فرمانده سنتکام تاکید کرد:اقدامات جبرانی ایران در زمینه هستهای که پس از خروج آمریکا از برجام اتخاذ شده، قابل بازگشت است.
به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، کنت مک کنزی فرمانده نیروهای آمریکایی در غرب آسیا در جمع خبرنگاران درباره اقدامات جبرانی هستهای ایران گفت: آنها هیچ کار بازگشت ناپذیری انجام ندادهاند.
سخنگوی کاخ سفیدهم اعلام کرد که انتظار ندارد مذاکرات وین طی دو هفته آینده به نتیجه برسد.
به گزارش ایسنا، جن ساکی، گفت: به عقیده من مذاکرات در وین بیشتر بر روی پرونده هستهای و چگونگی رسیدن به نقطه پایبندی به تعهدات توسط تمامی طرفین تمرکز دارد. ما کانالهای مختلفی داریم اما انتظارات من این است که آنها بر روی این مسائل خاص تمرکز کنند.
سخنگوی کاخ سفید در واکنش به گفته برخی منابع که مدعی شده بودند مذاکرات وین تا دو هفته دیگر به نتیجه میرسد، گفت: طی چندین هفته گذشته هیات آمریکایی به ریاست نماینده ویژه راب مالی رویکردهای قاطعی برای اینکه ایران و آمریکا به پایبندی دوجانبه بازگردند را بررسی کردهاند. این مذاکرات با وجود غیرمستقیم بودنشان دقیق و هوشمندانه بودهاند. ما نیز برخی از ایدههایمان را به اشتراک گذاشتیم و همچنان انتظار پیشروی به جلو را داریم. فکر نمیکنم در موقعیتی باشیم که بتوانیم اهداف خوشبینانه همچون رسیدن به نتیجه طی دو هفته تعیین کنیم.سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکاهم با بیان اینکه “شاهد پیشرفت هایی در مذاکرات وین بوده ایم” بار دیگر گفت که این کشور آماده برداشتن تحریم های ناسازگار با برجام است.
ند پرایس در گفتگو با خبرنگاران در پاسخ به سئوالی درباره مذاکرات وین اظهار داشت: نشانه هایی از پیشرفت مشاهده می شود اما نمی خواهم درباره آن اغراق کنم؛ چراکه راهی بسیار طولاتی تر از آنچه به نظر می آید، پیش رو داریم و به این به دلیل چالشهایی است که در این روند وجود دارد.
پرایس افزود: بار دیگر باید بگویم که این مذاکرات به صورت غیرمستقیم انجام می شود؛ بنابراین، برگزاری آنها دشوار است. مسائل ساده و بدون پیچیدگی نیستند و به طور قطع، بی اعتمادی میان طرف ها وجود دارد که شامل ایران و آمریکا و همچنین ایران و سایر مذاکره کنندگان است. با این حال، رایزنی ها سازنده بوده است. ما توانستهایم برخی نشانه های پیشرفت را ببینیم.
وی درباره گزارش ادعایی روزنامه وال استریت ژورنال مبنی بر اینکه آمریکا آماده کاهش تحریم های ایران در حوزه نفت، بخش مالی، استیل و همچنین بانک مرکزی ایران است، گفت: ما برای بازگشت به برجام باید گامهایی را در جهت رفع تحریم ها برداریم. ما آماده ایم که تحریمهای ناسازگار با برجام را لغو کنیم. در کارگروه مربوط به لغو تحریم های ایران نیز درباره ماهیت دقیق این تحریمها و گامهایی که باید دراین زمینه برداشته شود، رایزنی می شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی آمریکا افزود: تحریم های متعددی در دولت های مختلف علیه ایران اعمال شده است اما ما اکنون روی آن دسته از تحریم هایی متمرکزیم که با خود برجام ناسازگار است. علاوه براین باید بگویم که موضوعاتی درباره ایران وجود دارد که از نظر ما قابل پذیرش نیست و ما نسبت به برخی رفتارهای ایران عمیقا نگران هستیم.
افزون براین،مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم گفت که پیشرفت هایی در مذاکرات وین حاصل شده است اما هنوز مسیری طولانی برای طی شدن، وجود دارد.
جیک سالیوان در گفتگو با شبکه سی.ان.ان درباره روند کنونی مذاکرات گفت: در نهایت ایالات متحده متعهد است که به برجام بر مبنای “پایبندی در برابر پایبندی”، همان طور که از ابتدای آغاز به کار این دولت گفته ایم، بازگردد.
مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به این سئوال که منظور او از “پایبندی در برابر پایبندی” چیست؟ تصریح کرد: در اینجا واقعا دو موضوع مطرح است؛ موضوع اول که کلی و اساسی است این که چه تحریمهایی باید برداشته شود و ایران هم چه محدودیتهای هستهای را خواهد پذیرفت، به ویژه باتوجه به این که آنها بسیار از پایبندی (به برجام) فاصله گرفته اند. مساله دوم، ترتیب این اقدامات است. ما روی دو موضوع اساسی تمرکز کردهایم و (سپس) به سمت چگونگی توالی این اقدامات خواهیم رفت اما من در تلویزیون درباره آن مذاکره نخواهم کرد.
سالیوان همچنین گفت: فقط این را میگویم که ایالات متحده قرار نیست هیچ اقدامی در اینجا انجام دهد مگر آنکه اطمینان یابیم ایران کاملا برای بازگردان برنامه هستهای خود به محدودیتهای زمان توافق هستهای آمادگی داشته باشد.
دراین حال ،روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از برخی منابع مطلع خبر داد که دولت بایدن آمادگی خود را برای کاهش تحریمها علیه عناصر حیاتی اقتصاد ایران از جمله در حوزههای نفتی و مالی نشان داده است تا اختلافات در گفتگوهای هستهای کاهش یابند.
اشخاص دخیل در مذاکرات اعلام کردهاند که پس از آنکه آمریکا واضحتر نقشه رفع تحریمها را ترسیم کرده، پیشرفتهایی در مذاکرات حاصل شده است.
به دنبابل آن ،یک حقوقدان بین المللی در توییتی از نامشروع خواندن تحریم ها علیه ایران توسط یکی از مقامات ارشد آمریکایی خبر داد.
به گزارش ایرنا، در توییت رضا نصری آمده است: در مذاکرات وین اتفاق مهمی رخ داده و آن اینکه برای اولین بار یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا «مشروعیت» تحریمهای دولت قبل را زیر سئوال برده است. یعنی پذیرفته در آمریکا تحریم میتواند «نامشروع» باشد.
به گفته این حقوقدان بین المللی، از نظر سیاسی، حقوقی و موقعیت مذاکراتی ایران (و سایر کشورها) اعتراف بسیار مهمی است.
ازسوی دیگر،رسانههای آمریکایی بامداد پنجشنبه به نقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش دادند که ایران تصمیم خود برای نصب سانتریفیوژهای پیشرفتهتر در تأسیسات غنیسازی نطنز را به اطلاع این سازمان رسانده است.
همچنین به دنبال انتشار گزارش جدیدی از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه نهاد یادشده به تازگی راستی آزمایی کرد که غنی سازی ۶۰درصدی در یک زنجیره IR6انجام میشود و زنجیره ماشینهای IR4 همزمان به غنی سازی ۲۰درصدی اختصاص یافته است، غریب آبادی سفیر کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی در وین و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، توضیحاتی را در این باره ارائه داد.
وی گفت: این تغییر روش، موضوع تازهای نبوده و کاملا مرتبط با اقدامات و تصمیمات فنی است و در پرسشنامه اطلاعات طراحی که از سوی ایران به آژانس در هفته قبل ارائه شد هم از قبل پیش بینی شده بود.
در پرسشنامه آمده بود که غنی سازی ۶۰درصدی ابتدا در دو زنجیره ماشینهای IR6و IR4به طور موازی انجام میشود و بعد از چند روز، دو زنجیره به یکدیگر متصل و اصطلاحا کوپل میشوند و در حالت جدید، زنجیره IR6دارای خروجی محصول ۶۰درصد می شود و زنجیره IR4 هم به صورت تاندم به غنی سازی ۲۰درصدی اختصاص مییابد.