کوتاه فرهنگی، آموزشی
 

تصویر«چشم کیهانی» از نگاه تلسکوپ اسپیتزر
ناسا در حساب کاربری خود در اینستاگرام با انتشار تصویری باشکوه نوشت: آیا سحابی مارپیچ یا سحابی هلیکس یا سحابی (Helix Nebula) توجه شما را جلب کرد؟
به گزارش ایسنا، همه نگاه‌ها به این تصویر جالب در طیف تابش فروسرخ سحابی مارپیچ که توسط تلسکوپ فضایی اسپیتزر ثبت شده، دوخته شده است. سحابی مارپیچ در فاصله ۷۰۰سال نوری از ما و در صورت فلکی دلو واقع شده است. ‌پوشش غبار و گاز اطراف یک کوتوله سفید مرکزی که قطری حدود دو سال نوری دارد، نمونه‌ای از یک سحابی سیاره‌نما(یکی از آخرین مراحل تکامل یک ستاره شبه خورشید) است. غبار مذکور این چشم کیهانی را قرمز کرده است. ‌یک سحابی سیاره‌نما نوعی سحابی گسیلشی است که از گاز و پلاسما تشکیل شده‌ است. این نوع سحابی‌ها پس از مرگ ستارگان به وجود می‌آیند.

بزرگداشت دکتر یوسف ثبوتی برگزار می‌شود
کمیسیون ملی یونسکو ـ ایران، بزرگداشت دکتر یوسف ثبوتی، اخترشناس و فیزیک‌دان را در قالب چهارمین برنامه «تماشای خورشید» برگزار می‌کند.
به گزارش روابط عمومی کمیسیون ملی یونسکو ـ ایران، بزرگداشت استاد «یوسف ثبوتی» عصر یکشنبه ۱۶ آبان در تالار ایران فرهنگستان هنر برگزار می‌شود.
برپایی برنامه «تماشای خورشید» در یک سال اخیر به دلیل گسترش ویروس کرونا به تعویق افتاده است. ‌«تماشای خورشید» عنوان برنامه‌ای است که هر سال با رویکرد بزرگداشت اهالی فرهنگ، اندیشمندان و پژوهشگران حوزه ادب، هنر و فرهنگ از سوی کمیسیون ملی یونسکو ـ ایران برگزار می‌شود. ‌تاکنون سه برنامه بارویکرد «تماشای خورشید» از سوی کمیسیون ملی یونسکو ـ ایران برای استاد محمدعلی موحد (۱۳۹۷) ‌استاد یدالله کابلی خوانساری ( ۱۳۹۸) و استاد مهدی محقق ( ۱۳۹۹) برگزار شده است.

زمین برای میزبانی ۶۷ ‌P آماده می‌شود
انجمن نجوم آماتوری ایران از نزدیک شدن یکی از دنباله‌دارها به زمین خبر داد و گفت: این دنباله‌دار در روزهای ۲۰و ۲۱آبان به نزدیک‌ترین فاصله خود به زمین خواهد رسید و این شب‌ها در زمینه صورت فلکی «دو پیکر» (جوزا) در شرق آسمان، حدود نیمه شب دیده می‌شود.
مهندس مسعود عتیقی، در گفتگو با ایسنا، با تأکید بر اینکه این دنباله‌دار در بامداد جمعه ۲۱آبان در فاصله ۶۱میلیون کیلومتری زمین قرار می‌گیرد، اظهار کرد: طی این شب‌ها در زمینه صورت فلکی «دو پیکر» در شرق آسمان حدود نیمه شب دیده می‌شود و تا ۱۹۳سال دیگر یعنی سال ۱۵۹۳خورشیدی به این مقدار به زمین نزدیک نخواهد شد. ‌وی با اشاره به جزئیات ظاهری دنباله‌دار ۶۷ Pگفت: این دنباله‌دار با قدر ۱۲این شب‌ها می‌درخشد و به مرور درخشان‌تر شده و تا قدر نزدیک به ۹در کمترین فاصله با زمین، درخشان خواهد شد؛ به نحوی که طی این شب‌ها با تلسکوپ‌های آماتوری قابل مشاهده بوده و در کمترین فاصله با زمین حتی با دوچشمی‌های نجومی امکان مشاهده این دنباله‌دار وجود دارد.
این فعال حوزه نجوم آماتوری اضافه کرد: فرصت مغنتمی برای رصدگران دنباله‌دارها و پدیده‌های جذاب نجومی فراهم است که طی این شب‌ها به‌ویژه در شبانگاه پنج‌شنبه ۲۰آبان و بامداد جمعه ۲۱آبان این دنباله‌دار را که شاید به اندازه دنباله‌دار «نئووایز» در سال گذشته پر نور نمی‌شود، رصد کنند.

تمدید مهلت ثبت‌نام «اعطای تندیس ملی فداکاری
به دانشجویان ایران»
معاونت فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران مهلت شرکت در یازدهمین دوره «اعطای تندیس ملی فداکاری به دانشجویان ایران» را تا ۱۵آبان‌ماه جاری تمدید کرد.
به گزارش ایسنا، بر این اساس دانشجویان دانشگاه‌های سراسر کشور اعم از پزشکی و غیرپزشکی در دانشگاه‌های دولتی، آزاد اسلامی، پیام نور، دانشگاه‌های جامع علمی کاربردی، تربیت مدرس، شاهد، دانشگاه امام حسین(ع)، دانشگاه امام صادق(ع)، دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی، دانشگاه هنر، سوره و … تا ۱۵آبان‌ماه ۱۴۰۰فرصت دارند برای ثبت‌نام به سازمان‌های ذی‌ربط مراجعه یا با ارسال تصویر کارت ملی به آدرس ایمیل tandisjahat@gmail.com فرم ثبت‌نام دریافت کنند.

نسخه مناسب چاپ