محک
از «انتخابات» تا «کرونا»!
ابوالقاسم قاسم زاده
اگر سال‌های سال «شرق‌شناسان» و نویسندگان سیر تاریخ کشورها و جوامع درباره ایران و ایرانیان نوشته‌اند که: «ایران کشوری از عجایب با مردمانی عجیب است»، برای نویسنده محک همواره باورش نه تنها چندان آسان نبود که بسیار سخت و پیچیده می‌نمود؛ اما بعد از چهاردهه از پیروزی انقلاب اسلامی و دیدن حوادث گوناگون و سیر رویدادها، چنین برداشت و نتیجه‌گیری شرق‌شناسان از ما ایرانی‌ها و کشورمان قابل درک و البته «واقع‌ گرایانه» می‌نماید، به گمانم بسیاری از خوانندگان محک نیز به‌ویژه در این روزها، چنین‌ باشند.

در دو میدان، یکی فاجعه جهانی «کرونا» و آن دیگر عرصه «انتخابات» که کمتر از ۵۰ روز به انجام آن، باقی مانده است، بازی‌های سیاسی و رقابتی را شاهدیم که خبرهای آن تا حد «شوک‌آوری» مردم را شگفت‌زده کرده است.

چند روز پیش در گزارش اخبار ۲۴ ساعته درباره کرونا، اطلاع داده شد که ۴۹۶ نفر از هموطنان ما تسلیم مرگ شدند و دکتر حریرچی از ستاد ملی مقابله با کرونا هم اعلام کرد: «پیش‌بینی مرکز «IHME» دانشگاه واشنگتن این است که تا ۲۵ اردیبهشت تعداد فوتی‌های کرونا در ایران به بیش از ۷۰۰ نفر در روز خواهد رسید.»

موازی و همزمان با اعلام این آمار، خبری از بازی انتخاباتی در حد «شوک عمومی و فراگیر» علیه وزیر خارجه و به روایت برخی، علیه طیف «اصلاح‌طلبان» و همچنین تلاش برای تنش‌زدایی دولت روحانی برای رسیدن به موفقیت مذاکرات دولت کنونی در وین منتشر شد.

گمان ندارم هیچ دولتی یا سیاستمداران احزاب گوناگون و رقیب در غرب یا شرق عالم، قادر باشند در «آن‌واحد» این‌چنین هم بازی سیاسی «انتخابات» و هم بازی مرگ و زندگی در دوران «کرونا» را در کشورشان مدیریت و هدایت کنند.‌بعد از انتشار نوار صوتی تقطیع شده ۷ ساعته از مصاحبه دکتر ظریف که برای تهیه اسناد تاریخی در سال گذشته ضبط شده بود تا بایگانی شود، بازی انتخاباتی و روال نشست وین، وارد فاز جدیدی شد که در نقد آن، یکی از پژوهشگران بین‌المللی و استاد دانشگاه ـ دکتر رضا نصری ـ در فضای مجازی نوشت:

«۱ـ جریان ایران ستیز از دو اتفاق هراس دارد: اول اینکه مذاکرات وین با موفقیت تمام شود. دوم، اینکه فضای پساتوافق در دولت بعدی به خوبی مدیریت شود.

۲ـ جلوگیری از هر دو اتفاق نیز مستلزم خارج کردن جواد ظریف از صحنه است، زیرا حضور او هم در موفقیت مذاکرات در دولت کنونی و هم در مدیریت توافق حاصله در دولت بعدی یک عامل کلیدی است.

۳ـ به همین خاطر رسانه‌های سعودی وابسته به جریان ایران ستیز تلاش می‌کنند با تقطیع و تحریف سخنان ظریف، بزرگ‌ نمایی و ترویج یک تفسیر مغرضانه از اظهارات او و همچنین ایجاد دوگانه کاذب میان ظریف و شهید سلیمانی، مقدمات حذف او از صحنه سیاست ایران را فراهم آورند…»

این نوشته ۱۶ بند دارد که خوانندگان محک می‌توانند آن را در سایت‌ها ملاحظه کنند.

***

در ۲۴ ساعت گذشته، تمامی رسانه‌های فارسی‌زبان در خارج از کشور که خط سیاسی و مدیریتی آنها را سعودی‌ها و لابی اسرائیلی‌ها در نیویورک هدایت می‌کنند، به صورت ویژه برنامه‌های خود را به پخش این نوار، پی‌آمدهای آن و تفسیرها و گفتگوها درباره آن اختصاص داده‌اند. جالب آنکه یکباره «پمپئو» وزیر خارجه ترامپ که اکنون مشاور شبکه «فاکس‌نیوز» ـ اسرائیلی، آمریکایی ـ در نیویورک شده است، به میدان خبرسازی وارد شد و گفت: «حالا معلوم شد که کشتن[شهادت] سلیمانی، طرح و تصمیمی صحیح و لازم بود.» او ادامه داد: «اگر هنوز تردید دارید، بروید از جواد ظریف بپرسید»

پمپئو در حالی‌که به شبکه‌های اسرائیلی و شبکه‌های ضد انقلاب فارسی زبان در خارج از کشور، خوراک خبری ـ تبلیغی می‌داد، خطاب به مردم آمریکا گفت: «برجام، توافقی وحشتناک برای آمریکا است؛ نگذارید دموکرات‌ها فریبتان دهند» ‌در داخل کشور برخی انتشار نوار صوتی تقطیع شده از ظریف را طراحی شده و اقدامی سیاسی ـ امنیتی خوانده‌اند که نیازمند رسیدگی شورای عالی امنیت ملی و قوه قضائیه است. ‌به یاد دارید که ماه گذشته چند بار حسن روحانی خطاب به مردم گفت، تا انتخابات رفع تحریم‌ها از مسیر نشست وین و توافق با کشورهای عضو برجام و مهار کرونا از مسیر برنامه‌ریزی متمرکز، دو هدف دولت تا پایان ‌ کار آن است. اکنون به نظر می‌رسد مخالفان دولت روحانی، این دو هدف‌ را نشانه گرفته‌اند تا به جاده «سنگلاخ» سوق داده شود. اینان انتخابات و «بازی سیاسی» تا کرونا و «بازی مرگ و زندگی» را دست ‌مایه حذف رقیب کرده‌اند و این رفتارها یادآور برداشت و اظهارنظر ایران‌شناسان شده است که «ایران کشوری از عجایب با مردمانی عجیب است!»‌

نسخه مناسب چاپ