سردار سید کمال هادیانفر در جمع خبرنگاران با اشاره به مخالفت پلیس با تداوم اعمال محدودیت تردد شبانه خودروها، افزود: قانون صراحت دارد که تمامی درآمد حاصل از جریمه کرونایی به خزانه دولت واریز شود و هیچ سهمی به افسران و پرسنل راهور بابت اعمال جریمه تعلق نمیگیرد.
رئیس پلیس راهور با بیان این که سالانه ۴ تا ۵ هزار میلیارد تومان بابت جرائم رانندگی به حساب خزانه واریز میشود، تاکید کرد: شماره حسابی که بابت اعمال جریمه در دستافزارهای پلیس وجود دارد، مربوط به خزانه دولت است.
دوربینهای جدید ثبت تخلف کددار می شوند
هادیانفر با اشاره به پیش بینی نصب ۴۵۰۰ دوربین ثبت تخلف در کشور افزود: تاکنون ۲۵۰ دوربین پس از سنجشهای اولیه در شرایط مختلف جوی در شبانه روز موفق به دریافت کد شده اند.
وی گفت: دوربینهای جدید در حال نصب است و در شب و روز و در شرایط جوی، کنترلهای اولیه صورت میگیرد.
سوءبرداشت از مصوبه دیوان عدالت نشود
رئیس پلیس راهور ناجا درباره مصوبه دیوان عدالت اداری درباره شیشه دودی خودروها ،با بیان این که برخورد با تخلف شیشههای دودی غیرمتعارف با قوت ادامه خواهد داشت، از مصوبه هیات عمومی دیوان نباید سوءبرداشت شود.وی مبلغ جریمه شیشیه دودی را ۵۲هزار و ۵۰۰تومان در کلانشهرها و ۳۱هزار و ۵۰۰تومان در دیگر شهرها اعلام و تاکید کرد که پلیس می تواند به دفعات متخلفان را جریمه کند. معیار تشخیص مامور است و البته شیشههای دودی استاندارد و متعارف که تولید کارخانه باشد مشکلی ندارد.
هادیانفر در ادامه درباره افزایش ترافیک در معابر، با بیان این که ۳۰دستگاه در کاهش تصادفات وحوادث ترافیکی نقش دارند که پلیس فقط یکی از آنهاست، ادامه داد: برابر میزان مسئولیت دستگاهها، وزارت راه ۳۳درصد، پلیس ۱۹درصد، وزارت صمت ۱۵درصد، صداوسیما ۱۲درصد و وزارت کشور ۱۱درصد در حوزه کاهش تصادفات دارای مسئولیت هستند.وی همچنین از مرگ روزانه ۴۵تا ۶۰نفر بر اثر تصادف رانندگی خبر داد و گفت: پارسال ۱۶هزار نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند و حدود ۲۸۰هزار نفر هم مجروح شدند که آمار ها از کاهش کشته شدگان حکایت دارد.
وی با بیان این که عمده تصادفات رانندگی در شرایط جوی ناپایدار رخ می دهد، افزود: یکی از موارد اصلی تشدید کننده تصادفات، “باران اول ” است، باران اول یعنی بارانی که سبب لغزندگی یا اصطلاحا صابونی شدن معابر می شود. لذارانندگان حتما باید در چنین شرایط جوی اولا از انجام سفر غیر ضروری پرهیز و ثانیا با سرعت مطمئنه رانندگی کنند.رئیس پلیس راهور ناجا همچنین با بیان این که ۳۸درصد تصادفات به دلیل عدم توجه به جلو رخ می دهد، افزود: ۳۳درصد تصادفات در جاده ها منجر به واژگونی و در شهرها هم ۵ درصد تصادفات به واژگونی منجر شده است.همچنین۴۴درصد از تصادفات در نقاط حادثه خیز رخ می دهد که در این زمینه نقش اصلاح هندسی و نقش تابلو های هشدار دهنده حائز اهمیت است.
وی درباره این که وزارت راه ادعا کرده است که اکثر نقاط حادثه خیز را ایمن سازی کرده است، گفت: چنین چیزی صحت ندارد. وزارت راه مسئول ایمن سازی ۳۲۰۰نقطه حادثه خیز است و در سال ۹۹طبق گزارشی که وزیر وقت راه ارسال کرد فقط ۱۸۰نقطه ایمن سازی شده است.هادیانفر به آمار پزشکی قانونی درباره سهم مرگ و میر در نقاط حادثه خیز هم اشاره کرد و گفت: برابر آمار ۶ ماهه پزشکی قانونی ۹۲۴نفر یعنی معادل ۱۱درصد از قربانیان حوادث رانندگی در همین نقاط حادثه خیز جان خود را از دست داده اند.وی در بخش دیگری از این نشست خبری، با بیان این که ۳۴درصد از تصادفات رانندگی در جاده ها رخ می دهد، ادامه داد:۷۰درصد از کشته های حوادث رانندگی مربوط به جاده هاست که این نشان می دهد باید در این حوزه توجه بیشتری شود.
صدور ۶۸میلیون برگ جریمه در ۷ ماهه امسال
وی درباره آمار جریمه های رانندگی هم گفت: در هفت ماهه امسال ۶۸میلیون قبض جریمه صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۲درصد افزایش داشته و همچنین برخورد با تخلفات حادثه ساز ، افزایش ۹درصدی داشته است.هادیانفر با بیان این که اکنون فقط ۱۵درصد از قبض های جریمه کاغذی است، افزود: ۶۱۶۹راننده هم ۳۰نمره منفی دارند. همچنین سه میلیون و ۳۳۶هزار و ۳۷۰دستگاه به دلیل نداشتن معاینه فنی در هفت ماهه امسال جریمه شدند که در مقایسه با سال قبل ۵۲درصد رشد داشته است.