آلمان، فرانسه و روسیه: مذاکرات وین از جایی آغاز شودکه رها شده بود
وزارت خارجه آلمان در توییتی نوشت که مذاکرات وین برای احیای برجام باید دقیقا از همانجایی که در۲۰ژوئن رها شده بود از سرگرفته شود.

به گزارش ایسنا، وزارت خارجه آلمان نوشت: علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه ایران از برلین بازدید کرد. ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای وین هسته این دیدار بود. برای اطمینان حاصل کردن از بازگشت فوری به پایبندی کامل به برجام، مذاکرات باید از همانجایی که در تاریخ ۲۰ژوئن رها شده بود از سرگرفته شود.

وزارت خارجه فرانسه هم در بیانیه‌ای به نقل از ژان ایو لودریان، وزیر خارجه این کشور نوشت که مذاکرات وین باید دنباله گفتگوهای ۲۰ژوئن باشند.

باقری: برسرقابلیت‌های دفاعی‌‌مان مذاکره نمی‌کنیم

معاون سیاسی وزیر امور خارجه در مصاحبه با روزنامه انگلیسی گاردین هر گونه مذاکره با طرف‌های غربی برسرقابلیت‌های دفاعی و امنیتی ایران را رد کرد.

به گزارش فارس،معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: «برجام، دارای چارچوب روشنی است و سایر مسائل (غیر از مسائل هسته‌ای) به آن مربوط نیستند. ما بر سر قابلیت‌های دفاعی یا امنیتمان مذاکره نخواهیم کرد.»

وی همچنین تأکید کرد که ایران خواستار تعهدی مبنی بر این است که آمریکا بار دیگر از توافق هسته‌ای خارج نخواهد شد.

گاردین از قول باقری کنی نوشت که در دورهای قبلی مذاکرات وین، بر سر روش‌های راستی‌آزمایی تحریم‌های آمریکا و آثار عملی این رفع تحریم‌ها بر تجارت با ایران توافقی حاصل نشده است.باقری گفت: «ما به راستی‌آزمایی نیاز داریم و این موضوع، یکی از مسائلی است که هنوز نهایی‌نشده باقی مانده است. فقط کافی نیست که خودکار روی توافقنامه به گردش درآید.»روزنامه گاردین نوشت: مذاکره‌کننده ارشد ایران احتمال در نظر گرفتن یک گروه مستقل برای راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها را منتفی ندانسته است.

به نوشته گاردین ،باقری برای دفاع از موضع ایران مبنی بر اینکه آمریکا باید به ایران درباره پایبندی به برجام ضمانت بدهد تصریح کرد: «مساله به توافق مربوط می‌شود نه سیاست. اگر میان دو دولت توافق صلح حاصل شود، آن توافق، اثر قانونی یک معاهده را خواهد داشت. این، قانون بین‌المللی است. نمی‌شود که قوانین داخلی یک کشور بر یک توافق بین‌المللی ارجحیت پیدا کند. چنین چیزی خلاف قوانین بین‌المللی است.»

طبق گزارش گاردین، باقری اضافه کرد : ایران علاوه بر این خواستار آن است که قدرت‌های اروپایی هم ضمانت بدهند صرفنظر از مواضع آمریکا به تجارت با ایران ادامه خواهند داد.مذاکره‌کننده ارشد ایران ادعای طرف‌‌های غربی مبنی بر اینکه ایران بعد از ششمین دور گفتگوهای وین باعث تواقف مذاکرات شده است را رد و تصریح کرد : اینکه یک دولت جدید برای آماده کردن مواضعش در مذاکرات به وقت نیاز داشته باشد طبیعی است.وی همچنین بر ضرورت رفع تمامی تحریم‌های غیرقانونی آمریکا تأکید کردوگفت: «چیزی که ما می‌گوییم این است که طبق برجام، تحریم‌ها باید برداشته شوند. ما یک توافق کرده‌ایم و دیدگاهمان این است که آن توافق باید اجرا شود.»

معاون وزیر خارجه در پاسخ به این سئوال که آیا درخواست او بازگشت مذاکرات وین به نقطه آغاز است گفت: «مساله مهم، این نیست که از کجا شروع کرده‌ایم؛ مساله مهم این است که به توافقی برسیم که برای طرف‌ها نتایج عملی در برداشته باشد.»

او در ادامه گفت: «هدف اصلی ما رفع تحریم‌های قانونی است که آنها با نقض قطعنامه‌های سازمان ملل به ملت ایران تحمیل کرده‌اند. هر تحریم در نقض برجام که توسط اوباما یا ترامپ وضع شده اندباید رفع شوند.»

حذف تحریم‌ها، هدف اصلی مذاکرات

معاون سیاسی وزیر خارجه در گفتگو با خبرنگار شبکه پرس تی‌وی هم اعلام کرد: هدف اصلی گفتگوها از نظر ایران، لغو تحریم‌های غیرقانونی است که از سوی دولت ایالات متحده آمریکا به واسطه نقض فاحش توافق برجام و نقض قطعنامه ۲۲۳۱علیه ملت ایران اعمال شده است.

وی در توضیح این موضوع که پیشتر بیان کرده بود این مذاکرات هسته‌ای نیست، هدف اصلی مذاکرات آینده را بازگشت امریکا از این تحریم‌ها بیان کرد و گفت: اقدامات هسته‌ای ما در پاسخ به اقدامات آمریکا در اعمال تحریم‌های غیرقانونی علیه ایران و در چارچوب توافق برجام بوده است. اقدام آمریکا، خلاف حقوق بین‌الملل، خلاف برجام و خلاف قطعنامه ۲۲۳۱بوده ولی اقدام ایران بر اساس متن برجام بوده است؛ بنابراین ابتدا باید در مورد لغو تحریم‌های غیرقانونی تصمیم گرفته شود.

باقری کنی افزود: یکی از موضوعات مهم در دستورکار گفتگوها این است که ما به تضمین‌هایی دست یابیم که از تکرار مجدد نقض فاحش یک توافق بین‌المللی جلوگیری کنیم. آمریکایی‌ها با نقض برجام و نقض قطعنامه ۲۲۳۱و تحمیل تحریم علیه ایران، صرفا به ما خسارت وارد نکردند، بلکه به کشورهای دیگر عضو برجام نیز خسارت وارد کردند. چون این کشورها تعاملات و قراردادهای اقتصادی با ایران داشتند. همچنین آمریکایی‌ها به کشورهای دیگری که با ایران تعاملات اقتصادی داشتند یا می‌خواستند این تعاملات را داشته باشند، به آنها هم خسارت زدند.

وی اضافه کرد: آمریکایی‌ها به یک توافق بین‌المللی نیز خسارت وارد کردند چون هر توافق بین‌المللی، یک هویت حقوق بین‌المللی دارد. آمریکایی‌ها با این اقدامشان به این توافق هم صدمه زدند و خسارت وارد کردند.

مذاکره کننده ارشد پرونده هسته‌ای ایران درباره دیدار با برخی از همتایان اروپایی خود در روزهای اخیر و دیدگاه آنها برای پیشبرد این گفتگوها توضیح داد: گفتگوهای خیلی خوبی را با مقام‌های سیاسی سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس داشتم. گفتگوها در عین حالی که صریح و جدی بود، ولی سازنده و روبه جلو بود. ما نگاه خودمان را به طور خیلی صریح و شفاف در مورد چارچوب‌های لازم در گفتگوهای پیش رو به آنها گفتیم و نگاهمان را با آنها به اشتراک گذاشتیم و انتظاراتمان را از گفتگوهای آینده به آنها اعلام کردیم. به هر حال، آن چیزی که مهم است، این که کشورهای اروپایی بتوانند مسیری را طی کنند که بتوانند منافع خودشان را در دوره پیش رو تامین کنند.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه ارزیابی خود از دیدار و گفتگو با برخی از مقام‌های وزارت خارجه انگلیس را این چنین بیان کرد: با چند تن از مقام‌های وزارت خارجه انگلیس دیدار داشتم که هم در مورد مسائل دوجانبه روابطمان با انگلیس گفتگو شد، هم درباره موضوعات منطقه‌ای و هم در مورد مذاکرات آینده، گفتگوهای تفصیلی داشتیم. ارزیابی من از این گفتگوها مثبت است، این بدین معنی نیست که با هم اختلاف نداشتیم یا نداریم، ولی در خیلی از موضوعات هم باهم همسویی و همگرایی داشتیم.

وی ادامه داد: نکته مهم این بود که در یک نشست رو در رو، دیدگاه‌های طرفین با صراحت بیان شد. من فکر می‌کنم مدت زیادی می‌گذرد که مقامات وزارت خارجه دو کشور، گفتگوهای جامع به این گونه را با هم نداشته‌اند.

حضور بیگانگان در منطقه، خلاف امنیت و ثبات منطقه

باقری با پر فراز و نشیب خواندن سابقه روابط ایران و انگلیس اظهارنظر کرد: این روابط، یک پیوستگی دارد و نشان می‌دهد که دو طرف اراده دارند که باهم روابط جدی و موثر داشته باشند.

مذاکره کننده ارشد پرونده هسته‌ای ایران در باره برخی تحریکات سیاسی در منطقه، غرب آسیا و خلیج فارس بر نگاه ثبات ساز و امنیت ساز ایران در منطقه تاکید و اعلام کرد: همواره از بازیگرانی که چنین رویکردی را داشتند، حمایت و با آنها همکاری کردیم. نگاهمان این است که هر گاه بیگانگان برای دنبال کردن منافع و سیاست‌های خود به نوعی وارد منطقه شوند یا در منطقه نفوذ کنند، ورود و حضور آنها برخلاف امنیت و ثبات منطقه خواهد بود. کشورهای منطقه حتی اگر با هم اختلاف هم داشته باشند، صلاحیت دارند که باهم گفتگو کنند تا اختلافشان را با هم حل کنند .

باقری کنی درباره تقویت روابط با کشورهای ضد نظام سلطه و ضد امپریالیست توضیح داد: آن چیزی که برای ایران در عرصه خارجی مهم است، این که تعامل با بازیگرانی داشته باشد که بتوانند در هر حوزه و هر منطقه‌ای که هستند، امنیت و ثبات را در آنجا برقرار کنند و این بازیگران برخاسته از رای و نگاه مردمشان باشند چون اعتقاد داریم دموکراسی و امنیت و ثبات باهم ارتباط تنگاتنگی دارند.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: ایران به عنوان یک بازیگر مستقل که همواره در پی امنیت سازی و ثبات سازی در منطقه بوده، این نگاه را دارد که بتواند حقوق و منافع مردمش را در عرصه‌های مختلف تامین و از آن صیانت کند. ما همواره در طول دوره‌های گذشته هم ثابت کردیم که تامین حقوق مردم و تامین منافع ملی، همواره در جهت ثبات و امنیت منطقه بوده است. ایران همواره یک بازیگر مسئول در صحنه بین‌المللی بوده حتی وقتی که برخی از بازیگران دیگر، مسئولیت‌های خودشان را انجام ندادند، ایران هیچگاه خودش را از مسئولیت‌های بین‌المللی رها نکرده است. فکر می‌کنم که یک بازیگر مسئول در صحنه بین‌المللی برای بازیگران دیگر یک طرف قابل اعتماد و اتکا هست و این مبنا می‌تواند به یک روابط پایدار شکل بدهد.

باقری کنی خاطرنشان کرد: نکته‌ای که می‌توانم اضافه کنم، این است که ایران همواره نگاه ایجابی و مثبت نسبت به پدیده‌ها دارد و همواره در رویارویی‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در جبهه خیر حضور دارد. ما در منطقه، در عراق و در سوریه در مقابل تروریست‌ها و در کنار مردم و دولت قانونی این کشورها بودیم و هستیم. ما در فلسطین نیز در کنار مردم فلسطین و مقابل اشغالگران هستیم. در یمن هم در کنار مردم مظلوم یمن و مقابل متجاوزان هستیم و همین نگاه است که می‌تواند امنیت و ثبات را برای منطقه به ارمغان بیاورد.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه هم در توییتی با اشاره به سفر اخیر باقری به تعدادی از کشورهای اروپایی از جمله انگلیس،فرانسه و آلمان و رایزنی‌های صورت گرفته در این سفرها نوشت : «این روزها دکتر باقری گفتگوهای موفقی را در اروپا دنبال می کند. ما در میز مذاکرات وین آماده نیل به توافق خوب هستیم. بازگشت همه طرفها به تعهدات یک اصل مهم و راهگشاست.»

ریابکوف: اکنون اراده سیاسی نیاز است

معاون وزیر امورخارجه روسیه با بیان اینکه برای بازگشت به برجام به اراده سیاسی نیاز است، تاکید کرد که آمریکا برای احیای برجام باید سیاست تحریمی خود علیه ایران را به طور موثر تغییر دهد.

به گزارش تاس، سرگئی ریابکوف تصریح کرد: برای تضمین اینکه مذاکرات وین منجر به بازگشت به برجام به شکل اولیه اش خواهد شد، باید تمامی تلاش‌ها به کار گرفته شود. اکنون نیازمند اراده سیاسی هستیم. از طرف آمریکا، مهم است که این کشور ثابت کند و در عمل نشان دهد که سیاست تحریمی به کار گرفته در سال‌های اخیر را مورد بازبینی قرار می دهد و به طرف ایرانی این فرصت داده می شود که از مزایای اقتصادی گنجانده شده در توافق بهره مند

‌شود. توافقاتی که در بطن برجام قرار گرفته است.

ریابکوف همچنین اظهار داشت: ایران هم برای احیای برجام باید گام‌هایی را بردارد که سایر طرف‌ها بتوانند عدم انحراف برنامه هسته ای

‌تهران از پارامترهای برجام را شاهدباشند. طرف ایرانی به منظور شفاف سازی این مساله برای طرف‌های دیگر توافق و به طور قطع آژانس بین المللی انرژی اتمی باید یک سری اقدامات انجام دهد تا اطمینان دهد که هیچ انحرافی از پارامترهای برجام در فعالیت‌های هسته ای اش

وجود ندارد.

این دیپلمات ارشد روس افزود: طرف‌های برجام باید به اجرای این توافق به شکل اولیه اش

‌بازگردند. برای دستیابی به این مهم نیز باید مذاکرات را از همان پیشرفت‌هایی که تا ٢٠ اوت به آن دست یافته بودیم، یعنی زمانی که رایزنی‌ها به حالت تعلیق درآمد، ادامه دهیم.وی با اشاره به مذاکرات انجام شده در وین تاکید کرد: یک بنای محکم در آن وجود دارد. همچنین راه حل‌های معقولی برای برخی از موضوعات اساسی وجود دارد، اما واضح است که در آن زمان به طور کامل توافق صورت نگرفت.

دیپلمات ارشد روسیه در وین هم در واکنش به دیدار مقامات ایران و انگلیس در لندن تاکید کرد: در خصوص برجام همه ما در یک قایق نشسته‌ایم.

به گزارش ایسنا، میخائیل اولیانوف ادامه داد: تمام مشکلات دیگر در درجه دوم اهمیت قرار دارند.

نسخه مناسب چاپ