به گزارش ایسناند پرایس، روز پنجشنبه در کنفرانس خبری خود اعلام کرد که پیشرفتهایی در گفتگوهای وین درزمینه احیای برجام حاصل شده است.
وی با اشاره به اینکه سومین دور مذاکرات وین در حال انجام است مدعی شد که هیات آمریکایی گفتگوهای غیرمستقیم آموزنده و منظمی با ایران داشتهاند اما همچنان “راه طولانی برای پیمودن” باقی مانده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد: ما درک بهتری از این داریم که در صورت بازگشت ایران به پایبندی چه کارهایی باید انجام دهیم و برآوردمان این است که ایران هم بهتر درک میکند که چه کارهایی برای تداوم پایبندی به برجام باید انجام دهند .
ند پرایس با اشاره به اینکه هرگونه بازگشت به توافق هستهای ۲۰۱۵نیازمند رفع تحریمها ست، مدعی شد که واشنگتن فقط تحریمهای مغایر با برجام را لغو خواهد کرد.
وی در این زمینه مدعی شد: حتی اگر به برجام بازگردیم به اعمال تحریم علیه فعالیتهای ایران که در برجام پوشش داده نشده است – از جمله اشاعه موشکی، نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم – ادامه میدهیم.
پرایس با اشاره به اینکه برنامه هستهای ایران پس از خروج ترامپ از برجام و اعمال تحریمها گسترش پیدا کرده است، اعلام کرد که همچنان “چالشهای بزرگی” وجود دارد و “راه طولانی برای پیمودن باقی است”.
به گزارش ایسنا، جلسات اخیر کمیسیون مشترک برجام برا ی احیای توافق هستهای از طریق لغو تحریمهای اعمال شده آمریکا بر ایران و بازگشت دوجانبه آمریکا و ایران به پایبندی به توافق هستهای، طی دو هفته اخیر برگزار شد .
نمایندگان آمریکا هم در طول این مذاکرات در وین حضور داشتند اما تا کنون هیچ مذاکره مستقیم و غیرمستقیمی میان ایران و آمریکا در وین انجام نشده و روند احیای برجام صرفا از طریق مذاکرات شرکای برجام و فعالیت کارگروهها ادامه داشته است.
آسوشیتدپرس به نقل از مقامات آمریکایی و منابع مطلع مطرح کرد که دولت جو بایدن علیرغم ساختار پیچیده تحریمهای اعمال شده در دولت دونالد ترامپ، در حال بررسی کاهش عمده تحریمهای ایران است که ممکن است شامل تحریمهای غیر هسته ایهم باشند.
این خبرگزاری درباره لغو تحریمهای ایران در جریان احیای توافق هسته ای در گزارشی نوشت: طبق گفته مقامات پیشین و فعلی آمریکایی و دیگر افراد مطلع، دولت بایدن در حال بررسی کاهش تقریبا عمده برخی از سخت ترین تحریمهای اعمال شده بر ایران در دوران دونالد ترامپ به عنوان ترغیب ایران به بازگشت به پایبندی به توافق هسته ای است.
آسوشیتد پرس در ادامه نوشت: طبق گفته این افراد، با تداوم مذاکرات غیرمستقیم این هفته در وین برای بررسی احتمالات احیای توافق هستهای، مقامات آمریکایی سخاوتمندی بیشتر درباره آنچه می توانند به ایران پیشنهاد کنند به خرج داده اند. ایران در زمینه لغو تحریمها رویکرد سختگیرانه ای داشته و خواستار رفع تمام تحریمهای آمریکا بوده است.
در ادامه این گزارش آمده است: مقامات آمریکایی از صحبت کردن درباره این که کدام تحریمها برای لغو شدن مورد بررسی قرار می گیرند،
خودداری کردهاند؛ اما گفته اند که آماده لغو هر تحریم ناسازگار با برجام یا تحریمهایی هستند که مانع آسان سازی وضع ایران در صورت بازگشت آن به پایبندی به توافق می شوند. این تحریمها به خاطر پیچیدگی در ساختارشان، می توانند شامل تحریمهای غیر هسته ای، مانند تحریمهای مرتبط با تروریسم، توسعه موشکی و حقوق بشر شوند.
گزارش آسوشیتدپرس همچنین مطرح می کند: مقامات دولتی می گویند که تمام تحریمهای هسته ای را لغو نمی کنند اما از مشخص کردن آن تحریمهایی که عقیده دارند اعمال آنها توسط ترامپ در زمینه تروریسم و دیگر زمینهها نابجا بوده است، خودداری کرده اند.
این گزارش می افزاید: وقتی دونالد ترامپ پس از خروج از توافق هسته ای در سال ۲۰۱۸تحریمها را بازگرداند، نه فقط تحریمهای هسته ای را دوباره اعمال کرد، بلکه گزارههای تروریسم را افزود و دیگر تحریمها را بر همان نهادها اعمال کرد. علاوه بر این، دولت ترامپ طیفی از تحریمهای جدید را بر نهادهایی اعمال کرد که پیش از آن تحریم نشده بودند. این امر دولت فعلی آمریکا را در وضع ناخوشایندی قرار داده است؛ ایران خواستار لغو تمامی تحریمها ست. ایران می گوید که اگر آمریکا برخی از آنها را هم لغو نکند حاضر نخواهد بود فعالیتهای هسته ای
ممنوع شده اش تحت توافق را متوقف کند. اما اگر دولت بایدن امتیازهایی بدهد که فراتر از تحریمهای منحصرا هسته ای باشند، منتقدان جمهوریخواه آمریکا و دیگران از جمله اسرائیل و کشورهای عربی خلیج فارس احتمالا آن را اثبات کننده تسلیم شدن آمریکا به ایران تلقی خواهند کرد.
آسوشیتد پرس ادامه می دهد: مقامات پیشین دولت ترامپ می گویند تمامی این تحریمها قانونی اند. گابریل نورونها مشاور پیشین وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران گفت که تمام تحریمهای زمان ترامپ توسط وکلای وزارت دادگستری آمریکا تائید شده بودند و اگر قانونی نبودند، رد می شدند؛ اما یک مقام ارشد وزارت امور خارجه که در مذاکرات احیای توافق هسته ای مشارکت دارد، گفت که مقامات حالا «باید سراغ هر یک از تحریمها بروند تا ببینند اعمالشان قانونی بوده یا نه». این مقام آمریکایی که مانند بقیه نمی خواست نامش فاش شود، همچنین گفت که آمریکا آماده لغو تحریمهایی خواهد بود که مانع بهره مندی ایران از منافع توافق می شوند. این تحریمها ممکن است شامل محدودیتهایی در زمینه توان ایران برای دستیابی به نظام مالی بین المللی باشند از جمله مشارکت در تبادلات بر مبنای دلار.
این گزارش علاوه بر این مطرح می کند: این مقامات می گویند هنوز هیچ تصمیمی گرفته نشده است و تا زمانی که همه چیز در زمینه لغو تحریمها و بازگشت ایران به پایبندی به توافق هسته ای نهایی نشود، هیچ توافقی در وین انجام نخواهد شد؛ اما منتقدان توافق هسته ای
نگرانند که دولت جو بایدن حتی فراتر از چیزی برود که در اظهارات غیر مستقیمش مطرح کرده است. آنها گمان می کنند
تحریمها علیه افراد، شرکتها، نهادهای دولتی با دیگر نهادهای مشخص شده برای لغو تحریمهای هسته ای در سال ۲۰۱۵از تحریمها مبرا شوند، با وجود این که متعاقبا در زمینههای دیگر تنبیه شدند.
بلومبرگ: مذاکره کنندگان به دنبال احیای برجام هستند
پایگاه اینترنتی شبکه آمریکایی «بلومبرگ» هم گزارش داد :قدرتهای جهانی در تلاشند تا توافق هستهای با ایران را تا پیش از نیمه مه- قبل از موعد پایان توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی- احیا کنند.
بلومبرگ با اشاره به تائید این مساله از سوی دو مقام اروپایی که در میانجیگری روند گفتگوها در وین مشارکت دارند و به دلیل حساسیت این گفتگوها نخواستند نامشان فاش شود، هدفگذاری شدن این تاریخ را تائید کرد و به نقل از آنها افزود: گرچه ایران و آمریکا در مسیر توافق پیشرفت کردهاند،اما همچنان راه زیادی تا رسیدن به تفاهم باقی است.
طبق این گزارش، با نزدیک شدن به ۲۲مه (اول خرداد) گفتگوها فوریت یافته است.
طبق این گزارش، کشورهای اروپایی از بازگشت به توافق اولیه بدون تلاش برای بسط آن به مسائل امنیتی منطقه حمایت میکنند. یکی از منابع مذکور گفت که هدف رسیدن به یک توافق دستکم چند روز قبل از تاریخ ۲۲مه است.
به گفته یک فرد نزدیک به مقامهای وزارت خارجه آمریکا، اما این هدفگذاری بلندپروازانه است و توافق تا نیمه ژوئن (۲۵خرداد) محتملتر است. وی تحریمهایی که آمریکا میخواهد حفظ کند، پرداختن به دانشی که ایران با فعالیتهای غنی سازی اخیر خود به دست آورده و چگونگی راستی آزمایی پایبندی را موضوعات مسالهساز در گفتگوهای وین اعلام کرد.
در ادامه این مطلب ذکر شده که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه روز پنجشنبه خود با بلومبرگ گفت که نگران است ایران اطلاعات ضبط شده را در صورت عدم توافق بموقع پاک کند و افزود امیدوار است این اتفاق نیفتد.
وی همچنین گفت که اگر طرفها موعد نظارت را از دست بدهند و گفتگوها به نتیجه نرسد، به منظور تلاش برای دستیابی به مصالحهای دیگر، به تهران باز خواهد گشت.
درهمین چارچوب،هیأتهای روسیه و آمریکا برای گفتگو درباره رفع تحریمهای ایران و احیای برجام در وین دیدار و رایزنی کردند.
اولیانوف در صفحه شخصیاش در توییتر نوشت که با «رابرت مالی»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران که به وین سفر کرده دیدار کرده است.
او نوشت: «یک بار دیگر همراه با تیمهایمان با رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران دیدار کردم. رایزنیهای مفصل و بسیار موثری در باره برخی موضوعات اصلی داشتیم که در گفتگوهای جاری در وین برای احیای کامل برجام تحت بررسی هستند.»رفع تحریمها علیه ایران از جمله اصلیترین موضوعات گفتگو میان طرفهای حاضر در وین است.
همزمان خبرگزاری ریانووستی روسیه به نقل از اولیانوف مدعی شد دولت آمریکا با رفع تحریمهای اعمالشده علیه ایران به بهانههای ادعایی «تروریسم»، برنامه موشکی و مسائل «حقوق بشر» موافق نیست.
این ادعا، همراستا با گزارشی است که چند روز پیشتر در روزنامه والاستریتژورنال منتشر شده بود. این روزنامه به نقل از منابع مطلع نوشته بود دولت بایدن برای کاهش تحریمها علیه برخی از بخشهای اقتصاد ایران از جمله نفت و بخش مالی آمادگی نشان داده اما حاضر نیست تحریمهای اعمالشده علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به بهانه تروریسم را کاهش دهد.