باقری: موضوعات خارج از برجام قابل طرح در مذاکرات وین نیستند
 

علی باقری، معاون سیاسی وزیر خارجه تاکید کرد: قرار نیست تا ابد میز مذاکرات در وین برقرار باشد، بلکه قرار است مذاکرات در وین به توافق منجر شود.

به گزارش ایسنا، ژرژ مالبرونو خبرنگار ارشد لوفیگارو در مصاحبه ای اختصاصی که بخشی از آن صبح دیروز منتشر شد، نظر معاون سیاسی وزارت خارجه ایران و مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان را که برای دیدار با اروپاییان و بحث و گفتگو پیرامون چشم‌انداز ازسرگیری مذاکرات وین به چند کشور اروپایی از جمله فرانسه سفر کرده است، جویا شد.

باقری در پاسخ به این سئوال که اولویت‌های ایران در از سرگیری مذاکرات وین از ۸آذر (۲۹نوامبر) چیست؟ اظهار داشت: اولویت اساسی ایران این است که موضوع لغو تحریم‌های غیر قانونی باید محور اصلی گفتگوها در دور جدید باشد؛ چون مساله اصلی خروج آمریکا از توافق است ،لذا تبعات و پیامدهای این خروج، تحریم‌های غیر قانونی بوده است.

وی افزود: به نظر ما دستیابی به توافقی که نتایج عملی برای مردم ایران داشته باشد، مسئله اصلی است و برای ما اهمیت دارد.

باقری در پاسخ به سئوالی دیگر در‌باره

‌اینکه رئیس جمهوری ایران قدرت‌های بزرگ را به واقع بینی و عدم طرح درخواست‌های غیر واقع بینانه دعوت کرده است، اظهار داشت: هر چیزی که مغایر با توافق ۲۰۱۵باشد باید کنار گذاشته شود. موضوعات خارج از برجام اصلا قابل طرح نیستند، چون بحث مذاکرات موضوعی است که به توافق سال ۲۰۱۵مربوط است و مثلا توان دفاعی ایران هیچ ارتباطی با آن ندارد. هر کس بخواهد دستیابی به توافق در چارچوب توافق ۲۰۱۵را به تاخیر بیندازد، موضوعات دیگر را مطرح می کند.

معاون سیاسی وزارت خارجه در پاسخ به این سئوال که آیا این واقع بینانه است که ایران خواهان تضمین‌هایی از کاخ سفید شده است در حالی که می داند اگر دونالد ترامپ دوباره انتخاب شود بار دیگر توافق جدید را پاره می کند، اظهار داشت: آمریکایی‌ها، تعهداتشان را نقض کرده اند و اروپایی‌ها نیز ناتوان از احترام به تعهداتشان بوده اند. ما باید در شرایط پیش رو توافقی را انجام دهیم که این بار، پایدار باشد.

باقری در پاسخ به این سئوال که هزینه مالی عدم توافق برای ایران در سه سال پایانی دوره ریاست جمهوری بایدن قریب به ۱۰۰میلیارد دلار ضرر ناشی از کاهش درآمد نفتی خواهد بود. آیا ایران که با تحریم‌ها و مسائل ناشی از همه گیری کرونا مواجه است می تواند از این رقم چشم پوشی کند، اظهار داشت: اعتقاد داریم طرف‌های توافق باید ضمانت‌هایی را بدهند که این توافق پایدار بماند ،چون می خواهیم توافقی را انجام بدهیم که جلو ضررهای آتی را نیز بگیرد. بهترین گزینه برای ما توافقی است که حقوق مردم ما و منافع ما را تامین کند. قرار نیست تا ابد میز مذاکرات در وین برقرار باشد ،بلکه قرار است مذاکرات در وین به توافق منجر شود.

باقری در پاسخ به سئوالی دیگر مرتبط با فعالیت‌های هسته ای صلح آمیز کشورمان و غنی سازی اورانیوم اظهار داشت: تمامی فعالیت‌های هسته ای ایران منطبق با معاهده ان پی تی و توافقنامه پادمان است. همه این اقدامات زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می شود. ایران هیچ فعالیت هسته ای

‌غیر قانونی ندارد‌. هر زمان که طرف مقابل اراده عملی برای لغو تحریم‌های غیر قانونی داشته باشد ایران نیز با راستی آزمایی مناسب در چارچوب توافق ۲۰۱۵عمل خواهد کرد. همه چیز به آمادگی طرف مقابل بستگی دارد.

باقری در این مصاحبه جلسه خود با فیلیپ ارِرا، مدیر کل سیاسی و امنیتی وزارت خارجه فرانسه را ملاقاتی بسیار خوب دانست و آن را صریح ، جدی، سازنده و رو به جلو توصیف کرد.

خبرنگار لوفیگارو در سئوالی دیگر با اشاره به ریاست دوره ای فرانسه بر اتحادیه اروپا از ابتدای سال ۲۰۲۲، این سئوال را مطرح کرد که آیا ایران امیدوار است شاهد نقش آفرینی فزاینده اروپا باشد و آیا علاقه‌مند است که امانوئل مکرون بیشتر در این پرونده ورود کند؟

باقری در پاسخ با اشاره به مواضع بسیار نزدیکی که چین و روسیه با ایران دارند اظهار داشت: ارزیابی من بعد از دیدارم این است که فرانسه به دنبال نقش آفرینی جدی تری در این مسیر است.

وی افزود: اگر فرانسه نقش مستقلانه خودش را بتواند ایفا کند می تواند نقش موثری داشته باشد.

باقری: مذاکرات هسته‌ای نداریم

معاون سیاسی وزیر امور خارجه در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما هم با بیان این‌که ما مذاکرات هسته‌ای نداریم، درباره مذاکرات هشتم آذر در وین گفت: موضوع اصلی،پیامدهای ناشی از خروج آمریکا از برجام و تحریم‌های غیرقانونی این کشور است.

به گزارش فارس، باقری اعلام کرد: همانطور که می‌دانید فرانسه در آغاز سال جدید میلادی و در شش ماه اول سال ۲۰۲۲ریاست اتحادیه اروپا را برعهده دارد و طبیعتا یک نقش آفرینی فراملی می‌تواند داشته باشد.وی اضافه کرد: در این زمینه به نظر من یک فرصت بسیار مناسبی است هم برای ارتقای مناسبات ایران و فرانسه و همین طور نقش آفرینی فرانسه در تعاملات منطقه‌ای و همین طور در مسیر مذاکراتی که هشتم آذر در وین با ۱+۴خواهیم داشت.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه درباره اظهارات «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه مبنی بر این‌که مذاکرات احیای برجام باید از جایی که تا ۲۰ژوئن رسیده بود از سر گرفته شود، بیان کرد: ما مذاکرات هسته‌ای نداریم، چون موضوع هسته‌ای در سال ۱۳۹۴در قالب توافقی که بین ایران و ۱+۵شکل گرفت به طور کامل توافق حاصل شد.

این دیپلمات ایرانی خاطرنشان کرد: موضوع اصلی که اکنون پیش رو داریم پیامدهای ناشی از خروج آمریکا از توافق برجام است که آن پیامدها فقط منحصر به تحریم‌های غیرقانونی است که علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شده است.

آمریکا: بازگشت به برجام به نفع متحدان ما در منطقه است

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکاهم در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سئوالی درباره تاثیر مواضع جنگ طلبانه اسرائیل علیه ایران بر مذاکرات وین، مطرح کرد: آمریکا در اعتقاد خود نسبت به این که بازگشت به برجام و دیپلماسی موثرترین راه حل و فصل مساله هسته‌ای ایران است، جدی و ثابت قدم است.

ند پرایس در پاسخ به سئوالی درباره اظهارات تازه رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی مبنی بر این که این رژیم برنامه های عملیاتی اش برای حمله ای احتمالی به تاسیسات هسته ای ایران را تسریع بخشیده است و آیا با توجه به چنین اظهاراتی اقدامات آمریکا برای بازگشت به مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین پیچیده تر می شود و آیا تاثیری بر این موضوع دارد یا نه، گفت: در عقیده مان و در اظهاراتمان و در اعتقادمان به این که بازگشتی دوجانبه به پایبندی هنوز موثرترین ابزاری است که می توان با آن به طور دائمی و قابل راستی آزمایی از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای اطمینان یافت، جدی و ثابت قدم بوده ایم.

وی ادامه داد: باور داریم نتیجه ای دیپلماتیک، بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام[توافق هسته ای] درچارچوب منافع ملی آمریکا و به نفع شرکا و متحدان ما در منطقه است که ببینند ایران هیچ گاه در جایگاه دست یافتن به یک سلاح هسته ای قرار نگیرد.

به همین دلیل است که به دنبال تعامل سازنده در وین هستیم، از جمله وقتی که مذاکرات بعدی در ماه جاری از سر گرفته می شوند.

روسیه: جایگزین قابل قبولی برای برجام وجود ندارد

ازسوی دیگر،نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین بااستقبال از آغاز مذاکرات احیای توافق هسته‌ای گفت :جایگزین قابل قبولی برای توافق هسته‌ای وجود ندارد.به گزارش ایسنا، میخائیل اولیانوف، در صفحه توییترش نوشت: مذاکرات بازگردانیرتجدید راحیای برجام[توافق هسته‌ای] به مدت ۲۰روز دیگر از سرگرفته خواهد شد.

پس از وقفه‌ای طولانی(تقریبا ۵و نیم ماه)، رخداد قابل توجهی خواهد بود. باید کار موفقیت‌آمیزی شود. هیچ جایگزین قابل قبول دیگری وجود ندارد.

درهمین حال ، جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در بیانیه‌ای نوشت: روابط ما با ایران همچنان عادی نشده است؛ بنا به همین دلیل وضع اضطراری که در ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ اعلام شده بود و اقدامات اتخاذ شده در آن روز درباره این وضع اضطراری باید پس ۱۴ نوامبر ۲۰۲۱ هم ادامه پیدا کنند؛ بنابراین، وضع اضطراری در قبال ایران را برای یک سال دیگر تمدید خواهم کرد.وضع اضطراری علیه ایران که اولین بار فرمان آن در سال ۱۹۷۹ صادر شد، گام‌هایی را برای مقابله با تهدید “غیرعادی و برجسته” ایران علیه امنیت ملی، اقتصاد و سیاست خارجی برمی‌دارد.

نسخه مناسب چاپ