکل گرفته که در تعامل با سازمانهای مختلف و به ویژه سازمان آموزش فنی و حرفهای به عنوان مرجعیت اصلی مهارت فعالیت میکند. این قرارگاه سال گذشته در شرایط سخت شیوع کرونا موفق به آموزش۹۲ هزار نفر از سربازان در پادگانها شد و امسال هم قرار است به ۱۲۰ هزار سرباز آموزش فنی و مهارتی ارائه کنیم؛ البته محدودیتی در این زمینه نیست و اگر تقاضا بیشتر بود، امکان افزایش ظرفیت وجود دارد.
هاشمی همچنین با اشاره به اینکه در پادگانها چون فضای باز وجود دارد و همچنین کارگاههای بزرگ و وسیع وجود دارد، امکان آموزش به سربازان بهتر است، گفت: این آموزش ها شامل تمامی حوزه های صنفی و صنعتی خواهد شد. البته با توجه به اینکه اکثر سربازان تحصیلکرده دانشگاهها هستند، بنابراین سواد پایه را دارند که در فراگیری مهارتهای جدید هم به آنها کمک میکند.
در این زمینه ۶۵ گروه شغلی آموزش میدهیم که در ذیل این گروهها میتوان هزاران فرصت شغلی تعریف کرد. به عنوان مثال در گروه خودروسازی سایپا ۴ هزار شغل تعریف شده است که ۳۵ هزار نفر در این گروهها مشغول کار هستند.
وی تأکید کرد: دامنه مشاغل، متنوع و با توجه به نیاز بازار و کارگاههای تولیدی در کشور است؛ بنابراین یکسری کارگاههای آموزش مهارت در جوار کارخانهها و کارگاهها راهاندازی شده است و یکسری کارگاهها در یگانهای وزارت دفاع و ستادکل نیروهای مسلح راهاندازی شده که از همه این کارگاهها برای آموزش مهارت فنی و حرفهای استفاده میکنیم.
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای در مورد اینکه آیا امکان خروج سربازان از پادگان برای دریافت مهارت وجود دارد، گفت: این امکان وجود دارد، اما عمده مهارتها در داخل محیط های آموزشی پادگان وجود دارد. ما حتی با سازمان زندانها توافق کردیم که اگر نیازی به مهارتآموزی به مددجویان زندان وجود دارد، با همکاری قاضی و رئیس زندان واحدهایی برای آموزش مهارت به زندانیان ایجاد میکنیم.
وی افزود: در نیروهای مسلح هم سربازانی که دارای مهارت باشند، این امکان را پیدا میکنند که درخواست ادامه خدمت سربازی خود را در محل علاقه و زندگی خود انجام دهند و این امتیازی است که به سربازان ماهر داده میشود و بعضی از سربازان ماهر که قبلا دوره مهارتی گذراندهاند، به جای رفتن به پادگان در کارگاههای آنها مشغول خدمت تخصصی هستند.
هاشمی گفت: کل آموزش مهارتی سربازان معاف از پرداخت هرگونه وجهی است، اما اگر کسی از سربازان بخواهد بعد از پایان دوره آموزش مهارتی، گواهینامه سازمان آموزش فنی حرفهای را بگیرد باید در پورتال سازمان ثبتنام کند و هزینه آزمون و سنجش را که ۵۰ هزار تومان است، بپردازد و بعد از قبول شدن در آزمون، گواهینامه رسمی آموزش فنی حرفهای دریافت میکند که اعتبار دارد و میتواند برای خود شغلی دست و پا کند.