سخنگوی وزارت خارجه گفت: تا زمانی که تحریمهای یکجانبه، فراسرزمینی و غیرقانونی آمریکا علیه ایران یک جا و موثر و قابل راستیآزمایی و همراه با تضمینهای لازم و عینی رفع نشود، ایران هم اقدامات جبرانی خود را متوقف نخواهد کرد، اما وقتی آمریکاییها تغییر رفتار دهند و منطق درست را بپذیرند، توافق خیلی نزدیک خواهد بود.
به گزارش خبرنگار ما، سعید خطیبزاده در نشست هفتگی خود با خبرنگاران، درباره اظهارات «سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا مبنی بر اینکه ایران تمایلی برای بازگشت به برجام نشان نداده است، تصریح کرد: آمریکاییها در ابتدا باید برادری خود را ثابت کنند. متأسفانه در عمل همچنان میبینیم که مقامات آمریکایی اصرار بر این دارند که میراث ترامپ را درباره اعمال تحریمهای فراقانونی و فراسرزمینی علیه ایران را حفظ کنند؛ بنابراین برای ما مهم عمل است و متأسفانه عملی که از دولت فعلی آمریکا میبینیم بر خلاف نظر اعلامی آنها بوده است. به عبارتی «تا در مورد همه چیز توافق نشود، هیچ چیزی توافق نخواهد شد».
وی ادامه داد: مسیر بازگشت آمریکا به برجام روشن است. آنها باید بپذیرند که به عنوان مقصر اصلی وضع فعلی از مسیری که رفتهاند باید برگردند. باید تحریمهای ظالمانهای که بعد از خروج آمریکا از برجام اعمال شده است یکجا و به صورت موثر برداشته شود و این تضمین را بدهند که هیچ دولتی در آمریکا مجددا دنیا و حقوق بینالملل را به سخره نخواهد گرفت و آنها قانون را زیر پا نمیگذارند و شرایط کنونی دیگر تکرار نشود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سئوالی در زمینه حضور آمریکا در مذاکرات هشتم آذر، خاطرنشان کرد: آمریکا عضو برجام نیست و مسیر بازگشتش در ابتدا از حصول اطمینان ایران و ۱+۴از رفع تحریمهای اعمال شده از سوی این کشور میگذرد. مطمئنا آمریکا تا آن روز نمیتواند در کمیسیون مشترک برجام حاضر شود.
وی همچنین با اشاره به مشخص شدن تاریخ دور جدید مذاکرات وین گفت: مذاکرات در تاریخ اعلام شده آغاز و تیم مذاکراتی ایران توسط وزارت خارجه و آقای باقری به عنوان مذاکرهکننده ارشد ایران پیگیری میشود. در این تیم ترکیبی از سازمانها و ارگانهای مسئول در زمینه رفع تحریمها حضور خواهند داشت و تغییر خاصی از حیث شخصیتهای حقوقی حاضر در این هیات صورت نخواهد گرفت واشخاص و نامها موضوع ثانویه هستند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه آیا رویکرد گام به گام در مذاکرات وین برای حصول توافق از سوی ایران منتفی است، گفت: اصل حاکم بر توافقات و گفتگوهای وین این بوده که «تا در زمینه همه چیز توافق نشده در مورد هیچ چیزی توافقی نشده» است. این یک اصل اساسی است که از اول گفته شده، با جدیت پیگیری شده و اکنون هم با جدیت بیشتری پیگیری خواهد شد. در مذاکرات وین پیشنویسهایی از گفتگوها بوده و چون درباره همه چیز توافق نشده عملا هیچ چیزی توافق نشده است. لذا یگانه مسیری که اکنون وجود دارد این است که ایران و گروه ۱+۴اطمینان حاصل کنند عضوی که از برجام خارج شده و عضو برجام نیست و قطعنامه ۲۲۳۱سازمان ملل را هم نقض کرده،اکنون در عمل به تعهداتش پایبند است و این اطمینان را پیدا کنیم که همه اجزای توافق و اولویت آن یعنی رفع تمامی تحریمهایی که آمریکا بعد از خروج واشنگتن از برجام اعمال کرده، حاصل شده و این تحریمها به صورت موثر و یکجا رفع شده است ،آن وقت میتوانیم بگوییم در مسیر درست هستیم.
وی خاطرنشان کرد: وقتی آمریکایی ها تغییر رفتار دهند و منطق درست را بپذیرند، توافق خیلی نزدیک خواهد بود و اگر بخواهند ۱+۴و دنیا را بازی بدهند، دستیابی به توافق خیلی دور خواهد بود.
وی همچنین در زمینه اجرای قانون مجلس برای لغو تحریمها از سوی دولت و وزارت خارجه و برخی از موضعگیریهای کشورهای مقابل درباره این موضوع گفت: خیلی جای تعجب دارد که برخی وقتی در مورد کشورهای خودشان صحبت میکنند تأکید بر این دارند که بعد از انجام تشریفات قانونی قوانینی که در چارچوب تفکیک قوا لازمالاجرا شدهاند در زمینه اجرای آن مسئولیت قطعی دارند ولی وقتی به ایران میرسد توقع دارند آنچه که به عنوان قانون قطعی است و تشریفات و مراحل قانونی را طی کرده و دولت موظف به اجرای آن است با یک رفتار فراقانونی قابل دور زدن باشد.
به گفته خطیب زاده، دولت ایران مانند تمامی دولتهایی که در فضای مردمسالاری نفس میکشند مقید است قوانینی که تشریفات قانونی را طی و مجلس آن را تصویب کرده است اجرا کند، بنابراین آنچه که در مجلس تصویب شده است توسط دولت و به صورت نعل به نعل اجرا خواهد شد.
وی در پاسخ به سئوال دیگری درباره موضع ایران و چین درباره توافق هسته ای گفت: مواضع تهران و پکن درباره تحریمهای غیرقانونی اعمال شده علیه ملت ایران بسیار نزدیک است . مواضع ما نسبت به تحریمهای آمریکا علیه پکن هم چنین است و ایالات متحده مقصر طرف فعلی است که طرف برجام نیست وباید متعهد شود تضمینهای لازم را خواهد داد که در آینده حقوق بینالملل را به سخره نگیرد.
عراق نیاز به میانجیگری ندارد
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره حوادث اخیر در عراق و حمله پهپادی به منزل نخست وزیر این کشور گفت: همه باید به حاکمیت قانون در عراق احترام بگذارند. آنچه که مهم است حفظ آرامش و ثبات در عراق است. همه گروهها باید کمک کنند تا شاهد ثبات در عراق باشیم. بدخواهانی وجود دارند که دوست ندارند انتقال قدرت در عراق به صورت مسالمتآمیز باشد. ما همواره از تمامی توان خود استفاده کردهایم که دوستانمان در دولت عراق بتوانند در مسیر حکمرانی خوب و باثبات کارهای خود را انجام دهند .
وی در زمینه میانجیگری ایران بین گروههای مختلف در عراق به خصوص بعد از برگزاری انتخاب در این کشور و مسائل پیش آمده گفت: شرایط فعلی عراق شرایط میانجیگری نیست و دولتی مستقر دارد که با حمایت جامعه بینالمللی و کشورهای همسایه در چارچوب قانون اساسی فعالیتهای خود را انجام میدهد.
سخنگوی وزارت خارجه، تصریح کرد: باید اجازه بدهیم که نهادهای قانونی و ذیربط در عراق بررسیهای خود را در این زمینه تکمیل کنند. در تماس تلفنی اخیر آقای امیرعبداللهیان با وزیر خارجه عراق بر این موضوع تأکید شد که همه باید کمک کنیم تا مسببان، عامران و عاملان این جریان پیدا شوند. ثبات در عراق از همین مسیر همکاریها و حکومت قانون میگذرد. باید فضای مناسب برای نهادهای ذیربط قضایی و امنیتی در عراق ایجاد شود که این اتفاقات را به صورت دقیق مورد بررسی قرار دهند .
مذاکرات ایران و عربستان
وی همچنین در پاسخ به سئوالی در زمینه گفتگوهای بین ایران و عربستان و برخی اظهارات مطرح شده مبنی بر اینکه این گفتگوها و تماسها قطع شده است، گفت: تماسها بین تهران و ریاض قطع نشده است. البته بعد از دور چهارم در عراق گفتگوی جدیدی به صورت حضوری بین دو کشور انجام نشده ولی در مجموع گفتگوهای انجام شده بین تهران و ریاض صریح و شفاف بوده است.
خطیب زاده افزود: پیشرفت این گفتگوها منوط بر این است که ریاض از اظهارات و گفتگوهای صرف رسانهای جلوتر برود و اگر شاهد جدیت از سوی آنها باشیم میتوانیم برگزاری دور بعدی مذاکرات و گفتگوهاراهم داشته باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سئوال دیگری در زمینه اختلاف ایجاد شده بین لبنان و عربستان و برخی دیگر از کشورهای حوزه خلیج فارس و اینکه آیا این بحران و اتفاقات بر مذاکرات تهران و ریاض تأثیر میگذارد، خاطرنشان کرد: گفتگوهای صورت گرفته بین ایران و عربستان دوجانبه و مبتنی بر موضوعات مورد علاقه و مورد نظر دو کشور بوده است. ما هیچ وقت در مورد دوستان خود با طرفهای ثالث صحبت نمیکنیم. توصیه من به برخی از کشورها این است که آنها باید بدانند منطق محاصره و فشار هیچگاه به نتیجه نرسیده است و درباره لبنان هم به نتیجه نمیرسد و بیشتر از همه چیزباید در فضای مذاکره و گفتگو به پیش برود.
این دیپلمات ارشد کشورمان در واکنش به اظهارات مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی براین که بازرسی در ایران مانند پرواز در ابرهای متراکم است و تدابیر امنیتی در مراکزهستهای زیاد شده است، گفت: آقای گروسی بهتر از هر کسی میداند که ابرهایی که میگوید به صورت مصنوعی بارور شدهاند و با زیاده خواهی برخی اعضای آژانس بود.
وی افزود: من ایشان را به آسمان صاف اساسنامه آژانس و آسمان قوانین اجرایی دعوت میکنم که آن آسمان صاف و همه چیز روشن است و خود را اسیر رفتارهای برخی کشورها که به صورت سیاسی موضوع را پیگیری میکنند، نکند. پرواز در آسمان شفاف قوانین لازمالاجرایی که با آن بسیار آشنا هستند برای او بسیار
راحتتر است.
خطیبزاده درباره اینکه آیا خبر ترک نیروهای مقاومت در مرز ایران و سوریه بعد از حمله به الکاظمی صحت دارد یا نه، گفت: مواضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه روشن است. به برخی اخبار تائید نشده رسانههای جهتدار واکنش نشان نمیدهیم، اما یک موضوع کاملا روشن است و آنهم تداوم رفتار تروریستی و اشغالگرانه رژیم صهیونیستی در اشغال فلسطین و حملات متعدد به خاک سوریه و حمایتهای دولت آمریکا از گروهک تروریستی در داخل خاک سوریه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: ایران درباره امنیت و منافع خود هرگز منفعل نبوده است.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا قرار است هیاتی از افغانستان وارد تهران شود، گفت: سالهاست که به افغانستان برق صادر میکنیم چون در وضع بدی از نظر انرژی به سر میبرند و براساس توافق وزارت نیرو و شرکت برشنای افغانستان ،سفرهایی به آن کشور انجام شده و انجام میشود ، ضمن اینکه استاندار خراسان رضوی برای تسهیل تردد کامیونها سفری به افغانستان داشته است. برای ما مهم است که مردم افغانستان در این شرایط وضع بهتری داشته باشند.