بیماری کرونا روزهای بدی را برای همه مردم جهان رقم زد. ماجراهایی را در این دو سال پشت سر هم و با حجم زیاد تجربه کردیم که ذهن و روح همه مان را تحت تأثیر قرار داد؛ مرگ، اضطراب بیماری، هزینههای سرسام آور درمان و قرنطینههای خسته کننده. البته خیلیها هم بودند که از بخشهایی از اتفاقات ناگزیر ناشی از کرونا مانند قرنطینه به شکلی دیگر استفاده کردند. مثل آنهایی که این مدت برایشان به فرصتی برای انجام جراحیهای زیبایی تبدیل شد.
استفاده از فرصت قرنطینه
شاید شما هم شنیده باشید که در دوران همه گیری بیماری کرونا آمار جراحیهای زیبایی بالاتر رفته است. اواخر سال گذشته بود که روابط عمومی انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران،این شایعهها را تأیید و اعلام کرد که میزان جراحیهای زیبایی به خصوص جراحی زیبایی بینی در دوران کرونا افزایش پیدا کرده است.
شهریار لقمانی فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی هم میگوید که شیوع کرونا نتوانسته آمار جراحی های زیبایی بینی را چندان کاهش دهد.
این مسأله را بسیاری از کلینیکهای زیبایی تایید میکنند و از این افزایش آمار میگویند. البته افزایش شمار آمار جراحی بینی و صورت در دوران کرونا تنها مخصوص در ایران نیست و در کشورهای مانند امریکا، کره جنوبی، ژاپن و استرالیا هم این جراحیها به شکلی چشمگیر افزایش پیدا کرده است. در کشوری مانند آلمان هم نرخ جراحی زیبایی در این کشور از ۸۳ هزار مورد در سال ۲۰۱۹، به بیش از ۱۰۰ هزار مورد در سال ۲۰۲۰ رسید.
غیر از جراحی بینی عملهای زیبایی مانند پرکردن لب، بوتاک، لیفت صورت، لیپوساکشن و پروتز سینه دیگر جراحیهای پر طرفدار در این دوران بوده اند.
قرنطینه مهمترین دلیل افزایش این جراحیها اعلام شده است. گفته میشود پایین آمدن آمار مراجعه به مراکز جراحی بینی و صورت، پنهان شدن بیمار در پشت ماسک و قرنطینه بودن، دورکاری و غیرفعال یا نیمه فعال بودن مشاغل و غیرحضوریشدن دانشگاهها و حتی مدارس عواملی است که باعث شد کلینیکها مراجعه کنندههای بیشتری برای انجام جراحیهای زیبایی داشته باشند. چون هم صورتها پشت ماسک پنهان میشود و عوارض ناشی از جراحی را اولین روزها و هفتههای پس از این عملها کسی نمیبیند و هم زمان قرنطینه مردم از این فرصت برای استراحت و گذراندن دوران نقاهت استفاده میکردند و نیازی نبود مرخصی بگیرند.
البته به گفته جراحان زیبایی مردم میخواهند زندگی عادی خود را از سر بگیرند و بخشی از آن این است که خوب به نظر برسند.
متخصصان کلینیک موزر که یکی از کلینیکهای مطرح زیبایی در آلمان است میگویند اجباری شدن ماسک یکی از دلایل افزایش جراحیهای زیبایی در جریان پاندمی کرونا است. به نظر کریستین لیمباخ، مدیر این کلینیک افزایش آمار این جراحیها یک دلیل دیگر هم دارد: «در حال حاضر مردم بیشتر از گذشته به چشمان یکدیگر نگاه می کنند و هرگونه چین و چروک یا تغییراتی که به دلیل سن و سال افراد در ناحیه چشم وارد میشود، بیشتر قابل مشاهده است. علاوه بر این، در کنفرانس های ویدئویی مردم بیشتر اوقات تصویر خود را میبینند و متوجه چین و چروک صورت خود میشوند. به همین دلیل است که علاقهمندی برای از بین بردن چین و چروک اطراف چشم برای داشتن ظاهر جوانتر، افزایش یافته است.»
جراحی زیبایی در زیرزمین
ایران هم در زمینه جراحیهای زیبایی در دوران کرونا همین شرایط را داشته است و دلایل مردم برای مراجعه بیشتر در همین مسئله خلاصه شده اما اتفاقات دیگری هم افتاده است.
در ابتدای شیوع کرونا، وزارت بهداشت سختگیریهای بیشتری در زمینه انجام جراحیهای زیبایی اعمال کرد اما بهمرور ماجرا عادی شد هرچند که وقتی پیکها به اوج میرسیدند انجام جراحیهای زیبایی به عنوان جراحیهای غیرضروری ممنوع اعلام میشد. اما اینها باعث نشد آمار جراحیهای زیبایی کاهش پیدا کند بلکه باعث شد این جراحیها در کلینیکهای زیرزمینی انجام شود.
مدتی پیش حمیدرضا فتحی دبیر انجمن فوق تخصصی جراحان پلاستیک و زیبایی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد انجام جراحیهای زیرزمینی زیبایی در شرایط کرونا هشدار داد و گفت: «در کشور ما افرادی از گروههای مختلف پزشکی که آموزشهای لازم را در زمینه جراحی زیبایی ندیدهاند جراحیهای زیبایی انجام میدهند که این موضوع میتواند عواقب جبران ناپذیری برای بیماران به همراه داشته باشد.»
به گفته او فقط حدود ۳۵۰ نفر فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی در کشور وجود دارد که همه این جراحان مطابق دستور العملهای صادره از سوی وزارت متبوع در شرایط همه گیری کرونا، تمام مراقبتهای پیشگیری از ابتلاء به کرونا قبل، حین و بعد از اعمال جراحی را مدنظر قرار میدهند و پروتکلها توسط آنها به صورت کامل رعایت میشود.
مسألهای که در کلینیکهای زیرزمینی مورد توجه قرار نمیگیرد. فتحی میگوید: «متأسفانه در حال حاضر افرادی با عنوان جراحی زیبایی اقدام به جراحی در سطح کشور میکنند و نه تنها پروتکلهای بهداشتی توسط آنها رعایت نمیشود بلکه به دلیل اینکه فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی نیستند و دورههای مربوطه در مدت زمان لازم را طی نکردهاند، جراحی آنها خطرآفرین است و مکرراً شاهد بروز صدمات جبران ناپذیری از سوی آنها هستیم.»
code