پیش‌بینی رشد ۲۵ درصدی بورس
وضع نوسانی این روزهای بازار سرمایه، وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس را به مجلس کشاند تا توضیحات خود را در این مورد به نمایندگان مردم ارائه کنند.

به گزارش ایسنا، در این میان مانند همیشه وعده هایی داده شد که نشان از بهبود وضع بازار در آینده نه چندان دور دارد اما یک تحلیلگر بازار سرمایه بر این باور است که سرنوشت بازار را وعده های کوتاه مدت تعیین نمی‌کند ولی با توجه به اوضاع شرکت‌ها می‌توان منتظر رشد ۱۵ تا ۲۵ درصدی بازار سرمایه تا پایان سال بود.

محسن خلیلی با تاکید بر اینکه ذات بازار سرمایه نوسان است، اظهار کرد: بازار سرمایه تابع شرایط اقتصاد کلان است، شاید در کوتاه مدت بتوان با وعده و وعید، تغییر قوانین یا چیزی به نام حمایت، در رفتار بازار دست برد اما در بلند مدت این امکان نه فقط در ایران بلکه در هیچ نقطه ای از دنیا وجود ندارد.

البته کامل شدن ابزارها از طریق ارائه مجوزهای جدید، پذیرش شرکت های جدید یا تسهیل ورود سهامداران در کوتاه مدت به بهبود وضع بازار کمک می‌کند اما به نظر من رفتار بازار در بلند مدت با صحبت هایی که در مجلس زده شده است شکل نمی‌گیرد این صحبت ها فقط ابزارهای جانبی بازار هستند.

وی ادامه داد: درمورد وضع بازار در بلند مدت باید دید متغیرهای اقتصاد کلان مانند تورم، نرخ دلار، نرخ های جهانی، شرایط سیاسی و قوانین و مقررات دولتی درمورد فروش شرکت‌ها، نحوه تعیین مدیران، نحوه برگزاری مجامع و… به چه سمت و سویی حرکت خواهد کرد. تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه چالش فعلی بازار سرمایه صرفا شرایط اقتصاد کلان نیست، گفت: بازار با یک سری ابهامات روبرو است، اگر سهامدار بتواند پیش بینی کند که شش ماه دیگر وضع چگونه است، معمولا اقدام به خرید یا فروش نمی‌کند.

از طرف دیگر همه چیز به برجام ربط داده می شود، حتی سناریوهایی که دربازار تحلیل می‌شود منوط به تحقق یا عدم تحقق برجام است، بازار شرطی شده و به قدری شکننده است که چه در شرایط مثبت چه در شرایط منفی منتظر کوچک ترین خبر است تا واکنش نشان دهد. از طرف دیگر باید توجه داشت انتظاراتی که با حضور تیم جدید ایجاد شده بود سریع رخ نمی دهد اما با توجه به اینکه این انتظارات در کوتاه مدت شکست می‌خورد سهام داران شروع به فروش می کنند.

خلیلی با تاکید بر اینکه بازارهای جایگزین برای بورس زیاد شده است، توضیح داد: از یک طرف دولت اقدام به فروش اوراق کرده و از بازار سرمایه حتی به میزان ناچیز، تامین مالی می‌کند و باعث خروج نقدینگی از بازار می شود.

همچنین بخشی از نقدینگی کدهای فعالی هستند که سال ۹۹ باعث می شدند حجم معاملات روزانه به ۲۷ هزار میلیارد تومان برسد اما اکنون این حجم از معاملات به سمت رمزارزها و بازارهای جدید رفته است.

بخش دیگری از سهامداران که پارسال در بازار سرمایه ضرر کردند، با بازار سنتی بانک و سپرده بانکی برگشته اند، همه این اتفاقات باعث شده حجم معاملات بازار یک پنجم تا یک ششم شود و بازار از رونق ثابت خود بیفتد.

وی درمورد وضع بازار سرمایه در کوتاه مدت توضیح داد: کمتر از شش ماه دیگر سال مالی تمام می شود و سود شرکت ها خوب است. pرs در دل شرکت ها باقی می‌ماند که سال بعد تقسیم می‌کنند و با سود سال بعد دوباره PرE می‌گیرند.

از آنجایی که میانگین PرE شرکت های اصلی و شاخص ساز است، حدود ۱۵ تا ۲۵ درصد تا فصل مجامع از محل PرS بازدهی خواهیم داشت بنابراین اگر تا مجامع تغییری در سایر متغیرهای اقتصادی رخ ندهد، بازار حداقل بین ۱۵ تا ۲۵ درصد رشد دارد که نسبت به اوراقی که سود یکساله ۲۰ درصدی دارند، جذاب تر است.

همچنین دکترای اقتصاد بین‌الملل بابیان اینکه بهترین اقدام دولت دخالت نکردن در بازار سرمایه است، گفت: اگر دولت می‌خواهد اعتماد مردم به بازار سرمایه جلب شود هیچ کاری به این بازار نداشته باشد مگر اینکه در مقوله فرهنگ‌سازی و آموزش وارد شود.

ایمان آریافرد در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: بهترین اقدام دولت دخالت نکردن در بازار سرمایه است؛ اگر قرار است بورس به روزهای خوب خود بازگردد بزرگ‌ترین کاری که دولت باید انجام دهد این است که هیچ کاری نکند چراکه اقتصاد دستوری برای این بازار نتیجه‌بخش نیست مانند این است که برای سردرد سراغ مسکن‌های خیلی قوی برویم هرچند ممکن است در کوتاه‌مدت درد ما را تسکین دهد اما در بلندمدت نتیجه خوبی نخواهد داشت.

وی ادامه داد: خرداد سال ۹۹ اخبار متعدد رسانه‌ها باعث ایجاد فرهنگ نادرست در مردم شد و مردم سرمایه خود را به بازار بورس آوردند و به آن گرایش پیدا کردند، وقتی حجم نقدینگی زیاد شود بازار رو به رشد خواهد شد.

دکترای اقتصاد بین‌الملل خاطرنشان کرد: همه می‌دانند بورس محل مناسبی برای تأمین بخشی از هزینه‌های دولت است و سال قبل این امر موجب سوختن و پوچ شدن نقدینگی مردم شد بنابراین تنها نسخه که برای این بازار می‌توان پیچید این است که دولت کاری به این بازار نداشته باشد. وی تصریح کرد: اخیراً شایعاتی مبنی بر تزریق نقدینگی از جانب دولت به بازار سرمایه مطرح‌شده است، هرچند شایعات می‌تواند آثار مثبت برجای گذارد اما موازی با این بازار حرکات دیگری از دولت نظیر افزایش نرخ سود سپرده بانکی و فروش اوراق را مشاهده می‌کنیم که خلاف چیزی است که دولت دنبال می‌کند.

آریافرد مطرح کرد: با اتفاقاتی که در بازار سرمایه افتاد دیگر مردم به‌دنبال سرمایه‌گذاری‌های پرریسک نیستند و ریسک‌گریز شده‌اند؛ طبیعتاً دنبال سرمایه‌گذاری‌های کم ریسک می‌روند بنابراین وقتی نرخ اوراق مشارکت افزایش پیدا می‌کند پول حقیقی از بازار سرمایه خارج خواهد شد و حتی در روزهایی که بورس مثبت است خروج پول حقیقی را داریم.

وی گفت: بازار سرمایه زمانی می‌تواند بازار پررونقی باشد که پول حقیقی وارد این بازار شود، هرچه پول حقیقی بیشتر خارج شود حجم معاملات کاهش خواهد یافت و قطعاً اتفاقات مورد انتظار نخواهد افتاد.

دکترای اقتصاد بین‌الملل یادآور شد: در ابتدای سال ۹۹ آموزش و پرورش مدعی شد باید کانالی در صداوسیما داشته باشند تا در آن ۲۴ ساعته آموزش بورس بدهند ولی این‌ها فرهنگ‌سازی بود که نقدینگی به بورس تزریق شود آیا اکنون خبری از کانالی با آموزش ۲۴ ساعته است؟ طبیعتاً آموزش مهم است ولی مهمتر از آموزش، فرهنگ‌سازی است که اعتماد مردم مجدداً به این بازار بازگردد.

وی متذکر شد: اقتصاد مانند بدن انسان است و دست‌کاری آن آثار منفی در پی دارد؛ متأسفانه دولت قبل مکمل‌هایی را برای مردم تجویز و مردم از آن استفاده کردند و همین امر باعث شد برخی سرمایه خود را از دست دادند و شاخص بورس افت کرد.

آریافرد خاطرنشان کرد: کسانی که در بازار هستند یقین دارند ازنظر بنیادی قیمت، زمان خرید برخی از سهم‌هاست ولی بازهم تمایلی برای خرید ندارند، اگر دولت می‌خواهد اعتماد مردم به بازار سرمایه جلب شود هیچ کاری به این بازار نداشته باشد مگر اینکه در مقوله فرهنگ‌سازی و آموزش وارد شود.

وی اشاره کرد: تولید و بازار سرمایه مانند دو روی یک سکه، متغیرهای همسو و هم‌جهت هستند، فلسفه بازار سرمایه جذب سرمایه‌های خُرد برای رونق اقتصاد و تولید است اما مشروط بر آنکه برای هزینه‌های عمرانی باشد نه هزینه‌های جاری. دکترای اقتصاد بین‌الملل یادآور شد: برای توسعه کسب‌وکار و تولید راهکار بسیار است ولی این اتفاق نمی‌افتد، حتی دولت برای هزینه‌های جاری خود اوراق می‌فروشد و با علم بر موضوع، چنین کاری را انجام می‌دهد.

نسخه مناسب چاپ