وزیر اقتصاد از آغازبکار کارگروه مشترک میان این وزارتخانه و کمیسیون اقتصادی مجلس برای اصلاح قانون بازار اوراق بهادار خبر داد و گفت: ظرف حداکثر یک ماه آینده با توافق مجلس و دولت این موضوع به نتایج نهایی می رسد.
به گزارش شبکه اخبار اقتصادی و دارایی ایران (شادا)، دکتر سید احسان خاندوزی گفت: با توجه به اینکه بازار سرمایه کشور نمایشگر سیاستهای مختلفی است که در حوزه قانون گذاری، صنعتی، معدنی، نفتی، پالایشی و پتروشیمی و … صورت میگیرد، بهبود بلند مدت و ایجاد اعتماد در بازار مستلزم همکاری و هماهنگی تمام بخش های اقتصادی است.
وی ادامه داد: برای اینکه وزارت اقتصاد به اعتماد آفرینی کمک کرده و سیاست های هماهنگ بین بخش?های مختلف داشته باشد، نشست مشترکی با رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد.
وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به اینکه همچنین با کمیسیون اقتصادی مجلس جلسه مشترکی برگزار و سعی کردیم در محورهای همگرایی به توافق برسیم، افزود: یکی از خروجی های بسیار مفیدی که هفته آینده خود را نشان خواهد داد، تشکیل کارگروه مشترکی بود که میان وزارت اقتصاد و دارایی و کمیسیون اقتصادی مجلس شروع به کار خواهد کرد تا طرح اصلاح قانون بازار اوراق بهادار ظرف حداکثر یک ماه آینده با توافق مجلس و دولت به نتایج نهایی برسد.
وی همچنین در نشست با اعضای فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: حمایت و کمک به سرمایه گذاران خرد و مردمی که قدرت ریسک ندارند، وظیفه دولت در بازار سرمایه است.
دکتر خاندوزی در این نشست که در محل وزارت اقتصاد برگزار شد، اظهار داشت: مسایل و مشکلاتی چون بالا بودن نرخ تورم، نوسانات بازار سرمایه، وضعیت کالاهای اساسی مثل گندم، جو، لبنیات و غیره مربوط به تصمیماتی است که در دولت قبل گرفته و حتی در بودجه سال ۱۴۰۰ گنجانده شده است.
وی با بیان اینکه در شرایط تغییر دولت و تیم مدیریتی کشور بروز مسایل این چنینی گریز ناپذیر است، گفت: در حال حاضر همه هنر دولت جدید این است که سعی کند ریل قبلی اقتصاد را تغییر دهد و برای این کار از یکسو به نمایندگان مطالبه گر مجلس به منظور تحت فشار گذاشتن مسئولان جدید برای سرعت بخشی به امور و از سوی دیگر اقناع مردم برای پیشه کردن صبر، دست کم تا چند ماه آینده و به نتیجه رسیدن برنامه?های دولت نیاز است.
وزیر امور اقتصاد و دارایی اضافه کرد: در ابتدای سال ۱۳۹۹ انحرافی در کشور رخ داد و چند میلیون نفر افراد ریسک گریز که فرهنگ اقتصادی حاکم بر بازار سرمایه، اقتضای ورود آنها را نمی کرد، تحت تأثیر جو حاکم وارد بازار سرمایه شدند و نتیجه آن را هم دیدیم.
وی با بیان اینکه بازار سرمایه از تصمیمات و اتفاقات صنعتی، معدنی، ارزی، انرژی و غیره بسیار تأثیر?پذیر است و عملاً تمام وزرای کابینه دولت در شکل گیری وضع آن دخیل هستند و اینگونه نیست که وزارت اقتصاد به تنهایی بتواند بازار مذکور را کنترل کند، تصریح کرد: وظیفه ما در درجه اول در بازار سرمایه کمک به مردمی است که قدرت ریسک ندارند. ما باید آنها را حمایت کنیم و نگذاریم در معرض شوک قرار گیرند؛ بنابراین موظفیم طوری روند را پایش کنیم تا تصمیماتی از سوی این دستگاه ها اتخاذ نشود که تأثیر منفی روی بورس بگذارد.
دکتر خاندوزی همچنین با اشاره به اینکه جهت گیری طرح های وزارت اقتصاد در زمینه مالیات بر ارزش افزوده و سایر مسایل مربوط این است که به جای تدوین لایحه جدید، به مجلس شورای اسلامی کمک کنیم طرح خود را در این ارتباط تکمیل کرده و سریع تر به تصویب برساند، تصریح کرد: شرط اصلی ما با رئیس کل جدید سازمان امور مالیاتی این بوده که تا پایان دوره مأموریت خود سامانه جامع مالیاتی را به نحوی به سرانجام برساند که بطور کامل از شرایط «ممیز محوری» منفک شده و تمام فرآیند های جمع آوری و ارزیابی اطلاعات مؤدیان از طریق تراکنش های الکترونیک صورت گیرد.
گفتنی است: در این نشست اعضای فراکسیون بانوان مجلس هم مواردی چون تسهیل در پرداخت وام های بانکی، تسهیل در اعطای وام ازدواج به جوانان، رسیدگی به مشکلات معیشتی مردم و همچنین رفع برخی موانع مالیاتی و گمرکی برای فعالان اقتصادی حوزه های انتخابیه خود را مطرح کردند.
از سوی دیگر خاندوزی در نشست مشترک با رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، گفتگو بین نهادهای سیاستگذار اقتصادی را بسیار امیدوارکننده دانست.
در این نشست که در محل بانک مرکزی برگزار شد، وی افزود: گفتگو بین نهادهای سیاستگذار اقتصادی میتواند به نتایج مطلوبی ختم شود و در صورت استمرار، معنای بسیار روشنی برای فعالان اقتصادی و بازار داشته و نشان خواهد داد که در پس سیاستهای اقتصادی هماهنگیهای لازم وجود دارد و استمرار آن بسیار مهم و مطلوب است.
وزیر امور اقتصاد و دارایی تصریح کرد: تا تعیین تکلیف قانونی شورای ثبات مالی میتوان از ظرفیت کمیته بند «ک» استفاده کرد و سازمان بورس و اوراق بهادار هم در این جلسات حضور داشته باشد؛ چرا که حضور نهاد بازار سرمایه در کنار سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی، در این قبیل تصمیمات مؤثر خواهد بود.
وی ادامه داد: حضور بانک مرکزی و همچنین کمیتههای مشترکی از این دست کمک میکند تا چشمانداز متغیرهای کلیدی که فعالان اقتصادی با نگاه به آن، تصمیمات خود را تنظیم خواهند کرد، شفافتر شود.
خاندوزی تاکید کرد: اگر کمیته مشترک به صورت هفتگی و مستمر تشکیل جلسه دهد، مسائل کوچک میتواند به سرعت برطرف شود و مبنایی برای گفتگو، افزایش تفاهم و همکاریها با سایر بخشهای واقعی و تولید اقتصاد باشد و با افزایش گستره این همکاریها، سایر وزارتخانهها هم در این همکاریها گنجانده شوند.
رئیس کل بانک مرکزی هم در این نشست مشترک گفت: تشکیل کمیته مشترک بانک مرکزی و سازمان بورس اوراق بهادار به توسعه همکاری های مشترک بازارهای پولی و مالی، ثبات در بازارها و ایجاد ظرفیت های جدید کمک میکند زیرا بازار پول و سرمایه نه رقیب، بلکه مکمل یکدیگر هستند.
علی صالح آبادی هماهنگی در اتخاذ سیاستهای بازار پول و سرمایه را یک ضرورت دانست و افزود: سیاستهای پولی بانک مرکزی با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و در نهایت در شورای پول و اعتبار جمعبندی میشود و در این مسیر، نگاه جامعی به بازارهای مختلف کشور به ویژه بازار سرمایه وجود دارد.
وی افزود: نباید این نگاه حاکم باشد که بازار سرمایه و پول رقیب یکدیگرند و زبان مشترکی ندارند و امروز در این رابطه، بین ارکان اقتصادی کابینه دولت به ویژه وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی اتفاق نظر وجود دارد.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین به ضرورت ایجاد شورای ثبات مالی اشاره کرد و گفت: با ایجاد این شورا میتوان هماهنگی بین اجزای مختلف بازار مالی، به ویژه بازار پول و سرمایه در کشور را ارتقاء داد و شرایط کنونی، زمان بسیار مناسبی برای تأسیس شورای ثبات مالی و ارتقای این همکاری هاست.
وی با بیان اینکه بازار سرمایه یک بازار تخصصی است، تأکید کرد: بازار سرمایه باید به دور از سیاست زدگی و در یک فضای پیشبینی پذیر و مبتنی بر رویکردهای تخصصی، مسیر رو به رشد خود را ادامه دهد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار هم در این نشست، ثبات را کلیدیترین مؤلفه در بازار سرمایه دانست و گفت: مهمترین عاملی که به نگرانیها در بازار سرمایه دامن میزند، بی ثباتی است و البته این در حالی است که متغیرهای کلان بازار سرمایه در شرایط مطلوبی است.
مجید عشقی در مورد شرایط بازار سرمایه گفت: در حال حاضر ارزش بازار سرمایه حدود ۸۰۰۰ هزار میلیارد تومان است و کوچکترین تغییری در آن بسیار حائز اهمیت و در حوزه بسیار گسترده اثرگذار خواهد بود.
وی در همین رابطه تشکیل شورای ثبات مالی را یک ضرورت دانست و با اشاره به اینکه در حال حاضر، خلاء چنین شورایی به وضوح احساس میشود، ضرورت پیش بینی پذیر بودن بازار و اثرگذاری مستقیم سیاست?های پولی بر بازار سرمایه را مورد توجه قرار داد و گفت: موضوعاتی همچون نرخ ارز و نرخ تسعیر، نرخ سود بین بانکی و انتشار اوراق دولت از جمله موضوعات حائز اهمیت برای بازار سرمایه است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار یادآور شد: هم اکنون حجم و تنوع بازار سرمایه به گونهای است که در تمام حوزهها فعال است و فکر میکنم هیچ تصمیمی در دولت اتخاذ نمیشود، مگر اینکه با بازار سرمایه مرتبط باشد و امیدوارم تشکیل مشترک بین بانک مرکزی و سازمان بورس در این باره راهگشا باشند.